04-01-2015 Namens Henk, Harrie en mijzelf wens ik alle bezoekers van Het Collectieve Geheugen van Gieten een heel goed 2015 toe. Deze week helaas nog geen reguliere update. Henk is druk bezig met de renovatie van de groepsfoto's. Hier al wel een paar gewijzigde pagina's.
Groeten, Harry Driever
01-02-2015 Het is 1 februari en het is zondag. Hier zijn we weer met een reguliere update van Het Collectieve Geheugen. Harry heeft vorige keer in de Schakel al duidelijk gemaakt dat er momenteel veel tijd wordt gestoken in de renovatie van de groepsfotopagina's. Wanneer we daarmee klaar zijn dan gaan we die rubriek ook weer nieuw leven inblazen. Dan rekenen we weer op nieuwe foto's en aanvullingen op de namen van u. Er moeten ongeveer 200 foto's bewerkt worden en ik heb even voor u nageteld dat we er 61 hebben gedaan. Dus nog genoeg werk aan die winkel.

Maar we hebben die activiteit even gestopt om vandaag weer met een reguliere update te kunnen komen. Voor wie ons niet op Facebook volgt zijn er enkele hele mooie verrassingen. De afgelopen week werden we verrast met die jongen die de NOS-studio binnenliep en zendtijd wilde hebben in het acht uur journaal. Dat was in de week die volgde op de 50ste verjaardag van de gewapende overval op de Boerenleenbank in Gieten. RTV Drenthe besteedde daar in een radioprogramma (met Jan Wiegman) aandacht aan. Toen kwam er ook een tv-reportage naar boven die in 2005 voor het programma Drents Diep was gemaakt. In de reportage vertellen twee toenmalige medewerksters nog eens over die ochtend, maar er komen ook een paar mooie oude beelden in voor van onder andere het kogelgat in de deur en de huldiging van Willem Huting. (Straten > Schoolstraat> Schoolstraat 4-b: De bank overval (1965))

We hebben weer drie nieuwe berichten in de rubriek "Geknipt voor U". Alle brichten, uit respectievelijk 1939, 1940 en 1963, hebben op de een of andere manier met het openbaar vervoer te maken. Hendrik Veenhof komt even terug op een ouder krantenbericht uit 1956 over de aanbesteding van woningen aan de Julianalaan. (Bronnenhoek > Geknipt voor U - Gieten in de kranten 1618 - 1995).

Via Hartje Gieten kregen we een Persoonlijke Notitie van de 81-jarige in Amsterdam woonachtige mevrouw Rie Meeuwis-Eijgenhuysen in handen. Zij verbleef in 1945 als evacué een periode bij de familie Vos aan de Spiekersteeg. Zij heeft haar herinneringen op papier gezet. (Rubrieken > Persoonlijke notities > 34) Rie Meeuwis-Eijgenhuysen: evacué uit Amsterdam).

De uitsmijter wordt verzorgd door de melkboer. We kregen een mooie film opgestuurd  met de titel "een dagje met de melkboer 1983". Het is een 26 minuten durende kleurenfilm over de SRV-man die zijn ronde doet in Bonnen en Kostvlies.(Fotoalbum > Filmjes > 2005 De SRV-Man)

We hopen dat u er veel plezier aan beleeft.
01-03-2015 Het was een korte maand. 1 februari viel op een zondag en 1 maart ook weer. Dus in de kortst mogelijke tijd moest er een nieuwe update van Het Collectieve Geheugen komen. Ook deze keer moeten wij u melden dat de groepsfoto's nog volop in bewerking zijn. Op dit moment zitten we in de jaren zestig. En u weet dat toen de klassen groot waren. Op sommige foto's van schoolreisjes zitten wel meer dan 100 kinderen in de lens te kijken. We ploegen gestaag door!

Wat kunt in de maartaflevering zoal lezen? Het Woltman-museum is kreeg weer een uitbreiding van de collectie in de schoot geworpen. Kom weer eens binnen en maak een rondgang in het museum: (Straten > Spekstoep > Spekstoep 4: het Woltmanmuseum).

Wie kent nog het GSW-gebouwtje aan de Boddeveld? We kregen twee mooie foto's die u op de tweede Boddeveld-pagina kunt bekijken: (Home > Straten > Boddeveld > 2 Boddeveld bij Bonnen)

Het is alweer bijna tien jaar geleden dat Jan Sloots is overleden. We hebben indertijd een speiale herinneringspagina over deze kleurrijke dorpsgenoot gemaakt. Onlangs dook er op Facebook een mooie nieuwe foto van hem op. Als u die wilt zien of die pagina nog weer eens wilt doorlezen, dan moet u via de verzamelpagina van de Asserstraat naar "Voetbalfeest 1975" gaan en onderaan die pagina is er een koppeling naar die speciale Jan Sloots-pagina.

Met Klamer Bos kwamen we te praten over een boekje dat hij in 1989 over de molen in Bonnen had gemaakt. Dat is al heel lang geleden. En er zijn vast veel mensen die dat nog nooit hebben gelezen. We hebben het boekje gedigitaliseerd en geprobeerd dat in een mooi bladerboekje te gieten. Maar als dat bij u niet lukt, omdat u misschien met een tablet surft, dan kunt u op die pagina ook een minder hippe PDF-document openen. Het boekje is op twee plaatsen te vinden: (Bronnenhoek > Molen te Bonnen 1908-1987). Of wel u gaat gewoon naar de pagina over de Bonnerklossen: (Straten > Bonnen > Bonnen 4: Bonnerklossen)

Tenslotte is er weer een leuke aflevering van "Geknipt voor U" Wij hebben ons deze keer speciaal gericht op opmerkelijke branden in ons dorp. We werden hier in eerste instantie op het spoor gezet door de maker van de site van het Molen Hazewind. Zij kwam met een vlammend bericht uit 1849. Wij voegden er berichten uit 1933, 1955 en 1978 aan toe. (Bronnenhoek > Geknipt voor U - Gieten in de kranten 1618 - 1995).

Daar moet u het mee doen. Ik kan u zeggen dat 1 april ook weer op een zondag valt. 1 april!!!
05-04-2015 Eerste Paasdag valt dit jaar samen met de eerste zondag van de maand. U bent met uw kinderen en kleinkinderen druk geweest met het zoeken van de in de tuin verstopte eieren. Normaal kijkt u op dat tijdstip al naar de nieuwe editie van Het Collectieve Geheugen van Gieten. Maar dat was deze keer niet echt nodig, want echt iets nieuws is er niet. Wel iets vernieuwds. Het blok met de groepsfoto's uit de jaren zestig is nu ook afgewerkt en we hebben bemerkt dat er nog heel wat foto's zijn waarvan de namen nog ontbreken. Mij dunkt dat dit een mooie Paaspuzzel is. Zoek de namen bij de dorpsgenoten op de 57 foto's uit de jaren zestig: Home > Fotoalbum > Groepsfoto's > 1960-1969
06-09-2015 De zomer is bijna voorbij en daarmee begint net als het voetbalseizoen voor de amateurvoetballers ook het website-seizoen van Het Collectieve Geheugen van Gieten weer. Dat was schrikken. Want we genoten zo van de rust! Eigenlijk is er al sinds april niet meer een echte update van de site is geweest. Dat kwam vooral omdat we met de ombouw van de groepsfoto's bezig waren. Maar toen de zomer begon is ook dat project stilgelegd. Nu komt alles op één hoop bij elkaar. We gaan ermee aan de slag!

Bij het omzetten van die groepsfoto's kwam ik namen van dorpsgenoten tegen die juist in deze zomer zijn overleden. Zoals Reinder Engelsman en Jannes Mulder. Maar in april kregen we ook al het bericht van het overlijden van de 87-jarige Henk Dost. Juist hij had zich hier het laatste jaar onderscheiden door met allerlei verrassende tekeningen te komen van huizen, gebouwen en kenmerkende dingen in ons dorp. Gelukkig zijn die tekeningen nu voor het nageslacht, in ieder geval digitaal, veilig gesteld. Wilt u nog eens zijn tekeningen bekijken? (Home > Rubrieken > Persoonlijke Notities > 33) Henk Dost: Zeg het met tekeningen (06-04-2014).

Maar het leven gaat voort. Dus we komen ook in het nieuwe seizoen weer met nieuwe dingen. Laten we beginnen met een vernieuwing van een Noordes-pagina. Er is een hele aparte, maar mooie foto uit 1938 te zien van huizen aan de Julianalaan. (Home > Straten > Noordes > Noordes - 1)

Van de Julianalaan gaan we over de esweg (Het was andermaal Henk Dost die ons heeft geleerd waar de esweg in Gieten liep!) naar de hoek Ambachtstraat/Spekstoep. Daar staat tegenwoordig een dubbele woning uit de jaren vijftig. Maar daar heeft vroeger wat anders gestaan. Hennie Moek-Woltman vertelde ons er meer over. (Home > Straten > Ambachtsstraat > Ambachtsstraat (2).

Het was in 2008 dat we een bericht publiceerden over de sloop van het huisje op de hoek Kalkamperweg-Asserstraat. Roel Schiphouwer bestrijdt de opvatting van Martje Hogenesch dat dit huis aan de Kalkamperweg stond (Home > Straten > Asserstraat >Asserstraat - 10 Kalkamperweg)

Diezelfde Roel Schiphouwer weet ook de vraag te beantwoorden met betrekking tot de vraag wie toch de personen zijn in het KI-filmpje aan de Asserstraat. (Home > Fotoalbum > Filmpjes > KI medewerker)

Ook hebben we weer voor u in de krant geknipt. Er zijn weer een aantal leuke berichten aan de kroniek van Gieten toegevoegd: botsende auto's in 1952, Nederlands kampioen ploegen woont in Gieten (1958) en Landbouwvereniging Gieten-Bonnen krijgt schemerlamp (1952) (Bronnenhoek > Geknipt voor U - Gieten in de kranten 1618 - 1995).

En ook wat nieuws aan het front van de groepsfoto's. Een paar wijzigingen van Jantje Hollander-Pepping en een nieuwe foto van de ulo-examenklas 1953 van Hennie Woltman en ook een deel van de "omgebouwde groepsfoto's" uit de jaren vijftig. Dus voor wie in die periode in Gieten schoolging of anderszins actief was in Gieten moet kijken of er nog ontbrekende namen kunnen worden aangevuld! (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's)
Dat was het - is het wat?
04-10-2015 Het zijn drukke tijden. Voor u en voor ons. U moet vanmiddag eerst naar het Staatsbos om naar de jaarlijkse super-prestige-cycle-cross-wedstrijd te kijken (daar moeten we nog maar eens een special van maken), en wij moeten weer een update leveren. Nog maar net was de maand september begonnen of de maand oktober klopte alweer aan de deur. En we hebben een afspraak: op de eerste zondag van de maand komen we met een vernieuwing van de site. Dus het moet, maar wat moeten we plaatsen? Er zijn discussies gaande over de waarde van sociale media. Voor onze site ben ik blij dat we ooit, bijna drie jaar geleden alweer, met "Het Collectieve geheugen op Facebook" zijn begonnen. Daar lijkt de drempel lager om foto's van mooie dingen uit Gieten te plaatsen. Ook vandaag zult u zien welke mooie dingen ons via dat kanaal hebben bereikt. Nog immer zijn we bezig met de omzetting van de groepsfoto's naar de nieuwe 'presentatie'. Helaas gaat dit niet zo snel als we hadden gehooopt. Er staan nog een aantal nieuwe foto's in de wachtrij. Zij komen aan de beurt, maar heb nog even geduld a.u.b. Wel is de rubriek "Geknipt voor u" weer vernieuwd met drie nieuwe berichten. We vliegen in deze rubriek van 1863, via 1928 naar het jaar 1958. Van een dorpsviering, via een treinongeluk naar supportersgeweld op het voetbalveld in de wedstrijd tegen de buren uit Odoorn. (Bronnenhoek > Geknipt voor U - Gieten in de kranten 1618 - 1995). Over voetbal gesproken. Gieten doet het goed aan het begin van dit seizoen in de de derde klasse. In 1959 speelden we nog in de vierde klasse E. Wilt u zien hoe het veld er toen bij lag, en wie de strakke lijnen op het veld trok? En dat we misschien niet in de gaten hebben wat er ooit van een mooi gebouw stond naast het hoofdveld? U kunt het bekijken (Sraten > Asserstraat > Asserstraat - 9 Sportpark "De Goorns") De foto van de Goorns was afkomstig van Facebook, van Pieter Venema om precies te zijn. Hij leverde ook de foto's van 'het kitgat' aan de Spekstoep. Mooie foto's. Kijk maar! (Straten > Spekstoep > Spekstoep - 3 Het in 1922 afgebrande huis aan de Spekstoep). Gieten had ooit een treinstation. We hebben daar al heel wat mooie foto's van laten zien. Ook kregen we onlangs een mail van iemand die daar iets leerzaams aan kon toevoegen. Helaas hebben we te kampen met een computercrash en kunnen we vooralsnog die bevindingen niet met u delen. Maar wel hebben we een oude foto van het opslaghok bij ons voormalige station. En het werkzame personeel aldaar poseerde met liefde (met familie?) voor een mooie foto. Zij wisten toen niet dat ze ooit nog eens de hele wereld over zouden gaan!! (Straten > Stationsstraat >Stationsstraat-3: 3b: Station Gieten (2)

Dit is onze bijdrage aan de oktober-update van het Collectieve Geheugen. We wensen u een plezierige Gietermarkt. Of is dat ook definitief iets van vroeger???
08-11-2015 Het is allemaal druk, druk, druk hier. Vorige week was het al de eerste zondag van de maand, maar toen hadden wij nog geen update klaar. Dan moest het maar op de tweede zondag. We hebben deze week een kleine update gemaakt. Niet groots,maar er staan toch weer een paar leuke nieuwe dingen op. We hebben, een paar jaar geleden alweer, een foto en verhaal geplaatst over een 'hondekop' die ooit op Station Gieten binnenreed. Fout! Helemaal fout. Leest u maar hoe het wel zat: Straten > Stationsstraat > 3b : Station Gieten (2).

Er zijn ook weer twee nieuwe groepsfoto's. Beiden van een ULO-klas: een succesvolle eindexamenklas uit 1954 en een klas vol rampspoed uit 1970-1971: maar liefst 17 leerlingen uit deze klas bleven dat jaar zitten! Er is ook een kleine wijziging van een klassenfoto uit 1952. (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's)

Een kleine rubriek "Gekipt voor U". Eén bericht is uit 1966 over het bezoek van Burgemeester en Wethouder aan de familie ingen aan de Varik en een tweede is eigenlijk een uitbreiding van een vorig bericht uit 1958. We meldden ooit dat G. Pepping Nederlands kampioen ploegen is geworden. Die G bleek voor Gezienus te staan. Het was zoon Fré die met een schitterend diepte-interview uit de Noord Ooster op de proppen kwam. Hij kwam met nog meer materiaal. Maar dat houden we nog even 'onder de pet'.(Bronnenhoek > Geknipt voor U - Gieten in de kranten 1618 - 1995).

Dat is het!
06-12-2015

We hebben een drukke maand achter de rug. Op 21 november gaven we acte de présence in het zaterdagochtend-programma Hemmeltied van RTV Drenthe. U kunt dat hier nog eens terugluisteren, onze site komt in het tweede uur aan de orde. En als u lid bent van de groep Het Collectieve Geheugen op Facebook dan kunt u het interview zelfs bekijken! In mijn beste Drents heb ik verteld over het ontstaan van de site. Dat was afgelopen week trouwens precies 17 jaar geleden! Verder riep ik in dat programma ook op om met suggesties te komen hoe we de site ook de komende 17 jaar kunnen laten voortbestaan. Ik heb in ieder geval aangekondigd dat ik het niet nog eens 17 jaar ga doen.

Maar voorlopig doen we of er niets aan de hand is. Er is een nieuwe update van de site. De laatste van het jaar 2015 alweer. Als u dit leest dan is Nederland waarschijnlijk al helemaal overgeschakeld naar de kerstversiering. De eerste opgetuigde kerstbomen waren hier trouwens al voor half november gesignaleerd. Wat kunt u in deze bescheiden december-update zoal aantreffen?

Op Marktplaats was een bijzonder item te koop. We hebben geprobeerd die te bemachtigen, maar dat is helaas niet gelukt. Wel hebben we een foto van dit object. We vertellen u ook wat over de achtergrond. Nieuwsgierig? Ga dan naar ons dorpsfoto-album en kies voor foto-nummer 57. (Home > Fotoalbum > Dorpsfoto's > 57 Flipje uit Tiel en Koen uit Gieten)

De rubriek "Geknipt voor U" heeft allemaal berichten uit het eerste decennium van de vorige eeuw. Om precies te zijn uit 1911, 1913, 1914 en 1918. Respectievelijk gaan de berichten over, de slimme hond van de hond van onze veldwachter, het einde van een landarbeidersstarking, een dramatisch ongeluk tijdens het 'vogeltjes schieten' en de verhuizing van het notariskantoor naar de Brink. (Bronnenhoek > Geknipt voor U - Gieten in de kranten 1618 - 1995)

De rubriek groepsfoto's is uitgebreid met de 200ste foto. En deze komt uit 1968. Inmiddels zijn ook de namen van de roemruchte mavo-klas 2c uit 1971 ook volledig en op de goede plaats neergezet. Doet u dat ook maar voor de nieuwe foto van een aantal kantoormensen van Udema. (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's)

Helaas zijn we nog niet klaar met het verhaal over Gezienus Pepping en het wedstrijdploegen.Dat houdt u nog tegoed.

Het jaar is hiermee voor de zichtbare kant van onze website ten einde. Harrie, Harry en ik hebben er weer alles aan gedaan om er iets moois van te maken. Of dat gelukt is dat kunt alleen u beoordelen. Wel lopen we wat tegen kleine onderhouds-probleempjes aan. Sommige aanpassingen gaan minder snel dan gehoopt en enkele vernieuwingen blijven vooralsnog uit. Dat komt deels door tijdgebrek, maar ook omdat we moeten proberen ons nieuwe technieken/werkwijzen eigen te maken. Maar we vervolgen geduldig onze weg. Uiteindelijk gaat het goed komen.

Wij wensen u een hele fijne kerst en daarna een vrolijke en veilige jaarwisseling toe. Tot volgend jaar!