Het huis met adres
Bonnen 48

(2016-02) Het is al meer dan tien jaar geleden dat we hier voor het eerst een foto plaatsten van het huis met adres Bonnen 48. Het was onderdeel van de Bonnerklossen-pagina. Er was iets bijzonders aan de hand met dit huis. Van tijd tot tijd hielden we in de gaten hoe het er bij stond. Klamer Bos is ook deze maand weer eens gaan kijken. We meenden dat we de Bonnerklossen-pagina maar eens moesten opsplitsen, want er lijkt nog lang geen einde te komen aan teloorgang van dit huis.  Het begon allemaal hiermee...

 


Deze foto kregen we van Herman Franken. Het is op nummer 48. Van dit huis weten we niet veel. De familie Woortman heeft er lange tijd gewoond. Of het huis er nog staat, en of het nog steeds herkenbaar is...?? Geen idee!!


(2006-10) Het huis staat er nog steeds! Maar niet meer in al te florissante staat. Hoewel... de flora doet het hier goed. Van Martje Hogenesch-Pronk , Klamer Bos en Gert Poelman hebben we foto's gekregen van de huidige staat van 'het huis in het bos'

Achter dit geboomte gaat Bonnen 48 schuil...

Hoewel de schoorsteen elk jaar enige centimeters zakt, staat de antenne nog altijd fier op het dak!

(2007-03)  We blijven de de onttakeling van Bonnen 48 op de voet volgen. Van Martje Hogenesch kregen we de volgende foto opgestuurd van wat ze zelf noemt de 'fatale nekhernia' van dit veelbesproken huis.
(2008-04)   Even kijken, want we zijn alweer een jaar verder. Er is een schot voor het raam getimmerd. Maar van enige renovatie- of sloopwerkzaamheden is nog niets merkbaar

 

(2009-04)   We zijn weer een jaar verder. Op een site die al meer dan tien jaar bestaat kun je tradities verwachten. Zo hebben we de traditie om elk jaar even naar de aftakeling van Bonnen 48 te kijken. Klamer Bos maakte voor ons de foto's.

Langzaam zakt het huis verder ineen, maar let op: de antenne staat nog steeds rechtop. Ik denk dat dit nog ouderwets werk is geweest van Hendrik Zwinderman

Maar zoals verder wel te zien, houden we het hier in huis niet meer warm. De wind giert door het huis, en de regen valt direct in de dampende soepborden. Maar toch moet ik bekennen dat de snelheid van het verval mij nog alleszins meevalt. Misschien moeten we pooltje gaan organiseren. Als eerste mijlpaal: wanneer valt de antenne om? En dan later het moment raden waarop de sloop georganiseerd gaat beginnen. Wie schakelt de notaris even in?

..

(2011-05) We vroegen ons af hoe het toch eigenlijk met het vervallen huis van Woortman staat. Het is alweer twee jaar geleden dat we onze laatste inspectie hebben gehouden. Klamer ging voor ons even een kijkje nemen. Bij het zien van de eerste foto denk je toch dat het er op zich niet slecht uitziet. Zo lijkt het huis toch niet echt onbewoonbaar.

Maar de volgende aanblik laat zien dat we toch te maken hebben met een voortdurend verder verval van Bonnen 48. Waar de vorige keer nog pas voor de ramen getimmerd schot was te ontwaren, daar zien we dat dit nu al helemaal overwoekerd is met klimop.

'Dit huis heeft een ruime en weelderig begroeide tuin', zou in een wervende brochure van de makelaar kunnen staan

... de pannen moeten een beetje rechtgelegd worden...


Maar de antenne zit nog altijd wel stevig vast in dezelfde hoek met de dakrand dan voorheen. Wat er ook mag vergaan de antenne van Hendrik Zwinderman blijft staan...

Toch onvoorstelbaar dat niemand dit huisje, al is het maar als weekendhuisje, in stand heeft willen houden. Moet toch eens kijken hoe mooi het uizicht naar 't veen is. Misschien moeten de "Vrienden van het Collectieve Geheugen" hier maar een nieuw crowdfunding-project van maken.

