08-01-2017 2017! Wij zijn blij dat u ook nu weer van de partij bent. Blij dat u niet geraakt ben door een verdwaalde vuurpijl of gillende keukenmeid. Wij wensen u een heel gelukkig nieuwjaar. Wie is we? Dit jaar beginnen we voor het eerst, naast Harry en Henk, het jaar met een nieuw redactielid, Ron Speelman, in ons midden. Hij neemt al enige tijd 2x (!!) per maand de advertenties en de nieuwsberichten uit de oude kranten voor zijn rekening. Mooie rubrieken. Harrie verzorgde op onze site altijd de groepsfoto's. Harrie wordt een jaartje ouder en kan de nieuwe techniek allemaal niet meer bijsloffen. Wij hopen ander passend werk voor hem te vinden, want hij wil het graag! In ieder geval blijft Harrie gewoon op de lijst van medewerkers staan. Maar eigenlijk staat u dat ook. Immers doet iedereen mee aan de opbouw van Het Collectieve Geheugen. Daarbij maken we tegenwoordig ook volop gebruik van Facebook. De drempel om daar oude foto's te plaatsen lijkt veel lager te zijn dan om deze apart naar ons op te sturen. Met inmiddels meer dan 1000 leden in onze facebook-groep komen er regelmatig mooie foto's beschikbaar. Zo zijn deze ook weer te zien  in de eerste editie van 2017.

Wat is er allemaal van nieuws?

Allereerst de vaste rubrieken "oude nieuwsberichten uit de krant". Deze keer een paar berichten uit 1830 (Home > Bronnenhoek > "Krantenberichten door de jaren heen")

Daarna de oude advertenties. Ook van heel lang geleden: 1770 en 1890 (Home > Bronnenhoek > "Hoe Gieters door de jaren heen adverteerden").

Wat is er verder in de straatrubrieken zoal te zien? We beginnen kunstzinnig. Hebben we de laatste keer tekeningen en schilderijen laten zien van de Hondsrug, deze keer komen we met een artistieke kijk op de kerk. (Straten > Brink > Brink 7a - De kerk).

We kregen ook weer een mooie oude foto van de Brink bij bussentijd. De bussen naar alle richten staan klaar voor vertrek! (Home > Straten> Brink > 10 De bussen naar Assen)

Nog meer Brink! Maar nu net voor de bocht van het oude gemeentehuis. Uitbreiding met twee foto's zowel gezien in de richting van het dorp als in de richting van de Spekstoep. (Straten > Brink > Brink - 3a: Winkelen aan de Brink)

En tenslotte hebben we een hele mooie uitswinger. U moet daarvoor de pagina van de Eexterweg over de stelmakerij van Dijkhuizen maar eens heel goed bekijken. We laten u daar namelijk een geweldige film zien waarin de hoofdrol voor Harm Dijkhuizen zelf is weggelegd. (Straten > Eexterweg > Eexterweg 2)

Dit is het voor de eerste editie in het nieuwe jaar. Veel plezier ermee.

05-02-2017 Deze week hoorde ik de weerman zeggen dat het in Nederland op sommige plaatsen wel 14 graden is geweest. Het lijkt al een beetje voorjaar. Maar februari is net begonnen.En het is nog niet eens een week geleden dat wij alom in het land konden schaatsen. Zo ook even in Gieten. Wij grepen die gelegenheid aan om met onze jaarlijkse oproep te komen tot de inzending van foto's die gemaakt zijn op de ijsbaan in Gieten. De oogst was rijk dit jaar. We hebben op de pagina "Oproep: ijspret op Gieter ijsbaan" waar we in 2009 mee zijn gestart met maar liefst tien (10!) foto's met oude bekenden kunnen uitbreiden (Home > Rubrieken > Oproepen/Agenda > 19) Foto's van de ijspret in Gieten)

Op gezette tijden breiden we in onze bronnenhoek ook onze telefoonboekenrubriek uit. Deze pagina zijn we ook al in 2009 begonnen. We hadden al de afleveringen van 1915-1941-1950 en 1956. Deze keer de telefoonnummers uit 05926 uit het jaar 1962: van Aalders tot en met Zwinderman! (Home > Bronnenhoek > Telefoonboeken van Gieten).

