01-01-2003 Het nieuwe jaar is begonnen. Ik wens u allen een heel gezond en gelukkig nieuwjaar toe. En meteen al op de eerste dag van het nieuwe jaar een nieuwe update. Laten we hopen dat er nog velen zullen volgen. Dat is nog allemaal afwachten. Er gaat wellicht wel iets veranderen in het komende jaar. Hoe en wat is nog niet precies duidelijk, maar alles is gericht op een verdere ontwikkeling van het Collectieve Geheugen. Er komen nog steeds meer en nieuwe bezoekers. Dit jaar alleen al telden we er meer dan 10.000! Voor een site als deze is dat meer dan verdienstelijk. Wat is er vandaag allemaal te beleven? We gaan nog weer even terug naar de klas van Juffrouw Brinks, want daar is nu al wat meer over bekend. Verder is in de rubriek oproepen/agenda een verzoek uit Utrecht aangaande de familie Duursema en tenslotte via de verzamelpagina "Boddeveld" een pagina over de Kleine Kamp uit 1967. Ik hoop dat jullie het leuk vinden, en dat ik ook de komende tijd weer uw reactie tegemoet mag zien.
18-01-2003 U ziet het: de schakel van 2002 is gearchiveerd. Bovenaan deze pagina kunt u de oude jaargangen nog eens op uw gemak doorlezen. Is trouwens wel grappig om te doen heb ik gemerkt. Ik wil u ook even wijzen op een andere krant. Namelijk: "De Limburger". Wij krijgen collega's! "Het Collectieve Geheugen" dreigt een merknaam te worden. Leuk is dat wordt vermeld dat ze het van ons hebben afgekeken. 'Een zekere Henk Alting', zo staat er ook nog vermeld. Nou dat valt best wel tegen hoor! We zijn het jaar geopend met Boddeveld, en wel de Kleine Kamp. U moet nog ven terug naar die pagina, want Hendrik Raterink uit Glanerbrug heeft er gewoond, en vult de informatie wat aan. En ook een nieuwe pagina. Over de straat Boddeveld zelf. De aloude straat die Bonnen met de Brink verbond.
02-02-2003 Over straat zie sleetrekkende ouders. Kinderen gierend van de lol op de slee.Dat doet me denken aan het sleetje rijden in Gieten. Als het een beetje gesneeuwd had dan gingen we bij Roel Woltman in de tuin lekker van de bult af. Steeds maar op-en-neer. Tegenwoordig gaat dat niet meer, want Winold Jeuring heeft daar zijn huis gebouwd. Niet te lang getreurd, want het is alweer bijna dooi... Twee kleine nieuwe dingen vandaag. Op de Brink gaan we even een kijkje nemen rondom de dorpspomp van zo'n 80-90 jaar geleden. En ook nieuw is een foto waar ik drie jaar geleden al om heb gevraagd. Hij is er nu: van de zaadbulten op de Hondsrug. Die van de Brink is te bewonderen via de verzamelpagina van de Brink, onder nummer 9. En de zaadbulten-foto is te bewonderen onder de eerste van de hondsrug-verzamelpagina.
18-02-2003 De site wordt nu ongeveer vernieuwd met de regelmaat van het voorkomen van vorstperioden. Heeft u 's morgens vroeg ook zulke koude oren? Wat mij betreft mag het snel lente worden. Vandaag een kleine folkloristische uitbreiding van het foto-album. Fotopagina 45 toch alweer...
En nu maar weer wachten tot het opnieuw gaat vriezen.
03-03-2003 Weinig nieuws aan het front... Maar voor wie graag naar mensen kijkt wel een mooie vernieuwing van de site. We gaan even inzoomen op de nijvere arbeid van een aantal jongeren uit 1967. Zij hadden voor het bedrag van 1 gulden de oude pastorie kunnen huren. De inrichting van The House kon beginnen. Te vindne op de verzamelpagina van de Brink.
