Ambachtsstraat (1)

We gaan het hebben over de Ambachtsstraat, of zoals de oud-Gieters zeggen "Ambachtsteeg". Op het Westerend na is dit een van de meest veranderde straten van het dorp. De steeg werd in 1896 met keien verhard. Waar komt de naam Ambachtsstraat eigenlijk vandaan?
Is er iemand die daar iets zinnigs over kan zeggen?

Bij het begin, op de hoek van de Schoolstraat was er altijd een winkel. Ik put vanuit mijn eigen herinnering: eerst zat Roelie Essing daar met een SPAR-winkel. We zien achter de mooie auto (autokenners kunnen ons natuurlijk uit de doeken doen van wanneer deze foto ongeveer moet zijn), in de verte ook al de mooie boerderijen die daar hebben gestaan.

Het is onderhand al enige jaren geleden dat we die vraag over die auto op deze plaats stelden. En hier komt wat licht in de duisternis. Ben Jonker uit Gieten meldt ons dat het dit een Mercedes 170S is, en het bouwjaar 1949-1950 had. In 1963 is deze auto verkocht aan Aaldert Jonker.
 

 

(2021-21)  Roelof Essing uit Ruinerwold stuurde ons via Facebook een paar mooie foto's van hoe de winkel eruit zag na een verbouwing en heropening in ongeveer 1956. We leerden ook dat deze winkel eigenlijk niet aan de Ambachtstraat lag. Het officiele adres van de winkel was toen Schoolstraat 7. Essing pakte toen groots uit: 10 % korting. Graag attendeer ik u op de mooie blikken, die linksonder op de foto met "10 % Korting !" staan. Blijkbaar werden ook toen nog de koekjes 'los' verkocht!

Na Essing werd de man die in letterlijke zin voor de muziek uitliep daar kruidenier: Wim Kirpestijn, met een A&O. Onlangs vond ik in een van mijn oude kinderboeken nog een leeg zakje pepsels, stiekem gekocht bij A&O, voor 25 cts.

Later heeft Harm Hoiting er nog een tijdje met een caf gezeten. Maar volgens mij is daar nooit echt veel aanloop geweest.

Tegenwoordig gaan we naar de Ambachtsstraat voor een exotische oosterse hap. "De Chinees" is namelijk het volgende pand dat wij op onze weg vinden.

In het jaar 1957 kwam Willem Ridder in dat pand wonen. De familie Ridder was daar tot ongeveer 1963-1964 Kleinhandelaar in Tabaksfabrikaten. Watte? Hij had een sigarenwinkel. Daarnaast had hij ook nog een fouragehandel. Een watte? Hij deed ook in graan en zaad! Van beide economische activiteiten is hier de vergunning te zien.

(2007-04)Toen Willem Ridder daar op 1 april 1957 de sigarenhandel van Zwinderman overnam kregen alle Gieters een folder in de bus:

 

Lange tijd heeft daar ook nog "De Hondsrug" gezeten. Dat bedrijf distribueerde van daaruit vlees van Udema doorheen Noord-Nederland. Geloof ik. Het bedrijf was opgezet door de voormalige 'reizigers' van Udema.

(2005-10) Harrie Kloose meldt dat voordat Willem Ridder zich hier vestigde de zaak van Harm Zwinderman was. Door hem aangeduid als een 'markante persoonlijkheid'. Daar willen wij natuurlijk graag meer over horen!  De reizigers van Udema waren, aldus Harrie, Eilt Smit, Dick van Gughten en Joost Visser.

(2022-10)  In de jaren zestig zat dus in dit gebouw vleesgrossierderij 'De Hondsrug'. Op de pagina van Autoziel zagen we al dat ze daar een mooie order hadden geplaatst: acht spiksplinternieuwe volkswagenbusjes. Van Wim Visser kregen we een foto waar het gehele wagenpark van 'De Hondsrug' voor het bedrijfspand keurig staat opgesteld.

(2011-02)  Hierboven schreven we al dat we tegenwoordig voor de Nasi Goreng naar de Ambachtstraat gaan. Dat is in ieder voorlopig ook voorbij. Op 14 december 2010 werd die nasi extra goed doorgebakken: het gebouw kwam in vuur en vlam te staan. Klamer Bos en Jan Venema documenteerden voor ons deze brand.


Brand, brand!!


Dit zijn dan restanten van de tweede Gietense Chinees. Eerder al, in de jaren zeventig, had Gieten al een Chinees in het voormalige Stationskoffiehuis aan de Stationsstraat.

(2011-02)  We hebben een mooie reeks foto's die de grootse veranderingen in de Ambachtsteeg  goed illustreert. We beginnen de reeks met deze foto, waar de uitgever gewoon zegt waarop het staat. Echte Gieters zeggen toch Ambachtsteegin plaats van het keurige Ambachtsstraat? En dan houd ik me buiten de discussie of het Ambachtssteeg of Ambachtsteeg is...

De onderstaande foto kregen we van Roelof Boelens. Het is net als de foto hierboven een tafereel uit de tijd dat de auto zijn plaats in het straatbeeld nog niet had ingenomen.

We ontwaren langs de kant van de weg een ouderwetse paard met wagen.

De tabak van Niemeijer kochten we op de hoek waar later kruidenier Essing zat. Tenminste ik ga er vanuit dat ten tijde van deze foto Essing nog aan de Schoolstraat zat. En hieronder zien we nog heel vertrouwd de kar voor de melkbussen tegen de muur staan en de fietsen staan, ik denk zonder kettingsloten, tegen het hek.

Hoe anders ging dat eruit zien toen de kleurenfoto zijn intrede deed. We kregen van Klamer Bos twee van deze jaren zeventig foto's die vrijwel vanuit hetzelfde gezichtpunt zijn geschoten. Hoewel in kleur ziet de afbeelding er een stuk minder groen uit.

De boerderij van Engelsman was inmiddels afgebroken en daarvoor in de plaats zou een modern postkantoor komen. Op deze foto's stond die er nog niet, wel al de parkeerplaatsen die de grote toestroom van bezoekers moest opvangen. De Volkswagens en Opel Kadetts staan hier overigens gewoon aan de kant van de straat geparkeerd, daar waar hierboven nog paard en wagen stond.

(2014-09) Van Luit Huizing kregen we deze foto van ongeveer dezelfde plek in de Ambachtsstraat, naar wij denken eind jaren zeventig van de vorige eeuw.

(2013-10)  We zijn blij dat we bijna een jaar geleden met een eigen pagina op Facebook zijn begonnen. Soms plaatsen de bezoekers daar juweeltjes van foto's en andere herinneringen. Onlangs kwam iemand met een foto van Gietens Madurodam in Gieten. Ik had er nooit meer aan gedacht, maar toen ik de foto zag was de herinnering meteen terug. In de Ambachtstraat had had Johan Huizing zijn eigen miniaturen van diverse gebouwen in Gieten in de tuin staan. Zo was er een mini-melkfabriek, een mini Hotel Braams, een mini-kerk, en een mini Hazewind. Kent u het nog?? Het zal begin jaren zestig zijn geweest..

(2013-11) Kleindochter Betty corrigeert ons: of we toch niet de naam van haar opa goed willen schrijven. Natuurlijk willen we dat. Het is Johannes Huising. Maar ze stuurt ons daarnaast ook nog wat extra foto's toe van ons eigen Madurodam. En die we al hadden, maar nu in kleur. En een mooi overzicht van de verschillende nagebouwde huizen/gebouwen.

 

Huising bij zijn eigen Hazewind
Johannes Huising bij zijn eigen Hazewind

Overzicht van Madurodam in Gieten

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":