07-01-2007

Het Collectieve Geheugen van Gieten heet u van harte welkom in het jaar 2007 Het is 2007! Gelukkig Nieuwjaar allemaal. Nadat de kerstboom is opgeruimd, de kerstpakketten soldaat gemaakt of weggegeven zijn, de baklucht van de oliebollen uit de keuken is verdwenen en de kerstpuzzels zijn opgelost is het weer tijd voor een reguliere update van Het Collectieve Geheugen.
We openen het jaar ook vooral met de afhechting van een aantal losse eindjes. Zo werd er 'massaal' gereageerd op de klassenfoto van de kleuterklas uit 1959/1960. We hebben de namen bijna allemaal, net als dat het geval is met de klassenfoto van de mavoklas uit 1975. Het is goed om te weten dat iedereen hier zijn/haar steentje aan bijdraagt. U kunt gewoon via het fotoalbum de groepsfoto's aanklikken om te zien welke foto's u moet aanklikken. Ook zijn er nieuwe onderwijzers aan de lijst met onderwijzers op de Gieterschool toegevoegd. En een wijziging: Heb ik mijn hele leven lang gedacht dat het juf Leerlink was, blijkt nu ineens dat zij Leerink heette. Nooit te oud om te leren... De vorige keer publiceerden we het verhaal van Albert Bos die met paard en wagen bij de Wemenweg voor de fotograaf poseerde. In het verhaal was er sprake van 'het huisje waarin de lijkwagen stond'. Op die pagina staat nu een mooie duidelijke foto van dat schuurtje. (Fotoalbum-dorpsfoto's-nummer 52). Kijk dan ook meteen even bij foto 52. Want ook daar is een kleine wijziging in aangebracht. Geert Fransens reageerde op de tekst en foto's op de pagina van de Roel Woltman dependance van het Wolmanmuseum. (Spekstoep - Woltmanmuseum - 4b Dependance Roel Woltman). Tenslotte hebben we een nieuwe straatpagina geopend voor Achter 't Hout. (Straten - Achter 't Hout) Aanvankelijk was er voor deze straat niet meer beschikbaar dan een enkele foto voor het fotoalbum. Nu hebben we meer foto's en er wordt op het moment van schrijven nog hard gewerkt aan een filmpje over deze straat. Als dat filmpje beschikbaar is, dan zullen we het op de pagina toevoegen. U moet dan de komende dagen maar even terugkomen. U krijgt daarmee op één pagina ongeveer een beeld van deze straat gedurende de periode 1900 - 1966. De oude melkboer Roel Eggens zwaait ons op het filmpje royaal toe met zijn grote rode buusdoek. We hopen dat u met deze eerste update van het jaar weer wat in uw normale ritme komt..

04-02-2007 De kop van het jaar is er alweer af. En de winter moet nog steeds komen. U doet ook leuke dingen. Zo las ik in de krant dat Jannie Woltman en al het personeel van de Bonnerschool lekker een dagje op stap zijn geweest naar de Onderwijsbeurs: 'We hebben niets nodig", zegt Jannie, 'maar het is een leuk uitje, eens in de twee jaar' Zo is het: we moeten genieten van de dingen in het leven. Ook als ze niet leuk zijn. Want zo'n beurs is toch niet echt leuk?
Maar goed, ook wij komen vandaag op deze site nog in een beurstent terecht. Want het personeel van de C1000 voerde in 1990 een geheel eigen show op in een beurstent in Gieten. Dat deden ze in het kader van het 25-jarig bestaan van de winkel van Broekman. En over Broekman en het kruidenierswerk in Gieten hebben we deze keer een heel verhaal, met veel foto's! U kunt dit verhaal bereiken via de verzamelpagina van de Stationsstraat -> 10- Boodschappen doen bij Broekman. 
