Woltman-museum

'de concurrenten'

We beginnen de concurrenten-pagina met andere transportbedrijven uit Gieten.
Allereerst hebben we daar het bedrijf van Edzo Kolk aan de Asserstraat. 
De Domo-tankwagen is in zwart-wit, maar in de foto's daaronder kunnen we duidelijk de bedrijfskleuren van Kolk zien.
 

(2017-12)  Ron  Speelman heeft het Internet afgestruind en ondekte nog een aantal foto's van auto's van Edzo Kolk.

 Net als alle bedrijven was het enkel gericht zijn op melktransport te onzeker. Daarom richtte Kolk zich ook op ander 'takken van sport'. Het vervoer van bieten in de bietencampagne en later ook op koeltransport. Onder meer voor Udema.
Dat Edzo Kolk zich ook onderscheidde op een ander transportgebied kunt u zien op de special Edzo Kolk vakantiepagina.

 

De tweede Gietense concurrent van Woltman was een naamgenoot.
Namelijk Roel Woltman. De geel-rode bedrijfskleuren kleuren van Roel Woltman zijn op deze foto mooi zichtbaar. 

Ook Roel Woltman richtte zich duidelijk zichtbaar niet alleen op het vervoer van melk.

(2010-09) Het is niet allemaal waar wat hier 'gedrukt' staat. Al lange tijd hebben we beweerd dat Roel Woltman ook stookolie vervoerde in plaats van melk. Nu is met die bewering weer niets mis, maar wel met de afbeelding die wij als 'bewijs' hebben bijgevoegd. We hebben van diezelfde combinatie ook een kleurenfoto bemachtigd. De lezers met een goed Gieter geheugen zullen zich meteen realisren dat dit niet de rood-geel combinatie is van de trucks van Roel Woltman. En zo is het maar net. Deze auto hoort eigenlijk niet in het Woltman-museum thuis, maar in die van het Centropa museum in Soest. Lees maar wat we onder onze neuzen gewreven kregen...
 


Deze Vabis is zeker niet van Woltman Gieten geweest maar wel van Centropa, op onderstaande foto staat de Vabis tussen de andere Vabissen, ook op de zwart-wit foto is duidelijk te zien dat de oplegger een licht gekleurd chassis heeft, en is de deuk op het front van de tank duidelijk te herkennen. De foto is gemaakt achter op het oude terein van Centropa aan de Birkstraat precies op de grens van Amersfoort en Soest.
De rood witte kleur van deze Centropa Vabis zijn de OK kleuren.

Ik heb op de website het geheugen van Gieten bij deze foto een jaar geleden al een opmerking geplaatst maar tot op heden denkt de site beheerder er anders over

We willen niet eigenwijs zijn en halen dit museumstuk uit de collectie van de concurrentenvleugel van het Woltmanmuseum

Het Woltman-museum heeft nu ook een speciale Roel Woltman dependance 

 

 

Uit Assen kwam de firma Kroon. Op de zwart-wit foto met een mooie Magirus.  De bedrijfskleuren blauw-grijs zijn te zien op de modernere foto daaronder.

(2009-04) Joris Smits, is oud Internationaal chauffeur, sinds 2004 gepensioneerd en heeft een site www.noordelijktransport.nl Op die site probeert hij zoveel mogelijk foto's te verzamelen van noordelijke transporteurs. Van hem ontvingen onderstaande  twee nieuwe foto's van Domo-auto's van Kroon. Hij had die foto's op zijn beurt weer gekregen van Ingrid Kroon, dochter van transporteur Reint.

 

(2009-11) Op onze beurt kregen ook wij van Ingrid Kroon twee mooie foto's van combinaties uit de stal van haar vader.

 Bovenstaande foto is van 1957

Drink Rivella zo riep Kroon ons twee jaar later, in 1959,  toe.
Herinnert u zich dat bord nog?  Het was rood van kleur...

We kwamen nog een ander reclamebordje tegen...

Dries Pepping uit Gasselte reed ook altijd voor Domo. Een oude foto hebben we helaas niet kunnen bemachtigen. Hier een iets recentere foto van een truck met Domo-oplegger. 


gele pijl rechts(2009-01) We kregen van Geert Fransen een foto van een oude DOMO-combinatie, die hij tegenkwam op de website van de Brandweer van Gasselternijveen. Maar in deze hoedanigheid zijn de tanks niet meer gevuld met melk, maar met water. De tankauto werd in 1963 volwaardig onderdeel van de brandweer...

 

 gele pijl rechts(2010-01)  Een jaar nadat we de laatste foto van Pepping plaatsen kregn we een mailtje van Tinus Ottens uit Borger. Hij komt met het echte werk op de proppen. Tinus heeft bij Dries Pepping gewerkt totdat het bedrijf door firma van der Lee werd overgenomen. Hij werkt daar nu nog steeds.

Tinus levert maar drie oude Domo-auto's van Pepping. Juweeltjes zijn het!

