Distrubutiecentrum 
Spar-Noord

In 1966 kwam er in Gieten een nieuw economische injectie in de vorm van de vestiging van het distributiecentrum van Spar Noord.

 

 

(2006-09)  
Uit de serie "Bewogen beeld uit Gieten"
Aflevering 7: 1966 - Bouw van het distributiecentrum Spar-Noord op de Bloemakkers

Korte inhoud: De filmploeg kwam een kijkje nemen op de bouwplaats van het nieuwe distributiecentrum van Spar-Noord. 

Opvallend is de relatief primitieve wijze van bouwen van een dergelijk industrieel object!

Vele Gieters hebben daar in de loop van de jaren hun centen verdiend. Niet in de laatste plaats veel scholieren die er vakantiebaantjes kregen. 
Op 19 februari 1985 werd het bedrijf opgeschrikt door een grote brand, waarvan de rookpluimen tot in de verre omtrek van het dorp waren waar te nemen.

Het Nieuwsblad van het Noorden schreef op 20 februari het volgende over de brand:


Een brand heeft gistermiddag binnen twee uur het distriutiecentrum van Spar-Noord in Gieten in de as gelegd. De schade wordt geschat op 20 tot 30 miljoen gulden. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Het vuur ging gepaard met veel rook en een onophoudelijk knallen van onder meer gasflessen en haarlakbussen.

De brand werd tegen drie uur ontdekt door personeel dat terugkwam van een pauze. Het vuur is ontstaan in een gedeelte waar men bezig was met bouw- en laswerkzaamheden. Het personeel heeft nog geprobeerd met blusmiddelen het vuur te doven, maar dat was onbegonnen werk. Ook de gealarmeerde brandweer kon niets meer uitrichten, zo snel grepen de vlammen om zich heen. Het vuur werd bestreden met 60 man van de brandweerkorpsen uit Gieten, Anloo, Rolde, Assen en Gasselte. Een aangrenzend benzinestation, enkele huizen, kantoren en een gasstation werden uit voorzorg natgehouden. De brand trok veel publiek. Volgens adjunct-directeur R.Ykema van het distributiecentrum kon het vuur zo snel om zich heen grijpen omdat er veel brandbaar materiaal was opgeslagen.

Aanbod
Bij het distributiecentrum werken ongeveer 100 mensen. Vanuit Gieten worden 150 Spar-winkels en 60 Kenborch-slijterijen in de drie noordelijke provincies bevoorraad. Volgens directeur P.J.D. van der Wouden van de BV Spar Centrale in Amersfoort, is nog tijdens de brand op directieniveau gesproken hoe de winkels in het noorden bevoorraad moeten worden. "Wij verwachten dat de andere Spar distributiecentra in Noord-Holland, Friesland en Overijssel de distributie zullen overnemen. We hebben ook een aanbod gekregen van het Sperwer-distributiecentrum in Bedum, dat tijdelijk wil bijspringen. Ik denk dat de consument niet zoveel van de gevolgen van de brand al merken.

 

 

 

 

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen"