07-01-2018 Hier zijn we weer, maar aan de andere kant van de jaarwisseling. Het is 2018 en we hopen dat u ook dit jaar weer zin heeft om samen met ons het Collectieve Geheugen van Gieten verder uit te bouwen. Blijkbaar heeft u op de nieuwjaarsvisites goed gesproken over onze FB-pagina, want de aanvragen om lid te worden stromen binnen. Inmiddels zijn we al met meer dan 1200. En sommigen vonden tijdens de kerstvakantie ook de de tijd om oude foto's uit de 'vergeten schoenendoos' eens op voor onze site waardevolle foto's door te spitten. Die gaan we ook allemaal goed bewaren en een plaats geven op de website. Allen hartelijk dank daarvoor. Ook dank aan allen die onze site financieel ondersteunen. Ook zonder actieve fondsenwerving denken sommigen aan ons. Hartelijk dank daarvoor.

Wat 2018 ons gaat brengen met betrekking tot onze site is nog ongewis. Er zijn tal van plannen en ontwikkelingen gaande. Uiteraard allen met het idee om de website nog eeuwenlang in de lucht te houden en uit te breiden.

Vandaag zetten we in dat licht een bescheiden stap. We hadden gedacht een aantal nieuwe groepsfoto's te presenteren en sommige aanvullingen te verwerken. Maar door omstandigheden is dat nu helaas niet mogelijk. We hopen dat de volgende keer wel te doen.

Laten we deze keer dan maar beginnen met onze grote aanwinst uit het jaar 2017: de oude gedigitaliseerde Schakels. De tweede helft van jaargang 1962 is online gezet. Althans voor zover wij daarover beschikken. De Schakel leek in die tijd wisselend wekelijks, tweewekelijks en zelfs driewekelijks te verschijnen. Ook missen we nog een aantal exemplaren, waarvan we wel weten dat ze hebben bestaan. Misschien heeft u nog ergens oude potten en pannen in oude Schakels verpakt en achter het schot opgeborgen. Misschien juist dat exemplaar dat de verzameling compleet kan maken. Ga nu eerst maar eens de nieuwe wel beschikbare Schakels van toen lezen: Home > Rubrieken > de Schakels op papier > jaargangen 1961-1969 > 1962 > weken 21 t/m 51.

Op pagina Schoolstraat is een mooie foto toegevoegd van autobdrijf Autoziel aan de Schoolstraat. Op Facebook werd nog geheimzinnig gedaan over de verantwoordelijke van het totaal aan gort rijden van de mooie nieuw aangebrachte schuifdeuren. Maar de slimme lezer had dat antwoord al lang op deze pagina kunnen lezen. Het is dus altijd de moeite waard om onze website als naslagwerk aan te wenden. Ga voor de toevoeging naar Home > Straten > Schoolstraat > Schoolstraat-6: Van Boterfabriek tot autogarage.

Betty Blik heeft tijdens de kerstvakantie een aantal mooie foto's ingestuurd van de smederij van haar schoonfamilie Huising aan Achter 't Hout. Het leek ons aardig om daar een aparte pagina van te maken, ook in de hoop en de verwachting dat we over die smederij in de nabije toekomst nog wel wat meer kunnen vinden en presenteren. Om de nieuwe pagina te bekijken gaat u naar Home > Straten > Achter 't Hout > Achter 't Hout (2) smederij Huising.

Tenslotte eeu uitbreiding van de Persoonlijke Notitie van Klamer Bos over de zelfstandige bakkers voordat ze opgingen in de Centrale Bakkerij aan de Spekstoep. Home > Rubrieken > Persoonlijke notities > 37) Klamer Bos: Een nadere belichting van zaken in en om Gieten.

Zo, de kop is er af! We wensen u veel plezier met de nieuwe update. En misschien heeft u per ongeluk een maand overgeslagen? Geen probleem. U kunt altijd snel en handig aanklikken wat er in de betreffende maand is toegevoegd: Home > Rubrieken > Laatste wijzigingen.
   