We hebben geen aparte stratenpagina's binnen de Noordes. Maar we hebben inderdtijd wel geprobeerd een en ander wat logisch bij elkaar te plaatsen. We hebben twee nieuwe wijkfoto's uit de oude Noordes-wijk toegevoegd. De eerste is van de hoek Naweg/Noordes en de ander van een nog vrij kale Molenstraat. Respectievelijk te zien op (Home > Straten > Noordes > Noordes - 1) en (Home > Straten > Noordes > Noordes - 2)

En als we iets nieuws tonen van de Noordes, dan ook maar van de Zuides. Op Facebook publiceerde Roelof Boelens een mooie foto van de Heetkamp. Oude buurtgenoten rolden over elkaar heen om de juiste bewoners bij de verschillende huizen te noemen! Toen kenden we onze buren nog. Misschien is dat in Gieten nog altijd nog zo? (Home > Straten > Zuid-Es > Zuid-Es 1).

Deze maand ook weer twee nieuwe foto's in de rubriek groepsfoto's. Dit keer speciaal voor de 40- en 50- plussers. Een klassenfoto van de kleuterschool Kiekenhof uit 1970 en een foto van een klas van de Bonnerschool uit 1967. Van de eerste hebben we alle namen, op twee na,  compleet. Maar die van de Bonnerschool nog lang niet. Kom helpen! (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's)

En ook deze keer heeft Ron voor ons weer de oude kranten op advertenties en overlijdensberichten gelezen. Hij heeft voor ons deze keer de overlijdensadvertenties uit 1982 en 1983 geselecteerd. (Home > Bronnenhoek >"Overlijdensberichten".) De advertenties die hij op rij heeft gezet komen uit 1991. Leuk is dat daarbij deze keer ook "De Schakel" is meegenomen. Ga naar (Home > Bronnenhoek > "Hoe Gieters door de jaren heen adverteerden").

Tot de volgende keer maar weer!
05-03-2017 We zijn alweer in maart aanbeland. Vanuit Gieten vernamen we dat burgemeester Eric van Oosterhout zijn biezen heeft gepakt en gaat beginnen aan zijn klus in Emmen. Altijd weer spannend om te zien wat we straks weer krijgen. Ik gok op een vrouw! Het is inmiddels ook al meer dan een jaar geleden dat Hotel Braams failliet werd verklaard en is het gebouw inmiddels in deels Gieter handen terecht gekomen. De nieuwe eigenaars hebben aangekondigd in het begin van het jaar met wat plannen te komen. Ook dat is spannend. Dat het maar iets moois mag worden.

Ook is het elke maand weer spannend wat de update van Het Collectieve Geheugen van Gieten gaat brengen. Meestal ben ikzelf iedere keer toch weer verrast wat een en ander heeft opgeleverd. Hoewel we deze keer weinig tijd hadden en deze aflevering met veel haastwerk tot stand is gekomen vind ik ook deze keer weer dat er al met al toch weer leuke dingen te zien en te lezen zijn.

Waar zullen we beginnen? Aan de Asserstraat. We hebben in nota bene een Friese krant gelezen hoe de inschrijving voor de bouw van het Nutsgebouw is afgelopen. (Home > Straten > Asserstraat > Asserstraat-2).
 We hebben al schilderijen en tekeningen van Lenze de vuilnisman en Jintes de groentenboer. Maar van Harm Eggens hadden we die nog niet. Nu wel! Het schilderij zelf is trouwens ooit door de gemeente aan Tom meegegeven, maar wij hebben wij de foto nog. We hebben die in het dorpsalbum geplaatst. (Home > Fotoalbum > Dorpsfoto's > 4 Harm Eggens; melkboer)

En nu we toch in het dorpsalbum zitten gaan we meteen ook even een ander blad in dit album opslaan. We hebben een pagina met een oude brandweerauto van Gieten. We kunnen nu zien hoe trots de burgemeester en raadsleden het vehikel aan de buitenwereld toonde. (Home > Fotoalbum > Dorpsfoto's > 43 De brandweer van Gieten ca. 1935)

Al sinds 2006 houden we de stand van zaken met betrekking tot het verval van Bonnen 48 bij. Aanvankelijk als onderdeel van een gewone Bonnen-pagina. Maar vorig jaar hebben we die opgewaardeerd naar een eigen pagina. Klamer heeft weer een foto gemaakt en u kunt de ontwikkeling op de genoemde pagina bijhouden. (Home > Straten > Bonnen > Bonnen 7: Het huis met adres Bonnen 48)

Natuurlijk zijn onze vaste rubrieken in de Bronnenhoek ook weer vernieuwd: Advertenties komen deze maand uit het jaar 1965 (Home > Bronnenhoek > "Hoe Gieters door de jaren heen adverteerden") dan de krantenberichten uit het jaar 1931 (Home > Bronnenhoek > "Krantenberichten door de jaren heen") en en we hebben de overlijdenberichten uit 1971 voor u geknipt. (Home > Bronnenhoek >"Overlijdensberichten".)