15-03-2003 Terwijl de meesten van u ongetwijfeld in het heerlijke lentezonnetje in de tuin bezig zijn, heb ik (geen tuin, slechts een balcon!) voor u een paar foto's die ik van Lija Schutrup mocht ontvangen van de Kleine Kamp op de site geplaatst. U kunt deze foto's zien via de verzamelpagina "Boddeveld". Volgt u allen het voorbeeld van Lija. Stuur al uw mooie foto's op!!!
05-04-2003 Vandaag een kleine uitbreiding van het foto-album. Een mooie foto op de Oude Wildervanksterweg. Deze vernieuwing heeft wat langer op zich laten weggen. Dat wil niet zeggen dat er niet hard gewerkt wordt aan deze site. Wij hebben binnenkort een mooie verrassing voor u in petto.
Spannend!!! Maar nog even geduld a.u.b.
12-04-2003 Heeft u wel eens van de Rotary gehoord? Het slaat als een tang op een varken maar als ik het woord Rotary hoor, dan verschijnt voor mijn geestesoog meteen 'een rolletje autodrop'. Misschien omdat het ongeveer net zo klinkt. Die Rotary, ik beschouw het maar als een "deftige mannen- en vrouwenclub", heeft hier in Nederland een speciaal uitwisselingsprogramma voor hun kinderen. Zo komen jongeren uit de hele wereld hier naar toe en trekken ze vanuit hier naar alle mogelijke delen van de wereld.
Nu heeft Gieten ook een dergelijke autochtoon in haar gelederen: Selina uit Maleisië. En zij gaat ons deelgenoot maken van hoe zij tegen die wonderbaarlijke wereld van Giten, Drente en Nederland aankijkt. Haar verhaal is te vinden onder: "persoonlijke notities"
15-04-2003 Oeps.. Rolletje autodrop?? Niks geen rolletje autodrop! Ik heb een kleine vergissing gemaakt door te zeggen dat Lin hier is in het kader van een uitwisselingsprogramma van de Rotary. Is niks van waar! De uitwisslingsorganisatie AFS vertelt ons wie en wat ze zijn. Misschien ook wel iets voor u als uw kinderen ook het huis uit zijn en u het nu ook zo stil vindt...Kijk maar even wat het AFS is.
19-04-2003 Vrolijk Pasen u allen! Lin heeft voor ons haar dagboek geupdate en heeft zich gewaagd aan een harinkie. Te bereiken via de Persoonlijke notities. Natuurlijk kunt ook nog het verhaal van Tonnie Knoop nog weer eens herlezen over het bouwen en het branden van het paasvuur!
26-04-2003 De mooie zomerse lentedagen schijnen voorbij te zijn. Dus misschien weer wat meer tijd om op Internet te browsen. Dat treft, want we hebben een mooie vernieuwing in petto vandaag. Allereerst maakt Suus Klingenberg een einde aan alle onzekerheid met betrekking tot wie er allemaal op de foto van de Gietense drumband staan (foto 33 fotoalbum). Misschien dat ze ons ook nog eens een keer mooie verhalen kan vertellen over de belevenissen in de harmonie/drumband!
Het in bijna weer koninginnedag! Schitterende, weliswaar ietwat onduidelijke foto's zijn geplaatst op een nieuwe pagina over de virering van konininginnedag in Gieten. Met dank aan oud dorpsgenoot Redeker die tegenwoordig in Roosendaal woont. We bekijken deoptocht uit het jaar 1959 of 1960!
De volgende vernieuwing zal eventjes op zich laten wachten. Ik ga lekker even op vakantie! Veel plezier met koninginnedag en het bevrijdingsfeest!
17-05-2003 Daar zijn we weer! Heeft u leuke koninginnedag en bevrijdingsfeest gehad? En misschien nog naar de Keukenhof geweest?? Of naar Parijs? Selina wel! Ze heeft een nieuw deel van haar dagboek opgestuurd. Hier en daar heb ik voor u wat engelse termen vertaald. Voor de mensen die geen engels hebben geleerd. Een andere vernieuwing betreft een toevoeging bij het verhaal van foto 46 uit het fotoalbum. Het gaat over de concurrentie tussen de Gieter petroleumboeren. Kent u Pijpje Drop??