04-02-2018 De kop van 2018 is er af. Het is alweer februari. Tot nu toe weinig winter gehad deze winter, des te meer storm. Het zijn stormachtige tijden. Maar als een rots in de branding staat elke maand de update van het Collectieve Geheugen van Gieten steevast voor de deur. U ziet dat aan die maandelijkse berichten, aan de levendigheid van onze groep op Facebook, maar ook achter de schermen wordt er behoorlijk wat werk verzet. Als je als website al een lange geschiedenis hebt, dan ligt ook de wet van de remmende voorsprong op de loer. Wat waren wij blij toen we indertijd ons eerste geluidsfilmpje op de site konden zetten. Dat is alweer lang geleden en nog steeds komen er filmpjes bij. Maar we gebruikten een presentatievorm dat indertijd 'heel hip' was, maar ons nu danig in de weg zat. Op telefoons en tablets konden die filmpjes niet bekeken worden. Achter de schermen is er veel werk verzet om dat allemaal te veranderen. Als het goed is kunt u nu elk filmpje gewoon op uw telefoon bekijken, en dan maakt het niet uit of u een Iphone of een Android gebruikt. Want ook dat was nog weer een complicerende factor!

Ondertussen hebben we ook weer volop gewerkt aan de vernieuwing voor de maand maart. Zoals elke maand lopen we ze allemaal weer even langs.

We beginnen maar met het heugelijke feit dat op 22 januari onze oud-dorpsgenoot en schrijver Gerard Nijenhuis 86 jaar is geworden. Daarnaast heeft het het Willem-Alexander 'behaagd' om Gerard te benoemen tot ridder in de orde van Oranje Nassau. En er werd op die dag een biografie, een schrijversportret van hem gepresenteerd. Een stevig, doch leesbaar boek van Lukas Koops. Wij hebben al lang een speciale afdeling voor Gerard op onze site ingeruimd. Zijn gehele roman "Het jaar van de ooievaar" publiceerden we als feuilleton op onze site. Het boek speelde zich af in Gieten. Naderhand heeft hij meer boeken geschreven die ook duidelijk geinspireerd waren op ons dorp. Al met al was het een mooie gelegenheid om de pagina's van Gerard eens te actualiseren en achterstallig onderhoud te plegen. U kunt de pagina's als vanouds op deze wijze bereiken: Home > Rubrieken > Feuilleton

We hebben nog een memorabele datum 'herdacht'. Op 5 januari was het precies 50 jaar geleden dat The House als jeugdcentrum werd geopend. We hebben nieuwe foto's geplaatst en gaan ook in op de nieuwe toekomst van de voormalige pastorie. Home > Straten > BrinkBrink - 8a: The House of the Rising Sun

Wat vorig jaar nog begon met de onverwachte ontdekking van wie die halfverstopte man achter een boom op de Kalkamperweg was, mondt uit tot een ware Warringa saga. Ook in deze februari-update weer aandacht voor Warringa's. Klamer Bos heeft voor ons het 'reislustige' levensverhaal van Annie Warringa op papier gezet. (Home > Straten > Kalkamperweg > Kalkamperweg (2) - Het huis van Warringa)

Nu we Klamer toch net genoemd hebben. Hij gaat voor ons als sinds 2006 met zijn fototoestel naar Bonnen op daar het voortschrijdende verval van het huis Bonnen 48 vast te leggen. Het is weer zover! (Home > Straten > Bonnen > Bonnen 7: Het huis met adres Bonnen 48)

Het "Gat van Gieten" werd in de jaren zeventig het stuk van de afgebrande percelen van de oude Burgemeesters/dierenartswoning en Hotel Centrum genoemd. Clara van Dijk stuurde daar via Facebook een paar mooie foto's van in. (Home > Straten > Brink > Brink - 6: Hotel Centrum)

Het is Hendrik Veenhof uit Veendam die uitgebreid reageert op de oproep van Klamer over de broodventers in ons dorp. Lees maar! Home > Rubrieken > Persoonlijke notities > 37) Klamer Bos: Een nadere belichting van zaken in en om Gieten.

Hele mooi foto's zijn geplaatst over het 'eindpunt'van de Oude Groningerweg of zoals je het ook kunt het beginpunt van het Zwanemeerbos. Wij hebben de foto's geplaatst op de pagina van de Oude Groningerweg (Home > Straten > Oude Groningerweg > Oude Groningerweg 3)

Tenslotte een update van een aantal vaste rubrieken.

