Ambachtsstraat (3)

Een sfeertekening in de kapperszaak van Jan Wieringa heeft Geert Hilbolling ons binnen de Persoonlijke Notities al geschetst. 

(2005-10) Harrie Kloose wil hier het verhaal van Geert Hilbol (want, dat ling erachter dat spreken wij in Gieten niet uit, zegt Harrie): hij herinnert zich dat als je als kwajongen door Jan Wieringa (uit Wildervank), geknipt werd en hij daarmee klaar was  hij je dan onverwacht "kold waoter met dat verchroomde pompie met rooie ballegie deran in snoet spoot "

Wat bij dat verhaal ontbrak waren passende foto's.

Vroeg of laat wordt alles binnen het Collectieve Geheugen compleet. Van Dick Kroes jr. ontvingen we een aantal afbeeldingen die in het kort de geschiedenis van de kapperszaak aan de Ambachtsstraat illustreren.

Onderstaande foto toont ons het karakteristieke gebouw waarin de zaak gevestigd was. Het is me indertijd niet zo opgevallen, maar het is eigenlijk toch een architectonisch wondertje..

Jan Wieringa was kapper. Onderstaande kwitantie uit 1947 voor de lidmaatschapsbijdrage aan de vakgroep "kappersbedrijven" laat daarover geen misverstand verstaan.

Maar eerlijk is eerlijk: ik heb nooit anders geweten dan dat Wieringa zich beperkte tot het knippen van de heren. Niets is minder waar. Onderstaande advertentie leert ons anders: Jan helpt op vlugge en nette wijze ook de dames.
En onder volle garantie voor slechts een knaak.

Echter we kwamen niet alleen voor een knipbeurt bij Wieringa, waarvan het verhaal gaat dat hij in werkelijkheid Wierenga heette, ook voor rookwaren konden we er terecht.

Het was vroeger niet ongebruikelijk dat je in de winkel een sigaar per stuk of twee stuks kocht. Deze werden dan verpakt in een zogeheten sigarenzakje. Hieronder zien we zo'n zakje afgebeeld. Dit zakje leert ons tevens dat we ook voor parfumeriën en Toilet-Artikelen bij Jan aan het goede adres waren.

Vroeger was het dorpsleven gemoedelijker, zo wordt wel eens gezegd. Maar men wil mij toch niet wijs maken dat Wieringa elke klant persoonlijk uitgeleide deed?

 

Maar aan alle flitsende carrières komt eens een einde. Ook de familie Wieringa moest afscheid nemen. Op de deur werd deze laatste groet geplakt.