We hebben heel wat reacties gehad op de verschillende groepsfoto's. U kunt in de foto-index zien dat er heel wat zijn veranderd. En ook zijn er twee nieuwe klassenfoto's aan  toegevoegd. Een 5e klas van de Gieterschool uit 1973 en een kleuterklas uit 1953. Overigens merken we dat men wel nieuwsgierig is naar het wedervaren van de verschillende klasgenoten. Voor de oud ULO-, MULO- en MAVO-gangers is er wat dat betreft goed nieuws. De school bestaat 75 jaar en op 12 mei wordt er een re?ie georganiseerd. Ooit heeft Heleen van Doorn. de dochter van onze oude dominee op deze site iets bijgedragen. Misschien leest zij dit bericht ook toevallig. Wil zij dan even een mailtje sturen? Is er iets? Ja, iemand wil haar 'spreken'. Wat is er nog meer van nieuws op de site? In 1984 werd een deel van de Kalkamperweg gesloopt. We hebben er een pagina over met onder meer een gedicht van Fien Dokter. U bereikt deze pagina via straten -> Asserstraat -> 10 Kalkamperweg. En heel lang geleden alweer maakte we een pagina over de gebeurtenissen in ons dorp rond de TT. In dat verhaal verhaal was nog een onbeantwoorde vraag. We gaan even terug naar deze pagina: Specials -> TT in Gieten. Ook weten we regelmatig de pagina van de Oude Groningerweg te voorzien van een nieuwe, mooie en opmerkelijke foto. Dat is ook deze keer weer het geval: Straten -> Oude Groningerweg -> Oude Groningerweg 3. En tenslotte zitten we met een ernstige kwestie in de maag. Daarvoor hebben we ooit een speciale pagina in het leven geroepen onder de titel: "Moeilijke kwesties". Ga via Rubrieken -> Moeilijke Kwesties -> Kwestie 7. Dat was het weer voor deze maand.
04-03-2007 Het Gieterse komt soms op gekke wijze tot je. Moest ik nota bene van een Haagse Collega horen dat de firma Woltman failliet is. Maar goed dat we voor ooit voor dit bedrijf een heus museum opgericht. En dan werden we ook ineens geconfronteerd met een bekende stem op de radio. Greet Oosterhuis klopte ons ineens helemaal wakker: "dit is een chemisch toilet, zo sprak zij op Radio 1 over de camperaar - De wereld is klein! 
De eerste zondag van de maand maart is een mooi moment om weer met een vernieuwing van de site te komen. En we zijn niet kinderachtig. Er zijn maar liefst 37 nieuwe plaatjes/foto's te zien. Tel ze maar na, als u het niet gelooft. U zult zien dat veel van die foto's samenhangen met de special "Boomplantdag". Dit jaar viert de Stichting Nationale Boomfeestdag zijn 50ste boomfeestdag. Toen zij begonnen waren wij in ons dorp al jaren bezig om het Gieterveld om te toveren tot Staatsbos. (Specials -> Boomplantdag) Verder zijn er een aantal pagina's vernieuwd. Op de Broekman-pagina is een bon van een leverantie aan de gymvereniging toegevoegd. (Straten -> Stationsstraat 9 -> Broekman). We hebben al tijden een special die handelt over de creatieve uitspattingen van de Gieter middenstanders. Henk Speelman had een platenwinkel aan de Stationsstraat. Lees zijn advertentie in Specials -> Advertenties-> Advertenties-4. De vorige keer hebben we een moeilijke kwestie aangesneden. Of een bepaalde foto nu wel of niet de Wemenweg was. Ga maar weer kijken bij Rubrieken -> Moeilijke kwesties. Dan is er van Ben Jonker een oproep om hem te helpen een gat in zijn familiegeschiedenis te dichten. Kijk bij Rubrieken -> Oproepen/Agenda-> Oproep Ben Jonker.  In de Roel Woltman-dependance van het Woltmanmuseum is een foto toegevoegd, waaruit blijkt dat de chauffeurs niet altijd even gelukig zijn geweest met hun stuurmanskunsten (Straten -> Spekstoep -> Woltmanmuseum -> dependance Brink:Roel Woltman) We volgen de teloorgang van Bonnen 48 op de voet. Er is een nieuwe fase in zijn ondergang vastgelegd. (Straten -> Bonnen ->Bonnen 4- Bonnerklossen). We hebben eerder geschreven over het grote verkeersongeluk waarbij een aantal Gieters om het leven kwam. Het ongeluk trok landelijke belangstelling, onder meer in de Telegraaf. (Straten - Oude Groningerweg - Oude Groningerweg 4- Het kerkhof)  En er zijn weer vele wijzigingen doorgevoerd in de diverse groepsfoto's en weer een paar nieuwe toegevoegd. (Fotoalbum -> Groepsfoto's)
08-04-2007 April alweer! De alerte bezoeker heeft in het begin van de vorige maand kunnen opmerken dat deze site inderdaad veel over het verleden gaat. Zo werd door een fout bij de hostprovider zo maar ineens onze homepage uit 2003 getoond! We schrokken ons een hoedje en waren bang dat er meer mis was. Al met al viel het gelukkig mee. Wel kunt u hier en en daar door de site rare tekens lezen waar bijvoorbeeld een e van een accent voor zien moet worden. B?wordt dan bijvoorbeeld B (B met een een vierkantje).
