17-01-2004 Het heeft even geduurd. Maar daar zijn we weer! Wij wensen u allen nog een gelukkig en gezond 2004 toe. Geen lange verhalen, maar laten we direct de nieuwe dingen even de revue passeren. Er is in de rubriek "Persoonlijke notities" door Geer Hilbolling een sfeertekening gemaakt van een knipbeurt bij kapper Wieringa. Sommigen zullen dat verhaal ook wel al in het gastenboek gelezen hebben, maar er is nu nog wat meer over te zeggen. Tevens heeft Pieter Venema de conservator van het Woltman-museum verblijd met een nieuwe aanwinst. Een prachtig mooie Volvo is daar te bewonderen.(Spekstoep 4:Woltman-museum). Een geavanceerde zoekmachine machine bracht ons op het spoor terug van een tweetal radiodocumentaires van Radio Drente. Dorpsgenoot Serge Vinkenvleugel maakte, samen met een paar oude railroaders, voor de regionale zender een reportage over de oude spoorlijn van Assen naar Gieten. We hebben deze reportages wel eens eerder via deze site aangeboden. Maar nu we dit spoor terug gevonden hebben en onze bezoekerskring in de tussentijd behoorlijk is uitgebreid, zijn deze documentaires opnieuw te beluisteren. Via stationsstraat-3b. Ik verklap u nu alvast dat we de volgende keer met een primeur voor deze site te komen. Heeft u ook iets om naar uit te zien!!!
01-02-2004 Hoewel we deze week voor het eerst dit jaar sneeuw hebben gezien, is het momenteel toch niet echt winters te noemen. Het is guur en herfstachtig. Een mooie gelegenheid om terug te gaan naar kerstmis 1971. In het fotoalbum, nummer 26 hebben we al kunnen lezen dat Jan Karstens toen een geslaagde poging deed om het wereldrecord drummen te verbeteren. Nu onze primeur! We hebben er filmjes van!! Kijk onderaan op foto 26 en er zijn twee links naar mooie fillempies... Daarnaast gaan we in een persoonlijke notitie van Corry Vos-Bakker terug naar de Mulo-tijd van 1955. De tijd waarin Jan Udding ook gewoon aardrijkskunde gaf en De Boer tijdens de Franse les gewoon niks zei. En daarmee de leerlingen als nooit tevoren wist te motiveren. Kom daar tegenwoordig nog maar eens mee...
22-02-2004 Voor velen die in de nieuwbouw op de Noordes wonen hebben we vandaag een verrassing: de bouw van hun wijk staat centraal in de update van vandaag. Het lijkt allemaal nog maar zo kort geleden, maar die huizen staan er ook alweer veertig jaar... Verder moet u weer even terug naar de pagina met de petroleumboeren (Binnen specials), want in augustus vorig jaar vroegen we of iemand de kinderen op de bok van de wagen kon herkennen. Nu is er antwoord gekomen: de familie Holthof denkt het te weten! Als u tijdens de voorjaarsschoonmaak nog mooie dingen tegenkomt waarvan u denkt: "dat is misschien leuk om op deze site te laten zien", aarzel dan niet om contact op te nemen. We hebben het graag!!
14-03-2004 We hebben het dagbezoekrecord gebroken. Stond dit record lange tijd op 99 bezoekers, op 2 maart schoten we in één keer door naar 262 bezoekers. Dit alles was te danken aan een recensievan onze site in het Dagblad van het Noorden. Ronald Hooijenga kwam met een positief verhaal, maar had ook wat kritische opmerkingen. Van sommige opmerkingen vinden we dat hij gelijk heeft. We zijn meteen aan de slag gegaan om dat te verbeteren. Heeft u trouwens ook zulke opmerkingen? We staan open voor alle kritiek. Het verhaal in de krant sterkt ons in onze zoektocht naar financiële ondersteuningspotjes. Want naast een niet dekkende eenmalige gemeenteljke bijdrage van het afgelopen jaar moeten wij dit gebeuren nog wel steeds uit eigen portemonee betalen. En daar willen we eigenlijk van af! Wat is er vandaag van nieuws? Eerst moet u even oude pagina's bekijken. Harry Driever kwam met een aanvulling op de Noordes-pagina van de vorige keer. Immers wij vroegen ons toch af wat dat van een keet was die er aan de Landspoelen stond? Het leverde een mooi verhaal op! Daarnaast is de namenlijst bij foto 46 in het fotoalbum over Muzica et Amicitia aangevuld. Er zijn nog een aantal vraagtekens. Helpen!!! En tenslotte hebben we ook nog een nieuwe pagina. We gaan weer naar The House. Op 5 januari 1968 werd deze 'koffiebar' officieel en feestelijk geopend. Mooie foto's met vele oude gezichten. Hoe u daar komt? Verzamelpagina Brink, en dan onder 8 staat "Opening House". Veel plezier. Uw reacties worden weer met belangstelling tegemoet gezien.
04-04-2004 Tussen de vorige vernieuwing en die van vandaag ligt een bewogen periode. Op deze site hebben we al veel plezier mogen beleven aan de beschrijving van de feestelijkheden op koninginnedag 30 april. Het was de verjaardag van onze oude Koningin. En die Koningin is ondertussen doodgegaan. Ik heb het hele gedoe er omheen in Den Haag van nabij mee mogen maken, omdat ik 'kantoor houd' in het gebied rond Paleis Noordeinde dat tot spergebied was verklaard. Hoe anders was het in Gieten. In het treinkrantje Spits las ik dat een deel van Gieten de bijzettings-ceremonie niet via de televisie heeft kunnen volgen. Dekelhem en omstreken was van beeld verstoken. Tegelijkertijd met die bijzetting werd voor de tweede maal in zijn leven Nico Broer ten grave gedragen. De eerste keer was toen Jaap Hilbrandie hem in Gieten als jeugdleider opvolgde. Hij werd toen in een echte kist over de Brink gesjouwd. Het is allemaal te lezen op Brink-pagina 8d. Toen stapte hij na de plechtigheid weer vrolijk uit de kist. Dat zat er deze keer niet in. Na een ziekbed van een paar maanden is hij in zijn woonplaats Joure nu echt overleden. Velen zullen met goede herinneringen aan hem terugdenken.Van Klamer Bos ontving ik nog een redactioneel 'posthuum' uit een krantje. Maar het leven gaat door. Ook op deze site. Vandaag kunnen we de persoonlijke notitie van Geert Hilbolling over kapper Jan Wieringa illustreren met wat mooi foto- en ander beeldmateriaal. Daarvoor gaat onze dank uit naar Dick Kroes de jongere.. Ga voor deze nieuwe pagina naar Ambachtsstraat-3.
22-04-2004 De lente is er! Op de particuliere site van www.bonnerhoek.nl zag ik dat er zowaar een ooievaar op het nest van de Gieter ijsbaan is gesignaleerd. Oude tijden keren weer?? Heeft het goede beest er echt haar nest van gemaakt? met de komst van de lente moeten wij ons ook maar weer opmaken voor het rustige seizoen. Gras maaien en onkruid wieden zullen velen van internet vandaan houden. Toch hopen we dat u als u er bent wel even een kijkje op deze site blijft nemen en als het kan uw bijdragen zult leveren. Vandaag onder meer wat aanpassingen van oude pagina's. Juist vanwege de inzendingen van bezoekers. Ik nodig u uit om de pagina's van Gasselterweg 1 en Ambachtstraat opnieuw te bekijken. Daarnaast de nieuwe "foto", nummer 47 in het fotoalbum. En bovendien in "Persoonlijke notities" nog een herinnering aan het Udema-bombardement van Jan Knoop uit Wildervank. Tot de volgende keer maar weer.
16-05-2004 Op de laatste dag van het (betaald) voetbalseizoen (Ajax kampioen - mooi; FC Groningen ruim binnen de eredivie gebleven - ook mooi) besteden we een moment aandacht aan het voetbalveld van Gieten. Via de verzamelpagina van de Asserstraat. Daarnaast roepen we weer eens uw hulp in om een opzegversje over Pieter Olie compleet te krijgen. De oproep van Jeanine Rietvoort is te vinden onder de rubriek Agenda/Oproepen.