18-05-2003

STOP DE PERSEN - STOP DE PERSEN

Alweer een nieuwe update?? Ja, en wat voor één! De hele site is in een nieuw jasje gestoken. Kijkt u rustig rond en u schrijft natuurlijk wel even in het gastenboek wat u ervan vind. Toch? U leest meer over de achtergronden als u "Rubrieken" aanklikt. Want wij hebben u óók nodig!

31-05-2003 Dat was voor velen even schrikken toen ze zagen dat de vertrouwde site helemaal overhoop was gehaald. We hopen dat u er inmiddels al een beetje aan gewend bent geraakt. Wat is er vandaag van nieuws op de site? Twee oproepen voor uw hulp. Kijk in Oproepen/Agenda. En een uitbreiding van het fotoalbum met een foto van Muzica et Amicitia. Huh? Van watte? Kijkt u maar snel!!
15-06-2003 Dit weekend is het slotfeest van Festival Mundial. Kunnen we kennis nemen van andere culturen. Toevallig kreeg ik deze week een videofilm in handen dat verslag deed van een bezoek in 2000 van een aantal Aa en Hunzers naar Tanzania. We zagen ze op bezoek bij de Masai in het Munduli-district. In een afsluitende meeting maakte gemeentesecretaris Fred Snoep gewag van mogelijke toekomstige partnerships. Hoe zit het daar eigenlijk mee? Doen we daar nog wat aan?? Daar ben ik wel benieuwd naar! Maar als u meer geinteresseerd bent in de oude dagelijkse cultuur van het dagelijks leven in Gieten, dan hebben wij ook weer wat moois te bieden. Voor het eerst is een pagina uit het fotoalbum geschrapt. De pagina over de petroleumboeren is namelijk opgewaardeerd naar een aparte pagina binnen specials. Weer een paar mooie nieuwe foto's gekregen, nu van petroleumman Weitering. Ook deze keer weer twee nieuwe oproepen in de rubriek Oproepen/Agenda. Van Henk Smit kregen we een uitgbreide toelichting over het orkest Muzica et Amiticia. Dus nogmaals foto 46 in het fotoalbum bekijken. Veel plezier op dit festival locale!
01-07-2003 De zomervakantie is in het noorden inmiddels in volle gang. U zult met al die warmte minder tijd hebben om iedere keer deze site te bekijken. Wij doen het ook kalmpies aan, net als u. Hoewel?? Heeft u al gezien hoe mooi Harry de navigatie op de Asserstraat heeft veranderd? Mooi met straatnaambordje (voor de verzamelpagina's) en de "huisnummertjes" voor de verschillende pagina's binnen de straat.
Wat is er vandaag inhoudelijk van nieuws te zien? We hebben van Alie Geerts, een oude kleuterjuf aan de Kiekenhof, enorm veel foto's gekregen. We gaan eerst nog even terug naar hoe het daar allemaal begon. Zie daarvoor straat Noordes, en kies daarbinnen: de bouw van de kleuterschool. Verder een kleine aanvulling op de lijst met uitbaters van het café in Bonnen. Het betreft de vierde pagina op de verzamelpagina: Bonnerklossen En tenslotte nog een nieuw oproep in de rubriek Oproepen/Agenda. Wij wensen u alvast een prettige en zonnige vakantie toe. Tenminste als u vakantie hebt...
09-07-2003 Het is nu echt vakantietijd. 's Ochtends is de trein naar Schiphol afgeladen met vakantiegangers met grote koffers en rugzakken. Helaas kan ik niet aansluiten naar één van die bestemmingen naar wellicht zonnige noorden. Ik ga met het forenzen-volk verder naar oorden waar gewoon gewerkt wordt. Toch sluit Het Collectieve Geheugen van Gieten zich een beetje aan bij de zomerse snelheid. Vandaag nog een kleine vernieuwing en als die er op staat dan gaan wij ook een beetje luieren. Met uw permissie. Van Piet Essing uit Den Bosch kregen we een persoonlijke notitie toegestuurd. Hij vertelt hoe hij als tiener het bombardement en de bevrijding van ons dorp heeft beleefd. Is te vinden in Rubrieken - Persoonlijke notities - 7a. Daarnaast een kleine correctie in het Kiekenhof-verhaal van de vorige keer. En wellicht weet u dat we een pagina "Link jij mij, dan link ik jou hebben. Daarin staan drie nieuwe links opgenomen, die allen met Gieten en wielrennen te maken hebben. Is de moeite waard om daarop even rond te dwalen.Welnu, mocht u in uw vakantie inspiratie hebben, dan zou het ons deugd doen als u ook uw eigen 'persoonlijke notitie', een herinnering aan iets of een gebeurtenis in het oude Gieten, op papier zet. We moeten het 'samen doen' !!