Als afsluiter twee groepsfoto's. We willen van u graag de ontbrekende namen ontvangen. Het gaat eerst om een ULO-klassenfoto uit 1947 en dan hebben we ook nog een foto van Reisvereniging Gasselterweg uit 1965. Daarop staan trouwens niet alleen mensen van diek, maar ook van de Asserstraat en Eexterweg.(Home > Fotoalbum > Groepsfoto's)

We hopen op reacties! Tot in april!
02-04-2017 Gisteren de hele dag oplettend geweest, opdat we op 1 april niet in één of andere flauwe grap zouden trappen. De wereld zil vol met grappenmakers, dus je moet wel heel erg bij de les zijn. Maar gelukkig is die dag weer voorbij en kunnen wij u in volle ernst de vernieuwingen op onze website doorgeven. Alles is echt waar-geen grap!

Het is alweer de eennalaatste reguliere vernieuwing voor het begin van het traditionele zomerreces. De lente was de afgelopen week al volop aanwezig, dus dat lijkt een mooie opstap naar een mooie zomer.

Laten we eerst beginnen met de vaste rubrieken in de Bronnenhoek: Advertenties komen deze maand uit het jaar 1911 (Home > Bronnenhoek > "Hoe Gieters door de jaren heen adverteerden") dan de krantenberichten uit het jaar 1840 (Home > Bronnenhoek > "Krantenberichten door de jaren heen") en en we hebben de Gieter overlijdenberichten uit 1960, dat waren er dat jaar niet veel, voor u geknipt. (Home > Bronnenhoek >"Overlijdensberichten".)

Dan de ook maandelijks terugkerende wijzigingen en nieuwe aanwinsten in de afdeling groepsfoto's. Vorige maand kwamen we met een ULO-klas uit 1947/48 en de reisvereging van de Gasselterweg uit 1965 op de proppen. Reinder Lokhorst en een aantal andere dijkers zijn er eens goed voor gaan zitten, met als gevolg dat we alle namen hebben. Alleen sommige voornamen en meisjesfamilienamen blijven nog open. Ook een nieuwe foto deze maand. Hierbij doet zich het probleem voor dat we wel de namen hebben, maar we niet weten wie en wanneer dit is. Wij hebben er een slag naar geslagen en denken dat dit ongeveer de zesde klas van de Bonnerschool is uit ongeveer 1952! Ben benieuwd hoever we er naast zitten. (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's)

Verder twee vernieuwingen binnen de gewone stratenpagina's. De eerste betreft een kleine toevoeging van wel een hele mooie nieuwe foto van een waterput aan de Gasselterweg. De omwonenden poseren erbij, en we hebben de namen van allen toegevoegd. (Straten > Over het spoor > Gasselterweg 1)

De tweede stratenvernieuwing betreft de Bonnerklossen pagina. We zijn de afgelopen jaren steeds verder Bonnen afgezakt en hebben daar allerlei huizen en bewoners besproken. Nu zijn we bijna in Achter 't Hout en leggen aan bij het huis Bonnen 59. Het was via de huidige bewoner Jan Venema dat we prachtig materiaal kregen over het huis dat hier vroeger heeft gestaan. Niet alleen foto's en een krantenartikel, maar ook een geweldige film die ons binnen in het huis laat kijken. Een prachtig document! (Straten > Bonnen > Bonnen 4: Bonnerklossen)

Dat was het voor deze maand. Heeft u nog suggesties voor nieuwe dingen die we aan de site kunnen toevoegen, dan horen wij dat natuurlijk graag. Want iedere keer blijkt weer dat er nog heel wat interessant ouderwetsch bronnenmateriaal in de verschillende familiedozen op zolder te zijn opgeborgen. Gooi ze niet weg en deel ze met ons!!!
07-05-2017 Het is 7 mei. Vaak valt de eerste zondag van mei voor onze herdenkings- en bevrijdingsdagen. Dat is dit jaar niet geval. Toch hebben we een beetje de sfeer van 1945 willen ophalen. Ron heeft deze keer speciaal de nieuwsberichten, advertenties en overlijdensberichten uit het bevrijdingsjaar verzameld (Home > Bronnenhoek)