08-06-2004 Nu we allen in voorbereiding zijn op het EK in Portugal hebben we het natuurlijk druk met andere dingen. Daarom een kleine update deze keer van de site. Het foto-album is uitgebreid met foto nummer 48. Foto's uit het Staatsbos van minister Kan-bank. Bijgaand zijn fragmenten te lezen uit de dagboeken van Wim Kan. Als hij overnachtte bij Hotel Braams.
01-08-2004 Even een kleine onderbreking van ons zomerreces. Aan het strand van Gualalubarie werden we verblijd met een aantal foto's van de optocht van de Oostermoertentoonstelling die begin juli in Gieten werd gehouden. Gieten heeft de laatste jaren het ongeluk dat het met de Oostermoertentoonstelling steeds slecht weer treft. Als een echt ouderwets Drents dorp lopen de bewoners zich het vuur uit de sloffen om de straten te versieren en om voor de de optocht mooie wagens te maken. Maar dan is er steeds weer die wind en die regen die deze feestelijkheden bederven. De hele week heeft het zo'n beetje geregend. En het noodweer op zaterdagavond zorgde ervoor dat de mensen niet langs de straatversiering hoefden, want die versiering waaide wel bij de mensen voor de ramen langs... Om ook de niet-inwoners van Gieten een glimp van de Oostermoertentoonstelling te gunnen wijken we tijdens de vakantie even van ons principe af: even ruimte voor actualiteit. Een dertigtal foto's van de optocht geeft ons een indruk van de Gietense volksvlijt. U kunt de foto's vinden onder de knop Specials.. Wij gaan weer snel een duik nemen in het heldere water van de Baai van Poelirim... Tot de volgende
01-09-2004 We hadden u beloofd om in september terug te komen van ons zomerreces. Daar zijn we dus weer. Het valt ons zwaar. Het is wel weererg wennen. Het lekkere luie leventje beviel ons wel. Want het kost toch heel wat energie om steeds weer wat nieuws op de site te kunnen plaatsen. We hopen dat we met uw hulp (stuur ze in de foto's en anekdotes!) er toch weer leuke uitbreidingen van het "Collectieve Geheugen" kunnen komen. We hebben in de tussenliggende periode ook wat malheur gehad. Ik heb weer eens een volledige pc-crash mogen beleven. Daarbij is de complete email-correspondentie met verschillende bezoekers en hun email-adressen totaal verdwenen. Daar waren ook berichten bij met foto's. Die foto's en berichten waren nog niet opgeslagen op een andere schijf. Dus als u een reactie had verwacht of wat dan ook, houd er rekening mee, dat uw bericht zoek geraakt is. Ja, ik weet het, het is dom. Ik heb mijn leven in dit opzicht wel gedurende drie dagen gebeterd... In deze eerste aflevering na de zomervakantie heb ik diverse bezoekersreacties verwerkt in de verschillende pagina's. De laatste toevoeging in het foto-album over de Kan-bank en de dagboekfragmenten heeft een aantal leuke reacties opgeleverd. Kijk maar in het album, foto 48. Ook hebben we het opzegvers van "Peter Olie was een rakker" bijna compleet. Dit naar aanleiding van de oproep van 16 mei j.l. Ga naar oproepen/agenda om de nieuwste versie te lezen. Verder hebben we opmerkingen verwerkt over de vestigingsplaats van "Electro Hoven" (Specials: Middenstand adverteert in Gieten, nummer 2), in de pagina van de melkfabriek is de naam van directeur Fuller gewijzigd, de tijdsbepaling van de brand bij Por is veranderd (Ambachtstraat 2), en ook een reactie op de starter bij de zeepkistenraces ( Zie special: zeepkistenrace) We hopen spoedig weer van U te horen!
