06-01-2014 Het jaar is alweer zes dagen oud. Het gaat allemaal razendsnel. Hadden we vorig jaar al gezegd dat we u voor het jaar 2014 alle goeds wensen? Zo niet, dan bij deze. Vorige keer heb ik ook al onze facebook-pagina geroemd. Het mooie daarvan is dat bezoekers direct kunnen reageren en zelf foto's kunnen plaatsen. Wat jammer is van Facebook is dat die foto's alweer vrij snel uit het oog worden verloren, doordat ze zakken in de tijdlijn. En dat is nu precies waar onze aloude site en facebook elkaar aanvullen. We hevelen de mooie foto's van Facebook over naar de pagina's op de site. Zo staan de foto's over ?n straat of object heel handig bijelkaar. Waar we in het verleden wel eens moesten smeken om nieuw materiaal, op Facebook verschijnt nu het ene juweeltje na het andere.

In deze nieuwe aflevering zult u dan ook een aantal van die juweeltjes aantreffen. Maar laten we deze keer eerst eens met de groepsfoto's beginnen. Er zijn aanvullingen en nieuwe groepsfoto's uit 1907, 1957, 1961, 1963/64 en 1969. Als u de Index aanklikt dan zult u zien dat de index is aangepast. Harry Driever heeft de index opgedeeld in overzichtelijke 10-jaren blokken. We hopen dat dit u helpt om sneller bij de foto's te komen die u zoekt. Overigens staat in de Index nog steeds met rood en groen aangegeven of er nieuwe foto's of gewijzigde exemplaren in staan. We zijn benieuwd wat u ervan vindt. (Fotoalbum > Groepsfoto's)

Het is tot nu toe een wel heel zachte winter. Soms wel een beetje stormachtig, maar over schaatsen op natuurijs kunnen we nog slechts dromen. Via deze site nemen we u mee naar koudere tijden. Clara van Dijk en Jan Joling doen hun bijdrage aan de rubriek "IJspret op de Gieter ijsbaan" (Home> Rubrieken > Oproepen/Agenda > 19) Foto's van de ijspret in Gieten)

Klamer Bos heeft weer een inspectietocht gemaakt naar Bonnen 48. Hij heeft zelfs binnen gekeken! Want binnen is inmiddels buiten. Afijn, kijkt u maar mee. (Straten > Bonnen > Bonnen 4: Bonnerklossen)

We hadden een nieuwjaarsgroet op Facebook gezet. Een bijzondere stereo-foto van de Stationsstraat. We hadden gedacht dat op oudejaarsavond veel mensen toch dubbel zouden kijken, en op die wijze optimaal van deze foto zouden kunnen genieten. (Straten > Stationsstraat > Stationsstraat 8: Achteraan in de Stationsstraat.)

We blijven nog even in de Stationsstraat, omdat we ook weer een bijzondere treinfoto hebben gekregen: een personentrein in Gieten in de jaren zestig! (Straten > Stationsstraat >Stationsstraat-3: 3b: Station Gieten (2))

En nu we toch die kant op kachelen gaan we ook het spoor over. Naar de Gasselterweg, om precies te zijn naar de zelfdieningswinkel van Joh. Bos: de Centra! (Straten > Over het Spoor > Gasselterweg 1)

Door tijdgebrek deze keer geen berichten in de rubriek "Geknipt voor U". Dat komt de volgende keer weer, hoop ik.

Hiermee moet u het doen. Als u er niet genoeg van kunt krijgen, dan kunt u zich ook bij ons aanmelden op Facebook (al bijna 200 leden!), of u bladert het nieuwe boek van Jo Tingen nog eens door, of u gaat het boek van Emiel Hakkenes "God van de gewone mensen" lezen. Dat is, echt waar, een heel leuk boek. Goed geschreven en veel uit de geschiedenis van Gieten. Ik lees het met groot plezier - een aanrader!
02-02-2014 De alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee is afgelast vanwege t?veel sneeuw. In het Noorden van het land heeft het vorig weekend ook een beetje gewinterd. Maar inmiddels is het februari en lijkt de winter helemaal voorbij. We gaan weer in de richting van het vrolijke voorjaar. Wij houden het deze keer klein, doch fijn.

