Jouw hart sta ik nooit meer af,
de oorlogsliefde van Jans en Martha, 1937 - 1945

 (2011-05) We willen even uw aandacht vestigen op een boek dat de afgelopen maand is verschenen. Het is het verhaal over de liefde van de dorpsgenoot Jans Zwinderman en Martha Hoven. Het is geschreven door Wil Legemaat.

Een boek over de liefde tussen Jans Zwinderman en Martha Hoven. Jans groeide op aan de Ambachtstraat. Ging naar de ULO en werd gemeenteambtenaar. Hij kreeg banen in Gasselte en in Sleen. Op 1 februari 1939 werd hij opgeroepen voor de Militaire Dienst. Toen de oorlog in 1940 uitbrak zat hij met zijn regiment in Zeeland, vlakbij Middelburg. Hij overleefde zware bombardementen. Op 25 mei 1940 mocht hij naar huis, met Groot Verlof. Hij ging in Sleen wonen. Daar raakte hij betrokken bij het verzet. Zijn specialiteit op het gemeentehuis was het afluisteren van de gesprekken van de NSB-burgemeester. Daar werd hij begin 1945, terwijl hij juist zijn oor weer aan de deur van de burgemeester had gelegd, opgepakt door de twee landwachten die bij die burgemeester op bezoek waren. Dat was overigens niet toevallig, want zijn naam was bij ondervragingen van anderen gevallen. Hij werd overgebracht naar het Huis van Bewaring in Assen. Op 17 maart werd hij met andere gevangenen op de trein gezet en kwam uiteindelijk terecht in Duitse concentratiekampen. De Amerikanen rukten op in Duitsland, maar voor Jans was het te laat. Hij was ziek, had dysenterie. Gieten was al lang bevrijd. Zijn vrouw Martha baarde op 26 juli 1945 in Gieten hun dochter Alie. Op 16 oktober 1946 kwam de brief van het Rode Kruis waarin was te lezen dat Jans op 15 mei 1945 in het lazaret in L├╝btheen was overleden.

Deze korte biografie is ontleend aan het boek Gieten, namen op de steen van H.Kuik en W. Legemaat (1994)

Dochter Alie werd in 2010 al op bijzondere wijze in contact gebracht met de brieven en eigendommen van zijn vader, die zij dus nooit heeft gekend. Bekijk hier een reportage van Omroep Gelderland van 17 februari 2010

Nu is er dus het boek uitgegeven door Uitgeverij Noordboek.

Het is nu weer mei. Elk jaar herdenken we op 4 de gevallenen en op 5 mei vieren we de bevrijding van Gieten, die al op 13 april 1945 plaatsvond. Op deze site hebben we de dagen voor de bevrijding al eens precies in kaart gebracht.

Terug naar: Oproepen-Agenda