Winter in Gieten 1979

Een willekeurige tekst op Internet over het weer op 13 - 15 februari 1979. 

Dinsdag 13 februari: 's Avonds kwam bij volle storm de kou in alle hevigheid over het noorden van Groningen en Friesland. De ijzel legde het verkeer al voor de zoveelste keer in de middag- en avonduren lam. Er volgde een verschrikkelijke sneeuwstorm. Een kille noordooster ranselde bij een temperatuur van enkele graden onder nul de fijne sneeuw op het vlakke land.
In de vroege ochtend van woensdag de 14e kon niemand meer op de wegen ten noorden van de lijn Harlingen-Groningen verkeren. De ramplijn schoof snel zuid- en westwaarts. Woensdag rond 10 uur was het hele noorden een witte, stuivende vlakte. De wind bereikte in uitschieters een orkaanachtige kracht van 11 Beaufort. De temperatuur daalde in de loop van de dag en daarop volgende nacht nog verder. En de storm bleef voortrazen, een Siberische muur van sneeuw over de witte woestenij schuivend.

Donderdag 15 februari leek het overdag even rustiger te worden. Maar in de avonduren vormden zich door de harde wind nieuwe sneeuwduinen en -bergen op paden die waren schoongeschoven. 


Iedereen die voor 1970 is geboren herinnert zich wellicht nog deze memorabele dagen. Ook in Gieten was het in die dagen volop winter. Volgens ons zit er in menig familiealbum wel een foto van deze winter in Gieten. Laten we dat opvatten als de zomeropdracht van het jaar 2007. We gaan allemaal zoeken naar mooie sneeuwfoto's uit Gieten uit dit jaar!  We hebben er al wat voor u geplaatst.Hendrik Dieters stuurde foto's in van de winter in de Dingspelstraat. Een ware sneeuwpret voor de jeugd. Let ook op de auto's die in die tijd van het straatbeeld deel uitmaakten, en merk daarbij op dat de Ford Fiesta in al die jaren eigenlijk niet veranderd is.Nabij Klein Hilbingshof werden de onderstaande foto's geschotenDit is de romantische kant van een dergelijke sneeuwstorm(2007-11) Martje Hogenesch betwijfelt of de bovenstaande foto's echt wel van de winter van 1979 zijn. Dit lijkt volgens haar eerder op de verschrikkelijke ijzel van 1-2 maart 1987. Dat leverde naast spekgladde wegen ook schitterende plaatjes op. Heeft u daar nog meer van?

(2011-03)  Er lopen op deze pagina's dus twee "winterse jaren" door elkaar. De barre winter van 1979 en de ijzel van 1987. Die winterse taferelen zullen we te zijner tijd eens gaan splitsen. Maar op de vraag of u nog meer mooie plaatjes heeft van die ijzel kregen we aantal schitterende foto's van Jan Venema. Gaat u er maar even voor zitten!Op Bonnerdiek


Hoek Oude Wildervanksterweg - Spekstoep


Iglo van Roel Rutgers onderaan de Hondsrug


Bij Geert Alting in de tuin op Spekstoep 19


De ijsberk in de tuin van Spekstoep 19


"


Oude Wildervanksterweg bij het huis van Simon Abee

Terug naar de winter van 1979. Er moest sneeuw geruimd worden. In ons dorp was het niet genoeg dat de Gemeentelijke en provinciale diensten hun materiaal en arbeidskrachten inzetten. Ook vrijwilligers droegen hun steentje bij. De kraanauto van Woltman, die in minder winterse tijden dienst deed als 'grieper' in de bietencampagne was nu voorzien van een sneeuwschuiver

Om een beter te zien wie de vrijwilligers waren hebben we ze even uitvergroot:

Wie herkennen we allemaal op deze foto? Help ons!!


br> (2009-01) Klamer heeft foto's gevonden uit de winter van 1979. Hij woonde toen nog in Bonnen.


Bonnen; op de achtergrond het zogenoemde Jodenhuis


Een mooi winters uitzicht vanuit Bonnen op de Spekstoep

Ook Herman Franken kwam met een paar nieuwe Winter 1979 - foto's. De onderstaande foto  is gemaakt bij de woning “Bonnen 48”. Dat huis herkent u wel van onze 'feuilleton" Het verval van Bonnen 48. We kijken vanaf de kant van Achter het Hout. Het huis heeft dus al heel wat doorstaan.