03-08-2003 We merken dat u langzaam aan weer op uw nest teruggekeerd bent. In de tussentijd heb ik Gieten nog eens bezocht. Daar heb ik voor het eerst het waarlijke nieuwe natuurgebied in 't veen, achter het Zwanemeerbos tot aan Spijkerboor, mogen aanschouwen. Wel erg mooi daar. Trouwens nog wel meer dingen ontdekt. Ik blader bij een bezoek aan Gieten nog altijd de in de tussentijd uitgekomen Schakels even door. Wat viel daarin op? Dat er zoveel rechtdoor gereden wordt in rotondes en bochten. De bestuurder kan dan veelal op een later tijdstip thuis worden aangetroffen die, naar een bloedproef dan uitwijst, 'stijf staat'van de drank. Ook worden er in de Schakel veel handen geschud: de sponsor steekt de C-junioren van de voetbalclub in een nieuw tenue, winnaars van een een prijsvraag halen bij de plaatselijke kruidenier de gewonnen prijs op, burgemeester Munniksma neemt het eerste exemplaar van een boekje in ontvangst. De Schakel is met de berichten over alcomobilisme en de handenschudderij al half gevuld. Het heeft zijn charme..
Nog een ontdekking. En hij is pijnlijk. Op de dorpsplattegrond bij the House staat in het register wel de naam Spekstoep vermeld, maar op de kaart is de straat nergens terug te vinden. Stuur ik al mijn collega's bij bezoekjes aan Drenthe steevast door naar Gieten om daar even respectvol een kleine buiging bij mijn geboortehuis te maken...blijven ze steken op de Brink!!
We moeten ons niet opwinden, want het is warm, warm, warm... We zitten in een hittegolf. We kunnen onze borst nat maken, zo zei Erwin Krol. Daarom stel ik voor dat we nu samen even een bezoekje brengen aan het lusthof van Gieten, het zwembad. ( Zwanemeerbos 3- zwembad b). Tevens is er een update van het dagboek van onze exotische Lin uit Bonnen te lezen..
16-08-2003 Bijna allemaal weer terug van vakantie. De kinderen bijna allemaal weer school. Alle dingen lijken weer normaal te worden. Ook het weer is weer normaal. Alleen nog een beetje droog. De Rijn laagste waterstand ooit, men laat Nederland vol lopen met zout water. Maar het beste bewijs dat Nederland weer normaal wordt is dat we vanavond weer gewoon Studio Sport met voetbal hebben. Jippie!!! En nu maar hopen dat het weekendoverzicht net zo compact is als Sport in Beeld van vroeger. Dat we met dat ene uurtje kunnen volstaan voor een volledig overzicht.Vroeger was dat in ieder geval wel beter!!
Wat betreft het oude gedoe van ons dorp is er een oproep van Ed Kamphuis over de muziek van de Zamora's. (Rubrieken - Oproepen/Agenda) en er is een pagina over de Zeepkistenraces op de Hondsrug (Straten - (via) Hondsrug 1) Veel plezier!
01-09-2003 De tijd vliegt! Inmiddels is het alweer september. Duurt niet lang meer dan zullen we de eerste chocoladeletters wel weer in de schappen zien liggen. Of zullen de kerstbomen er dit jaar al vóór de sinterklaasspullen zijn?? In deze update twee nieuwe oproepen. Zie oproepen/agenda. De één gaat over de familie Braam en de ander over de steenfabriek van Nieuwediep. Tevens heb ik wat aanvullingen gekregen van Mevrouw Pronk-Hogenesch. Kijk op "Boddeveld 1" wat zij nog meer weet te vertellen over Kleine Kamp en omgeving. Zulke aanvullingen worden gewaardeerd!