21-09-2004 In de schakel van onze site van 25-11-2000 beschreven het bereiken van de mijlpaal van de 7000ste bezoekers. Vorige week zondag, 12 september, was er weer een mijlpaal bereikt. Nu telden we de 50.000-ste bezoeker. Het is aardig om dat schakelbericht van toen nog weer eens te lezen. De cijfers die we daar geven zijn inmiddels al weer behoorlijk achterhaald. Niet zelden komen er dagelijks meer dan 40 bezoekers even een kijkje op deze site nemen. Een paar "mediamomenten"; zijn daar bij van belang geweest: toen Harry Driever de nieuwe lay-out van de site had opgeleverd (mei 2003) en we dat in de regionale media breeduit onder de aandacht hebben gebracht. Vervolgens de voor ons onverwachte recensie van de site (maart 2004) in het Dagblad van het Noorden. Het volk stroomde toe. Zoals gezegd heeft de dagteller het tegenwoordig een stuk drukker dan in 2000. Onze hoogte dagscore is nu 262. En de hoogste maandscore is 1926 niet-betalende bezoekers.Want het bezoeken van de site is geheel gratis. Dat betekent niet dat het ons geen geld kost. Vorig jaar kregen we een kleine eenmalig subsidie van de gemeente Aa en Hunze om een deel van de onkosten te dekken. Inmiddels moeten we allang weer onze eigen bankrekening aanspreken om de site in de lucht te houden. Maar ook hier is er een aardig bericht te melden. Geheel onverwacht heeft Readshop Boelens uit Emmen zich bereid verklaard onze site voor een mooi bedrag te ondersteunen. Dank,dank. Natuurlijk gaan we daar op deze site nog eens gepaste aandacht aan besteden. Hopelijk doet goed voorbeeld volgen. U mag ons ook ondersteunen, als u dat wilt. Want we hebben nog een paar centen nodig. Ondertussen gaan we stug door. Vandaag een verrassende aanvulling op de tekst bij foto 5 in het fotoalbum. Een oud lied over Tom!!! Daarnaast op de Bonnen-pagina (Bonnerklossen) een nieuwe foto, met daarop de molen in Bonnen.
17-10-2004 Deze week door de omstandigheden donderdag een dagje vrij genomen. (Voor de geschiedschrijving: in Nederland staakte het Openbaar Vervoer tegen de plannen van het kabinet Balkenende) Zo creëerde ik mooi de gelegenheid om "Het Collectieve Geheugen" weer eens te vernieuwen. Voor al diegenen die hebben zitten wachten op een pagina over de Bonnerschool: hij is er eindelijk! (Bonnen - Bonnen 5) Net als we bij de Gieterschool hebben gedaan hebben we ook voor de Bonnerschool een pagina gemaakt met een lijst met onderwijzers die ooit aan de deze school verbonden zijn geweest. U gaat daar natuurlijk bij helpen om die lijst compleet te maken. U pakt er als vanzelf geen boeken bij, maar probeert het uit uw hoofd te bedenken. Het is alweer enige jaren geleden dat we in de pagina over Hotel Centrum het zingen van het clublied bij de gymnastiekuitvoering hebben beschreven. In gedachten zie ik me weer in het hemdje staan met daarop trots ons Sparta-embleem. Bij deze beschrijving nu hebben we een natuurgetrouwe afbeelding van dat embleem opgenomen. Want: ..wat er ook mocht vergaan, ons Sparta blijjjjjft bestaan! Verder alles goed met u??
28-11-2004 Deze week was het weer raak in deze stad.Theo van Gogh zo maar van zijn fiets geschoten. En nog maar kort geleden hebben ze hier op nog geen honderd meter van ons huis die bokser van de motor geschoten. Het verrotte leven in de grote stad? Dat valt best mee hoor! Het is onmiskenbaar waar dat het leven in Amsterdam behoorlijk afwijkt van het leven in een dorp als Gieten. Maar het is nu heus niet zo dat wanneer je hier over straat loopt je meteen overvallen of beschoten wordt. Ook hier zijn de mensen wel vriendelijk. Maar telkens als wij even terug zijn in Gieten valt het ons op dat iedereen je groet. Ik vond het dan ook zo grappig om deze zomer een ingezonden briefhierover in De Volkskrant te lezen. Dit had ik toen uitgeknipt en wil het u niet onthouden. Wat is er allemaal nieuw deze keer. Veel verwerkingen van reacties. In de eerste plaats kregen we veel reacties op de onderwijzers van de Bonnerschool. De lijst is al behoorlijk uitgebreid. Dan moet u ook weer even naar het Woltman-museum gaan. Hier hebben we het over de andere DOMO-vervoerders van vroeger. Dit naar aanleiding van de oproep om met het kenteken van een op de foto afgebeelde Volvo het