In de eerste plaats zijn een aantal groeps foto's uit respectievelijk 1948, 1970 en 1973 gewijzigd. En er is een nieuwe groepsfoto geplaatst uit 1965 met de toenmalige kinderen van de Spekstoep en Oude Wildervanksterweg. Er er zijn nog vele van deze foto's die een kritische blik van u verdienen, want er missen nog vele namen. (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's)

Ook zijn er deze keer weer nieuwe Schakels integraal te lezen. Het betreffen de afleveringen uit de eerst ehelft van het jaar 1963. (Home > Rubrieken > de Schakel op papier > Jaargangen 1961-1969)

We hopen dat alles er goed op staat. Want bij de bewerking van de verschillende pagina's komen we wel vaak fouten tegen. We stellen het op prijs als u ons daar op wijst. We kunnen dat dan even verbeteren. Dat staat toch altijd een stuk beter.

We wensen u veel plezier met de update van de maand februari.
04-03-2018 De Olympische Spelen in Pyeongchang zijn achter de rug. De Elfstedentocht zal ook dit jaar wel niet meer verreden worden. Maar uniek is toch wel dat de ijsbaan in Gieten in de begindagen van de maand maart nog een paar dagen open ging. Na al dat schaatsen kunt u in ieder geval genieten van weer een verversing van Het Collectieve Geheugen van Gieten. De maart-aflevering alweer.

We zullen even weer systematisch met u de vernieuwingen doorlopen en u vertellen hoe u al die nieuwigheden kunt bereiken. Laten we maar eens beginnen met de vernieuwingen in ons krantenarchief.

Allereerst hebben we daar nieuwe familieberichten uit 1983 t/m 1989. (Home > Krantenarchief > Familieberichten > Familieberichten jaargangen 1980-1989).

Ook zijn er maar liefst 120 nieuwe overlijdensadvertenties bijeengebracht in ?n rubriek. Ze zijn geordend op de eerste letter van de achternaam van de overledene. (Home > Krantenarchief > Overlijdensadvertenties door de jaren heen > Laatst toegevoegde overlijdensadvertenties)

En natuurlijk zijn er ook deze keer weer nieuwe Schakels te lezen, en wel uit de tweede helft van het jaar 1963. (Home > Rubrieken > de Schakels op papier > jaargangen 1961-1969 > 1963 > nummers 15 t/m 26)

Er zijn twee nieuwe documenten toegevoegd aan onze Bronnenhoek. De gemeente gaf voor bewoners jaarlijks informatiegidsen uit. Deze gaan we op Het Collectieve Geheugen van Gieten verzamelen en publiceren we beginnen met het jaar 1987. (Home > Bronnenhoek >Informatiegidsen van de Gemeente Gieten).

Wat de gemeente deed voor haar bewoners, zo deed het VVV dat voor de vreemdelingen die een bezoek wilden brengen aan ons dorp. We hebben onderaan de pagina met VVV-materialen een brochure uit 1981 toegevoegd. (Home > Bronnenhoek > VVV-materialen Gieten).

U bent nu al een paar uur zoet als u dit allemaal heeft gelezen. Maar we hebben natuurlijk ook nog de maandelijkse, soms kleine, soms grote vernieuwingen in de andere pagina's.

Op de pagina met bakkers hebben we een leuk plaatje kunnen toevoegen van een zakje waarin Eep Glastra zijn lekkernijen verpakte (Home > Rubrieken > Persoonlijke notities > 37) Klamer Bos: Een nadere belichting van zaken in en om Gieten).

Alice Dokter-Veldman is haar dia-collectie aan het digitaliseren en daar komen soms ook hele mooie dingen voor ons tevoorschijn. We hebben een paar nieuwe foto's van melkboer Harm Eggens kunnen toevoegen (Home > Fotoalbum > Dorpsfoto's > 4 Harm Eggens; melkboer)

Het Westerend was op onze site nog niet vertegenwoordigd. Maar daarin is sinds vandaag verandering gekomen: Westerend heeft een eigen pagina (Home > Straten > Westerend > Westerend 01)

Tenslotte gaan we nog wat rondhangen op de Brink. Immers daarmee begonnen we in 1998 onze site. De vraag of u het gehang van de jeugd rond bussentijd nog kon herinneren. Wie dat niet heeft meegemaakt en wie niet beter weet dat Gieten altijd een bussenknooppunt had bij de rotonde heeft gehad kan nu een filmpje zien hoe Gieten er in ongeveer 1965 rond kwart over elk uur eruit zag. Vanuit alle windrichtingen kwamen bussen aangereden, passagiers stapten in, stapten uit en stapten over. U kunt deze film aantreffen op Home > Straten > Brink > 10 De bussen op de Brink)

