<
Schoolstraat -5 Winkelstraat De schoolstraat dankt zijn naam aan de oude
Gieterschool die daar ooit stond. Inmiddels is daar het winkelcentrum
gevestigd. Maar de schoolstraat was altijd al een straat met volop
winkels. We gaan daar eens even naar kijken. De foto hierboven heb ik voor u even van
dichtbij bekeken. En ik kan u vertellen waarin hier werd gehandeld.
Het gaat om chocolade en suikerwerken. Dat staat tenminste op het
linkerraam. Op het rechterraam staat de naam vermeld, maar daar kan ik
niks van maken. Maar waarschijnlijk zal dat Bonnema zijn.
Het lijkt er toch echt te staan: E.H.
Bonnema
De fotograaf is een bezienswaardigheid.
Deze foto is vrijwel vanuit hetzelfde standpunt geschoten als de bovenste. De modernisering heeft al toegeslagen. In plaats van chocolade en suikerwerken kunnen we nu terecht voor koffie en thee van Van Nelle en een busje VIM.
En omdat Harrie bijna buurjongen was hoorde hij op straat regelmatig Arendje roepen: “Henkie, Wimpie, Jannes en Inéééééétje, ééééééten!” We zien op de winkel reclame voor Van Nelle staan. Er werd ook wel eens een beurs georganiseerd bij Tent of Vorenkamp. Harrie's moeder kon zich daarvan een lied herinneren, dat er werd gezongen. Dat ging ongeveer als volgt:
Van Nelles thee is geuriger, dan blad of grove thee (bis)
Volgens mij zat later in deze
winkel het postkantoor. Daarnaast zat in mijn tijd,
zeg jaren zestig, de schoenwinkel van Greven. En ineens
schiet mij ook de naam van
Op deze foto staan natuurlijk ook weer een aantal jonge Gieters die het werk van de fotograaf met interesse volgen. Altijd leuk om er om in te zoomen. Bekende gezichten?
Op de foto hieronder zien we dat ons dorp nieuwe elektriciteitspalen heeft gekregen. Op de melkfabriek kunnen we nog net zien dat op het bord nog "Gieten - Bonnen" is te lezen. ![]() ![]() In de jaren zeventig, ik weet niet precies in welk jaar kwam er een nieuw gebouwd postkantoor aan de overkant. In een column in de Volkskrant schreef Frans van Schoonderwalt in 2001 over dit postkantoor: "Nog smakelozer van uiterlijk is op nummer 15 het postkantoor. Alsof de ontwerpers van deze winkelstraat hier vastliepen in een vormcrisis." Oordeelt u zelf: ![]() Het postkantoor werd feestelijk geopend. Op de foto zien we kantoorhouder Walvius en Burgemeester Spijkerboer in het bijzijn van een groot gezelschap de officiële opening verrichten. Herkent u nog meer mensen op de foto?
Er werd op het postkantoor ook wel eens uitbundig gelachen. Wat te denken van dit tafereel dat in het Nieuwsblad van het Noorden van 19 september 1983 werd beschreven?
In de jaren tachtig veranderde de winkel van bestemming. We hadden niet gedacht dat Gieten ooit een 'boutique' zou krijgen. Apaart ja! Maar in 1984 was het zover. De boutique was geen lang leven beschoren, want het pand werd in 1989 gesloopt.
|
![]() |
Hoewel ik dit deel meer associeer met Bonnen hoort het wel degelijk bij De Schoolstraat. Ook hier waren nog wel winkels. Wie herinnert zich niet de worst van slager Dries Pepping? Later werd dit Slager Smid. Maar de allermooiste winkel in dit deel van de straat vond ik als kind toch verreweg de speelgoedwinkel van Dubbelboer!
Bovenstaande kaart is in 1942 gepost. We zien links op de voorgrond de kruidenierswinkel van Essing.
(2012-04)
Ineke Hegen-Stolmeijer uit
IJhorst is de kleindochter van slager Dries Pepping en Klaziena
Pepping-Pit die een slagerij hadden op Schoolstraat 9. Zij
stuurt ons eerst een winters tafereel van de slagerij met aan de
linkerkant het woonhuis.
De tweede foto die Ineke ons toestuurt is nog veel mooier en zichtbaar in een warmer jaargetijde gemaakt. Slager Dries en zijn dochter Trijntje staan voor de winkel. De vrouwen, onbekend is wie het meisje is, hebben speciale aandacht voor wat er in de etalage ligt. Wij kunnen net niet zien wat dat is, maar het is om te lezen...
(2014-03)
Vanuit
het Brabantse Veldhoven kregen we deze kaart
opgestuurd."H.Speelman, Gieten" stond er achterop.
We vroegen ons af waar deze winkel voor glas- en aardewerk dan had gestaan. We plaatsten de foto op Facebook en daar was het binnen een mum van tijd opgelost. Dachten we.
Iedereen zag de overeenkomsten met het huis van Stel in Bonnen. Maar Klamer Bos gooide roet in het eten. Hij sprong op zijn fiets en reed naar Bonnen. Hij constateerde dat in dat oude huis van Stel geen drie, maar vier bovenramen zaten.