jaar van de foto te kunnen bepalen. We weten nu dat dit tussen 1956 en 1963 moet zijn! Verder is het de bedoeling dat u even de follow-up bekijkt van items uit de rubriek Oproepen/Agenda. En dan gaat het hier met name om de oproep over Meester Pots en die over de oproep over evacués in Gieten ten tijde van de bevrijding. Een en ander is verwerkt in een boek van Hanneke Wijgh. Verder nog iets?? Eh..nee, ik dacht het niet. We naderen trouwens alweer de zesde verjaardag van het Collectieve Geheugen. Het grote feest komt er weer aan! Allereerst de verjaardag van Het Collectieve Geheugen. Op 1 december bestaan we 6 jaar!! En dan is het vier dagen later alweer Sinterklaas. Op deze site besteden we deze week ook aandacht aan Sinterklaas. Op kleuterschool Kiekenhof kwamen Sint en Piet al in de jaren vijftig voorbij. Daar hebben we mooie foto's van! Ga naar straat Noord-es en klik op "Kiekenhof in kiekjes". Maar er is meer over de kleuterschool. Henk Kwebeman kondigde het min of meer al aan in het gastenboek: hij heeft een dagboek gevonden dat tijdens de bouw van de kleuterschool is bijgehouden. De kleuterschool die helemaal door vrijwilligers is gebouwd. Het is een leuk dorps document. U kunt het lezen als u ook hier naar de Noordes-pagina gaat. Maar nu klikt u op "Bouw van de kleuterschool 1954" Bij de foto's van de harde stoere werkers ziet u dan een link naar het dagboek. U moet het zeker lezen. Het is beslist de moeite waard. Vele oude dorpsgenoten spelen daarin een rol. Als u dan van het lezen van dorpsdocumenten nog geen genoeg hebt gekregen, dan moet u, ook daarover heeft u al wat kunnen lezen in het gastenboek, ook zeker de roman "Het verbörgen leven" van onze oud dorpsgenoot Gerard Nijenhuis gaan kopen. Meer over het boek en wat mij bij het lezen ervan is opgevallen kunt u lezen in de rubriek Feuilleton » "Het werk van Gerard Nijenhuis". En alsof wij zelf ook voor sinterklaas spelen: er is alweer een uitbreiding van ons vers over Peter Olie (Kies Oproepen-agenda » "Peter Olie was een rakker") Maar nog immer hebben we het niet helemaal compleet. Me dunkt: u kunt weer even vooruit. Wij wensen u een plezierig sinterklaasfeest toe! Of leeft Sinterklaas niet meer in Gieten? Is de kerstman de grote heerser in december??? Ik hoop van niet! Daarom ook nog een kleine bonus...onderaan het kiekenhof-sinterklaasfeest ook nog een link naar een foto van hoe Sint in de jaren zeventig door Gieten crosste!! Veel mooier dan de kerstman!!!
19-12-2004

De donkere dagen voor kerstmis. Alweer voor de zevende keer naderen we op deze site de jaarwisseling. Een mooie tijd voor overpeinzingen en mooie gedachten. Ik ga niet zitten somberen over de staat van Nederland. Alsof na de moord op Theo van Gogh in Nederland niets meer deugt. Ik wil u verwijzen naar de siteDe slingeren als u daar even rondkijkt, dan zult u het met me eens zijn dat het er in Nederland nog heerlijk ouderwets dorps toe kan gaan. We hopen dat we u nog steeds een plezier doen met deze site. Er komt telkens net op tijd nieuw materiaal bij om een nieuwe aflevering te maken. Zonder die hulp zouden we al lang droog staan. Eerlijk is eerlijk (Ik spreek voor mijn deel - Henk): soms bekruipt me stiekem de gedachte om ermee te stoppen. Want het is toch wel een tijdvreter. En waar doe je dat tegenwoordig nog: je zelf het apelazerus werken en nog geld toe betalen ook! Maar een financiële ondersteuning, zoals die van Readshop Boelens  uit Emmen maakt het alweer wat dragelijker. En dat is tevens een stok achter de deur om de handdoek toch maar niet in de ring te gooien. We hebben nog meer financiële ondersteuning nodig. Want we willen eigenlijk quitte draaien. Ik moet jaarlijks een bedrag betalen om de site in de lucht houden. Ik vind eigenlijk dat we dat samen zouden moeten betalen. Ook de consumenten. Wilt u een bijdrage leveren? Dan hoor ik graag van u! Maar we voelen ook nog wel een andere morele verplichting op onze schouders drukken. Want dit jaar werden er weer meer bezoekers aan de poort geteld dan ooit. Nu al meer dan 15.000! En het zou toch sneu zijn voor al die mensen die nu pas internet ontdekken dat deze digitale culturele site voor hun neus gesloten zou worden. We gaan dus gewoon door!