De vernieuwing van onze site valt deze keer gelijk met de Paasdagen. We hopen dat u tijdens de familie-samenkomsten even de tijd kunt vinden om deze vernieuwingen door te nemen en de nieuwe dorpsanekdotes die daar mogelijk bij vrij komen aan ons wilt toevertrouwen. Het pi?e de resistance van de vernieuwing van deze maand bestaat uit de special die gemaakt is over de particuliere vuilnisophaaldienst van Jan "Tom" Lanting. Er was verspreid wel al wat over geschreven, maar omdat we meer fotomateriaal tot onze beschikking kregen hebben we er een aparte nieuwe pagina van gemaakt. Op de SDAP-pagina lieten we al jaren een een stukje uit een radio-interview uit 1973 met Tom horen. Omdat het Pasen is pakken we deze keer goed uit en kunt u het dolkomische interview met Tom en Lenze Lanting in zijn geheel beluisteren! ('ik waark nog een beetie veur de poele grap', zo zei de toen 79 jarige Tom.) (Special > Tom en Zonen) Verder zijn er de gebruikelijk vernieuwingen van de groepsfoto's. (Fotoalbum > Groepsfoto's) Daar blijven steeds nieuwe reacties op binnen komen. Een speciale Paaschzegen uit 1934 komt overgewaaid uit Bonnerveen, voor het gemak maar even geplaatst op de pagina Bonnerschool geplaatst. (Straten > Bonnen> Bonnen 5: Bonnerschool) Verder hebben we op de pagina van de persoonlijke notitie van Tonnie Knoop over de paasvuren een reactie toegevoegd, die er op wijst dat ook op 'bokkemond' altijd een paasvuur is geweest. Bokkemond? Aan de zijtak, achter Udema. (Rubrieken> Persoonlijke notities > 6: Paasvuren bouwen en branden). Van een luchtfoto die wel al op de pagina van Udema stond kregen we een veel duidelijker kopie. Deze maakte het mogelijk dat we er een paar detail-afbeeldingen van konden maken. Vooral leuk voor de nieuwe bewoners van het Udema-terrein om te zien wat er vroeger van een fabriek op hun gazonnetje heeft gestaan. (Gazon? Tegenwoordig zijn twee potten in de voortuin met daarin een klein boompje in de mode, zo hebben wij mogen constateren). ( Straten > Stationsstraat> 4c Udema 3). Verder nog iets? Oh ja, Klamer Bos heeft voor ons nog een foto gemaakt van een gedenksteen op de plaats waar in 1925 en 1963 in het kader van de boomplantdag door kinderen bomen zijn geplant. (Specials > Boomplantdag) En nu was ik bijna vergeten dat er op de special van Koninginnedag ook nog een foto is geplaatst van een oude Koninginnedagvierder. (Specials > Koninginnedag > Koninginnedag 2) Heeft u overigens de gesnoeide bomen waaronder wij vroeger op Koninginnedag uit volle borst het Wilhelmus aanhieven gezien? Moet u even een keer voor omrijden - niet schrikken!! Dit was het weer. Graag uw opmerkingen en inzendingen snel insturen, want we komen voor de het zomerreces nog één keer voorbij.