14-09-2003 We borduren wat voort op oude thema's. Want de aflevering over de zeepkistenraces heeft nieuw beeldmateriaal opgeleverd. U kunt de pagina over de zeepkistenrace vinden via Specials. Ook hebben we een foto-pagina geopend over de Kiekenhof. In de toekomst zullen we deze pagina regelmatig van nieuw materiaal voorzien. U kunt deze foto's zien via de verzamelpagina van de Noordes. Kijkt u wel eens in het gastenboek naar de leuke reacties die hierop binnenkomen? Misschien moet u hier zelf ook eens een spoor achterlaten!
04-10-2003 Heeft u het ook zo druk om de wereld bij te kunnen houden? Het gaat allemaal wel erg snel. Grote gebeurtenissen gaan voorbij als kleinigheidjes. Ik vergeet zelfs om mijn directe collega's te melden dat ik Mick Jagger 'gewoon' op straat ben tegen gekomen. Het leven raast gewoon door. Maar wij hebben het dubbel zo zwaar, want wij leven ook nog eens in het verleden. In de eerste najaarsaflevering van "Het collectieve geheugen" zijn er twee pagina's van belang. Een nieuwe foto van hat café van Ottens aan de Oude Groningerweg en via de verzamelpagina van Bonnen moet u ook nog eens naar de pagina van Klein Hilbingshof gaan. Ook wil ik u vragen het gastenboek nog eens te lezen: er zijn tal van mensen die u vragen stellen. Wellicht kunt u ze ook beantwoorden. Naoberhulp, zeg maar... Op de pagina van Klein Hilbingshof maak ik gewag van een nieuwe internetsite. Die wil ik ook even in "De Schakel" vermelden: Het is echt de moeite waard om daar eens een regenachtige zondagmiddag aan te besteden. De oude kadestrale kaart van Gieten uit 1832 is online te bestuderen. Ik vind het in ieder geval mooi!! De Woonomgeving
26-10-2003 We waren even een tijdje weg, maar hier is dan weer een nieuwe update van het Collectieve Geheugen. Er is wat nieuws. Op 26 februari j.l hadden we de gemeente van Aa en Hunze een brief geschreven met verzoek tot een subsidie voor het eerste jaar van 350 Euro om deze site bij een nieuwe provider te hosten. En dan vervolgens jaarlijks 240 Euro voor de structurele kosten. Nu heeft de gemeente onlangs besloten een eenmalige bijdrage toe te kennen van 250 Euro voor de digitalisering van fotobestanden. Over deze digitalisering hadden we het in de hele subsidieaanvraag niet gehad. Maar goed, zo werkt politiek. In ieder geval betekent het ook dat we er zelf tot op heden dit jaar 100 Euro bij moeten leggen en volgend jaar 250 Euro. Dus plus een hoop werk ook nog eens een hoop geld... U begrijpt dat deze beperkte toekenning van de gemeente met gemengde gevoelens is ontvangen. Wij roepen u nu op om te komen met creatieve ideeën om geld te genereren én om nieuw bloed voor de redactie aan te dragen!!! We komen hier later natuurlijk nog wel eens op terug.
Eens even zien wat is er vandaag van nieuws te beleven. Veelal uitbreidingen van wat er al was. Hier en daar zijn verbeteringen aangebracht. Geert Harders kwam met een correctie bij het Kleine Kamp-verhaal, Joke van den Bergh - van Dooren vertelde dat haar zusje te zien is op foto 37 in het foto-album, foto 5 uit dat album is uitgebreid met een foto van een schilderij van Lenze en zijn de vuilniswagens. Een paar hele mooie foto's uit de oude kleuterschool Kiekenhof. Tenslotte ook meer nieuws over het schilderij van Klein Hilbingshof. En... daar moet u beslist ook uw licht over laten schijnen: in de serie "moeilijke kwesties" gaat het om de man die starter is bij de zeepkistenraces in 1966. De meningen zijn verdeeld!!