  (2013-05)  Al een paar jaar houden we de onttakeling van Bonnen 48 in de gaten. Het is precies twee jaar geleden dat we voor het laatst gerapporteerd hebben. Hoog tijd voor een update. We konden weer rekenen op Klamer Bos. Hij maakte de volgende foto's waarmee uitgebreid wordt gedocumenteerd in welke staat het Woortman-huis momenteel verkeert. Conclusie: het staat er nog steeds!

 (2014-01)  Klamer Bos is voor zijn jaarlijkse inspectie weer even op bezoek geweest. Hij heeft - met
gevaar voor eigen leven - ook een blik achter de deur geworpen. En dat ziet er vreemd uit. Het lijkt alsof de bedden vanmorgen nog beslapen zijn en de mensen overhaast zijn vertrokken. En jaarlijks hebben we ook de antenne als ijkpunt. Jarenlang stond ie nog fier overeind, maar ook deze heeft het opgegeven. Eingenlijk hopen we heel stiekem dat dit huis nooit afgebroken gaat worden. Dat we nog jarenlang deze updates van het verval kunnen verzorgen.
>

(2016-02)  Klamer is weer eens bij 'ons huis' gaan kijken. Je kunt zeggen wat je wilt van de huizen van vroeger, maar niet dat ze zo maar bij de eerste de beste storm als een pluisje worden weggeblazen. Kijk maar hoe fier het huis er nog bij staat!(2017-03)  We doen dit al sinds 2006. Klamer heeft zich op 14 februari jongstleden van zijn jaarlijkse ongeschreven plicht gekweten. Hij kwam langs Bonnen 48 en geeft ons bij deze een update van de stand van verval. Maar zo zei ik Klamer al: het huis kan ons allen nog wel eens overleven. Ouderwetsche Gietersche bouwkwaliteit!(2018-02)  Onze speciale Bonnen 48-verslaggever Klamer Bos heeft zich ook dit jaar weer gekweten van zijn taak om de jaarlijkse update van teloorgang van Bonnen 48 vast te leggen. Op 11 januari ging met zijn fototoestel naar de plaats van het delict. Want een  delict mogen we het toch wel noemen als je zo'n huis helemaal laat verwaarlozen? Of moeten we dit beschouwen als organische kunst in de openbare ruimte? Langzaam maar zeker zien we hoe het huis geheel door de natuur wordt ingepakt.(2018-12)  Op 30 december 1954 heeft Roel Mulder een schilderij gemaakt van Bonnen 48. Hij was ingetrouwd in de familie van Woortman. Het huis stond er toen duidelijk kleuriger en fleuriger op dan vandaag de dag. Het schilderij is door Herman Franken aan het archief van de Historische Vereniging geschonken. Wie het dus in het echt wil zien weet waar hij moet zijn. Het archief van de Historische Vereniging Gieten is op afspraak geopend. Neem hiervoor contact op met Harm Pepping, tel. 0592 261778.


(2020-01)  Ook dit jaar een update van de teloorgang van Bonnen 48. Op 29 december 2019 ging onze speciale Bonnen 48-verslaggever Klamer Bos met zijn fototoestel naar de plaats van het delict. Langzaam maar zeker zien we hoe het huis geheel door de natuur wordt ingepakt.


(2021-01) Zoals we ondertussen van hem gewend zijn, ook dit jaar weer een serie foto's van de teloorgang van Bonnen 48. Op 26 december 2020 ging onze speciale Bonnen 48-verslaggever Klamer Bos weer met zijn fototoestel naar de plaats van het delict. Langzaam maar zeker zien we hoe het huis geheel door de natuur wordt ingepakt.

(2021-03)  Op  een van de winterse februaridagen van 2021 maakte Jan Venema een paar passende foto's voor ons Bonnen 48-project.
Ook in de sneeuw houdt het huis zich goed.
(2022-02) En ook dit jaar weer een serie foto's gemaakt door Klamer. Hoeveel jaren staat dit huis er nu al in deze staat. Ik vraag me af wanneer dit eindelijk een keer gesloopt wordt en we een einde aan deze serie kunnen maken. Oh ja, de goede kijker zal zien dat er een paar dakpannen zijn verdwenen. Vers van de pers, merkt Klamer op dat er aan de voorkant een aantal bomen gesnoeid zijn.