We hebben nog wat meer kort amateurfilmmateriaal. Maar nu van bezoekers aan Hotel Braams rond 1960. Deze bezoekers gaan een kopje thee drinken op het terras. (Home > Straten > Brink > Brink - 4a: Hotel Braams)

Op een andere pagina van Braams bespreken we de bereikbaarheid van het voormalige hotel. We hebben een hele mooie oude foto kunnen toevoegen van gemotoriseerde Braams-gasten: Home > Straten > Brink > Brink - 4c: Braams' bereikbaarheid)

We menen dat u weer goed bent bediend met met deze maart-aflevering van Het Collectieve Geheugen. We wensen u veel genoegen met het consumeren van al het oude nieuws!
01-04-2018 Vandaag is het 1 april en moeten we het doen zonder een verhaal van Henk. Hij is een paar weken met vakantie naar Afrika. Harry is een paar weken uit de running geweest vanwege ziekenhuisopname. Nu weer thuis en bezig met revalideren. Vandaar deze maand een beperkte update. Ron is druk bezig geweest met "De Schakel op Papier", "krantenadvertenties", "Krantenberichten", "Overlijdensberichten" en "Familieberichten". Hopelijk volgende maand weer wat meer.
06-05-2018

Het is alweer de tweede zomerse periode dit voorjaar. Het zou fijn zijn als dit de voorbode is van een hele mooie zomer. Een zomer waar we dan allen volop genieten van het mooie weer. We zijn minder in huis en meer in tuin, park, bos, op de camping en in het zwembad. We hebben dan ook minder tijd en energie voor internet. Even vluchtig je mail en Facebook raadplegen, maar daarna moeten alweer de vleesspiezen op de barbecue worden omgekeerd. Dat is één van de redenen dat Het Collectieve Geheugen van Gieten ook elk jaar na de update van mei een zomerstop inlast. We hebben dan ook tijd om wat (achterstallig) onderhoud te plegen en nieuwe projecten handen en voeten te geven. Dus vandaag zijn we er voor de zomer voor de laatste keer met een reguliere update.

Wel gaat het leven op Facebook gewoon door. Veel van wat we tegenwoordig toevoegen op de site is afkomstig van de bijdragen van de leden. We zijn nog altijd heel erg blij dat we die die Facebookgroep ooit hebben opgericht. Doordat sommigen ook actuele onderwerpen op de geschiedenissite plaatsten hebben we gemeend voor dit soort berichten ook een aparte Facebookgroep te moeten maken. Het heet "Gieten Centraal" en binnen één week telt de groep al meer dan 250 leden. U bent daar ook van harte welkom!

Onze hoofdprioriteit blijft evenwel bij het Collectieve Geheugen liggen. Wat kunt u deze maand voor nieuws aantreffen? Zoals de laatste tijd wel vaker is gebeurd besteden we aandacht aan de Kalkamperweg. Naast een mooi schilderij hebben we ook een droevig bericht te melden.(Home > Straten > Kalkamperweg > Kalkamperweg (2) - Het huis van Warringa)

Het is lente en de bloesem is inmiddels al uitgebloeid. Vroeger bloeide de bloemsem ook welig aan de fruitbomen van Pomona aan de Gasselterweg. We lezen erover en zien een foto in een bericht uit 1929. (Home > Straten > Over het spoor > Gasselterweg 1)

Waar we dit jaar ook al eerder een kijkje hebben genomen is aan het einde van de Oude Groningerweg, bij het binnengaan van het Zwanemeerbos. We hebben een foto uit 1940 toegevoegd. Met een uitvergroting van de daar lopende kinderen. Wellicht zijn er nog lezers onder ons die gezichten herkennen. (Home > Straten > Oude Groningerweg > Oude Groningerweg 3)

Een mooi plaatje van Boddeveld is te zien op de pagina van Boddeveld. Uit de tijd dat Gieten nog duidelijk volop agrarische activiteit kende. (Home > Straten > Boddeveld > 2) Boddeveld bij Bonnen)