Het was ook in 1945 dat Mennie Meyer als enige van zijn familie terugkeerde uit de Duitse werkkampen. Hij liet op 9 oktober 1947 zijn verhaal optekenen door medewerkers van het RIOD, tegenwoordig NIOD. We hebben dat verhaal al heel lang op onze site staan, maar in de tijd van langzame internetverbindingen en telefoontikken konden we die verklaring nooit als één geheel presenteren. Het downloaden zou te lang duren en te veel geld kosten. Dat is veranderd. Daarom kunt u die verklaring nu als één geheel via de Bonnen-pagina bereiken, maar ook via onze Bronnenhoek (Home > Straten > Bonnen 1: Verhaal Mennie Meyer)

De vorige maand hebben we jullie mooie foto's en een film laten zien van Bonnen 59. We waren nog een paar hele mooie interieurfoto's vergeten. We hopen dat we ooit nog eens 'de geur' van het huis te kunnen presenteren, want die was vast ook speciaal. (Straten > Bonnen > Bonnen 4: Bonnerklossen)

Ook hebben we in de loop der jaren al heel wat documentatie verzameld over ons stationsgebouw aan de Stationsstraat. Een van de stationspagina's is nu uitgebreid met een foto van het tegelplateau op het stationsgebouw (Home > Straten > Stationsstraat > Stationstraat-3b Station Gieten 2)

Piet Dost - wie kent hem niet? Vele jongeren zullen je glazig aanstaren als je die naam noemt. Geen enkele blijk van herkenning. Maar voor de ouderen onder ons was Piet een fenomeen. We hebben foto's van Piet en een opmerkelijk in memoriam dat bij zijn overlijden in de krant te lezen was. (Straten > Spekstoep > Spekstoep - 3 Het in 1922 afgebrande huis aan de Spekstoep)

Er zijn weer wat detail-wijzigingen in de groepsfoto uit 1965 van reisvereniging van de Gasselterweg toegevoegd. (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's)

Dit was het voor wat betreft deze keer. En tevens de laatste reguliere update voor de jaarlijkse zomerstop. We gaan dan hier en daar de boel weer wat reorganiseren, foutjes herstellen, dode links verwijderen etcetera. Stuurt u ons alstublieft een berichtje als u dergelijke fouten tegenkomt. De site is inmiddels zo groot, dat we ook niet meer op een achternamiddag de hele site structureel kunnen doorploegen op dat soort onvolkomenheden.

Harry, Ron en Henk wensen u een fantastische zomer en we zien elkaar na de vakantie weer terug. Tot dan!
 
01-10-2017 Het is vandaag precies 1 oktober 2017 en het is de eerste update van Het Collectieve Geheugen van Gieten na de zomerstop. Op Facebook hebben sommigen al gelezen dat dit niet voortkwam uit luiheid of gemakzucht, maar dat het te maken heeft met een grote aanpassing van de website.

Allereerst is het een strategische aanpassing. Onze website krijgt de laatste tijd een andere rol. Waren we in de eerste jaren brenger van nieuwe foto's en verhalen, de laatste jaren verwerken we meer en meer de via Facebook aangeboden foto's en teksten in onze redactionele pagina's. Die info zou anders al snel verloren gaan in de tijdlijn van Facebook. Onze site vervult steeds meer de rol van naslagwerk.

Een eerste belangrijke aanpassing is nu dat wij veel digitale informatie in databases hebben ondergebracht. Dat betekent dat u vanaf vandaag heel sytematisch kunt zoeken of bladeren in de nieuwsberichten over Gieten in de verschillende kranten en in de advertenties die vanuit Gieten in de diverse kranten werden geplaatst. De overlijdensberichten zijn alfabetisch op familienaam geordend, de nieuwsberichten en advertenties kennen een chronologische volgorde. We hopen die in de toekomst de nieuwsberichten nog specifieker (op familienaam, op straatnaam, op objectnaam) te kunnen ontsluiten, maar daar hebben we menskracht en tijd voor nodig. Dat wil niet zeggen dat u nu al niet in die berichten kunt zoeken, want dat is wel mogelijk. Maar daarbij is er nog kans dat er met de door u gebruikte zoekterm voor u niet relevante berichten/advertenties worden getoond. Er is een troost: ook al die berichten zijn fantastisch om te lezen. Het bestand met advertenties en nieuwsberichten zal ook in de toekomst nog regelmatig aangevuld gaan worden.

