Schoolstraat - 3

Een foto die onmiskenbaar vanaf de kerk genomen moet zijn. Op de voorgrond staat de woning van de hoofdonderwijzer. De vijfde klas had het spannende uitzicht op het dynamische bedrijf van smid Dijkhuizen aan de Brink.

Hieronder een foto uit het begin van de jaren zestig bij het uitgaan van de school.

Onlangs vertelde iemand mij nog haar speciale herinnering aan de oude school: het moment dat de tandarts een bezoek bracht aan school. Vanaf de eerste tekenen dat het weer zover was zette zij zich schrap. Zij wilde niet naar de tandarts. Op het moment suprème werd grote broer er bij gehaald. Alsof dat zou helpen. Vanaf de stoep tot aan de tandartsauto werd op het schoolplein door haar een spoor van weerstand getekend. Het gegil was tot in de verre omtrek hoorbaar. Het was immers allemaal voor haar eigen gezondheid! Ik hoop niet dat Stichting Korrelatie als gevolg van de publicatie van onderstaande foto's veel extra werk zal krijgen.

De foto's zijn afkomstig van niemand minder dan de tandarts zelf. Tamminga noemt deze blauw-groene bak dan ook professioneel een dental-car. Beide foto's dateren van april 1963. Dus rekent u zelf maar uit of u mogelijk een van de kinderen op het schoolplein bent.

(2008-02)  Maar gelukkig was het schoolplein toch meestal een plek van 'veel plezier in het speelkwartier'. In de jaren vijftig hadden we nog winters. En dan werden er op het schoolplein volop glijbanen gemaakt en, zoals op op onderstaande foto te zien is, sneeuwpoppen gemaakt. Deze foto is van 1957 en is ingezonden door Nijso Beishuizen, die zelf ook op de foto staat: de jongen met de 'zwarte muts met puntje op het voorhoofd 

(2011-01)  Jan Venema doet niet onder voor Nijso. Jan woont tegenwoordig in Bonnen, maar vroeger aan de Oude Wildervanksterweg. Hij ging toen (dus?) naar de Gieterschool. Hij zendt ons ook een foto van een sneeuwpoppenplein uit de jaren vijftig. Op de onderste foto is Jan de meest linkse jongen.

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":