Ambachtsstraat (2)
Lientje leerde Lotje lopen langs de lange Lindelaan?
![]() |
Dat zou je misschien gaan denken bij deze foto. Maar nee hoor, hier leert Trientje Berendje lopen langs de linden van de Ambachtsteeg. De foto is zo ongeveer uit 1934. En het kenmerkende verschil van de toenmalige met de huidige Ambachtsstraat is de aanwezigheid van boerderijen en de bomen.
![]() |
Deze beide foto's komen uit de collectie van Tamminga. In 1961 ging de boer nog met paard en wagen naar 't veen. Of als het even snel moest, dan werd de fiets gepakt.
![]() |
De boerderij van de foto hierboven ? Hieronder was van de familie Hoiting. In 1934 verhuisden ze naar het ernaast gelegen nieuwgebouwde huis op nummer 16. (Waar nu Gerrie Lutjes en Jannie Woltman wonen) De Hoiting familie bleef gewoon boeren vanuit de boerderij. Het voorhuis verhuurden ze aan derden.
Onderstaande kaart werd uitgegeven door de "firma Essing", die juist aan het andere uiteinde van de Ambachtstraat was gevestigd. Op de foto is het huis te zien waar de familie Veldman woonde. Hier was tevens de inrit naar de schuur van de brandweer.
![]() |
Dit vond ik altijd een machtig mooie winkel. Het rook er zo lekker naar stof. Die kon je daar ook van de rol kopen. Dat werd dan met een heerlijk bonkend geluid over de lange toonbank uitgerold. Met de ellestok werd de lengte afgemeten en werd de stof met een schaar afgeknipt. Het werk met liefde gedaan.
(2007-05) Gina Hoving zocht in haar bakje met oude handwerkspullen en trof daarin dit zakje aan. Schitterend!
'Reparatie, Stofknopen, Ceintuurs en Gespen'
Ik herinner met dat ik op een zomerse woensdagmiddag van een knipbeurt uit de zaak van Jan Wieringa kwam (was ook al zo'n mooie ouderwetse kapperszaak) en dat mevrouw Por gillend op straat stond. Wat was dat? Een pluim zwarte rook kwam uit het dak. De textielwaar had vlam gevat. Hoewel de brandweer feitelijk op de hoek geparkeerd stond, duurde het toch nog wel even eer de rode auto ouderwets voorbij kwam 'scheuren'.
Hier krijgen we een sterk staaltje van de werking van het collectieve geheugen. Spraken we hierboven nog over een zomerse woensdagmiddag, thans moeten we dit wijzigen in donderdagmiddag. B?Speelman kan zich de gebeurtenissen ook nog goed herinneren. Hij kwam juist van de andere kant aangelopen, omdat hij een boodschap op de markt had gedaan. En de markt was ook toen al op donderdagmiddag!
Por heeft later nog een splinternieuwe winkel op die plaats laten bouwen, maar volgens mij heeft dat nooit meer die oude charme gehad. Het was trouwens niet het enige huis dat er in de straat nieuw gebouwd werd. Een foto uit 1980 toont ons een beeld vanuit een gelijkbaar standpunt als de twee foto's hierboven. Oordeelt u zelf.
![]() |
(2008-08) Midden in de zomer kregen we van Tonnie Knoop een mooie winterse foto. In het begin van 1958 werd Nederland getroffen door hevige sneeuwal. En ook Gieten kreeg haar deel. We kijken vanuit de Ambachtstraat in de richting van de Oude Groningerweg.
Ik heb het einde van de straat nog even een stukje uitvergroot, zodat u ook het "witte huis" beter kunt zien
(2016-02)Hierboven ziet het er winters uit. Ron Speelman had nog een
foto die ongeveer dezelfde plaats in de zomer laat zien.
(2018-09)Maarten Veldman stuurde ons een foto van het huis waar hij in zijn jeugd heeft gewoond. Voor velen van ons is dit heel herkenbaar Soms denk je dat dingen nooit anders zijn geweest, omdat je ze zelf nooit anders hebt gekend. Dat had ik met dit huis aan de Ambachtstraat, totdat ik onderstaand verhaal op Facebook las.
Aha, daar heeft dus een boerderijtje gestaan!
En ik was benieuwd of daar nog een foto van bestond. Toen kregen we een foto uit
een familiealbum opgestuurd waar dat boerderijtje op de achtergrond nog te zien
is. Meteen maakten we ook kennis met een aantal oud dorpsgenoten. Op de
achtergrond zien we dus het boerderijtje, op de voorgrond het brinkje aan de
Spekstoep met de poserende kinderen. In de krant konden we lezen dat de nieuwe
dubbele woning in zijn geheel door Gieters in elkaar is gezet.
Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal
of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus
van "Het collectieve geheugen": (2015-08) Hennie Moek-Woltman schreef in een ander
verband (daar gaan we het ook nog wel eens over hebben) op Facebook:"Zodoende is familie Woltman ondergedoken op verschillende adressen van september 1944 tot eind maart 1945. Toen de familie terugkwam was het hele huis leeg geplunderd door vrouwen die met de Duitsers meetrokken." Op mijn vraag welk huis dan was geplunderd was dit het antwoord: "het
huis was een oud boerderijtje met huisnummer Spekstoep 2 (nog eerder was het A
119). Deze woning is in 1950 afgebroken en er is een dubbele woning opgezet.
Toen werd het Ambachtsstraat 18-20. "
Net als we dat al eens eerder bij de familie Venema hadden gelezen bij de bouw
van het nieuwe huis aan de Oude Wildervanksterweg 1 (die ging tijdens de bouw in
het kippenhok wonen), ging de familie Woltman tijdelijk in de grote schuur
wonen: er was een kamer, een keuken en twee slaapkamers in gemaakt. In november
1950 was het huis klaar.