Waar kunt u die krantendatabase vinden? U gaat vanaf de Homepage naar de knop "krantenarchief". Daar kunt kiezen uit "particulieren adverteren in Gieten", "Krantenberichten" of "Overlijdensberichten". Kies bijvoorbeeld voor de krantenberichten. Dan ziet u dat het krantenarchief met berichten en artikelen voor u wordt geopend. U ziet dan een opsomming staan van steeds 10-jarenblokken waarin we deze lijst hebben opgedeeld. We zien dat bijvoorbeeld het blok 1840-1849 3 albums en 23 bestanden telt. Dat betekent dat er berichten uit drie jaargangen zijn en dat daarin 23 berichten/artikelen te lezen zijn. Als u op dan op de regel "BERICHTEN JAARGANGEN 1840-1849" klikt wordt het u meteen duidelijker. U ziet dat er dan 8 berichten uit 1840 zijn, 1 bericht uit 1845 en 14 uit 1849. Als u nu naar het album van 1840 wilt gaan, klikt u op de regel "Berichten uit het jaar 1840". Zo bent u in dat album aanbeland en ziet u vervolgens de 8 berichten in een rij en onder elkaar staan. En die kunt u natuurlijk aanklikken om ze stuk voor stuk ook echt te kunnen lezen. En als die ook nog te klein zijn, kunt u ook nog eens op dat bericht klikken, dan krijgt u een vergroting van het bericht. U kunt dan ook met de blauwe pijltjes rechtsboven in de balk naar voren en naar achteren door die berichten van 1840 bladeren. U moet maar op meer van die beschikbare knopjes drukken, u leert dan vanzelf wat die u te bieden hebben. U zult zien dat u spelenderwijs een geweldig grote berichtenschat aanboort. Wat voor de berichten geldt, dat geldt ook voor de advertenties. U kunt ook het zoeken uitproberen. Rechtsboven in het beeld ziet u de knop "Zoek" staan. Daar kunt in de krantenberichten en advertenties zoeken. Zoals gezegd: u moet er mee spelen en het uitproberen. Het zal allemaal nog niet perfect zijn, maar we vernemen graag uw problemen of onduidelijkheden. Dan kunnen we de toegang naar het krantenarchief nóg beter maken.

De overlijdensadvertenties hoe komt u daar ook alweer? U gaat vanaf de Homepage naar de knop "krantenarchief". Daar kiest u "Overlijdensberichten". Het zal u dan snel duidelijk zijn hoe u verder moet. U wilt bij een bepaalde achternaam zoeken, dan kiest u de categorie waar die letter in voorkomt. Als u daar op klikt dan kunt u nog een stapje dieper gaan naar dat album met die bepaalde letter door deze te kiezen. U klikt dan bijvoorbeeld op de regel "Overledenen met achter-/eigennamen beginnend met de letter A." In het overzicht ziet u dan miniatuurtjes van de advertenties in alfabetische volgorde op naam.

Me dunkt dat dit een grootse verandering is! Maar de koek is nog niet op! We komen nu ook met een geheel nieuwe rubriek. Dat is echt super! De oude Schakels op Het Collectieve Geheugen van Gieten! Deze rubriek had nooit tot stand kunnen komen zonder de bereidwillige medewerking van het Rolder Historisch Gezelschap en de Historische Vereniging Gemeente Gieten. Dank! De grote roerganger achter dit project is trouwens Ron Speelman. Ron heeft vele jaargangen oude papieren Schakels die in het bezit zijn van voornoemde verenigingen, gescand en ze opgeslagen in een database. En die Schakels kunnen we nu net als de krantenberichten vanuit de database lezen, maar ook 'heel ouderwets' door de krant van voor naar achteren door te lezen. We zijn trots dat we hierbij de eerste helft van de eerste jaargang, dat is 1961 aan u te kunnen presenteren.

"De nieuwe krant" was de eerste uitgave van onze dorpskrant die pas enkele nummers later De Schakel zou gaan heten. Waarover kunt u zoal lezen? Om u een idee van het tijdsbeeld te geven: in die eerste uitgaven lezen we dat in de week van 10-26 maart 1961 Henk Venema en Truida Greven in ondertrouw zijn gegaan, dat er bij Meertens in de Ambachtsteeg een gat in het dak is gewaaid, dat L. Brandsma in Gieten het eerste kievietsei heeft gevonden. En het bericht dat het 5-jarig zoontje A. van de fam. W. woensdagmorgen bij het leren fieten kwam te vallen en daarbij zijn arm brak. De heer K. Visser vraagt in de gemeenteraadsvergadering hoe het staat met de 5-daagse werkweek voor het gemeentepersoneel. De voorzitter kon meedelen dat dit reeds in een vergevorderd stadium verkeert, ingaande 1 mei 1961 zal dit reeds gedeeltelijk worden ingevoerd met 1 vrije zaterdag in de 14 dagen. De gebroeders Oosting houden in zaal Ensing een demonstratie van de snelkookpan! H. Moek heeft voor zijn bedrijf het eerste Fjordenpaardje in Gieten gekocht. Brutale aanranding van het meisje H.M. in haar ouderlijke woning te Gieten door een zekere V. , boekencolporteur afkomstig uit Veendam. Binnen een uur kon de Rijkspolitie overgaan tot arrestatie van V, die nog rustig in het dorp colporteerde. Café Hatzmann te Bonnen dat onlangs werd gekocht door de heer Alingh te Bunne, is thans gekocht door de heer J. van Rhee te Donderen. Op 27 april wordt de weekmarkt van Gieten officieel geopend: naast een grote keuze groenten en fruit, textiel en regenkleding, porcelein en aardewerk, galanterieën, koek en banket, verse en gebakken vis zal tevens patates-frites, warme worst en ijs met slagroom etc. verkrijgbaar zijn.

