TT in Gieten

Terug naar: Specials

Bij de beschrijving van Hotel Centrum is al genoemd dat de jaarlijkse TT-races naast kinderboekenschrijvers ook de Gieter jeugd in vuur en vlam bracht.

Op deze pagina ziet een aantal foto's uit de collectie van de grote Gieter TT-deskundige Bé Hoiting. Hij correpondeert tegenwoordig nog steeds met diverse oud-coureurs. De foto's zijn gemaakt door Eddy de Raai. Worden er nog mensen op de foto herkend??

(2011-09) Het was in de aanloop naar de TT van 2011 dat TV Drenthe een item uitzond over de de TT-zolder van Bé Hoiting. Dat was heel erg leuk om te zien. U kunt dat filmpje ook op YouTube bekijken: Klik hier

(2012-03) Onze lokale TT-deskundige Bé Hoiting heeft de moed opgevat zijn grote kennis met betrekking tot de TT in Assen en Gieten uitgebreid te beschrijven. Wij verwijzen u graag naar zijn persoonlijke notitie

(2007-02) De coureur op met het zwarte haar links op de foto is Werner Haas. Hij overleed in 1956 bij een vliegtuigongeluk. Hij was namelijk ook stuntvlieger. Naast hem staat Rupert Hollaus. Hij is in 1954 tijdens een race  op Monza verongelukt.  Deze laatste wijsheden zijn afkomstig van Be Hoiting.
Jan Postmus uit Gieten herkent de dames op onderstaande foto.
Het zijn A.Postmus-Vegter (Jan's moeder) en de buurvrouw T.Wijbrands 

In het kwartaalblad van de Historische Vereniging van mei 2001 wordt daar ook in een komisch stukje van H. Veenhof, onder de titel "How as er een reesboan in 't Bonnerveld kwam" aan gerefereerd.

Ik citeer een paar regels over het kunstmatig voortbrengen van motorgeluid:
An't veurrad kwam een leeg schounsmeerblikkie waoras een haalve wasknieper met rekkegies vaastzet wur en dan met tweei waskniepers an't sputterbred vaastmaokt. Dat ok hef veul waskniepers van ouze mooders kost. Er gung een touw naor't stuur en handvat was ouze gashendel. How stiever as wij het touw antrokken zoveul te meer lawaai d'r kwam en wijzulf brulden ok nog as de mieter...

Je zult maar lid zijn van die vereniging en geen Drents kunnen verstaan of lezen...

Veenhof beschrijft dat de jeugd in het Bonnerveld zelf een racebaan heeft gemaakt. Volgens mij zijn meer van zulke circuits geweest: bij de rotonde en ook in "het soldaotenbossie" zijn er races gehouden.

Duidelijk mag zijn dat er heel wat herinneringen aan de TT in Gieten zijn blijven hangen. Ook Tonnie Knoop doet een duit in het zakje. Daarvoor verwijs ik u naar de persoonlijke notities.

 

 

Terug naar: Specials