"Het verbörgen leven", zo heet het op de computer vastgelegde verhaal van een dorp in de onlangs verschenen roman van Gerard Nijenhuis. We hebben vorige keer al aandacht besteed aan het boek zelf. Het verborgen leven van Gieten blijft op onze site echter verborgen. Natuurlijk kent ook Gieten zijn publieke geheimen. We kunnen bij wijze van spreken de 'bastaardkinderen' gemakkelijk aanwijzen. We kennen de biologische vaders. We kennen de ontluisterende verhalen van dorpsgenoten die zichzelf van het leven hebben beroofd. We weten wie er in de oorlog 'hartstikke fout' zijn geweest. We weten het (bijna) allemaal, maar we spreken het niet uit en we leggen het niet vast. Waarom niet? Omdat het leven in dit dorp normaal door moet kunnen gaan. Ook de vreemdgangers, de 'fouten' worden met gepast respect opgenomen in de gemeenschap. Slechts achter hun ruggen fluisteren we elkaar toe dat we het geheim wel kennen! Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan... De betreffende mensen sterven vanzelf uit. Tal van 'publieke geheimen' zullen slechts via gefluisterde mondelinge overlevering tot ons komen. Volksgerichten zijn in Gieten, voor zover ik weet niet voorgekomen. Geen dorpsgenoten die op een strontkar door het dorp werden gereden of op nachtelijke ketelmuziek werden getrakteerd. Dit was zo maar zo'n langskomende gedachte.

Onze laatste uitbreiding van Het Collectieve Geheugen van 2004 is divers. Een dubbeldik kerstnummer, zeg maar. Allereerst een 'special' over korfbalclub Animo. Het Woltman-museum is weer eens uitgebreid. Niet alleen nieuwe aanwinsten op de bestaande pagina van de Spekstoep, maar we hebben zelfs een nieuwe vleugel bij het  museum aangebouwd. Voor de wat jongere auto's uit de verzameling. Naast de uitbreiding van het historische Woltman-museum is ook de kunstcollectie op deze site weer uitgebreid. Kijkt u maar op de "de Hondsrug en de beeldende kunstenaars" en de pagina van de "Bonnerklossen" (Bonnen 4). Twee werken zijn afkomstig van de hand van onze oude dorpsgenoot Gineke Zikken. Ja, die vroegere zaterdaghulp van melkboer Harm Eggens! Velen laten haar wel eens weten dat ze nieuwsgierig zijn naar haar werk. U kunt dan op haar site kijken. Maar velen willen het ook wel eens in het echt zien. Meestal exposeert ze in het westen van het land. Daarom vraagt ze of ik u even wil vertellen dat ze vanaf 18 januari te zien te zien zal zijn in de stad Groningen. Bij Richards aan de Noorderhaven 62. Ook weer geregeld. Volgende keer zal ze het affiche van de expositie laten zien! Verder de traditionele vernieuwingen aan de oproep betreffende het vers van "Peter Olie" (Agenda-oproepen) en de lijst met onderwijzers aan de Bonnerschool. Ook is in deze aflevering bekend gemaakt wie de starter bij de zeepkistenraces is geweest. (specials - zeepkistenrace)

U kunt weer even vooruit. En gaat u met de kerstdagen ook even met uw ouders achter de pc zitten? Misschien willen ze na de kennismaking met "Het Collectieve Geheugen" ook zelf op Internet. Ook namens Harry Driever, die dit jaar weer de technische kronkels op deze site in goede banen heeft geleid, wens ik u hele prettige dagen toe en dat het jaar 2005 voor iedereen veel goeds mag brengen.