Schoolstraat - 4b
De overval (1965)

HW: "Er zit een vreemde kerel in de wachtkamer. Hij laat iedereen voorgaan"

WH: "Zal wel een vertegenwoordiger zijn"

HW: "Dan zeker ?n in koffiebonen..."

Dit is geen dialoog uit een karakterstuk uit het rijke repertoire van 'Helmers' of 'Kunst na Arbeid', maar het is de weergave van het gesprek aan het loket tussen de 44-jarige schilder Harm Wiegman en de 45-jarige Willem Huting. Kort daarna vindt de gebeurtenis plaats, waar zelfs de vorige dag overleden Winston Churchill op de voorpagina's van alle landelijke dagbladen plaats moet inruimen. Het is maandag 25 januari 1965. Het bericht hiernaast komt uit Het Parool van die dag.

De beschrijvingen in Trouw zouden zo kunnen dienen als schets van een aantal scenes uit een nog te produceren Nederlandse speelfilm:

...Nauwelijks had Hovius de deur opengedaan die het kantoor van de wachtkamer scheidt, of de overvaller duwde hem een wapen tegen de borst. Uit wat hij mompelde was op te maken dat hij een Duitser was. De kassier, die op het rumoer kwam toelopen zag in ?n oogopslag wat er gaande was en sprong de aanvaller voor de borst. Er volgde een korte worsteling, waarbij de kassier aan beide kanten van zijn hoofd gewond werd. Tijdens de worsteling wist de klerk te ontsnappen. Hij rende aan de overkant van de straat een schoenwinkel binnen. De overvaller was de bank ook uitgerend, sprong in de gereedstaande zwarte auto en reed snel weg. Een buurvrouw van de schoenhandelaar belde de politie...

"Ik sta er nog van te kijken", zegt Harm Wiegman uit Gieten. Toen mijn vrouw mij vertelde dat er een overval op de Boerenleenbank gepleegd was zei ik meteen: "dan weet ik wie het doan hef"

hovius
'klerk' Hovius staat de pers te woord...

Nederland leefde met het gebeurde in Gieten mee.'De maatschappij was je zelf':

Tot gisteravond stond de telefoon bij de rijkspolitie in Gieten geen moment stil. Uit het hele land kwamen meldingen binnen dat men ongeveer dertigjarige mannen in zwarte Mercedessen had zien rijden.

Wat ik persoonlijk in dit geheel een intrigerend detail vind, is de vermelding in alle krantenreportages van het feit dat een Duits nummerbord met weckringen aan de auto was vastgemaakt. Wie heeft dat nu gezien? Als u nu eens naar buiten kijkt, en u ziet daar een auto staan, zou het u dan opvallen dat er een nummerbord met weckringen vastzit???

Om het volledige verslag van de overval in de Volkskrant te lezen moet u hier klikken.

(2009-03) gele pijlDe Leeuwarder Courant is tegenwoordig helemaal gedigitaliseerd. Dus daar kun je gemakkelijk in terugzoeken. Ook die krant schrijft op 26 januari 1965 over de overval. Lees het hier

(2009-04) gele pijlWe hebben ook de tekst van het op die middag op radio uitgesproken ANP-nieuwsbericht:


 

 

 

De nasleep

receptie voor kassier

Op 2 maart van datzelfde jaar werd het personeel in het zonnetje gezet. Willem Huting kreeg een mooie Opel Record cadeau. De overigen, Sinie Schuiling, Lammie Zandvoort en natuurlijk 'klerk' Harm Hovius kregen een envelop met inhoud. Op het NTS-journaal van die avond konden we opnamen van de huldiging zien. De begrotingsvergadering van de Gieter gemeenteraad werd om deze reden een half uur geschorst. "Gieten komt ook alle dagen niet op televisie", zo zei burgemeester Van Walsum

gele pijlGezinus Westerhuis (2009-03- inmiddels overleden) meldt dat Siny Schuiling tegenwoordig ook bekend is onder de naam Westerhuis. Het is zijn vrouw! En Lammie Zandvoort moet zijn: Dirkje Zandvoort.

 

receptie Boerenleenbank

huting


Willem Huting kreeg van de toen 80-jarige A Schuiling een persoonlijk kado. Een brievenstander en twee theelepeltjs. Een met een W en de ander met een R, verwijzend naar de voornamen van de Kassier en die van zijn vrouw. De vrouw van Huting wel te verstaan...
 

personeel in de bloemetjes

Reinder Karssens, toenmalig voorzitter van de Boerenleenbank in ons dorp, zette het personeel in de bloemen. Dirkje, Sinie en Harm kregen een envelop met inhoud. Hoeveel zou erin gezeten hebben??

Op de valreep kregen we ook nog een Asser Courant met het het verslag van dit gebeuren:

 

 auto!
De familie Huting poseert op de stoep van Hotel Centrum voor de spiksplinternieuwe Opel Record

(2015-02)  Het was onlangs 50 jaar geleden dat de overval plaatsvond. Nog altijd is het spraakmakend. In het radioprogramma Drenthe Toen werd er ook weer aandacht aan besteed. Jan Wiegman mocht nog eens vertellen wat er toen was gebeurd en de rol die zijn vader daarin heeft gespeeld. Toen kregen we in de gaten dat in 2005, bij de 40ste verjaardag van de bankoverval er door RTV-Drenthe in het programma Drents Diep ook een reportage was gemaakt met daarin ook nog originele beelden van de huldiging van Willem Huting. Dit filmpje is besist de moeite van het kijken waard.