Maar hoe kunt u die Schakels nu lezen? Zoals gezegd zijn er twee manieren. Allereerst de leuke ouderwetse bladermethode. U klikt op de homepage op de knop "Rubrieken" en dan ziet u in de linkerbalk de keuze "Schakel op papier" staan. Uiteraard kiest u die rubriek door daar op te klikken. Daar is de speciale Schakelpagina! Bovenin het scherm kunnen we nu alleen nog maar kiezen uit het negenjaren-blok 1961 - 1969. Klikt u hierop, dan komt u op een sub-menupagina waar u afzonderlijk voor de jaren 1961 t/m 1969 kunt kiezen. U bent nu reeds aanbeland op de 1961-pagina. En daar zijn de Schakels uit de eerste jaargang te vinden. Onderin kunt u de weeknummers kiezen. Deze maand kunt u maar liefst 15 afleveringen lezen. Dus als u elke twee dagen er een leest, dan bent u net op tijd klaar om in november aan de tweede serie te beginnen. Kiest u maar een weeknummer en u ziet de voorpagina van de betreffende weekaflevering verschijnen. Nu moet u hier ook wat mee leren spelen. U kunt net als u thuis de krant leest, het blad op de hoeken omslaan. U kunt ook aan de lange zijde in het midden op het pijltje klikken om voor- of achteruit te gaan. Maar zult u zeggen: dat is ja veel te klein om te kunnen lezen! U heeft gelijk! Klikt u dan maar eens ergens middenop een pagina. Daar is een vergroting. U kunt dit 'inzoomen' ook bewerkstelligen, even opletten, door op de twee groene pijltjes rechtsboven op elke Schakelpagina te drukken. Hier kunt u door de linkerknop van de muis vast te houden over de pagina heen- en weer en van boven-naar-onder schuiven. U kunt weer naar het totale overzicht terug gaan door op de pagina zelf te klikken om uit te zoomen of, door op de esc- toets van uw toetsenbord te drukken of, even opletten, door op de twee rode pijltjes , welke rechtsboven op elke Schakelpagina staan, te klikken. U komt weer terug in de 1961-pagina, om bijvoorbeeld een ander weeknummer te kiezen door nu onder de Schakelweergave op de rechterknop te klikken. Zo bent u weer terug op de Schakel-subpagina en kunt u een andere weekweergave kiezen.

En naast al dit vernieuwingsgeweld  hebben we ook nog reguliere vernieuwingen. Aan Klamer Bos is gevraagd of hij af en toe eens wat berichten uit Facebook aan elkaar wil knopen en die speciaal belichten. In zijn persoonlijke notitie komt hij te spreken over bakkerijen in Gieten en heeft hij ook voor u nog wat vragen. (Home > Rubrieken > Persoonlijke notities > 37) Klamer Bos: Een nadere belichting van zaken in en om Gieten.)

Verder is de pagina over de bussen aan de Brink voorzien van een nieuwe foto. (Home > Straten > Brink > Brink 10) De bussen op de Brink.)

En er is ook op de pagina van de Zuides een mooie foto bijgeplaatst. Roel 'Monty' Wilms die met zijn bakkerskar brood en koek bezorgt bij de bewoners van de Zuides. (Home > Straten > Zuides > Zuides 1)

Ook de rubriek groepsfoto's waarin menig familielid van ons figureert groeit gestaag. Vandaag zijn alweer foto 218 en 219 toegevoegd. Het zijn beide foto's van ULO klasssen uit respectievelijk 1959 en 1961 (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's)

U hebt genoeg munitie om de donkere en gure herfstavonden te lijf te gaan. Wij gaan aan de slag om de boel voor november al weer klaar te maken. Zo blijven we lekker bezig!