16-11-2003 Van alles en nog wat nieuws vandaag. Tussen de twee veldslagen met Schotland door toch ook iets moois!! We hebben vernomen dat er een mooi stukje Stationsstraat dreigt te verdwijnen. Daarom nog maar snel even genieten van hoe het daar altijd was. Verder sluiten we aan bij het blad van de Historische Vereniging. We hebben onze pagina van Klompenmaker Geerts nog wat uitgebreid met zijn geboortehuis aan de Oude Wildervanksterweg. Mevrouw Hogenesch steekt veel tijd in een goede presentatie van de Kleine Kamp. Daarom ook weer een uitbreiding van deze pagina. Die overigens via "verzamlepagina Boddeveld" te bereiken is. En tenslotte hebben we weer een update gekregen van Lin, onze exotische verrassing uit Bonnen.. Nu maar hopen dat we woensdagavond wel winnnen!!
30-11-2003

Vol verwachting klopt ons hart!! vanwege Sinterklaas?? Nee!! Morgen is het 1 december en dan viert het Collectieve Geheugen van Gieten zijn vijfjarig bestaan!!! De oudste versie van de homepage die nog beschikbaar is op internet dateert van april 1999. Deze zou ik u graag laten zien. Maar vandaag laat deze link mij in de steek. Misschien lukt het op een later tijdstip. Probeert u het maar eens: klik hier Ik heb eens globaal gekeken in hoeverre de site gegroeid was. Ik denk dat we thans tegen ongeveer 350-400 afzonderlijke pagina's aanzitten. Soms zijn we zelf de weg wel eens een beetje kwijt! De bezoekersaantallen zijn dit jaar weer sterk gegroeid. Telden we in 1999 gemiddeld 250 bezoekrs per maand, nu schieten we geregeld door de duizend-bezoekersgrens heen!! Kortom: de geschiedenis van Gieten leeft ook zeker op Internet. De gelukwensen van onze "vaste fans" zien we natuurlijk met belangstelling tegemoet!!

Wat is er vandaag van nieuws te zien? Er zijn wat aanvullingen aangebracht op sommige pagina's. Een paar foto's van Herman Franken uit Rhenen zijn toegevoegd. Kijk op de pagina's Bonnen (Bonnerklossen), Brink (8c: House en publiciteit) Hier is een krantenbericht van Jan Karstens toegevoegd en tenslotte Asserstraat 3 (Foto en aanvulling op de passage over de boerderij van Vos aan de Spiekersteeg). We wensen u ook allemaal een prettig verjaardagsfeest!!

21-12-2003 De donkere dagen voor Kerstmis. Dat kun je wel zeggen: het is nog maar amper drie uur in de middag of het wordt al donker. In zulke duisternis moet deze site maar wat gepaste vreugde brengen. Harry heeft ervoor gezorgd dat we thans de site met een knetterend vuurwerk openen. Want we komen dit jaar niet nog eens met een vernieuwing. Dus daarom willen wij alle bezoekers aan Het Collectieve Geheugen van Gieten op deze manier een gelukkig en gezond 2004 toewensen!
We kunnen elkaar natuurlijk niet allemaal persoonlijk bezoeken. Daarom is ons gastenboek ook zo handig. Kunnen we de "heil en zegens" gewoon via dit medium overbrengen.
Wat is er allemaal van nieuws voor de kerstdagen?? Bij Kerst denken we toch snel aan een stal. We hebben op de Asserstraat wat schapen ontdekt die het hok ingeloodsd worden (Asserstraat 4). En ook is er eindelijke een foto van het Westerend op maandag-wasdag (Asserstraat 3). Vervolgens gaan we helemaal naar de andere kant van het dorp en gaan aardappels rooien op de Hondsrug (Hondsrug 1) en tenslotte dalen we af naar de Noordes en beklimmen de molen: vandaar hebben we een schitterend uitzicht over een nog kale maar wel al bebouwde Naweg! (Noordes 1).
We hopen dat u er weer plezier aan beleeft. We danken iedereen die dit jaar een bijdrage heeft geleverd aan de uitbreiding van de site. Blijft u uw anekdotes en beeldmateriaal toesturen! Tot in het jaar 2004!!