(2016-03) Het begon allemaal op 11 mei 2015 met de volgende melding binnen de facebookgroep van Het Collectieve Geheugen van Gieten.
Dat wilde hij wel doen! En zo is er een schilderij 'dorpsgezicht Gieten' gemaakt. Helaas kunnen we daar geen afbeelding van laten zien. Want niet alleen is bij de gemeente Gieten van alles zoek geraakt, ook bij de marine was dat het geval. Het schilderij is in de catalogi niet meer bekend. We mogen niet uitsluiten dat het schilderij ergens in een huis in Nederland gezellig aan de muur hangt. Misschien komt deze in een aflevering van 'tussen kunst en kitsch' weer eens onverwacht boven tafel.
(2019-03) De voorspelling dat het schilderij zo maar eens een keertje ergens te voorschijn zou komen is bewaarheid. In de eerste maanden van dit jaar werd in Museum Thijnhof te Coevorden een overzichtstentoonstelling gehouden van het werk van Van Dulmen Krumpelman. En waarachtig! Daar hing doodleuk Gezicht op Gieten aan de muur. Het blijkt eigendom te zijn van het Drents Museum. In goede handen dus.
Nu bent u natuurlijk nieuwsgierig hoe dat werk er nu echt uit ziet. Hier is hij dan!
In 1958 kwam onze mijnveger in Delfzijl en hield het 'open schip'. Inwoners van Gieten werden op 1 maart uitgenodigd om het schip te bezichtigen en kennis te maken met de bemanning. De burgemeester had een bus gecharterd en ging er een hele club naar Delfzijl . We nemen aan dat een groot deel van deze bezoekers afkomstig waren uit de kring van "vrienden van de bemanning der mijnenveger Gieten"
Op 30 oktober 1967 werd het schip buiten dienst gesteld. In 1970 kreeg onze toenmalige burgemeester Spijkerboer de scheepsbel, het houten wapenschild en een schaalmodel van het schip. Ze hadden een permanente plaats gekregen in het oude'nieuwe' gemeentehuis (Beukenhof) aan de Brink. Maar bij de gemeentelijke herindeling en het ontstaan van de nieuwe gemeente Aa en Hunze is dit alles verloren gegaan.
![]() |
![]() |
De publiciteit die Jan Postmus met zijn inspanningen genereerde leidde ertoe dat ook iets dat verloren was gewaand ineens plotseling opdook. Jan kreeg een telefoontje en kreeg te horen dat het scheepsmodel al een paar jaar in een grote vitrinekast in 챕챕n van de hallen bij Groningen Seaports in Delfzijl stond. Hij mocht het komen ophalen!
RTV-Drenthe maakte een reportage van
de officiële overhandiging van de scheepsboei en het boekwerkje.
Natuurlijk ben u ook geinteresseerd in het 76 pagina's tellend boekwerkje.
Klik op onderstaand plaatje en u kunt "Mijnenveger van een Hondrugdorp" integraal lezen
(2016-04) Hierboven hadden we al gemeld dat het scheepsmodel weer 'boven water'is gekomen. Hij staat inmiddels te pronken in het gemeentehuis aan de Spiekersteeg. Op 2 maart 2016 stond in de Schakel mooi beschreven hoe die speurtocht is verlopen. Klik op het plaatje om het artikel te lezen.
Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van
"Het collectieve geheugen":
Terug naar:Specials