Brink - 3a
Mooie huizen en winkelen
aan de Brink

De foto hieronder zal iedereen die nu in Gieten woont of er vroeger heeft gewoond wel herkennen. Het is het huis van de notaris. In mijn jeugd was dat de heer Gramser. 

(2006-10)In 1951 verzorgde Gramser blijkbaar ook de inning van de pachtgelden voor de heer Jipping uit Gasselte.

Na Gramser kwam Vos als notaris. Ook notariaten zijn met de tijd meegegaan. De persoonlijke belichaming van de functie verdween en werd vaak onderdeel van een of andere, meer personen omvattende, bedrijfsvorm. Het lijkt er op dat dit nu in Gieten ook het geval is: het staat nu bekend als Aa en Hunze notariaat. Weg is het beeld van een erudiete heer omringd door sigarenrook, die prevelend de bepalingen van de voorliggende acte aan de comparanten voorleest.

(2005-10) Harrie Kloose: "Voor Gramser was notaris Lammers en daarvoor ten Raa. Bij Lammers was Riekus Winkelman als klerk in dienst. Het was een klein mannetje met een bochel en werd klein Rieksie genoemd. Er wordt weleens beweerd, dat hij model heeft gestaan voor klein Rieksie uit de verhalen van Max Douwes, getiteld: “Mans Tierelier löp met zien dweellocht deur Drenthe”. Of het echt waar is weet ik niet. 

Bij een Oostermoerfeest was Rieksie verkleed als middeleeuwse ridder met zo’n helm met een opklapbaar vizier. Na een hele dag feesten en borrelties drinken was Rieksie plotsklaps verdwenen. Medefeestgangers togen naar Café Huting, waar Rieksie in de kost was en troffen hem aan snurkend in bed, waarbij het vizier bij het inademen omhoog ging en bij het uitademen weer naar beneden klapte, zo heb ik uit overlevering van Jan en Jannes Speelman . Stark verhaol,volgens mij."

Omdat we sommige situaties nooit anders hebben gekend denken we vaak dat iets ook altijd zo is geweest. Dat was ook het geval met het notarishuis. Heeft u geweten dat we vroeger voor de aanschaf van een bed naar dit huis gingen? Het was een beddenwinkel!

In 1890 had Timmer hier een manufacturen- en beddenzaak, maar die werd in dat jaar verkocht aan Johann Bernhard Holthinrichs. Die heeft hier met zijn broer tot 1918 gezeten. Toen verhuisde de zaak van Holthinrichs naar Assen, waar ze nu nog steeds als "slaapkenner" aan de weg timmeren.

Uit: Nieuwsblad van het Noorden , 26 november 1918

 (2010-01)  Naast de notaris woonde de dorpsdokter. Eén van de bekendste dokters in Gieten is dokter Meeuwes geweest. Vader en zoon hebben hier hun praktijk gehad. We kunnen zo snel geen foto van het huis vinden. Wel vonden we een bewijs van de werkzaamheid van dokter Okko Meeuwes in 1925 de vijfjarige Derkje (?) de Graaf heeft ingeënt tegen pokken.

 

(2010-01)We hebben in het Drents Fotoarchief een aantal hele mooie foto's gevonden van de Brink. En ook van het doktershuis...

(2011-12)  Met bijgaande foto kunnen we twee generaties bedienen. Een foto waarop zowel dokter Okko, als de kleine dokter in spé Koos Meeuwes staan. We ontvingen deze foto via Froukje Douma-Oosting uit Eext. Haar moeder moeder Rikie Oosting-Hadderingh heeft indertijd een jaar als hulp in de huishouding bij het gezin van dokter Okko Meeuwes en zijn vrouw Anke Coolman gewerkt. Het doktersgezin telde twee kinderen. Dat waren Koos en Mattie. Koos heeft later de huisartsenpraktijk van zijn vader overgenomen.

Gezin van dokter Okko Meeuwes

Okko Meeuwes stond bekend als een goede en betrokken huisarts. Het verhaal gaat dat wanneer sommige mensen hun rekeningen niet meer konden betalen dat hij tegen die mensen zei dat ze die maar bij hem moesten brengen. De oude Meeuwes trok dan zijn portemonnee. Ook zou hij arme mensen warme kleren hebben gegeven.

Tegenover het notarishuis had de ponyclub zijn eerste manege, in het voorhuis was het café van Jan Hatzmann: de Ponybar. Ook dit is inmiddels geschiedenis. Jan en zijn vrouw Tiny zijn er in de loop van het jaar 2000 mee gestopt. Tegenwoordig tapt Jan op zondag nog biertjes in de kantine op het voetbalveld. 

 

(2014-12) Yvonne Spieard kwam met een aantal foto's van de achterkant van de boerderij uit de tjd toen de leden van ponyclub Oostermoer daar regelmatig hun rondjes 'in de bak' reden.

Dit is geen plaatje van de filmset van de Soprano's maar het zijn de 'founding fathers' van de club. E.Smit, Edzo Kolk, Hessel Hovinga en Harm Klaassens. Hovinga vindt zo'n bezemsteel blijkbaar niet comfortabel zitten...

Op de kaart hieronder zien we deze boerderij rechts in de schaduw van de bomen liggen. Nog immer rijdt den rijke boer met zijn karos over de Brink

(2014-12) Klamer Bos had ook nog een mooie foto uit het begin van de vorige eeuw van de boer met zijn karos. Hij wordt hier tegemoet gereden door een plof.

(2017-01) We komen met een paar hele mooie oude foto's van de Brink. Het lijkt er een beetje op dat de jongen op de eerste foto contact heeft met de man van't greun die voor het huis van Homan-Free aan het werk is.

"Hé Klaos, wat bin ie daor an t doun?"

"Ach jong Haarm, ik ben met de zwao 't gras an t maaien"

Horloges kopen aan de Brink

Als we aan die kant van de Brink doorlopen, dan kwamen we bijde plaatselijke juwelier. In de etalage had de heer Hamster daar de mooiste sieraden liggen. Op een dag lag daar ook mijn eerste horloge. Een Stipto, van fl. 39, 50. Elke dag ging ik even kijken in de etalage naar het dat klokje dat mij voor sinterklaas 1968 werd beloofd. 

De heer Hamster is oud geworden met dit beroep, getuige het volgende krantenartikel uit 1983:

 

(2005-10) Hoe de oude geschiedenis in een Drents dorp zijn invloed kan hebben in "de nieuwe wereld" mag blijken uit deze anekdote van Harrie Kloose: "mijn dochter Ineke kreeg op haar verjaardag, toen wij in Emmeloord woonden, een hamster. Deze werd plechtig Lodewijk genoemd, naar de zoon van Hamster sr. "

Na Hamster kwam Kleefstra als juwelier en horlogeman in dat pand wonen en werken.

In de laatste week van 1983 kwam er door een ongeluk met een omvallende lamp  brand in het pand; de bovenverdieping en een deel van de benedenverdieping brandde uit. Gelukkig geen persoonlijke ongelukken. En ook gelukkig voor het het dorpsbeeld was dat later het pand in oude staat werd hersteld.  

  (2023-02) Alice Dokter bekeek nog eens het foto-album van haar ouders. Zij hadden gelukkig hun fototoestel bij de hand toen ze in december 1983 langs de consternatie op de Brink liepen. We hebben nu ook een mooie kleurenfoto van de brand.

 

  (2021-04) Ina Bruins vond nog een oud sieradendoosje van Kleefstra.


 

Ook voor verlovingsringen waren we bij Kleefstra aan het goede adres: advertentie uit de Schakel van 17 februari 1971.

 

  (2010-01) Een van de mooiste huizen van Gieten staat aan de Brink. Het is de villa die daar door de familie Homan-Free is gebouwd. Het draagt de naam "De Merel". Van Hans Homan Free kregen we deze mooie foto van het huis in winterse sferen

(2021-09) Het huis is gebouwd in 1921. Klamer Bos kwam met een bekende, maar hele mooie foto van dit huis over de brug.

 

Maar ook kwam Klamer met een hele mooie onbekende foto van de boerderij die er voor 1921 heeft gestaan...

(2022-05) Hieronder een beeld van de lommerrijke Brink in het begin van de vorige eeuw. Het is het beeld vanuit de Spekstoepzijde .De aanblik is op de voorgrond heel anders dan tegenwoordig. We zien nog geen gemotoriseerd verkeer. Je kon met rijwiel en met paard en wagen gewoon ongestoord midden op de weg rijden.

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":