Brink 2 - Zaal 'Tent'

Het concertgebouw van Gieten: Zaal Tent

De foto´s op deze pagina zijn van boven naar beneden in volg- orde van tijd. Deze hier direct onder moet van rond 1900 zijn, want deze kaart is in 1906 verstuurd. Het geheel ziet er nog vooral uit als een boerderij. Helaas is niet te lezen wat er op het uithangbord op de hoek en het fietsenrek geschreven staat.



Alle foto's schenken ons een blik op hetzelfde punt. Het is op de kruising van de Brink met de Asserstraat. Eigenlijk is het het begin van de Stationsstraat.

Op de foto hier direct boven is er al het één en ander verspijkerd: we zien dat de baanderdeur verruild is voor een veranda, en er is een erker vanuit het dak gebouwd. Boven de voordeur, zo kan ik op het origineel lezen, staat CAFE BILJART geschilderd.

Aardig om te weten is dat bij Tent ook de Gieter schutstal was. Hier werd vee dat verdwaald langs de weg werd aangetroffen gestald. De rechtmatige eigenaar kon, wanneer die de vermissing had opgemerkt, zijn vee hier weer vandaan halen.

(2005-10) CafeTent ligt min of meer op een tip. Harrie Kloose vult hier aan dat een van de vroegere kroegbazen van het cafe Harm Tip werd genoemd. In werkelijkheid heette hij Harm Meertens. Maar omdat er op dat moment zeven Gieters naar de naam Harm Meertens luisterden, noemden ze hem, ter voorkoming van misverstanden, daarom Harm Tip
(2007-05) Harrie kwam nog een belofte na...

De naom Harm Meertens is al een paor keer in Geheugen van Geeiten veurkommen. Ik zul daor op terugkommen. Bij dizze: 

Haarm Meertens: ?900 woonden d´r in Geeiten 6 maanluu, die Haarm Meertens heeitten. Um ze oetenkander te holden, kregen ze een bijnaom, denk erum: gien scheldnaom.

Haarm Zun:was van beroep gemeentearchitect en woonde in de boerderij Spekstooup 23. Hie was de grootvaoder van Haarm van der Veen, die d´r nou woont. De bijnaom Haarm Zun dankte hij aan caf?"De Zon", een tapperij, die vroouger hoesde in de tegenswoordige boerderij.

Haarm Tip:was de kastelein van wat laoter caf?"Tent" (Albert Tent), Stationsstraot 2, was. Het caf? lag precies in de "tip" van de Asserstraot en de Stationsstraot, vandaor de bijnaom.

Haarm Loeksie:was kruudenier, Gasselterweg 2. Zien vaoder heeitte Lucas (Zwaart Loeksie), vandaor zien bijnaom. Zwaart Loeksie is de betovergrootvaoder van Lucien Meertens.

Meertens Haai:was keuterboer, waor Jampie Meursing een burgerhoes leuit bouwen, Ambachtstraot 23. In het dialect weur vaok de naom Haai voor Haarm gebruukt. De veurnaom Jampie verdeeint ok oetleg. Hie was de zeun van "Aol Jan Meursing" en de vader van Jan Meursing jr. Dus ai het over Aol Jan,Jampie of Jan hadden, dan wussen ij precies, wel het was.

Haarm Bril:was van beroep timmerman en woonde in de Ambachtstraot 4? Smid Huzing van Achter ´t Hout woonde d´r laoter. Hie was brildraogend, vandaor.

Haai Boertien:was boer en woonde Spekstooup 12. Hie was de schoonvaoder van Evert Keun. Hie is overleden aan de Spaonse Griep. Haai is dialect veur Harm.

Anekdote:
As een vrouwspersoon "Haai" (Harmpje) of "Mat" (Martha of Marchien) neuimd weur, dan heuil dat in, dat ze boks an har.

Roouf Mulders Haai verstelde vroouger kleren veur de kinder van Wilm Wolthoes, die naost mien opa en opoe woonden an de Spestooup 1. Zie woonde an dis kaant van Kas Hollander an de Aole Wildervanksterweg. Zie har tweei brillen, eein veur het verstelwark en eein veur hen boeten kieken want zie was: "zo nijsgierig as een hond met een glaozen gat".

Dizze vertelses bint heeil old. Mien opa Haarm Speulman (Haarm Tabak) hef mij ze verteld. Laoter dreuig ik dizze naom as geuzennaom.

(2011-01) Hendrik Veenhof heeft een aardige aanvulling op bijnamen zoals die in de oude dorpsgemeenschap ontstonden. Hij begint met een anekdote in zijn kenmerkende stijl:

"As jong van zu'n jaor of dattien, vittien was'k an de VCJC en daor hadden wij in die tied (1954) ok een verjaordagsfondsie. Wij braachden de m?sken dat een klein enveloppie waoras de jaorige wat geld in doon kun en die bij heur thoes weghaold wur. Zo ok eein van oouze naoste buren wel as ik neeit aans kende as Haai Klaomer. Dat har ik dus ok op de envelop zet, mor oous mam meuik mij al  al rap wiezer, de beste man zien naom was: Harm Pepping, zoon van Klamer Pepping en vandaor zien bijnaom."