Veel werk voor ons zit in de vernieuwing van de vaste rubrieken. Er is hier ook deze keer weer van alles nieuw te zien en te lezen. Laten we eerst de rubriek groepsfoto's bij de kop nemen, waar u zes pagina's moet bekijken. Toen wij in 1998 met deze site begonnen zouden we er niet over peinzen om groepsfoto's uit 1995 of 1996, laat staan uit 2009 in deze rubriek op te nemen. De tijd schrijdt voort, het toenmalige heden is verleden geworden. Daarom deze keer dus Mavo klassenfoto's uit die jaren, maar ook zijn er door reacties van bezoekers aanpassingen aangebracht in de groepsfoto's van ULO-klassen uit respectievelijk 1952 en 1959. We overspannen zo maar even 50 jaar! (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's)

En ook is er weer volop 'geknipt' in oude kranten. Nieuwe nieuwsberichten uit Gieten komen deze keer uit het jaar 1951. (Home > Krantenarchief > Krantenberichten > Jaargangen 1950-1959 > Berichten uit het jaar 1951)

En ging er wel eens iemand dood in ons dorp? Nou en of! Er zijn deze maar weer liefst 143 nieuwe overlijdensadvertenties toegevoegd. Van Jantje Alferink in 1964 tot en met Jans Zwinderman, die in 1945 overleed, maar waarvan het bericht pas in 1946 kwam. (Home > Krantenarchief > Overlijdensberichten > Laatst toegevoegde overlijdenberichten)

Maar ook weer volop vrolijker familieberichten. De genealogen kunnen weer volop hun hart ophalen. Huwlijksaankondigen, geboorteberichten en dankbetuigingen. (Home > Krantenarchief > Familieberichten > Familieberichten jaargangen 1960-1969)

En de advertenties van de Gietenaren? Oeps, bijna vergeten. Er zijn 73 advertenties toegevoegd uit de jaren 1958 en 1959. (Home > Bronnenhoek > "Hoe Gieters door de jaren heen adverteerden").

En natuurlijk hebben we ook weer oude Schakels gepubliceerd. Speciaal voor wie echt helemaal op de hoogte wil zijn met het oude wekelijkse nieuws uit Gieten. Deze keer alle Schakels uit het jaar 1965. (Home > Rubrieken > de Schakel op papier > Jaargangen 1961-1969 > 1965)

Maar u kunt in de groepsfoto's en in het krantenarchief natuurlijk ook vrolijk ronddolen. U kunt andere jaargangen aanklikken. U kunt zoeken op trefwoorden. U hoeft zich in het geval van een regenachtige zomer heus niet te vervelen. Harry, Ron en Henk wensen u toch allen een hele fijne en zonnige zomer toe!

02-09-2018 Het is inmiddels bekend: de zomer van 2018 was de warmste ooit gemeten. En die hebben wij met ons allen toch maar mooi meegemaakt! Daar kunt u later aan uw kinderen-kleinkinderen mooie verhitte verhalen over vertellen. Zoals u straks zult zien heeft het Collectieve Geheugen van Gieten niet geleden onder de hoge temperaturen. Er is ook gedurende de zomer hard doorgewerkt aan wat u de komende maanden op onze site zal worden voorgeschoteld. U kunt zich in de vast en zeker steenkoude wintermaanden verwarmen aan het werk dat reeds deze zomer is voorbereid. Maar wat dat betreft nog even geduld a.u.b.

Vorig jaar hebben we al in de publieke berichten gemeld dat 'Ons Geheugen' meer en meer het karakter van een naslagwerk zal krijgen. Dat lijkt en klinkt aan de ene kant een beetje kaal, maar vandaag zult u merken hoe rijk deze bron inmiddels al is. Laten we eerst maar even stilstaan bij de traditionele pagina-vernieuwingen.

