< schoolstraat5

Schoolstraat -5 Winkelstraat

De schoolstraat dankt zijn naam aan de oude Gieterschool die daar ooit stond. Inmiddels is daar het winkelcentrum gevestigd. Maar de schoolstraat was altijd al een straat met volop winkels. We gaan daar eens even naar kijken.

De foto hierboven heb ik voor u even van dichtbij bekeken. En ik kan u vertellen waarin hier werd gehandeld. Het gaat om chocolade en suikerwerken. Dat staat tenminste op het linkerraam. Op het rechterraam staat de naam vermeld, maar daar kan ik niks van maken. Maar waarschijnlijk zal dat Bonnema zijn.

 

Het lijkt er toch echt te staan:  E.H. Bonnema

De fotograaf is een bezienswaardigheid.

(2005-12) Al in februari ontvingen we een mail van ID Oosting, en die vertelt ons dat dit het snoepwinkeltje van Aolie Braam is.

Deze foto is vrijwel vanuit hetzelfde standpunt geschoten als de bovenste. De modernisering heeft al toegeslagen. In plaats van chocolade en suikerwerken kunnen we nu terecht voor koffie en thee van Van Nelle en een busje VIM.


 
ID Oosting gaat verder: "Dit was de winkel van de Fam Oosting Hierin waren een kruidenierswinkel en een schildersbedrijf gevestigd."
(2005-12) Harrie Kloose doet ook hier een anekdotische duit in het zakje: "Derk en Arendje Oosting dreven de winkel. Opoe Oosting (de vrouw van Jans zaliger), was al oud, maar hielp nog wel in de winkel. Er kwam een klant, die vroeg naar Petits Beurres, een soort koekjes. Opoe kon ze niet vinden en riep naar achteren: “Arendje, waor staot de pettie beuré’s?”

En omdat Harrie bijna buurjongen was hoorde hij op straat regelmatig Arendje roepen: “Henkie, Wimpie, Jannes en Inéééééétje, ééééééten!”

We zien op de winkel reclame voor Van Nelle staan. Er werd ook wel eens een beurs georganiseerd bij Tent of Vorenkamp. Harrie's moeder kon zich daarvan een lied herinneren, dat er werd gezongen. Dat ging ongeveer als volgt:

Van Nelles thee is geuriger, dan blad of grove thee (bis)
Je drinkt gemalen koffie
Voor je hem zet en dus
Moet ook die thee gebroken zijn
Dat klopt gelijk een bus.
Hoezee, hoezee, al voor Van Nelles thee(bis).
Van Nelles thee is geuriger, dan blad of grove thee (bis).

Volgens mij zat later in deze winkel het postkantoor. Daarnaast zat in mijn tijd, zeg jaren zestig, de schoenwinkel van Greven. En ineens schiet mij ook de naam van "Foto Greven" door het hoofd. Ook zien we verderop al de winkels waar in later tijd de manufacturenwinkel van Wagenaar en de schoenwinkel van Ziengs zat. Twee schoenwinkels in één straat. Dat mogen we nog eens een moordende concurrentie noemen. 

(2016-04)  Ron Speelman kwam met nog twee hele mooie oude foto's van de Schoolstraat.

We zien hier links op de foto weer zo'n bekende paal staan. In een ver verleden hebben we die palen al eens besproken in onze rubriek "Moeilijke Kwesties".
Op deze foto staan
natuurlijk ook weer een aantal jonge Gieters die het werk van de fotograaf met interesse volgen. Altijd leuk om er om in te zoomen. Bekende gezichten?

Op de foto hieronder zien we dat ons dorp nieuwe elektriciteitspalen heeft gekregen. Op de melkfabriek kunnen we nog net zien dat op het bord nog "Gieten - Bonnen" is te lezen.(2012-12)
  Hierboven leek er nog even onduidelijkheid te bestaan of de kruidenierswinkel van Oosting inderdaad het postkantoor van ons dorp is geweest. Ik weet het nu wel zeker. Gelijk komen hier ook weer de beelden, geluiden en geuren die bij een dergelijk kantoor horen  naar boven. Ik herinner me Walvius achter een loket, die met een soort 'inkthamer' een stapel brieven stempelt. Ik herinner me de met leer ingelegde tafels waarop mijn moeder formulieren en cheques kon invullen. Het postkantoor verhuisde naar de overkant, en het voormalige postkantoor werd een woonhuis. Het staat op dit moment overigens te koop!

In de jaren zeventig, ik weet niet precies in welk jaar kwam er een nieuw gebouwd postkantoor aan de overkant. In een column in de Volkskrant schreef Frans van Schoonderwalt in 2001  over dit postkantoor:
"Nog smakelozer van uiterlijk is op nummer 15 het postkantoor. Alsof de ontwerpers van deze winkelstraat hier vastliepen in een vormcrisis."