 We hebben inmiddels gemerkt dat een aantal van u helaas de namen op de foto's niet meer kan lezen. Dat ligt niet aan ons, dat ligt niet aan u, maar dat ligt aan uw browser. Jarenlang hebben we 'misbruik gemaakt' van een mogelijkheid van "Alt-txt". De nieuwste versies van browsers laten deze niet meer zien, wanneer je er met de muis overheen gaat. We weten daar inmiddels een oplossing voor. Maar nu willen we graag ook nog in ?n klap de gebruikers van tablets in deze helpen. Maar daar hebben we nog niets voor kunnen bedenken. Dus: we kennen de problemen, we werken aan de oplossingen, dus nog even geduld aub.

Wat is er van nieuws deze keer? Een aparte pagina over de Zuid-Es. We hadden  nooit geen plaats voor de foto's en gebeurtenissen in de Westerstraat, Zuid-Es, Heetkamp, Korte Weg, Scehperijweg. Die straten dekken we af met een aparte stratenpagina "Zuid Es" We zien Jannes Redeker, de zandbak aan de Heetkamp en de mooie auto's van oom G?ther (Home > Straten > Zuid-Es > Zuid-Es 1).

Goed voorbeeld doet volgen. Meester Jan Joling liet de vorige keer een foto van zichzelf op de ijsbaan in Gieten zien. Toen die schaap over de dam was volgden ook enkelen van zijn leerlingen. Ze zijn te zien op (Home> Rubrieken > Oproepen/Agenda > 19) Foto's van de ijspret in Gieten)

Een superbus vanb de GADO onderhield diensten van Gieten naar Groningen. Te zien onderaan op de pagina "Bussen op de Brink"!  (Home > Straten > Brink> 10) De bussen op de Brink)

Deze keer wel een nieuwe aflevering van "Geknipt voor U": een brand achter het caf?van Piet Huting (1934), reuring in de gemeenteraadsvergadering (1938), Warners, Wiegman en Kloose willen meedoen met de bouw van burgerwoningen aan de Julianalaan. (Bronnenhoek > Geknipt voor U - Gieten in de kranten 1618 - 1995).

Een kleine wijziging in de pagina's van de groepsfoto's. Maar er zijn nog zoveel foto's waar u de namen bij moet bedenken. Dus nog genoeg te doen!


02-03-2014 Ik ga niks zeggen over zachte winters of een vroeg voorjaar. Want ik heb haasssst... Het is in ieder geval mooi weer voor een nieuwe aflevering van Het Collectieve Geheugen. Daarom vallen we direct maar aan! Andermaal hebben we deze keer weer veel baat gehad bij de inzendingen op Facebook. Er is hierdoor zelfs een geheel nieuwe rubriek ontstaan. Gaat u er maar eens goed voor zitten!

Henk Dost uit de Spekstoep heeft er plezier in om tekeningen te maken. Hij maakt afbeeldingen van oude dorpsbeelden. Zo ontstond er bij mij een geheel nieuwe kijk op de Oude Wildervanksterweg.  Kijkt u maar mee! (Home > Straten > Spekstoep > Spekstoep - 2 : Tip Spekstoep-Oude Wildervanksterweg)

Ook gaan we naar de Bonnenkant van de Schoolstraat. We hadden een foto die we niet thuis konden brengen. Het was de galanterie?-winkel van Harm Speelman. Mooi opgelost! (Home > Straten > Schoolstraat > Schoolstraat-5: Winkelstraat)

Onze maandelijkse rubriek "Geknipt voor u" heeft berichten over de ballotage bij de konijnenfokvereniging (1942), een ingewikkeld ongeluk op de Spekstoep (1957) en de receptie van de jubilerende dokter Okko Meeuwes (1956), en ook is er gereageerd op het knipsel van de aanbesteding van de bouw van woningen aan de Julianalaan in 1956 (Bronnenhoek > Geknipt voor U - Gieten in de kranten 1618 - 1995).