Hendrik somt nog een aantal andere namen op: Klaomers Job, Melkboern Hendek, Hoonder Ep, Hans zien Piet zien Klaos, Otie zien Jongs, Job Pep zien Haarm, Klaos Schoelings Hendek en Jaant. Van deze opsomming verdient naar mijn idee Hans zien Piet zien Klaos de beker. Schitterend!

Hendrik sluit zijn aanvulling af met een raadsel en vraagt ons te raden om wie het gaat: Ool Jaan, Klein Jaan en Jong Jaan. Mijn eerste ingeving is dat het hier gaat om een serie Jan Meursings...

 

 

Waar momenteel Adolfs zijn blijkbaar vermaarde gehaktballen serveert, daar was vroeger Tent. Zoals uit de suikerzakjes blijkt, niet alleen maar een Cafe Restaurant, maar ook was er een concertzaal en slijterij. Waarom heette het eigenlijk "Tent"? Was hij eigenaar of uitbater, voordat Jan Ensing en Henk Venema daar kwamen?
Zowel Jacob Speelman en Gezinus Westerhuis, beiden nog immer wonend in Gieten zetten ons op het goede spoor: Albert Tent heeft er jarenlang opgezeten. Albert Tent was overigens een oom van Henk Venema. Dus de concertzaal bleef in de familie.

(2007-04) Op 12 april 1965 werd het 100-jarig bestaan van Tent gevierd. In het Nieuwsblad van het Noorden werd er een verhaaltje aan gewijd in de rubriek "Noorder Rondblik".

 

(2013-01) We kregen een berichtje van Jan Tent uit Eelde en hij geeft een aardige toevoeging aan de Tent-episode van het cafe Hij schrijft: "ik ben de kleinzoon van Barteld Tent, die in 1913 eigenaar was van cafe Tent in Gieten. In 1916 verkocht hij dit bedrijf aan zijn broer Albert,die getrouwd was met Hillegien Venema uit Gasselte. Men zei toen in Gieten "old tent is weg, nije tent is er al!" Mijn grootvader (1876-1945) was een wispelturige man en was in korte tijd al weer uitgekeken op het cafebedrijf. Mijn vader, 1901-1975, heeft dus die tijd in Gieten doorgebracht. Het gezin is naar Assen verhuisd."

De foto hieronder gaat meer naar onze tijd toe. Deze kaart werd overigens uitgegeven door "G. Greven, Schoenen, Lederwaren, Drog. Tel. 287"

Gezinus Westerhuis komt in deze met een zinvolle toevoeging: Geert Greven was de schoonvader van Henk Venema...

Er is inmiddels alweer een timmerman voorbij gekomen. De veranda is omgetoverd tot een serre, aan de voorkant is een terras gekomen en we zien dat aan de achterzijde er een imposant stuk bovenop gebouwd is. De ANWB heeft een grote moderne richtingaanwijzer geplaatst. Via de Gasselterweg is het 27 kilometer naar Emmen, en we gaan de 29 kilometer naar Groningen afleggen via Eext. (Uiteraard over de oude Eexterweg) We zien dat er naast de "concertzaal" een winkeltje gekomen is. Eerst zat bakker Jan Kramer daar, in mijn tijd was die stek overgenomen door bakker Glastra

(2020-10)  Klamer Bos had nog een een foto van het interieur van de zaal in ongeveer 1960.


Naar het schijnt staat er aan de voorkant, aan de zijde van de Stationsstraat, nog altijd "Consertzaal" geschreven.
Wie heeft een digitale camera? Vastleggen!!

Jan van der Ende heeft er een. Helaas kan op deze foto niet duidelijk worden gelezen dat er toch gewoon "concertzaal" staat. Ik heb met een paar pijlen aangegeven waar u moet kijken als u voorbij "Zaal Tent" komt.

Inmiddels heet het dus al lang geen concertzaal meer, maar ook Cafe restaurant dekt kennelijk de lading niet meer. Sinds de gehaktballen niet meer door Adolfs op tafel worden gezet wordt deze 'tent' gexploiteerd onder de geflatteerde naam "Restaurant Zalencentrum Gieten"

Nu ik deze foto zo bekijk is het misschien ook wel een aardig idee om de pui weer eens een wat klassieker "smoelwerk" te geven. Daar wordt het vast mooier van.

(2010-01) We kunnen weer een hele mooie oude foto van "Cafe Biljart" Tent aan deze pagina toevoegen.

We proberen even een beter zicht te krijgen op dit straattafereel.

In totaal kunnen we zes fietsen op deze foto ontwaren. Maar er is niemand die fietst. Vier mensen staan/lopen met hun fiets. Twee fietsen zijn achteloos tegen een boompje gestald. Zullen die fietsen ook voorzien zijn van een kettingslot??


(2021-02)  Tineke Mulder heeft het foto-album van haar vader Ginus 'Ziens' Meijeringh bekeken op interessante dorpsfoto's. Deze winterse foto van de kruising Asserstraat-Brink is dubbelop mooi. Niet alleen vanwege de locatie, maar ook omdat we een heuse Daf met een 'pienter pookje' zich een weg door de sneeuw zien banen. Toch ook een tijdsbeeld!


Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":