Zomeractiviteiten in Gieten
Zwientievangen en Brandweervoetbal

Terug naar: Specials

(2010-12) In de jaren tachtig kende Gieten zijn eigen Arena. Er werd weliswaar niet tegen leeuwen gevochten, maar een jong varken was de dierlijke factor in het geheel. We gingen naar het "Zwientie Vangen". Het werd in 1982 ook nog als zodanig aangekondigd.




Maar er kwam landelijke ophef over dit festijn. De dierenbescherming maakte er een zaak van. Het zou de varkens maar onnodig in de stress werken. Het organiserend comité paste daar een mouw aan. Het zwientie-vangen stond in latere jaren op het programma als "Zwientie Tikken".

Wat was nu de lol van het Zwientie tikken? Er liep een jong varken in een arena omzoomd door stropakjes. In het midden van de arena was een modderpoel gecreëerd. De zwientievangers werden geblinddoekt losgelaten in de arena. Ze hadden een aantal minuten de tijd om het varken te vangen en later was aantikken dus genoeg. U begrijpt het al. Er was veel hilariteit als de deelnemer met zijn beste pak aan languit in de modderpoel viel.

 

En extra hilarisch werd het als Alie Franssen uit Bonnen in de ring kwam. Zij maakte er pas een echte show van. Ze werd in volgende edities met persoonlijk estartpremies naar het gebeuren gelokt.

 



Jinke Weerman uit Balkbrug had nog een aantal foto's van het Zwientie vangen in de kast liggen. Het zijn hele mooie foto's. Ze geven niet alleen goed zicht op de strijd tussen mens en varken, maar ook van de toeschouwers die er veel plezier aan beleefden.

---------------------

(2011-10)  Gedurende de zomer werden in de jaren zeventig-tachtig veel meer zomeractiviteiten georganiseerd. Zo werd er bijvoorbeeld eens op de Brink  een partij 'brandweervoetbal' gespeeld. De leden van de vrijwillige brandweer moesten proberen met brandspuiten de bal in het doel van de tegenstander te spuiten. Alien Bosma-Greven heeft daarvan nog een paar foto's gevonden. Misschien is er nog iemand die weet of het een onderling partijtje was van de Gieter brandweer of dat de tegenstander collega's uit een ander dorp waren.

 

Terug naar: Specials