Moi

Bij de introductie van deze site in december 1998 schreef ik het volgende over wie ik was en wat de aanleiding was voor het maken van deze site.

Ik ben Henk Alting Ik woon in Amsterdam, maar ik ben geboren en opgegroeid in Gieten. Veel herinneringen aan dat dorp. Net als U??

... het gehang van de jeugd op de brommers tegenover de kerk

... de bussen om kwart over het hele uur op de Brink

... meester Romijn? meester Metselaar? juffrouw Brinks?

... de 'hoel' van Udema

... melkboer Harm Eggens, Harm Eleveld en bakker Krikke?

In het kader van een kennismaking met de (interactieve) mogelijkheden van het Internet heb ik eens nagedacht of ik iets kon bedenken wat niet alleen leuk is voor mij, maar ook voor anderen. Ik heb niet zoals we zoveel zien een pagina met mijzelf in de hoofdrol willen maken. Wel staat vooralsnog mijn herinnering centraal. Ik hoop dat de herinnering van andere (oud) Gieters snel de boventoon zal voeren. Ik heb in de loop der jaren een verzameling oude ansichtkaarten van Gieten bij elkaar gespaard, waar ik op een regenachtige zondagmiddag af en toe met plezier in blader. Het leek me een aardig idee om deze verzameling te publiceren en te proberen met behulp van belangstellenden de kennis over deze (eens) vertrouwde plekkies te vergroten.

Graag ontvang ik van u op- en aanmerkingen en suggesties over de opzet en de vormgeving. En ik hoop vooral dat de bezoekers actief mee zullen doen aan de vergroting van de kennis over Gieten.

We zijn nu in mei 2003 en na de grootse restyling van de site is er wel wat meer over te zeggen. Het experiment over het onderzoek naar de interactieve mogelijkheden is wel voorbij. De bezoekersaantallen stegen gestaag, in april 2003 overschreden we de 30.000 bezoekers-grens. Ik heb sinds het begin ook vele reacties gehad over de site. Uit Gieten, van (oud)-inwoners van Gieten vanuit de hele wereld, maar ook afkomstig uit totaal onverwachte hoek. Ook landelijk heeft het bekendheid en aandacht gekregen. De site heeft gefigureerd in de kunstig gemaakte 2001 personeels-agenda van de KPN, de site heeft uitgebreide media-aandacht gekregen bij de plaatsing van de roman "het jaar van de ooievaar", is besproken op de landelijke conferentie 'digitale trapveldjes', als één van de onderwerpen aangaande ICT en sociale cohesie. En onze site gaat model staan voor iets soortgelijks in Limburg. Zo hebben we kunnen lezen in "De Limburger".

Er gaat na de restyling meer veranderen. Ik heb er een tijdje over gedacht om met de site te stoppen. Serverruimte was vol, daar moest iets aan gedaan worden. Kost weer een boel extra centen. Ik zit in Amsterdam eigenlijk wat te ver van de bron om alle foto's en anekdotes te verzamelen. Maar omdat er toch nog steeds meer bezoekers komen en omdat de speelse site inmiddels is uitgegroeid tot een cultureel document van betekenis, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om ermee te stoppen. Maar er moest wel iets gebeuren.

In de allereerste plaats moest de site wat gemoderniseerd worden en moest er meer serverruimte komen. Ik heb één van de regelmatige bezoekers uit Gieten gevraagd of hij de technische ondersteuning van de site op zich zou willen nemen.

Dames en heren, laat me u met veel tromgerrrrrrrroffffffel introduceren, de man verantwoordelijk voor de nieuwe look van Het Collectieve Geheugen:

Harry Driever [Applaus, applaus]

Al sinds ongeveer het begin van dit jaar zijn we met de restyling bezig. Maar vandaag, we schrijven 17 mei 2003, is dan eindelijk de dag dat ie werkelijk de lucht in gaat enne...onder een nieuw internetadres. We hebben nu een eigen domeinnaam. We hebben gekozen voor www.geheugenvangieten.nl Maar de roepnaam blijft natuurlijk gewoon "Het collectieve geheugen van Gieten". Daar verandert niks aan.