Oordeelt u zelf:
Gieten oude postkantoor

Het postkantoor werd feestelijk geopend. Op de foto zien we kantoorhouder Walvius en Burgemeester Spijkerboer in het bijzijn van een groot gezelschap de officiële opening verrichten. Herkent u nog meer mensen op de foto?

opening postkantoor Gieten

Er werd op het postkantoor ook wel eens uitbundig gelachen. Wat te denken van dit tafereel dat in het Nieuwsblad van het Noorden van 19 september 1983 werd beschreven?

Krantenbericht Postkantoor

(2005-12)  Harrie Kloose over Foto Greven: "Henk Vorenkamp vertelde mij ooit, dat hij een pasfoto bij Greven liet maken en geen stropdas voor had. Toen Henk de foto haalde, stond ie erop met stropdas. ’t Aol Bonner (de bijnaam van Greven) was een duivelskunstenaar! Als wij aan het voetballen waren op het voetbalkaamp (tegenwoordig sportveld genaamd) en je schoot de bal over het gaas in de tuin van Greven, dan kreeg je hem niet zomaar terug."

(2011-11) Bijna  zes jaar na de laatste vernieuwing van deze pagina kregen we ineens weer nieuw materiaal in handen van Alien Bosma. Zij is de kleindochter van Geert Greven, de eigenaar van de oude schoenwinkel. In de volksmond werd Geert Greven ook wel "Geert Smak" genoemd, omdat zijn schoenen tijdens het lopen een 'raar geluidje' zouden hebben gemaakt. Maar die schoenwinkel was  er ruim nadat onderstaande foto is gemaakt. Het is wel jammer dat er geen interieurfoto's van de oude schoenwinkel bestaan. Althans, we hebben ze nog niet. Maar in onze  herinnering zien we nog wel de beelden voor ogen, schoenendozen met mooie zwarte glimmende Fut-schoenen..

In de jaren tachtig veranderde de winkel van bestemming. We  hadden niet gedacht dat Gieten ooit een 'boutique' zou krijgen. Apaart ja! Maar in 1984 was het zover. De boutique was geen lang leven beschoren, want het pand werd in 1989 gesloopt.

(2016-04)  Via Facebook kregen we van Ina ten Hof een foto van een karaketristiek huis in de Schoolstraat. Het was het huis van Zwinderman, juist naast het pad dat ons naar het oude voetbalveld/kermisterrein Dekelhem bracht.  Ook dat huis is inmiddels afgebroken. Nog in 1976 was het via makelaar Eikelaar te koop. Alie Zwinderman had de verkoopfolder nog in haar bezit. Voor 115.000 gulden was je spekkoper. Dat is ongeveer 52.000 euro.


(2016-04)  Aan de andere kant van het pad stond de manufacturenwinkel van Harm en Willie Wagenaar. Als ze een mooi jurkje wilden kopen, dan gingen de dames vaak naar 'het courante manufacturenhuis' van Wagenaar. En als ze geluk hadden, dan kregen ze bij de aankoop er een asbak bij. Want velen hadden de volgende asbak is huis staan. Klamer Bos zijn moeder was er blijkbaar ook geweest. Want hij heeft nog zo'n asbak!


Hoewel ik dit deel meer associeer met Bonnen hoort het wel degelijk bij De Schoolstraat. Ook hier waren nog wel winkels. Wie herinnert zich niet de worst van slager Dries Pepping? Later werd dit Slager Smid. Maar de allermooiste winkel in dit deel van de straat vond ik als kind toch verreweg de speelgoedwinkel van Dubbelboer!

Bovenstaande kaart is in 1942 gepost. We zien links op de voorgrond de kruidenierswinkel van Essing.

(2012-04)  Ineke Hegen-Stolmeijer uit IJhorst is de kleindochter van slager Dries Pepping en Klaziena Pepping-Pit die een slagerij hadden op Schoolstraat 9. Zij stuurt ons eerst een winters tafereel van de slagerij met aan de linkerkant het woonhuis.

De tweede foto die Ineke ons toestuurt is nog veel mooier en zichtbaar in een warmer jaargetijde gemaakt. Slager Dries en zijn dochter Trijntje staan voor de winkel. De vrouwen, onbekend is wie het meisje is, hebben speciale aandacht voor wat er in de etalage ligt. Wij kunnen net niet zien wat dat is, maar het is om te lezen...

(2014-03) Vanuit het Brabantse Veldhoven kregen we deze kaart opgestuurd."H.Speelman, Gieten" stond er achterop.  

We vroegen ons af waar deze winkel voor glas- en aardewerk dan had gestaan. We plaatsten de foto op Facebook en daar was het binnen een mum van tijd opgelost. Dachten we.

Iedereen zag de overeenkomsten met het huis van Stel in Bonnen. Maar Klamer Bos gooide roet in het eten. Hij sprong op zijn fiets en reed naar Bonnen. Hij constateerde dat in dat oude huis van Stel geen drie, maar vier bovenramen zaten.

.

