Wemenweg

 

(2010-03) In de rubriek 'moeilijke kwesties' hebben we naar aanleiding van de foto van Albert Bos een Wemenweg-probleem ter sprake gebracht. Maar we hebben nog geen zelfstandige pagina voor deze straat gemaakt. Vanaf nu dus wel.

De dominee van Gieten woonde tot we het verenigingsgebouw aan de Eexterweg kregen altijd in de pastorie aan de Brink. Het gebouw waarin nu "The House" alweer meer veertig jaar is gevestigd. Een pastorie heet in Drenthe ook wel 'de weem'.

'Domnee's toen', de pastorietuin, was vroeger zo groot dat die het hele gebied bestreek waar vroeger het oude voetbalveld van Gieten lag. We zien het voetbalveld hierboven op een foto uit 1951 nog liggen. Op dit oude voetbalveld werd later het bejaardenhuis Dekelhem gebouwd. Ongetwijfeld heet zoiets tegenwoordig geen bejaardenhuis meer. Ik heb het even nagezocht: een zorgcentrum heet zoiets in moderne tijden...

De weg die langs het oude voetbalveld heet Wemenweg, omdat het pad dus oorspronkelijk langs de tuin van de pastorie liep.

We kregen een aantal foto's van Pieter Venema. De oude zijn uit 1964 en de 'modernen' zijn uit 1974. Op de foto hierboven zien we dat de ingang van de ijsbaan nog altijd aan de Wemenweg was. De ijsvereniging had hier al sinds 1938 haar ijsbaan. In de winterse dagen passeerden we eerst een klein hokje waar je een kaartje moest kopen. Als je die moest kopen tenminste, want de meesten van ons toonden daar de op onze borst gespelde lidmaatschapskaart. Dan stond daar achter nog een krakkemikkig hokje waar we chocolademelk en kwast konden kopen.

In 1982 werd het clubhuis gemoderniseerd. Het kwam op dezelfde plek te staan en had volgens het Nieuwsblad van het Noorden van 21 januari 1982 een ton gekost. In guldens wel te verstaan.

De  foto hieronder is ongeveer ter hoogte van de oude ingang van de ijsbaan. Maar het is allemaal wat veranderd. Na de bouw van Dekelhem is ook 'het tracé' van de Wemenweg wat veranderd.

Op de foto hierboven zien we rechts op de voorgrond nog een glimp van de oude boterfabriek. In 1974 was hier nog een echte Volkswagen-garage gevestigd "Autoziel" heette die garage. 

 

Hieronder een blik vanuit de Wemenweg op de Ambachtstraat. Rechts de winkel van Roelie Essing. Of zou in 1964 Wim Kirpenstein daar al met zijn A&O winkel hebben gezeten?

(2010-06) Jan Postmus komt met een leuke aanvulling op het verhaal van hierboven: in 1974 was het geen Autoziel meer, maar een vestiging van Peugeot Kruger. Daarvoor was het in de 60er jaren een Volkswagen vestiging van Van der Ziel uit Assen.
Links was de boerderij van Geert en Fennie Harders. Later was daar de showroom van Van der Ziel en Daarna van Kruger. Daaropvolgend is dat de kleding zaak geworden van De Ruiter Totaal mode.

Achter de Melkfabriek/Garage stond een huisje, waar Jan Kramer heeft gewoond en ook nog kleuterschool is geweest. In de perioden dat daar een garage zat hebben daar verschillende medewerkers van de garage een huisvestiging gehad. De garagevestiging was in de periode dat de muren wit geverfd waren (zoals op de foto hierboven is te zien).

Over A&O en Kirpestein: inderdaad zat er op de A&O toen al Wim (de snoepjeskoopman) Kirpestein. Een mooi apart iets was dat hij zijn boodschappen altijd met de auto (gauw, gauw) even naar de klant bracht. Bij mijn grootouders (opa en Oma) aan de Gasselterweg 8 stond toen al de politie veelvuldig snelheid te controleren. Presteerde Kirpestein het dus om een bon te krijgen op de heenweg… en op de terugweg !!!
 

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":