06-05-2007 Het is mei. Dat betekent dat het voor Het Collectieve Geheugen van Gieten zomer gaat worden. Het is nu feitelijk al bijna een maand volop aan het zomeren; daar gaan we in deze nieuwe aflevering wat tegengas aan geven. U krijgt een winters zomeropdracht mee. We hebben een nieuwe special gemaakt onder de knop "Winter 1979".  We hebben daar een paar foto's van en zelfs ook een film! Maar we weten zeker dat van de toenmalige sneeuwhopen in Gieten mooie foto's in allerlei familiealbums zijn geplakt. Die moeten eruit, en moeten op deze speciale winterpagina terecht komen. (Specials > Winter1979). Hemmo Por, onze manuafacturier is op onze pagina's wel eens voorbij gekomen als toonbeeld van het ouderwetse dorpse leven. Op pagina Ambachtsstraat 2 is een voorbeeld van zijn reclame opgenomen. Erg leuk! (Straten> Ambachtsstraat> Ambachtsstraat2) Verder hebben we zoals gebruikelijk weer een paar nieuwe groepsfoto's opgenomen. Met de re?ie van de ULO/Mavo in het verschiet zijn er twee klassen uit 1955 en 1959 opgenomen. En een groepsfoto met de ZZG clubkampioenen uit 1987. (Fotoalbum> Groepsfoto's) Dan nog een aantal toevoegingen. En daar zitten hele mooie bij. Op de pagina van Cafe Tent laten we u een krantenknipsel uit 1965 lezen ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van dat cafe. Daar komt onder meer de naam "Harm Tip" in voor. Harrie Kloose heeft ons ooit eens beloofd de bijnamen van de verschillende Harm Meertens die Gieten rijk was te behandelen. Dat doet Harrie nu in zijn geheel eigen komische en Drentse stijl. (Straten > Brink 2 Zaal tent)
Ook de spoorwegovergang komt weer voorbij. Een mooie foto, waarbij de conducteur juist de spoorbomen naar beneden laat vanwege 'de aanstormende trein'. En u leert de reden kennen waarom de trein in Gieten soms wat langer stilstond dan in de dienstregeling was aangegeven. (Straten > Stationsstraat 3> 3b Station Gieten-2) In het fotoalbum een aankondiging van een 55 jarig huwelijk, in 1927. Deze maand zouden deze echtelieden dus 135 jaar getrouwd zijn. Wat denkt u, die zullen wel niet meer leven, wel?(Fotoalbum> dorpsfoto's> foto 53) Tenslotte hebben we een paar foto's uit de recente geschiedenis van ZZG en zwembad Zwanemeer opgenomen. (Straten > Het Zwanemeerbos> Zwanemeerbos 3-zwembad c) Dat brengt de zomer en de winter in deze aflevering weer bij elkaar. En knijpen wij er lekker tussenuit om net als u ook volop van de zomer te kunnen genieten. We wensen u een fijne vakantie toe. Onze postbus blijft overigens gewoon open. Uw reacties blijven welkom.
  U ziet dat het hier een lange vakantie is geweest. Vijf maanden hebben we niets nieuws toegevoegd. Vandaag is het weer zover. Maar eerst even wat andere dingen. Op de dag van de schoolre?ie heb ik met een aantal van u gesproken. En velen hebben mij toegezegd dat ze wel eens wat voor deze website willen schrijven en ook nog wel mooie foto's hadden. Maar ze kwamen er zo moeilijk toe. Dat is exact wat er ook hier aan de hand was. Al bijna negen jaar schrijven we hier steeds nieuwe dingen en plakken er mooie foto's uit het oude Gieten bij. Daar gaat een hele hoop tijd in zitten. Maar ik moet u eerlijk bekennen dat het onderhand een opgave wordt. Nu kent u ongetwijfeld ook het spreekwoord (spreekwoordenspel - Boerenleenbank!) "Vele handen maken licht werk". We hebben al eens eerder geprobeerd om nieuwe mensen aan ons te binden die ook redactionele werkzaamheden willen verrichten. We willen in het kader van dat spreekwoord u bij deze nogmaals vragen of u ook niet wat voor het Collectieve Geheugen van Gieten wilt gaan doen. Wilt u dat doen???

Er zijn in de zomer toch wel voortdurend reacties binnengekomen. Of wel nieuwe namen voor de groepsfoto's of andersoortige dingen. Maar helaas gebeurde er halverwege augustus iets vreemds op mijn pc. En ineens waren alle mails verdwenen. Gelukkig heb ik een aantal terug kunnen zetten, maar niet allemaal. Als u nog op een reactie wacht, of wacht totdat uw foto wordt gebruikt dan weet u bij deze wat er aan de hand is. Excuses!