Er zijn een aantal kleine, maar mooie vernieuwingen doorgevoerd op een aantal stratenpagina´s. Allereerst is er een foto toegevoegd van de hoek Ambachtsstraat-Spekstoep. (Home > Straten > Ambachtsstraat > Ambachtsstraat-2)

We hebben twee oude foto's toegevoegd met een uitzicht of inzicht in de Molenstraat. De ene is van een nog vrijwel onbebouwde Molenstraat en de tweede komt ongeveer uit de jaren vijftig van de vorige eeuw. (Home > Straten > Noordes > Noordes-1)

Roelof en Hennie Broekman hebben een hele winkelloopbaan in Gieten achter de rug. Van de Asserstraat naar de Stationsstraat, en van de Kroon naar C1000. In 1983 bestond de winkel als C1000 2 jaar. Er kwam een advertentie in de krant met een foto van het toenmalige personeel. Mooie foto, maar we hebben de namen van de mensen nog niet. (Home > Straten > Stationsstraat > Stationsstraat (9) Boodschappen doen bij Broekman) De groepsfoto is meteen ook opgenomen in de rubriek Groepsfotos (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's > 1980-1989 > 1983 > Personeel Broekman C1000)

Dan is er ook een mooie aanvulling op de pagina van de 'bijna buren' van de C1000, het Stationskoffiehuis. Heeft u ooit geweten dat daarin ook een bakkerij gevestigd is geweest? (Home > Straten > Stationsstraat > Stationsstraat-5: Stationskoffiehuis)

We hebben zojuist al even de rubriek Groepsfoto's genoemd. Gedurende de vakantie kwamen er allerlei suggesties en aanvullingen op de foto's binnen. U kunt in de index zien welke foto's van nieuwe namen zijn voorzien. Het gaat om foto's uit respectievelijk 1959, 1962, 1964, 1968 en 1995. Die laatste aanvulling betreft niet alleen namen van de mavo-klas uit 1995, maar Harm Groen, die zelf ook in die klas zat, schudt een aantal leuke anekdotes over de verschillende leraren uit de mouw. Lezen dus! (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's)

Inmiddels zijn we al een jaar bezig met het publiceren van de oude dorpskrant 'De Schakel'. We gaan gewoon verder waar we voor de vakantie gebleven waren. Deze maand kunt u alle afleveringen uit het jaar 1966 lezen. (Home > Rubrieken > De Schakel op papier > 1961-1969 > 1966)

Nu komen we op de alsmaar groeiende database. Hier worden steeds meer onderdelen aan toegevoegd. En steeds meer 'dingen' worden ontsloten op familienaam of straatnaam.

We gaan even de volgende vernieuwingen langs: Er zijn in de krantenberichten toevoegingen te lezen uit de volgende jaren: Krantenberichten: aanvulling op bestaande publicatie van de jaren 1961, 1962, 1963, 1964, 1965, 1966, 1967 en 1968. De berichten uit 1969 zijn allemaal nieuw. Blijft immer leuk om te lezen. (Home > Krantenarchief > Krantenberichten > Jaargangen 1960-1969 > Berichten uit de genoemde jaren)

Er zijn in deze update weer 68 advertenties toegevoegd uit de jaren 1902, 1903, 1904, 1905, 1906, 1907, 1908 en 1909. (Home > Bronnenhoek > "Hoe Gieters door de jaren heen adverteerden").

En er werd in ons dorp volop gebaard, ondertrouwd, getrouwd, en gestorven. U kunt deze maand 40 nieuwe familieberichten lezen. (Home > Media-archief > Familieberichten > Familieberichten jaargangen 1950-1959)

Er is in het media-archief ook een aparte categorie "foto's". Allereerst willen wij u wijzen op de stratenfoto's. Hier is de situatie van de verschillende straten in 2018 vastgelegd. Maar dat is toch helemaal geen geschiedenis?, zult u vragen. Ons antwoord is: wacht maar af! Wat hadden wij graag een reeks van zulke foto's uit 1968 of 1978 gezien. Maar ons dorp is nooit op een dergelijke systematische wijze vastgelegd. Ron is wekenlang met fototoestel door de straten van Gieten gebanjerd. Ook is het de bedoeling dat hier de foto's die de leden van Facebook aldaar publiceren hier ook voor ons eigen geheugen worden bewaard. Het resultaat van dit alles kunt u hier bekijken. (Home > Media-archief > Foto's > Stratenfoto's)

Iemand die dat pad volgt zal ook nog op iets anders stuiten. Ook zijn de grafstenen op het kerkhof van Gieten vastgelegd. U kunt deze grafstenen doorspitten op sterfjaar of de beginletter van de familienaam. Home > Media-archief > Foto's > Grafstenen

De avonturiers kunnen in deze database ook al zoeken op Familienaam. Dit kunt al eens proberen, maar het werkt nog maar voor een berkt aantal items. Het is de bedoeling dat we ooit alles wat in deze database staat terug te vinden zal zijn op familienaam en later ook nog op topografisch aanduiding (bijv: straatnaam, streekaanduiding) of gebouw (bijv: melkfabriek, kerk etc.)