En hoe nu verder?? Graag willen we dat de redactie en het beheer van de site in hun geheel naar Gieten overgaan. Daar zit de meeste kennis over de sociaal-culturele geschiedenis van ons dorp. Het is beslist meer dan een historische site, zoals die wel eens door sommigen genoemd wordt. We zoeken nieuwe mensen! U hoeft echt geen historische hoogvlieger te zijn. Met belangstelling en nieuwsgierigheid naar het oude dagelijks leven in Gieten komt u al een heel eind.

Kortom: er zijn meer mensen nodig die mee willen doen: coördinatoren, schrijvers, materiaalverzamelaars etc, etc.

Niet iedereen hoeft perse in Gieten te wonen, maar daar moet wel de kern van de redactie/beheersgroep zitten. Dus als u dit leuk vindt of u weet een ander geschikt iemand laat het ons dan weten?


1 december 1998 - 1 december 2018 - afscheid

Jarig!!!! Het Collectieve Geheugen van Gieten bestaat 20 jaar!

In 1998 wilde ik wat experimenteren met Internet, maar had geen onderwerp waarover ik een website zou kunnen maken. Ik bedacht dat het misschien leuk zou zijn om delen van mijn prentbriefkaartenverzameling over mijn geboortedorp online te zetten. Samen met (oud) Gietenaren wilde ik hier de alledaagse geschiedenis van ons dorp vertellen. Ik vond, vanwege de gezamenlijkheid, de naam "Het Collectieve Geheugen van Gieten" mooi passen bij deze ambitie. Op dinsdagmiddag 1 december 1998 was de website Het Collectieve Geheugen voor het eerst op Internet te zien. En is daar niet meer weggeweest! Op 23 maart 1999 schreef Rob Siebelink in de Asser Courant er een leuk stukje over. (Even op het plaatje klikken om het helemaal te lezen) Sinds die dag is het hier een komen en gaan van bezoekers. De site is in deze 20 jaar enorm groot geworden en zal naar ik hoop ook nu nog steeds blijven groeien. Alleen is er vanaf vandaag een officiŽle verandering: ik stop als redacteur. Er gaat veel tijd en energie zitten in het voorbereiden en schrijven van de webpagina's. Ik heb dat al die 20 jaren met veel liefde en plezier gedaan. De 20ste verjaardag lijkt me evenwel een mooi moment om afscheid te nemen, een mooi moment om mij meer te richten op andere dingen. Ik wil u allen danken voor uw bijdragen, de leuke en motiverende reacties. Ik hoop en verwacht dat mijn kompanen Harry Driever en Ron Speelman de site met hetzelfde elan zullen blijven voortzetten. Ik blijf het natuurlijk allemaal wel op de voet volgen. En u blijft natuurlijk ook actief meedoen door het inzenden van foto's en anekdotes. We hebben samen een hele mooie site!


Op 1 december 2018 schreef Henk de bovenstaande bijdrage op Facebook. Uiteraard nemen we deze over op de website. We willen Henk dan ook bedanken voor 20 jaar Collectief Geheugen van Gieten. We zullen hem missen. Ron en ik zullen zeker ons best doen om de website voort te zetten. Of dit met hetzelfde elan is, betwijfelen we. De manier waarop Henk zijn stukjes schreef zijn uniek en moelijk te evenaren. We zijn druk bezig om de website iedere maand weer van input te voorzien, maar dat kunnen we niet alleen. Op facebook verschijnen vrijwel dagelijks foto's en opmerkingen, waarvan we denken "daar zit een verhaal achter". Onze dringende oproep is dan ook, om dit materiaal naar de redactie te sturen. Wij maken er wel een webpagina van en plaatsen deze in een van de eerst volgende updates.