Transporteurs 
en
boderijders

Terug naar: Specials

(2006-05) We hebben al een paar pagina's gewijd aan het transportbedrijf van Willem Woltman. 
We openden in dit kader het Woltman-museum aan de Spekstoep.

Maar er werd meer vervoerd en er waren ook meer bedrijven bij betrokken.

De heer Mollema uit Leens heeft in 1987 een boek uitgegeven onder de titel Met de boderijders naar Groningen. De geschiedenis van de bodediensten. Wij mochten de foto's van de boderijders uit Gieten hier overnemen. En dat levert een aantal mooie foto's op. We denken eigenlijk dat er onder ons wel mensen zijn die hier nog wel enige wetenswaardigheden over zouden kunnen vertellen.

De eerste foto is de allereerste auto van boderijder Wolthuis aan de Brink.
Het was een Ford.

De boderijders reden elk hun eigen route. Ze hadden veelal vaste klanten. Deze klanten vroegen de boderijder om voor hen wat voorraad van het een of ander mee te nemen. Ook particulieren werden wel bediend als zij een krant achter het raam plakten. De boderijders die op Groningen reden kwamen samen op de Ossenmarkt of aan de Bloemsingel en daar werden de gevraagde spullen dan verzameld.

 

De wagen met de naam Udema was van J. Wolthuis. Hij woonde aan de Brink in Gieten. 
De wagen rechts is van H.P. Zuiderveld uit Gasselternijveen.

Hierboven zien we de familie Wolthuis poseren voor de fotograaf. Links de jonge L. Wolthuis, dan J. Wolthuis en rechts B. Wolthuis
De zaken gingen blijkbaar goed in huize Wolthuis. Want ze lieten zich een nieuwe bodewagen maken. En daar hadden ook de lokale neringdoenden baat bij. Want wat zien we op de wagen een bordje staan staan: "carrosseriebouw Dijkhuizen Gieten"

 

 

Bode J. Wolthuis in de auto en B. Wolthuis ervoor.
Het bodebedrijf van Wolthuis werd na de oorlog overgenomen door J. Venema.
 Hij woonde op de hoek van de Naweg en Noordes

 

Hieronder zien we de garage, die er volgens mij nog altijd staat. 
Voor de auto staan G. Lutjes en J Venema

De naamgeving en belettering werden in de loop van de jaren wat moderner.
Expeditiebedrijf Venema: ook voor verhuizingen!

Dit wat betreft de boderijders. In het kader van het transport is al heel wat keren de naam Woltman gevallen.
Ik kom er niet meer uit. Willem Woltman, Roel Woltman, Klaas Woltman, Teun Woltman.

Ik kreeg een mooie foto toegestuurd. Een echte Woltman - maar welke?
Want we hebben ook nog een H. Woltman. 
Is dit dan de Woltman die zijn bedrijf had aan de Ambachtstraat?
Waar? In de garage die later dienst deed als brandweerkazerne...

Wie helpt ons deze Woltman-knoop te ontwarren??

 

(2006-08)   Van Geert Redeker uit Roosendaal kregen we als eerste een reactie:

"Woltman aan de Ambachtstaat had, naar ik mij kan herinneren, een brandstoffenhandel, of hij ook een transportbedrijf had weet ik niet. Hij reed kort na de Tweede Wereldoorlog met een klein vrachtwagentje van het merk Studebaker, dit was waarschijnlijk een auto uit de Amerikaanse voorraden; deze werden toentertijd met voorrang aan bedrijven geleverd om zo snel mogelijk het transport en de bevoorrading van Nederland op orde te krijgen.

