Familie "Tom" Lanting
vuilnisman

Terug naar: Specials

(04-2007) Er is op deze site verspreid wel al wat over Tom en de  familie Lanting te vinden. Maar ik kreeg meer foto's, zodat we hebben gemeend om er maar een special van te moeten maken. En wees eerlijk Tom, Lenze en Siep verdienen een special op deze site. Toch?

Het begint met deze markante jongeman. Hij is Jan Lanting. In ons dorp veel beter bekend onder de naam "Tom" Hij lag aan de basis van de particuliere vuilnisophaaldienst, maar was daarnaast in 1918 ook mede(her)oprichter van de SDAP in Gieten. Over de SDAP hebben we al eens een special aangelegd.

Tom was samen met Lenze en Siep (van Siebren) een markante verschijning in het dorp. Ze trokken met paard en wagen een vaste route door het dorp. Veelal fietste Tom op latere leeftijd gewoon wat met de wagen mee .


Jan Lanting nog in een officieel pak in de Molenstraat


Lenze manoeuvreert de combinatie op de Brink bij Hotel Braams 
bedreven de hoek om...

De gemeente Aa en Hunze heeft  een schilderij in haar collectie waarop Lenze met zijn paard en wagens in de Landspoelen of Julianalaan staat afgebeeld. Geschilderd door ene Van Dijk. Iemand die de particuliere vuilnisophaaldienst nog heeft gekend zal het goed herkennen...  Het schilderij is gemaakt aan de hand van de foto waar we nu de hand op hebben weten te leggen.Carolien Holthof-Carmio en Ab Hazelaar, zij schreven bij diverse dorpse gelegenheden en musicals, toneelscetches en liedjes. Zo hebben we al eens een toneelstukje op heb 25-jarig voetbalfeest gepubliceerd. Annelies Holthof uit Groningen wist zich te herinneren dat haar moeder met Hazelaar ook ooit eens een lied over Tom hebben gemaakt. Zij heeft haar moeder ernaar gevraagd, en kijk!! Een lied over Tom!!

 

Ode aan Tom!

In ons mooie dorpje Gieten
woont een kleine vuilnisman
hoe werkelijk zijn naam is
daar weet niemand iets van
Maar zou je hem Jan Lantig noemen
zou men zeggen doe niet zo dom,
want een ieder, want een ieder
weet toch dat is onze Tom
Dat Tom erg populair is
dat weet toch ieder kind
dat zijn kar met al die vuilnis
altijd weer een attractie vindt


refrein:
Wat zou Tom zijn zonder Gieten
en wat Gieten zonder Tom
als ze ons vrijdag stikken lieten
kwamen we in de rommel om.


In ons mooie dorpje Gieten
woont nog steeds die vuilnisman
en een ieder en een ieder
weet toch dat is onze Tom
Zijn hoofd gaat haast verloren
in die veel te grote hoed
Maar zijn gestalt is als herboren
als hij eens per maand zijn ronde doet
om zijn centjes op te halen
en je geeft ze zonder dralen
vaak nog met een duppie fooi
beste , brave Tom ahoi

In dit vers staan een aantal karakteristieke kenmerken van Tom.  Een grote hoed op zijn hoofd en eens per maand ging Tom op de fiets rond om zijn geld op te halen. Want voor niets ging ook toen alleen slechts de zon op. 

Tom, zo ging het verhaal in het dorp, is steenrijk geworden met het ophalen van vuilnis. De goede, dus waardevolle dingen werden door hem persoonlijk uit het aanbod geselecteerd. Hij liet zich in het indertijd chique Hotel Braams ook niet als een 'arme sloeber' wegzetten.  Lees hier nog eens het verhaal van de legendarische koffiepauze

Eens per maand deed Tom zijn geldronde Deze foto is uit 1966.

  (2008-10) Wat kostte dat nou om het vuilnis door Tom op te laten halen? Klamer Bos had nog oude kwitanties in de boekhoudpapieren zitten. Blijkbaar kwam Tom in 1978 nog maar eens per kwartaal langs. U ziet dat de rekening altijd op maat gesneden was. De ene keer ging er 4 gulden af, de volgende keer kwam er een rijksdaalder bij.

De tijden veranderden. Ook voor de vuilnisophaaldienst. Het trekpaard werd vervangen door een tractor. Hiermee werd eigenlijk het tijdperk van Lenze ingeluid.

Lenze en Siep op de Brink ter hoogte van The House

Winters werk in de Molenstraat

 

Ergens in de jaren tachtig is Lenze ermee gestopt. Hij kreeg een mooie betrekking bij de Provincie.
Vader Jan en zoon Lenze zijn inmiddels beiden overleden. En Siep?

  (2009-02) Jan Lanting, de zoon van Lenze en de kleinzoon van Tom geeft ons het antwoord: Siep is in december 2001 overleden

Elders op de site hebben we al eens een stukje van het komische interview dat Tom en Lenze in 1973 samen gaven in een radioprogramma met Henk van Stipriaan laten horen. Het is schitterend !  (2017-12) Van Alice Dokter-Veldman kregen we een hele mooi kleurenfoto toen Tom bij haar het geld kwam halen. De foto is uit het voorjaar van 1979.

terug naar:Specials