Een hele speciale vernieuwing is de nieuwe Special "Ons oude huis in Gieten". Op Facebook is het gebruik dat iedereen die in Gieten is geboren of heeft gewoond oude foto's plaatst van zijn/haar geboortehuis en/of ouderlijk huis. Deze bijdragen gaan we mooi samenbrengen. We zien niet alleen om welk adres het gaat, maar ook hoe de betreffende plek er thans uitziet (Streetview) en ook nog een link naar de betreffende Facebook-posting. Dat laatste is overigens alleen handig voor wie is aangemeld bij de groep. Speciale dank in deze gaat uit naar Ronald Pronk. Vanuit het verre Argentini?heeft hij aangeboden om deze klus voor ons te klaren. Het is een project in progress, dat betekent dat ie de komende tijd dagelijks kan veranderen.  (Home > Special > Ons oude huis)

Ik wens jullie allen een prettig carnaval!
06-04-2014 De gemeenteraadsverkiezingen zijn inmiddels alweer een paar weken voorbij. Ik heb gezien dat de opkomst in onze gemeente hoger was dan vier jaar eerder. En dat Gemeentebelangen, geheel naar de nationale trend, de grootse politieke groepering is geworden. Wat gaat dat betekenen? Een College van Gemeentebelangen en PvdA? Of hoe liggen de verhoudingen in Gieten en omstreken?

Onderwijl hebben wij allen inmiddels de tuin alweer in voorjaarspracht mogen aanschouwen. Net als in de politiek treden er ook in de seizoenswisselingen grote verschuivingen op. In dat opzicht lijkt Het Collectieve Geheugen van Gieten vrij constant. Want op de eerste zondag van april zijn we gewoon weer van de partij. En dan nog ?n maand en dan begint ons zomerseizoen.

Toch ben ik nog een beetje onzeker over de inhoud van deze update. Want op het moment van schrijven is het nog lang geen eerste zondag van april. Omdat ik met een vroege vakantie ga weet ik eigenlijk nog niet of er ook een update komt van de groepsfoto's. Maar als er daar nieuwe foto's of aanvullingen te zien zijn dan kunt u natuurlijk gewoon zien in de rubriek Groepsfoto's. (Fotoalbum > Groepsfoto's)

Ook zijn er in ons  project in progress, "Ons oude huis in Gieten" nieuwe huizen te bewonderen. (Home > Special > Ons oude huis)

Dan hebben we een interessante aanvulling op de Udema-pagina van Udema. Algemeen is bekend dat als gevolg van het bombardement in 1945 Thie Brink zijn arm is kwijtgeraakt. Mij was onbekend dat hij daarna wat geld ging verdienen door onder meer huis-aan-huis een vers aan de man te brengen. Dat vers hebben we nu op onze site vastgelegd. (Home > Straten > Stationsstraat> Stationsstraat - 4 > 4c Udema (3))

Nog meer berichten over Udema treffen we aan in de rubriek Geknipt voor U: in 1962 komt Udema met grootste uitbreidingsplannen. Een dubbelbericht uit 1924 verhaalt van een ernstig ongeluk en over noodweer in ons dorp. En ook nog een berichtje over de huldiging van Nederlands kampioen Geert Udding in 1968. (Bronnenhoek > Geknipt voor U - Gieten in de kranten 1618 - 1995)

Maar de opzienbarendste vernieuwing is de "Persoonlijke Notitie" van Henk Dost. Andermaal bleek Het Collectieve Geheugen van Facebook een interessante bron. De groep bestaat inmiddels uit meer dan 360 leden. De vorige keer hebben we van de hand van Henk op onze site al een proeve van zijn tekenbekwaamheid mogen beleven. Maar we hebben nu veel van zijn tekeningen samengebracht in een aparte pagina en hebben er herinneringen van hem bijgevoegd. (Rubrieken > Persoonlijke notities > 33) Henk Dost: Zeg het met tekeningen).

We hopen dat u er veel genoegen aan beleeft.
06-05-2014 Het is mei. Elke vogel legt een ei! Ook wij doen dat weer met een update van de site. Zoals gebruikelijk is de mei-editie de laatste reguliere aflevering voor de vakantie. Het kan zijn dat er tussentijds nog wat veranderingen komen. Kom af en toe gewoon even gluren. We zijn met al dat mooie weer al een beetje in vakantiestemming geraakt. Het is daarom ook een kleintje geworden deze maand. Klein, maar fijn, zeggen we dan.