Dit is een oude Henchschel met het Drentse kenteken D-9151. Registratie op 29 november 1933, zoals uit het register bij het Drents Archief blijkt

 

De foto hieronder heeft kenteken NF-04-27. Volgens het oude kentekenregister is dit voertuig geregistreerd in 1953. Maar we zien dat de firma Pepping telefoonnummer 4 heeft.

Mijn water zegt me dat deze truck wel wat ouder is dan 1953....

En dan is er nog deze foto uit 1964. Het lijkt erop dat deze auto bij de fabriek in Beilen staat

 

Van de firma Torenbosch uit Gasselternijveen hebben we wel een schitterende oude foto kunnen krijgen. Zoals we  op de hoofdpagina van het Woltman-museum al hebben vermeld waren de kleuren blauw. Onduidelijk is of dat hier op deze foto ook al het geval was.


gele pijl rechts(2006-02) Vanuit Gennep kregen we van old-timer liefhebber Cees den Ouden het bericht dat deze auto van Torenbosch een Krupp-Buffel is. Voor de specialisten onder ons: Type SW S 50 -  110pk. Deze werden gebouwd van 1951 tot  1954. Verder vertelt Cees dat hij in de periode 1962 -1963 bij Hoevelaken woonde. Hij herinnert zich dat de wagens van Woltman vaak bij Café Kok geparkeerd stonden: "...en ik heb me vaak lopen vergapen aan de prachtige melkwagens die op weg waren naar Dordrecht...ze stonden altijd te blinken en waren brandschoon." Ik heb Cees gemeld dat "Flip" Woltman altijd zuinig op zijn spullen was. Want dat was toch zo?

Omdat we toch lekker bezig zijn met de oude auto's, heb ik ook nog deze mooie oude Magirus van de firma Everts uit Gieterveen in dit overzicht opgenomen. Voorzover ik weet reed Everts niet voor de Domo. Maar hij had wel een mooie Magirus. Daar was ook de rest van de familie trots op! 

 

gele pijl rechts(2006-02)  Ook de concurrentenvleugel van het Woltman-museum heeft een schenking gekregen.Van Geert Fransens, de zoon van, ontvingen we deze Domo-combinatie van de firma Fransens uit Wildervank. Trucker is Jochem Warta die in die tijd in Stadskanaal woonde.

gele pijl rechts(2009-01) Geert Fransens heeft ook nog een foto uit het eigen familiebezit gevonden. Een foto uit 1964. Toen bij Beers de splinternieuwe Scania L75 klaarstond. De combinatie had had het kenteken TB-34-43. En Geert kan het weten, want hij heeft er zelf altijd op gereden.

 

Johannes Aalders is nog altijd op zoek naar een foto van de oude Magirus van de Gieter melkfabriek.Helaas hebben we die nog niet gevonden. De fabriek van de buren uit Eext hield het bij Nederlandse waar. Daar werd met een DAF gereden.

gele pijl rechts(2009-02) Ook bij de Gieter melkfabriek werd heus wel DAF gereden. Wim Sanders stelt ons in de gelegenheid de DAF's uit de jaren zestig te bekijken. Zowel die van Eext hierboven als deze hieronder uit Gieten is een zogenoemde "neus".

DAF zuivelfabriek Gieten (neus)

Maar hieronder is de "front" afgebeeld. U heeft het misschien wel al gemerkt. Ik ben niet van de vrachtauto's. Daar hebben we andere deskundigen voor. Die kunnen wellicht ook vertellenmet wat van types we hier van doen hebben en wat hun 'bouwjaren' zijn.

DAF zuivelfabriek Gieten (front)

(Met dank aan Wim Sanders uit Annen)

gele pijl rechts(2009-05) Van Rolf Speelman ontvingen we ook een foto van een vrachtauto die strikt genomen niet in de Woltman concurrentenvleugel opgenomen hoeft te worden. Maar deze auto was evenwel een karakteristiek onderdeel van het oude Gieter straatbeeld. Daarom krijgt ook de gele UTD mengvoeders-DAF van Geert Evert uit Gieterveen ook een plaats in dit museum.

 

gele pijl rechts (2010-02) Ook deze serie hoort strikt genomen niet in de rij van Domo-Wolman-concurrenten. Toch levert Rolf Speelman een paar mooie foto's aan van auto's die ook in hetGieter dorpsbeeld bekend waren

Hierboven een foto van de DAF van Jonker was uit de tijd dat de vader van Rolf als "charter" voor Jonker reed. Z'n nummer was 109.


 

Op bovenstaande foto is datzelfde nummer op het portier geschilderd, maar dan op een Volvo Titan Tiptop uit het jaar 1964. (destijds gekocht voor 36000 gulden!) Later werd diezelfde Volvo overgespoten in de kleuren van Newexco, waar Steven Speelman daarna 'in charter' reed.

Autowassen op zaterdag deden ze nog gewoon midden op de Westerstraat... 

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien de transportauto's  doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen"


Terug naar de hoofdingang van het Woltman-museum.