.
Wat nu? Bijkans de helft van alle leden van de Facebookgroep bemoeide zich ermee. Er kwamen molenaars, aannemers en fietsenmakers voorbij en wie en wat al niet.
Uiteindelijk werd het vezier gericht op het huis met het adres Schoolstraat 31. Harm Pepping wist uiteindelijk te vertellen dat daar inderdaad ooit een Harm Speelman had gewoond
--------!
Tegenwoordig, we spreken 2002, is de bedrijvigheid in de Schoolstraat sterk toegenomen door de bouw van het winkelcentrum. Weet u nog wanneer dat was het hoe het bouwterrein eruit zag? Dit was in 1975. Het postkantoor was toen in het bruine noodgebouw ondergebracht.
Opgepast! Want de Schoolstraat is niet alleen een straat met winkels.
Natuurlijk is ook elke donderdagmiddag de ambulante handel
hier present. Zoals we hier op 6 mei 1976 Jannes Mulder
betrappen op de kwaliteitskeuring van de aangeboden appels,
mevrouw Hovinga op de uitwisseling van de laatste nieuwtjes
uit het dorp en Bert Vorenkamp op... In ieder geval doet hij
zijn best om snel uit het beeld van de foto te stappen...
Of vergis ik mij???
![]() |
![]() |
![]() |
Op de markt is voor elck wat wils.
(2012-04) Inmiddels is sinds 2011 de markt niet meer in de Schoolstraat, maar is die verplaatst naar de Stationsstraat. Naar het nieuwe deel bij de Hema . Alleen de vis- en patatboer mochten daar niet staan. Die zijn 'verbannen' naar een nabij gelegen parkeerplaats. Want anders zaten de bewoners in de bovengelegen appartementen de hele dag in de baklucht van vis en frituur. Als ik daar had gewoond, dan had trouwens de kaasboer zich daarbij mogen aansluiten. Zo heeft iedereen wel wat...
(2009-12) We hebben even gekeken of we nog meer oude foto's van de Schoolstraat hebben. En die zijn er. Maar in tegenstelling wat we hierboven beweren duidt het niet op een staat vol winkelactiviteit...
We kijken naar de hoek van de ambachtstraat en de schoolstraat. Schoolkinderen hangen over het hek en aan de andere kant van de straat zijn het de volwassen straatbewoners die ook hier met grote aandacht de werkzaamheden van de fotograaf volgen.
Het is er rustig. Maar dat is ook wel eens anders. Zoals de foto hieronder uit 1927. Toen was het feest in de Schoolstraat. Er was een openluchtspel, een 'drentsche boerenbruiloft' opgevoerd.
(2011-04) Inmiddels hebben we ontdekt dat dit openluchtspel werd opgevoerd in het kader van een wetenschappelijk congres van anthropologen die in Assen werd gehouden. Ze kwamen voor 'feestelijke dag' onder meer naar Gieten. U kunt daar hier meer over lezen
(2022-10) Luit Huising bracht een mooie kleurenfoto van de Schoolstraat in. Wat zullen we gokken? Begin jaren zeventig?
Bij Wagenaar was in ieder geval nog volop leven in de brouwerij, de koopwaar was in tafels voor de winkel uitgestald. Het uithangbord met KLM-kleding verzekerde ons dat je daar degelijke kleren kon kopen.
(2022-11)
In het septembernummer
van "Ons Erfdeel" uit 2022, het blad van de Historische Vereniging,
stond een verhaal geschreven met de titel Van kruidenierswinkel Végé
naar supermarkt Jumbo.
Het was een leuk verhaal van Jan Hartlief
over de kruidenierswinkel van Jan en Jacob Moek via Broekman naar Abbas.
Verrassend om te lezen dat in 1946 de winkel aan de Asserstraat
veranderde van SPAR naar Végé. Dus er zijn in de loop der tijden meer
Spar-winkels geweest, want wij kennen ook nog de Spar van Essing aan de
Schoolstraat en die van Geerts aan de Stationsstraat.
Hieronder zien we een foto zien van de Schoolstraat van zo rond 1965.
En als we die foto goed bekijken dan leren we dat er toen in die straat ook een Végé zat. De winkel van Kremer. In ieder geval konden we, afgaande op de reclame, er in ieder geval terecht voor Ola-ijsjes en gezonde verfrissende sinas van Hero. De winkel van Kremer zat waar vandaag de dag Lammie Vedder haar drogisterij heeft.
(2022-11) We kregen nog een mooie foto van de schoolstraat in het vizier. Waar de eerdere foto's van deze straat veel rust uitstralen, behalve dan die van de uitgaande school, kenmerkt deze zich juist door de vele mensen die er op te zien zijn. De foto is uit 1950. En blijkbaar was er toen weer een gymnastiek-feest in ons dorp: de atleten paraderen in optocht door de straat.
We hebben de krant er eens op nageslagen en lezen in de Asser Courant wat er precies wat er toen aan de hand was: een zomerbetoging van de Drentse turnkring!
Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":