Mijnenveger
Hr. Ms. Gieten

(2016-03)  Het begon allemaal op 11 mei 2015 met de volgende melding binnen de facebookgroep van Het Collectieve Geheugen van Gieten.Dit trok de aandacht van Jan Postmus van de Gasselterweg. Hij ging er achteraan. Na wat loven en bieden werd hij de trotse eigenaar van de reddingsboei van Hr. Ms . Gieten. Dat was een mijnenveger uit de Wildervank-klasse. Jan was ge챦nteresseerd in de geschiedenis van het schip en de relatie met Gieten. Hij ging het uitzoeken en binnen een jaar kwam hij met een goed gedocumenteerd boekwerkje dat hij op 8 februari 2015 tegelijk met de reddingsboei aanbood aan burgemeester Eric van Oosterhout.


De grote prijs voor Jan Postmus... 
Een kort relaas van de geschiedenis is goed verwoord in onderstaand artikel in de Schakel van 10 februari 2016. Dat kunt u zo natuurlijk niet lezen. Klikt u maar even op het plaatje hieronder of hier dan kunt u het ook lezen. De suggestie van de scribent dat de scheepsbel en enkele andere attributen in rook zijn opgegaan, dus verbrand, dat wil ik nog niet geloven. Ze zijn zoekgeraakt, dat wel.Op 29  april 1954 kreeg burgemeester Nijenhuis van de minister een brief met de mededeling dat de het Hare Majesteit heeft behaagd een van de mijnenvegers uit de Wildervank-klasse de naam "Gieten" te geven.


Voor niets  gaat alleen de zon op. Toen het schip op 17 februari 1955 te water zou worden gelaten en gedoopt werd door de vrouw van de burgemeester moest er wel een passend cadeau aan de Marine worden overhandigd. Secretaris Hemmes had bij de gemeente Beilen ge챦nformeerd wat die gingen spenderen aan zo'n cadeau. Dat bleek ongeveer 300 gulden te zijn. De burgemeester schreef een brief aan Erasmus Bernhard Van Dulmen Krumpelman, een bekende kunstschilder uit Zeegse. Of hij voor dat bedrag een mooi schilderij kon maken .

Dat wilde hij wel doen! En zo is er een schilderij 'dorpsgezicht Gieten' gemaakt. Helaas kunnen we daar geen afbeelding van laten zien. Want niet alleen is bij de gemeente Gieten van alles zoek geraakt, ook bij de marine was dat het geval. Het schilderij is in de catalogi niet meer bekend. We mogen niet uitsluiten dat het schilderij ergens in een huis in Nederland gezellig aan de muur hangt. Misschien komt deze in een aflevering van 'tussen kunst en kitsch' weer eens onverwacht boven tafel.

(2019-03)   De voorspelling dat het schilderij zo maar eens een keertje ergens te voorschijn zou komen is bewaarheid. In de eerste maanden van dit jaar werd in Museum Thijnhof te Coevorden een overzichtstentoonstelling gehouden van het werk van Van Dulmen Krumpelman. En waarachtig! Daar hing doodleuk Gezicht op Gieten aan de muur. Het blijkt eigendom te zijn van het Drents Museum. In goede handen dus.

 Nu bent u natuurlijk nieuwsgierig hoe dat werk er nu echt uit ziet.  Hier is hij dan!

In 1958 kwam onze mijnveger in Delfzijl en hield het 'open schip'. Inwoners van Gieten werden op 1 maart uitgenodigd om het schip te bezichtigen en kennis te maken met de bemanning. De burgemeester had een bus gecharterd en ging er een hele club naar Delfzijl . We nemen aan dat een groot deel van deze bezoekers afkomstig waren uit de kring van "vrienden van de bemanning der mijnenveger Gieten"

 

Op 30 oktober 1967 werd het schip buiten dienst gesteld. In 1970 kreeg onze toenmalige burgemeester Spijkerboer de scheepsbel, het houten wapenschild en een schaalmodel van het schip. Ze hadden een permanente plaats gekregen in het oude'nieuwe' gemeentehuis (Beukenhof) aan de Brink. Maar bij de gemeentelijke herindeling en het ontstaan van de nieuwe gemeente Aa en Hunze is dit alles verloren gegaan.

De publiciteit die Jan Postmus met zijn inspanningen genereerde leidde ertoe dat ook iets dat verloren was gewaand ineens plotseling opdook. Jan kreeg een telefoontje en kreeg te horen dat het scheepsmodel al een paar jaar in een grote vitrinekast in 챕챕n van de hallen bij Groningen Seaports in Delfzijl stond. Hij mocht het komen ophalen!


 

RTV-Drenthe maakte een reportage van de officiële overhandiging van de scheepsboei en het boekwerkje.

 

Natuurlijk ben u ook geinteresseerd in het 76 pagina's tellend boekwerkje.

Klik op onderstaand plaatje en u kunt "Mijnenveger van een Hondrugdorp" integraal lezen

(2016-04)  Hierboven hadden we al gemeld dat het scheepsmodel weer 'boven water'is gekomen. Hij staat inmiddels te pronken in het gemeentehuis aan de Spiekersteeg. Op  2 maart 2016 stond in de Schakel mooi beschreven hoe die speurtocht is verlopen. Klik op het plaatje om het artikel te lezen.

 

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van
"Het collectieve geheugen":

Terug naar:Specials