Wat nu? Bijkans de helft van alle leden van de Facebookgroep bemoeide zich ermee. Er kwamen molenaars, aannemers en fietsenmakers voorbij en wie en wat al niet.

Uiteindelijk werd het vezier gericht op het huis met het adres Schoolstraat 31. Harm Pepping wist uiteindelijk te vertellen dat daar inderdaad ooit een Harm Speelman had gewoond

--------!

Tegenwoordig, we spreken 2002, is de bedrijvigheid in de Schoolstraat sterk toegenomen door de bouw van het winkelcentrum. Weet u nog wanneer dat was het hoe het bouwterrein eruit zag? Dit was in 1975. Het postkantoor was toen in het bruine noodgebouw ondergebracht.

Opgepast! Want de Schoolstraat is niet alleen een straat met winkels.

 

Natuurlijk is ook elke donderdagmiddag de ambulante handel hier present. Zoals we hier op 6 mei 1976 Jannes Mulder betrappen op de kwaliteitskeuring van de aangeboden appels, mevrouw Hovinga op de uitwisseling van de laatste nieuwtjes uit het dorp en Bert Vorenkamp op... In ieder geval doet hij zijn best om snel uit het beeld van de foto te stappen...
Of vergis ik mij???

 

Op de markt is voor elck wat wils.

(2012-04) Inmiddels is sinds 2011 de markt niet meer in de Schoolstraat, maar is die  verplaatst naar de Stationsstraat. Naar het nieuwe deel bij de Hema . Alleen de vis- en patatboer mochten daar niet staan. Die zijn 'verbannen' naar een nabij gelegen parkeerplaats. Want anders zaten de bewoners in de bovengelegen appartementen de hele dag in de baklucht van vis en frituur. Als ik daar had gewoond, dan had trouwens de kaasboer zich daarbij mogen aansluiten. Zo heeft iedereen wel wat...

(2009-12) We hebben even gekeken of we nog meer oude foto's van de Schoolstraat hebben. En die zijn er. Maar in tegenstelling wat we hierboven beweren duidt het niet op een staat vol winkelactiviteit...

We kijken naar de hoek van de ambachtstraat en de schoolstraat. Schoolkinderen hangen over het hek en aan de andere kant van de straat zijn het de volwassen straatbewoners die ook hier met grote aandacht de werkzaamheden van de fotograaf volgen.

Het is er rustig. Maar dat is ook wel eens anders. Zoals de foto hieronder uit 1927. Toen was het feest in de Schoolstraat.  Er was  een openluchtspel,  een 'drentsche boerenbruiloft' opgevoerd.

 (2011-04)  Inmiddels hebben we ontdekt dat dit openluchtspel werd opgevoerd in het kader van een wetenschappelijk congres van anthropologen die in Assen werd gehouden. Ze kwamen voor 'feestelijke dag' onder meer naar Gieten. U kunt daar hier meer over lezen

(2022-10)  Luit Huising bracht een mooie kleurenfoto van de Schoolstraat in. Wat zullen we gokken? Begin jaren zeventig?

Bij Wagenaar was in ieder geval nog volop leven in de brouwerij, de koopwaar was in tafels voor de winkel uitgestald. Het uithangbord met KLM-kleding verzekerde ons dat je daar degelijke kleren kon kopen.

(2022-11)  In het septembernummer van "Ons Erfdeel" uit 2022, het blad van de Historische Vereniging, stond een verhaal geschreven met de titel Van kruidenierswinkel Végé naar supermarkt Jumbo.
Het was een leuk verhaal van Jan Hartlief over de kruidenierswinkel van Jan en Jacob Moek via Broekman naar Abbas. Verrassend om te lezen dat in 1946 de winkel aan de Asserstraat veranderde van SPAR naar Végé. Dus er zijn in de loop der tijden meer Spar-winkels geweest, want wij kennen ook nog de Spar van Essing aan de Schoolstraat en die van Geerts aan de Stationsstraat.

Hieronder zien we een foto zien van de Schoolstraat van zo rond 1965.

En als we die foto goed bekijken dan leren we dat er toen in die straat ook een Végé zat. De winkel van Kremer. In ieder geval konden we, afgaande op de reclame, er in ieder geval terecht voor Ola-ijsjes en gezonde verfrissende sinas van Hero. De winkel van Kremer zat waar vandaag de dag Lammie Vedder haar drogisterij heeft.

(2022-11)  We kregen nog een mooie foto van de schoolstraat in het vizier. Waar de eerdere foto's van deze straat veel rust uitstralen, behalve dan die van de uitgaande school, kenmerkt deze zich juist door de vele mensen die er op te zien zijn. De foto is uit 1950. En blijkbaar was er toen weer een gymnastiek-feest in ons dorp: de atleten paraderen in optocht door de straat.

We hebben de krant er eens op nageslagen en lezen in de Asser Courant wat er precies wat er toen aan de hand was: een zomerbetoging van de Drentse turnkring!

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":