Wat voor kleins is er dan te halen? We gaan terug naar de jaren zeventig. Paul Titarsolej uit Arnhem komt met een herinnering aan zijn kampeertijd uit het begin van de jaren zeventig. Herkenbaar, ook voor de jeugdige Gieters uit die tijd... (Straten > Zwanemeerbos> Het Zwanemeerbos - 2 Het kampeerterrein)

We komen terug op het bericht in Geknipt voor U van 9 maart 1956 over de aanbesteding van de burgerwoningen aan de Julianalaan. Martje Hogenesch bracht ons op andere gdachten. (Bronnenhoek > Geknipt voor U > 9-3-1956:Aanbesteding burgerwoningen aan de Julianalaan)

Ook zijn we medailles gaan verzamelen. We sparen de exemplaren die werden uitgereikt na het afleggen van de afstand op een Hondsrug-wandeltocht van de Udema-wandelvereniging (Straten > Stationsstraat 4 > 4b Udema (2)

Ook zijn weer een aantal nieuwe groepsfoto's 1957, 1959 en 2002/2003. Ook zijn er bij een paar foto's een aantal namen aangepast.

Zoals gezegd: klein maar fijn. Wij wensen u allen een heel genoeglijke zomer toe. Dat het er maar weer een mag zijn met veel zon!
07-09-2014 De zomer van 2014 is alweer bijna voorbij. Het Collectieve Geheugen van Gieten heeft alweer zijn vierde WK voetbal meegemaakt. We worden oud!
Het is inmiddels een traditie dat we op de eerste zondag van september onze website weer oppakken. U heeft zich allen flink geroerd op Facebook en we zagen er mooie dingen voorbij komen. Een klein aantal daarvan hebben we geselecteerd en is in de update opgenomen. Laten we direct maar van start gaan.

Er zijn wat nieuwe foto's van garage Kr?er op de hoek van Schoolstraat-Wemenweg. Oud Gieters noemen dat goverigens gewoon de garage van Frits Dokter!(Straten > Schoolstraat > Schoolstraat 6: van Boterfabriek tot autogarage).

Een nieuwe foto van de Ambachtsstraat in de jaren zeventig. (Home > Ambachtstraat > Ambachtstraat 1).

Op de pagina van de Oude Groningerweg een oude foto van de zaak van Hein Hatzmann en nog mooier een plaatje van originele zakje waarin hij zijn patat verkocht! (Home > Straten > Oude Groningerweg 1).

Een van de mooiste huizen van Gieten, op de hoek Eexterweg -Julianalaan is in 1939 ontworpen. Wij kunnen u de tekeningen laten zien. (Home> Straten > Eexterweg > Eexterweg 1).

En dan een heel stel groepsfoto's, waar u heel veel namen bij moet zoeken. (Home > Fotoalbum > Groepsfoto's)

Genoeg te lezen, kijken en puzzelen dus. Veel plezier!

05-10-2014 Vandaag is het 5 oktober. Menigeen die normaal op de eerste zondagmiddag van de maand de update van onze site checkt zal vanmiddag bij het Jonkers Zandgat staan. Want vandaag is er weer de jaarlijkse fietscross in Gieten. Vroeger keken we altijd in Studio Sport of we Jantienus Warners of B?Zwiers nog door het beeld zagen schuiven. Maar dat is niet meer. Althans in mijn Studio Sport is tegenwoordig alleen nog maar voetbal te zien. Als het goed is het wel echt najaarsweer geworden, weer dat past bij een dergelijke cross. Natuurlijk hopen we dat jullie na de cross wel even onze site gaanbekijken.

We hebben ook deze keer weer volop gebruik gemaakt van de bijdragen die de leden van onze Facebook-pagina hebben ingebracht. Dat is twee jaar geleden een gouden greep geweest. In twee jaar tijd telt deze besloten groep al liefst 495 bewoners! Nog geen lid? Kom op Facebook ook naar : "Het Collectieve Geheugen op Facebook". Jullie zijn van harte welkom!

Wat kunnen we jullie deze keer bieden? Het is vooral een aflevering met zware voertuigen en artistieke uitingen.
Allereerst nemen we jullie weer mee naar de pagina van de Volkswagengarage aan de Schoolstraat. We kregen een foto opgestuurd van een reclameding van Autoziel. Leuk! (Straten > Schoolstraat > Schoolstraat 6: van Boterfabriek tot autogarage).

