De middenstand adverteert in Gieten
Advertenties - 4

Door naar: Advertenties -1 - Advertenties - 2 - Advertenties - 3

Niet alleen de middenstand roerde zich op het vlak van het maken van reclame voor je eigen. 
Ook de Provinciaale Vereeniging voor Vreemdelingenverkeer begaf zich op de markt van voorlichting en marketing.  In 1934 gaf deze het Reisboek voor de provincie Drenthe uit. In het voorwoord spreekt Mr. Dr. R. H. Baron de Vos van Steenwijk , Commissaris der Koningin, weliswaar niet op rijm, tot ons: 

"...de provincie Drenthe is grootendeels nog weinig bekend. Zij biedt een veld van natuurschoon, 
veelal nog in ongerepten staat. Bij uitstek is deze streek geschikt voor toeristenbezoek..."

We bladeren snel naar pagina 30 om te zien op welke wijze Gieten wordt aangeprezen:

En dan moeten we nu even denken aan al die bussen die al jarenlang elk uur naar alle richtingen van de provincies Groningen en Drente rijden. Een enkele keer per week reed in 1934 een vrachtauto naar Groningen of Veendam. 
Gelukkig voor de toeristen was dat er nog een trein reed...

(2006-02) Toch weer even terug naar de Gieter middenstand. Ook in december van 2005 was er weer de ouderwetse sinterklaasactie. Maar omdat tegenwoordig in Gieten ook kerst als koopmoment geldt heet het een december-actie. Wat was er te winnen? Een verwen-cheque.  Altijd leuk om te weten wie de prijswinnaars zijn geweest. U kunt hier even meekijken.  Jammer dat we verder niet te weten komen wat ze hebben gewonnen.

In 1935 moest er in het propagandanummer van de Melkbrood Actie in de Provincie Drenthe een rebus opgelost worden. Deelnemers konden meedingen naar vette prijzen. En...de hoofdprijs viel in ons dorp. Jawel! Naast de vele taarten, Edammer kazen, fraaie platen in driekleurendruk ging de hoofdprijs, een Mustang Speciaal, naar de Ambachtstraat.

Volgens Harrie Kloose had Hennie Dijkhuizen (smid en fietsenmaker) elk jaar in Sinterklaastijd in de Schakel de volgende wervende advertentie:

“Geef iets voor de fiets”

(2006-03)Mevrouw Pronk-Hogenesch komt nog even terug op die "dikke pries" die G.Kok heeft gewonnen.
Terecht betwijfelt zij de juistheid van het huisnummer. In de Ambachtstraat hebben toch nooit flats gestaan, en ook is die straat nooit zó lang geweest dat er een huisnummer 160 nodig was. Zij zelf suggereert nog dat dit misschien te maken heeft met een ouderwetsche  nummering als bijvoorbeeld "Gieten A 160". Is er iemand onder de bezoekers die hier iets belangwekkends over kan roepen???

(2007-03)  Ook in het wat meer recente verleden waren er nog juweeltjes van advertenties te lezen. Henk Speelman (Pongo jr.) is inmiddels ook alweer enige jaren geleden overleden, maar hij had eind jaren tachtig een platenbar aan de Stationsstraat, in het pand van Ratering. Henk's Platenbar had als pay-off:

De warme bakker van de platenhandel!

(2010-03) In de buurt van Henk's platenbar hadden we ook foto Meyer zitten. Tegenwoordig gaat er geen filmrolletje meer over de toonbank, maar in 1978 was de analoge fotografie nog 'hip'. We kochten spiegelreflexcamera's, maar we gingen ook meer filmen. Net zo hip was het om toen kamera te schrijven. Hoe dan ook: Voor goedkope aanbiedingen, natuurlijk naar Meyer 

Ook de buurman van Meyer liet zich in 1978 niet onbetuigd. Voor de doe-het-zelvers in huis en tuin moesten we naar Jan Meertens.
Reeds jarenlang een BEGRIP.

 

Door naar: Advertenties -1 - Advertenties - 2 -Advertenties - 3

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van
"Het collectieve geheugen":