Bonnen 48
De tweede foto is gemaakt vanaf het erf van Bonnen 46, waar toen Adam Veenhof en zijn gezin woonde.

Ook was het in 1979 in de Ambachtstraat flink winter. Klamer had deze foto ook nog voor ons in petto.

 

  (2010-01)  Oude dorpsdokter Roel van der Horst kwam met een persoonlijke herinnering en even dachten we ook nog een stel

"In de winter van 79 heb ik de oude mevrouw Venema bezocht, die een galblaasontsteking leek te hebben. Dat was de moeder van kippenboer Venema op Bonnen. Ik vond dat zij naar het ziekenhuis moest. De ambulance van Geert Kolthof stond in Eexterveenschekanaal helemaal ingesneeuwd. Die is door de dorpsbewoners uitgegraven en met een shovel voorop naar Bonnen gekomen. Ik er achteraan met mijn auto. Ik had een fototoestel bij mij om van deze bijzondere rit foto's te maken. Met de shovel weer voor ons uit werd de grote weg bereikt en mevrouw Venema werd naar het ziekenhuis gebracht. Thuisgekomen wilde ik het filmpje laten ontwikkelen. Laat er nou geen filmpje ingezeten hebben ...

(2011-03)  Zul je altijd zien. Besluit je te gaan trouwen, heb je alles tip-top georganiseerd en dan krijg je zo'n winters weer op je dak. Het overkwam Geke Florijn-Zikken: Op 5 januari 1979 zijn Gerrit en ik (Geke Zikken) getrouwd in Gieten. Vanuit Ruurlo kwamen familie en kennissen naar de Zijtak om daar eerst op te warmen. Enkelen waren met een lelijke eend. Zij konden niet uit de auto want de deuren waren vastgevroren. In de lelijke eend was het ook moeilijk om warm te blijven Gehuld in een deken om de benen en handschoenen en een muts probeerden zij warm te blijven tijdens de rit en eentje moest blijven krabben om de voorruit ijsvrij te houden. Overdag was het mooi helder weer maar 11 graden onder nul. 's Nachts vroor het 26 graden. Volgens de krantenknipsels die wij hebben bewaard. Tijdens de receptie die in Gasselte bij de Smidse was kwam maar de helft van de verwachte gasten opdagen. Kaarten die vroegtijdig waren verstuurd kwamen te laat aan (een enkele eerst in februari) en de binnenwegen waren slecht te berijden. Daarna ging het hele gezelschap terug naar Ruurlo waar het bruiloftsfeest gehouden werd. De hoofdwegen waren toen nog schoon te houden. Enkele dagen later was dat ook niet meer mogelijk.

(2013-04)  Het voorjaar van 2013 gaat de boeken in als koud. Met de paasdagen viel er in ons land nog sneeuw. Daarom nemen we in de april-editie van Het Collectieve Geheugen nog een paar mooie winterse foto's op. De pagina moet nog eens worden herzien, want de winterse foto's komen al lang niet meer, zoals de titel suggereert, exclusief uit 1979. De eerste die we toevoegen kregen we van Ella Mulder. Zij woonde met haar ouders en broer als eerste bewoners vanaf 1967 aan de Elzenwal. In de winter van 1968-1969 kon er volop sleetje worden gereden.

Sleetje rijden in Elzenwal van Gieten
sleetje rijden in de Elzenwal

In 1933 organiseerde Het Nieuwsblad van het Noorden een fotowedstrijd. In de editie van 31 januari stond deze foto van de Brink (ter hoogte van de notaris richting Spekstoep) .

Winterse Brink van Gieten

(2021-03)  In februari 2021 hebben we ook een week winter gehad met drie dagen schaatsen (onder het Corona-regime). Er kwamen in die periode o

ok weer allerlei winterfoto's naar boven. Jan Elling stuurde ons een reportage op van de winter van 1979 in respectievelijk Achter't Hout en Bonnen. Eerst

We zien eerst de foto's dat de Achter 't Hout door de sneeuwploegen "uit islolatie". wordt gehaald... 

En hier de foto's uit Bonnen - Zeg maar rond het huis van Elling en de Bonnerschool...

 Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":