Oktober leent zich naast fietscrossen ook uitstekend voor een virtueel museumbezoek. Het Woltman-museum is weer uitgebreid met twee collectie-items. Kom binnen en maak een rondgang in het museum: (Straten > Spekstoep > Spekstoep 4: het Woltmanmuseum)

In de rubriek "Geknipt voor U" staan de autobussen die Gieten vroeger aandeden centraal. Het was niet altijd een pretje om met de bus te reizen. Lees de berichten uit respectievelijk 1926, 1927, 1954 en 1957 maar eens: (Homepage > Bronnenhoek > Geknipt voor U)

We hebben niet lang geleden de tekenkunsten van Henk Dost laten zien. Maar broer Piet kon er ook wat van. Het bewijs vindt u op de pagina van Hotel Centrum: (Straten > Brink > Brink - 6: Hotel Centrum).

En nu we toch op de artistieke toer zijn, gaan we meteen even door om wat werk van de schilder Siem de Vries (Veendam, 1920) te laten zien. Hij schilderde veel in Drenthe, ook in Gieten. We hebben twee werken op de site geplaatst: ?n uit 1963 op de Boddeveld-pagina (Home > Straten > Boddeveld > 2 Boddeveld bij Bonnen) en de ander uit 1982 op de pagina "Hondsrug van de beeldende kunstenaars" (Home > Straten > Hondsrug > De Hondsrug - 2: van de beeldende kunstenaars).

Er zijn drie Groepsfoto's uit 1952, 1963 en 1970 die van namen zijn voorzien. Kijkt u of ze goed zijn en of er nog nieuwe zijn te bedenken? En staan nog veel "lege hoofden", dat wil zeggen personen die nog door niemand herkend zijn. Overigens zijn we druk doende om de rubriek Groepsfoto's te moderniseren, zodat u de namen straks ook in nieuwe browsers en op tablet of telefoon weer kunt lezen. Dus voor ons allen is er werk aan de winkel!!!

Tot de volgende keer maar weer...
02-11-2014 Het is november, we drinken het kopje koffie 's ochtends nog gewoon in het zonnetje en fietsen met 'blote armen' naar het dorp. Het lijkt wel of het ieder jaar langer warm blijft. En dat is misschien als gevolg van de klimaatverandering ook gewoon wel het geval. Persoonlijk heb ik daar niks op tegen, als het in december-januari maar wel 'even' drie weken ?ht winter is.

Het Collectieve Geheugen van Gieten is in de afgelopen maand ook veranderd. Als u de site opent, dan zult u misschien denken: ik zie bijna geen verschil. Maar dan moet u nog even terug denken aan hoe het de vorige maand was. Weet u nog dat de pagina's op de site voor de helft wit waren? En zo waren er op de site meer kleine ouderdomsverschijnselen. Het is Harry Driever geweest die dit de afgelopen maanden allemaal heeft rechtgetrokken. Hulde! Natuurlijk kunt u hier en daar nog schoonheidsfoutjes tegenkomen. Wilt u ons die dan melden? Dan gaan we die er natuurlijk uithalen.

Ons zusje "Het Collectieve Geheugen van Gieten op Facebook" was op 10 oktober jarig. We zijn er alweer 2 jaar. Vierden we de eerste verjaardag met 108 leden, inmiddels telt de besloten groep 510 leden. Het mooie is dat diedereen hier zelf zijn materiaal in de tijdlijn kunnen zetten die wij vervolgens een gerubriceerde plaats gaan geven op de website. En dat werkt. Zo is een groot deel van de vernieuwing van deze maand ook al te zien geweest op Facebook. Maar nu wel met eigen commentaar en in samenhang met andere bijdragen.

De pagina over het zwembad is daar een voorbeeld van. Die is in de November update met mooie foto's uitgebreid. (Straten > Zwanemeerbos > Het Zwanemeerbos-3 Het zwembad-a). Nog een voorbeeld? We kregen ook verschillende oude foto's binnen van deelnemers aan de optochten met koninginnendag en/of oostermoer-tentoonstelling. Ze zijn allemaal uit de jaren zestig (Special > Koninginnedag > Koninginnedag 3)

De rubriek "Geknipt voor U" is deze keer wat uitgebreider, omdat we ook aanvullingen hebben gekregen op de berichten die we de vorige keer plaatsten. Spectaculair is dat we foto's kunnen laten zien van de in 1926 op de Exterweg gekantelde bus. De nieuwe berichten uit respectievelijk 1940, 1953 en 1956 zitten allemaal, zoals dat overigen met de meeste berichten in deze rubriek het geval is, in de hoek van het kleine - en grote leed. Het betreffen barre weersomstandigheden, een inbraak bij bakker Vos, en een dodelijk ongeluk bij graafwerkzaamheden op de Oude Groningerweg. De berichten zijn te vinden via Bronnenhoek > Geknipt voor U - Gieten in de kranten 1618 - 1995.