05-11-2017 Daar zijn we weer met onze aflevering van november. De grote veranderingen van de vorige maand hebben ruime aandacht gekregen. De 'echte Schakel' van 11 oktober besteedde er ook aandacht aan. U kunt het bericht hier lezen. Onderwijl gaat Ron Speelman stug door met het scannen van de oude Schakels. U kunt hier een foto bekijken hoe zijn scanstudio er bij deze werkzaamheden uitziet. U begrijpt het: de tweede lading Schakels zijn vandaag online. Het zijn de Schakels van de tweede helft van jaargang 1961. Hoe komt u daar ook alweer?( Home > Rubrieken > de Schakel op papier > Jaargangen 1961-1969 )

We hadden al krantenadvertenties, krantenberichten, overlijdensadvertenties, De Schakels, maar wat moeten we nu met geboorteberichten, trouwaankondingingen en alle andere familieberichten? Familieberichten? Ja zo heet de nieuwe rubriek binnen onze database "krantenarchief". Hoe kunt u de familieberichten lezen? (Home > Krantenarchief > Krantenberichten) Kies hier bovenin voor "terug naar startpagina Krantenarchief "

Deze maand is er verder vooral aandacht voor twee familiegeschiedenissen.

Hendrik Veenhof, die wij doorgaans tegenkomen met zijn in het Drents geschreven herinneringen aan zijn jeugd heeft een grondige studie gemaakt van het leven van zijn ouders en het huis Achter 't Hout 26, waar zij als gezin woonden. In de persoonlijke notities kunt u een 37 pagina's rijk geïllustreerde en in gewoon Nederlands gesteld boekje in zijn geheel lezen. (Home > Peroonlijke Notities > 38) Hendrik Veenhof: Mijn ouders, heel gewoon )

De tweede familiegeschiedenis is een heel merkwaardige. In de eerste plaats vanwege de aanleiding en in de tweede plaats vanwege het curieuze levensverhaal. Hoe moeten we die noemen? Het verhaal komt uit Engeland, maar we gaan naar de Kalkamperweg. We hebben het "het huis van Warringa" genoemd. Lezen! (Home > Straten > Kalkamperweg > Kalkamperweg (2)- Het huis van Warringa)

En dan hebben we ook nog een soort van vervroegde kerstpuzzel. Op Facebook heeft Heinz Weijer een schoolfoto uit 1948 geplaatst. En er staan een boel mensen op! Ik heb 173 hoofden van een nummer voorzien. Heinz had ook heel wat namen, maar die konden we niet exact laten corresponderen met de nummers. U raadt het al: wij hebben een lijst met namen en u mag het gezicht erbij zoeken. En dat geeft u natuurlijk aan ons door. Dan gaan wij dat weer verwerken. Uiteindelijk moeten alle kinderhoofden, maar ook de hoofden van de volwassenen een naam krijgen. Helpt u mee? (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's > 1940-1949 > 1948 Gieterschool)

Dit het voor nu, veel plezier met de verhalen. Op 1 december is deze site 19 jaar in de lucht! Ik beloof u nu al voor de december-aflevering een bijzonder verjaardagskado, wat dan ook tegelijk een sinterklaaskado zal zijn. Tot op (bijna) sinterklaasdag!
03-12-2017 Eergisteren vierden we de negentiende verjaardag van onze website. Ondertussen loopt Sinterklaas hier over straten en daken. Het is bovendien de laatste 'eerste zondag van de maand' in dit jaar. Al met al heel wat goede redenen om nog eens flink uit te pakken. We hebben u deze keer weer een aantal mooie dingen te bieden.

Bij de vorige vernieuwing hebben we een nieuwe Kalkamperwegpagina gemaakt over het huis van Warringa en een verhaal over de familie Warringa. Dat bleek nog maar het begin te zijn. We kregen een aantal hele leuke tekst- en fotoaanvullingen. Bovendien kwam Klamer Bos met een verhaal dat prima in het verlengde van deze pagina paste. Die hebben we daar bij opgenomen. (Home > Straten > Kalkamperweg > Kalkamperweg (2)- Het huis van Warringa)

We hebben vorige week maandag een mooi stuk over onze site in het Dagblad van het Noorden gehad. Dat artikel kunt u verderop in zijn geheel lezen. In dat artikel kwam ook het verhaal van Tom de vuilnisman specifiek naar voren. We hebben de pagina van Tom kunnen voorzien van een mooie nieuwe kleurenfoto. Ook dat mag u niet missen: (Home > Special > Tom en Zonen)

