Brink - 1
Boerenleenbank

 

Op deze pagina zien we twee gelijksoortige foto's van de hoek Brink-Schoolstraat. Op foto hierboven zien we het huis waar tegenwoordig het moderne kantoor van de Rabobank staat. De foto hieronder dateert van ongeveer 1950. De bovenste foto is ouder: hierop is nog een oude houten electriciteitspaal te zien.

Aanvankelijk was het, net als de meeste lokale Boerenleenbanken, een echte 'huiskamerbank'. In drukke tijden schoven familieleden even bij vader aan de huiskamertafel aan om de lopende zaken aan kant te maken. Begin jaren zestig, er waren steeds meer mensen die geld naar de bank konden brengen, kwam er een echt kantoor met een wachtkamer en twee loketten. De ingang van de bank was, anders dan nu, aan de Schoolstraat. Voor de jeugd was de bank vooral rond de jaarlijkse spaarweek populair.

Van Jannie Vos-Huting uit Roden kreeg ik onderstaande foto. Hier krijgen we het aloude bankgebouw heel prominent in beeld. Jannie vertelt er wat familiaire wetenswaardigheden bij. Haar opa Frederiekus Huting was toen de man van de bank. Hij overleed plotseling in 1954. Willem werd door het bankbestuur, want hij was immers de zoon,  aangewezen als de nieuwe kassier. Hij had geen diploma's of zo, maar hij had toch op de huiskamertafel heel wat mee kunnen kijken? Nou dan! Naar het schijnt hangt er in het huidige bankgebouw een geschilderde kopie van deze foto. Ik vraag niemand om dat schilderij uit de bank te stelen, maar misschien kan iemand een fotootje maken??

 

Deze foto laat zien dat de jeugd altijd al ergens op dit kruispunt heeft rondgehangen. Is er iemand die deze vertegenwoordigers van de toenmalige hangjeugd nog herkent? Op het veldje voor de Rabobank kwam rond 1970 op donderdagmiddag na schooltijd veel middelbare schooljeugd samen. Dan was er immers markt en was er voor hen de patatauto...

Wat zo op het oog een normaal onderdeel van het straatbeeld is, is inmiddels toch wel een heel nostalgisch beeld. Ik heb voor u de lantaarnpaal en ANWB-bord er even voor u uitgeknipt. Mooi duo toch??

En dan nog iets dat me fascineert. Waar wijst het aanwijsbord op de boom naar kerk naar??

 

(2005-10) Harrie Kloose suggereert dat het bordje verwijst naar de fietsenstalling en een openbaar toilet voor de busreizigers. Ik weet op welk gebouwtje Harrie doelt, maar deze boom staat links van het kerkgebouw en wijst naar links. Dat hokje stond rechts van de kerk...  Toch?

(2012-01) Trijnie Hartman-Kamps zegt: "... het verhaal van Harrie Kloose klopt in ieder geval niet!" Zij heeft ook wel een vermoeden van wat het wel is: "Wat betreft het aanwijsbord op de boom voor de kerk heb ik een sterk vermoeden. Ik heb vaak naar deze foto gekeken en nagedacht. In mijn jeugd werden er weleens puzzelritten georganiseerd. Als ik mij goed herinner door de plaatselijke motorclub. Autobezitters mochten ook meedoen. Je reed dan een route volgens aanwijzingen die je op papier meekreeg. Onderweg waren er controleposten waar je een stempel moest halen. Er zaten natuurlijk instinkers bij waardoor je vele kilometers omreed en een post miste. De tocht was zo uitgekiend dat als je iets miste je uiteindelijk toch weer op de goede route terechtkwam. Ik denk dat het bordje op de boom voor de kerk een keer een aanwijzing is geweest van zo’n puzzelrit. Het kan ook een puzzelrit zijn geweest georganiseerd in een andere plaats waarbij de route door Gieten ging."

Ik herinner mij ook wel zulke puzzelritten, waarbij op warme zonnige dagen een lint van puzzelaars door het dorp trok. We hebben hier de uitslag van zo'n rit die op 22 juli 1961 werd gehouden:


 

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen"