De Hondsrug - 2:
van de beeldende kunstenaars

Er zijn ook kunstenaars die geïnspireerd zijn door de uitzichten vanaf de Hondsrug. Bijvoorbeeld deze aquarellen van Jan Middelbos.

Jan Middelbos is een Drentse schilder. Hij heeft schilderijen vanaf de Hondsrug gemaakt. Die hierboven is geschilderd in acryl en is in werkelijkheid 54x74 cm. Die hieronder is een aquarel en heeft dezelfde afmetingen.

De kunstenaar kan op de Hondsrug ook de andere kant op kijken. Zoals Gineke Zikken deed en met olieverf een schilderij heeft gemaakt van het veengedeelte. De afmetingen zijn 40 x 50 cm.

En die hieronder is 18 x 24 cm en gunt ons vanaf de bult een doorkijkje naar het veen  tussen het Noordhegen- en Soldaotenbossie door.

 

 Op deze plaats moet natuurlijk ook Simeon Nijenhuis een plaats krijgen. Dit schilderij is van het Noordhegenbos. Dit schilderij is gebruikt op het omslag van de roman "Het verbörgen leven" van zijn vader Gerard Nijenhuis.

 (2011-09)  Oud dorpsgenoot Hans Versfelt was dit voorjaar een paar dagen op het oude nest. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om zich aan te sluiten in de rij van schilders die de Hondsrug heeft vastgelegd. Dat leverde een paar mooie klassiek ogende schilderijen op.

Het mooie weer spat er in ieder geval van af!


Hondsrug met wolkenlucht en koeien (28×40 cm, olieverf op paneel)


Hondsrug met wolkenlucht (formaat 30×40 cm, olieverf op paneel)

(2014-10)  Siem de Vries is een Veendammer schilder. Ook hij schilderde in 1982 ons dorp vanaf de Hondsrug.

(2016-12)  Er is wat afgeschilderd en getekend daar boven op de Hondsrug! Hier werk uit 1972 van de in 1995 overleden kunstenaar Ruurd Elzer. Elzer behoorde tot de kring van de vermaarde schilders van "De Ploeg".


"Gieten" 50 x 50 cm, olieverf op doek

(2016-12) Daarnaast ook nog een aquarel van Aart van de Sijde. Het is onmiskenbaar Gieten. We kunnen evenwel geen jaartal en formaat  achterhalen.


"Gieten" , aquarel

 Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":