De hele oude bezoekers van deze site weten dat we hier ook nog een museum onderhouden. Het zogenaamde Woltman-museum. Het gaat over het transportbedrijf van Woltman aan de Spekstoep. Maar Gieten had nog meer transporteurs. Zo opende ons museum ooit de zogenoemde concurrentenvleugel. Deze vleugel heeft een aantal nieuwe aanwinsten. Het gaat om een aantal combinaties van Edzo Kolk. Ooit kregen we serieuze mails over hoe en waar men dat Woltmanmuseum kon bezoeken. Ik geef nu weer hetzelfde antwoord als wat ik toen aan de schrijvers van die mails heb gestuurd. (Home > Straten > Spekstoep > Spekstoep 4a concurrentenvleugel)

We zijn alweer een paar maanden bezig met het digitaal publiceren van de oude Schakels. Als u ook zoveel plezier beleeft aan die dorpsberichten van meer dan 55 jaar geleden dan kunt u vandaag ook weer uw hart ophalen. De Schakels van de eerste helft van het jaar 1962 zijn vanaf vandaag voor een ieder te raadplegen. Als u bent vergeten op welke manieren u de Schakel en andere krantenberichten ook alweer kunt lezen wil ik u graag verwijzen naar ons schrijven hierboven van 1 oktober 2017. Maar voor de snelste manier om de oude Schakels te lezen kunt u het best deze weg kiezen. (Home > Rubrieken > De Schakel op papier > 1961-1969 > kies de jaargang die u wilt raadplegen)

De andere weg waarop u de Schakels kunt lezen is dezelfde als die u ook gebruikt om de nieuwe familieberichten uit 1982 en de overlijdensbrichten van de namen die met I-J, K-L en M-N beginnen. (Home > Krantenarchief > kies de rubriek die u wilt raadplegen)

Ik had hierboven al even aangestipt dat wij weer de publiciteit hebben gehaald. Deze keer was het Dagblad van het Noorden geïnteresseerd in onze activiteiten. In het verleden hebben we wel al vaker in de krant gestaan en die berichten waren ook allemaal wel te lezen op deze site, maar ze waren een beetje verborgen. We hebben deze berichten en ook het artikel in het Dagblad van het Noorden van 27 november j.l allemaal bij elkaar geraapt en op één pagina verzameld in onze bronnenhoek. (Home > Bronnenhoek > Het Collectieve Geheugen in de pers)

De vorige keer hadden we een nieuwe groepsfoto uit 1948 laten zien. Daar stonden maar liefst 173 kinderhoofden op. Die moeten allemaal worden voorzien van een naam. Heinz Weijer uit Eext heeft beloofd dat hij daarmee aan de slag gaat, maar ondertussen zijn er al een paar suggesties voor namen binnengekomen. Bovendien heeft Jantienus Warners een foto uit 1967 helemaal compleet gemaakt (Home > Fotoalbum > Groepsfotos > 1948 en 1967)

En we bewaren nog een grote verrassing tot het laatst. In Gieten hebben we Frits Albrecht als burgemeester gehad. Niet zo heel erg lang, maar hij heeft er wel heel wat over te vertellen. Huh? Leeft die man nog steeds? Nee, hij is al in 1978 overleden. Hij woonde toen in Rolde. En daar heeft hij zijn leven overdacht en zijn memoires geschreven. We weten niet wat zijn bedoeling is geweest. Heeft hij er een boek van willen maken? Niemand die het ons kan zeggen. Maar in ieder geval kwamen wij zijn handgeschreven herinneringen tegen. Eén hoofdstuk heet 'De Drentse jaren'. Je zou verwachten dat hij dan over zowel zijn burgemeesterschap in Gieten als over zijn periode als gedeputeerde van de provincie zou schrijven. Maar, wij hebben alleen iets kunnen aantreffen over zijn jaren in Gieten. En ik garandeer u: het is fantastisch om te lezen! Hij spreekt over grote dingen als de waarde van democratie en de rol van de gemeenteteraad hierin, maar ook over de dagelijkse ditjes-en-datjes tijdens zijn burgemeesterschap. Allerlei bekende Gieters figureren hierin. We hebben een en ander ook geillustreerd op de speciale pagina. (Home > Bronnenhoek > Memoires oud burgemeester Albrecht)

Dit is de laatste reguliere update van 2017. Natuurlijk komen we nog met de inmiddels ook al reguliere midmaandse update. Maar toch willen we u nu al prettige feestdagen wensen en we hopen dat u hier allen in het nieuwe jaar weer terug zult komen.