De afgebeelde vrachtwagen was een Ford en een van de eerste nieuwe in Gieten wat toentertijd een bijzonderheid was .
Deze vrachtwagen werd geleverd zonder opbouw alleen met metalen spatborden en motorkap en een houten kistje waarop de bestuurder kon zitten, dit werd gedaan om materiaal te besparen. Door de gebroeders Dijhuizen is op het kale chassis een houten cabine geplaatst, een geweldig degelijk stuk vakwerk, want na afgedankt te zijn heeft deze vrachtwagen tot ver in 1950 dienst gedaan bij het transportbedrijf van Thies te Assen "

Uit Eext kwam van Klaas Woltman ten aanzien van deze foto nog meer informatie:

Op deze foto staan bij het portier Jan Woltman en bij het spatbord Ep Venema ( eerappel Ep ) De vrachtauto was van Hendrik Woltman en Zoon ( Jan ). Het bedrijf was gevestigd tot ± 1954 op de hoek Ambachtsstraat-Spekstoep ( A119 ). Jan Woltman was mijn vader welke in 1952 is overleden. 

 

Enige gegevens van de vrachtauto :
Merk en type : Ford F 7. 
Bouwjaar: 1948.
Kenteken : D 6784.
Laadvermogen : 8 à 10 ton.
Motor : 145 pk. V 8. benzinemotor.
Cabine en laadbak Hennie en Thije Dijkhuizen 
aan de Eexterweg
Schilderwerk: Harm Wiegman.

 In de jaren ' 30 werd begonnen met vrachtauto's, in eerste instantie Hendrik met de zoons Teun en Jan. Tijdens de crisisjaren is de oudste zoon Teun in vaste dienst gekomen als chauffeur bij Udema. Hendrik en zoon Jan gingen met het transportbedrijf door. De laatste zeven maanden van de oorlog moest de auto verstopt worden in het Evertsbos, achter de villa ,,Heidehof", samen met de auto van Jans Wolthuis uit Gieten en van Jan Enting uit Eext. 

Tot aan de bevrijding waren wij ondergedoken op verschillende plaatsen. In augustus 1945 kreeg men een nieuwe Ford vrachtauto ( de eerste nieuwe auto in Drenthe) deze heeft dienst gedaan tot zomer 1948 en werd toen vervangen door de Ford die op de foto staat. Na beëindiging van het bedrijf (verkocht aan Roel Woltman) heeft de Gado busonderneming ( via parkeerchef Henk Vorenkamp ) de garage enkele jaren gebruikt om er twee autobussen te stallen. Na die periode heeft de garage vele jaren dienst gedaan als brandweerkazerne.

(2008-11) Van Tonnie Knoop kregen we de terechte opmerking dat het toch gek is dat we in het hele verhaal over boderijders uit Gieten niet één keer de naam hebben genoemd van Geert Duursema.


Geert Duursema- Wachten op de Gado
voor café Huting aan de Asserstraat

Tonnie heeft natuurlijk gelijk. In het vroege begin van deze website hebben we in het dorpsfoto-album wel al eens aandacht besteed aan hem, maar niet zozeer als boderijder. Dat gaan we nu veranderen!

Geert Duursema reed als boderijder met paard en wagen. De wagen op de foto was niet de laatste wagen die hij heeft gehad. Toen hij stopte met de ritten naar Assen heeft hij een bakfiets gekocht om pakjes rond te brengen in Gieten.


Gert Duursema als bode rijder met naast hem zijn zoon Aiko.
Deze foto is uit de jaren dertig.

Op een gegeven moment kon hij de bakfiets (niet gemotoriseerd) niet meer de hoogte opfietsen van de Spekstoep naar de Brink en in de Julianalaan. Vaak moest hij daarbij geholpen worden. Hij heeft zich toen een gemotoriseerde bakfiets gekocht. Tonnie weet nog dat familie dat op zijn leeftijd niet meer zag zitten, maar Geert Duursema zette toch door.

 


Gemotoriseerd de Gieter hoogten op...

Bij zijn overlijden (13 november 1973) werd in een krantenberichtje aandacht geschonken aan hem als boderijder.


 


Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van
"Het collectieve geheugen":

Terug naar: Specials