U ziet dat er nog genoeg werk aan de Geheugenwinkel is. We hopen dat u weer veel plezier heeft van al het nieuwe dat we u in de eerste nazomerse update bieden. We houden ons van harte aanbevolen voor suggesties, vragen en punten van kritiek.
07-10-2018 Ondertussen is het alweer oktober, en genieten we nog steeds van het mooie weer. Helaas, deze keer en in de toekomst, zult u het zonder het maandelijkse verhaal van Henk moeten doen. Henk heeft besloten om er na bijna twintig jaar mee te stoppen. We zullen zijn met humor doorspekte verhalen zeker gaan missen. Wij, Ron en ik, willen hem dan ook enorm bedanken voor de jarenlange samenwerking. Het zal niet makkelijk worden, maar we gaan ons best doen om toch iedere maand weer een update te verzorgen. Meer dan voorheen hebben we daar de hulp van de bezoekers van Het Collectieve Geheugen van Gieten bij nodig. We hopen dan ook, dat u ons kunt voorzien van materiaal, geschikt voor de vele rubrieken, welke u kunt vinden op onze website. Tevens zijn wij van plan om Gietenaren en oud Gietenaren te benaderen, om een persoonlijk verhaal aan te leveren, voorzien van een paar leuke foto's. We gaan deze dan opnemen in de Schakel en hopen hiermee een leuke en interessante aanvulling te kunnen leveren.
Deze maand alleen een update van de onderdelen in ons Media-archief. Zie hiervoor de link: Laatste wijzigingen
04-11-2018 Alweer een maand voorbij. Wat gaat dat snel. Het mooie weer houdt aan, maar het wordt wel frisser. Vanmorgen lag er een laagje ijs op het garage dak. Uitstekend weer om een eind te gaan wandelen toch?

In deze update een paar wijzigingen. Ron heeft de Schakels van 1968 compleet gemaakt, Familieberichten 1940-1949 bijgewerkt, zoeken in Media-archief op jaren en op specifieke dorpslocaties en trefwoorden toegevoegd. Verder is Het Fotoalbum aangevuld met een paar foto's van de oude sporthal de Goorns. Wie heeft daar een mooi verhaal bij? Wanneer ik in het dorp eens een praatje maak, kan ik het niet laten de vraag te stellen of de website van Het Collectieve Geheugen van Gieten ook bekend is. In zeven van de tien keer krijg ik dan een negatief antwoord. Vreemd, want op onze Facebook pagina hebben we op dit moment 1341 volgers. Vorige maand deden we een oproep aan de bezoekers, om ons te voorzien van materiaal. Dus, hier nog maar een keer. Maak de foto die je nu op Facebook plaatst, of het berichtje iets uitgebreider en voorzie het eventueel van illustraties en stuur het naar ons. Wij zetten het dan op de juiste plaats op de website. Op Facebook verdwijnt het naar beneden, terwijl het op de website bewaard blijft en makkelijk is terug te vinden. We zien de reacties graag tegemoet.
01-12-2018 December, de maand waarin ik begin met het ophangen van de potten met pindakaas en vogelzaad. Ook las ik dat de egels het dit jaar moeilijk hebben. Door de lange warme periode afgelopen zomer zijn de jonge egels pas later geboren. Vandaar, dat ze nu problemen hebben met het vinden van voldoende voedsel voor de kleintjes. Je kunt ze helpen door kattenbrokken en water voor ze neer te zetten. En dan maar hopen dat de kat van de buren ze niet voor is. Deze maand onder andere een bijdrage van de heer Knollema, voormalig hoofd Gemeentewerken Gieten. Hij schrijft een stukje over de winter van 1979. Persoonlijke notitie A. Knollema. Verder een aanvulling op Bonnen 48 en natuurlijk de maandelijkse uitbreiding op het Media-archief. Ron en ik wensen jullie veel leesplezier en alvast hele prettige kerstdagen en een goede jaarwisseling.