Daarnaast hebben we via Facebook ook veel groepsfoto's binnengekregen, maar u zult deze maand geen update van deze rubriek aantreffen. Plezierige familieomstandigheden, zullen we maar zeggen. Volgende week gaat Harrie Kloose beginnen met het volgende project binnen deze site: de namen van de groepsfoto's ook weer zichtbaar krijgen in moderne browsers, op tablets en smartphones. Dat gaat even duren, maar dan kan over enige tijd wel iedereen weer meekijken.
06-12-2014 Op 1 december meldden we op Facebook dat onze site zijn 16e verjaardag vierde. Zeker, al zeg ik het zelf, dat is een hele prestatie. Menig gelijksoortig initiatief is nooit van de grond gekomen of leeft een stil bestaan. E? van de bezoekers reageerde met een precieze hamerslag op de kop van de spijker. Zij schreef: "...het is een geweldig initiatief geweest destijds en n?; aangevuld met de opmerkingen, foto's tekeningen van vanuit facebook heb je een prachtig verbindend element opgetuigd". Dat is wat ik ook denk. We hebben juist op tijd de verbindng tussen onze site en Facebook gelegd. Facebook is erg laagdrempelig in het toevoegen van eigen fotomateriaal. Daarvan zien we in onze besloten groep de ene verrassing na de andere voorbij komen. Maar Facebook is vluchtig, wij geven dat aangedragen materiaal een ge?gende vaste plaats op de website. Het is in de laatste maand van dit jaar niet anders. Een groot deel van de vernieuwingen is afkomstig van eerder ingezonden materiaal van de leden van de Facebook-groep. Maar er is meer...

E? van de hardcore deelnemers op Facebook is de 88-jarige Henk Dost. Al eerder hebben we hier een pagina opgetuigd met zijn tekeningen van diverse dorpsgezichten. Daar lijkt geen einde aan te komen en we hebben zijn rubriek "Henk Dost zegt het met tekeningen" ook ververst. Kijken! (Rubrieken > Persoonlijke notities > 33) Henk Dost: Zeg het met tekeningen)

We hebben ooit de Brink als "winkelstraat" neergezet. Want er was een beddenwinkel en een juwelierswinkel. De titel van die pagina doet niet meer helemaal recht aan de inhoud. Want we hebben inmiddels ook over vele andere dingen geschreven:de dokter, de notaris. Deze keer komen we met een aanvulling met foto's van de Ponybar als hippisch centrum. Wat ik wil zeggen is dat er foto's te zien zijn van de ponyclub die achter(in) de boerderij van de ponybar was gevestigd. Yvonne Spieard leverde deze foto's aan. Klamer Bos kwam ook nog met een hele oude foto van de Brink ter hoogte van de Pontbar uit het begin van de 20ste eeuw. (Straten > Brink> Brink - 3a Mooie huizen en winkelen aan de Brink)

Het bleek ons dat er nog altjd mensen zijn die niet weten dat Gieten ooit een echt station heeft gehad. Waarom heet de Schoolstraat Schoolstraat? Waarom heet de Stationsstraat Stationsstraat? Juist. We maken hier andermaal gebruik van de getalenteerde Henk Dost. Hij neemt ons onder meer mee naar het interieur van het oude stationsgebouw. Zelfs de pet van de stationschef hangt er aan een spijker! (Straten> Stationsstraat> Stationstraat - 3 Station Gieten (2))
Wij zijn bezig met een grootse renovatie van de groepsfoto-rubriek. Elk hoofdje moeten we opnieuw bij langs, zodat we ze straks ook allemaal op smartphone en tablet kunnen bekijken. We hopen in het eerste kwartaal van het volgend jaar weer helemaal bij de tijd te zijn...

Nu wensen wij u en de uwen hele goede kerstdagen, een veilige jaarwisseling, maar bovenal een heel gelukkig en gezond 2015 toe!!