01-01-2002

Heeft u hoofdpijn? Nee? Kunt u op uw vingers nog tot tien tellen? Ja? Mooi zo! Dat betekent dat niets u in de weg staat om het jaar te beginnen met een nieuwe episode van onze feuilleton. In het nieuwe jaar ook tijd van nieuwe dingen. Gisteravond wees oud dorpsgenoot Gineke Zikken mij nog op haar totaal vernieuwe site en dat het jaar 2002 toch niet feestelijker kan beginnen met een kijkje op die site? Dat is ok zo ja: Klik hier om naar haar vernieuwde site te gaan.

06-01-2002 Zoals elk jaar na de jaarwisseling nemen de bezoeken aan deze site ineens geweldig toe. Er zijn weer velen nieuw in onze kring. Welkom! Het gastenboek is even 'van slag' geweest, maar hij doet het nu weer. Dus wie nog niet heeft getekend: doen!
Vandaag alweer de twintigste aflevering van onze feuilleton. De boerenbeweging Landbouw en Maatschappij krijgt voet aan de grond in het Drentse, en ook in Gieten. De Jalvings willen naar de protestbijeenkomst in Bellevue te Assen en daar gaan luisteren naar de uit Winschoten afkomstige Jan Smit. Het zou leuk zijn om het ware krantenverslag uit de Assercourant van deze bijeenkomst te krijgen. Want de opkomst is in die tijd massaal geweest!! Ik ben er erg nieuwsgierig naar!
15-01-2002

Op Internationale Vrouwendag presenteren de Heren van het Collectieve Geheugen van Gieten een nieuwe aflevering. Het is nu immers toch lekker rustig in huis...

Het is crisis Het journaal kan er maar geen genoeg van krijgen. Maar wat zagen we deze week ineens op de tv? De RABO-bank heeft dikke winst gemaakt. Ons aller Boerenleenbank, waar de directeuren de overvallers te lijf gaan. Want dat was immers het geval in ons dorp in 1965. In deze maartaflevering neemt deze bank een grote plaats in. En al die pagina's hebben een hoog Willem Huting gehalte. We hebben een filmpje van de bank in 1958 en 1966, met in de hoofdrol Willem Huting als geldteller en gerfiekbedwinger. (Straten > Schoolstraat > Schoolstraat 4a Boerenleenbank). Dan hebben we een verslag van de overval uit de Leeuwarder Courant van 26 januari 1965 met in de hoofdrol Willem Huting. Dit verslag kunt u bereiken via een andere pagina, waarin de plezierige nasleep van de overval aan de orde komt, met daarin een hoofdrol voor Willem Huting. (Straten > Schoolstraat > Schoolstraat 4b De Bankoverval 1965).

Maar er is meer. We hebben een mooi familiekiekje op de Gasselterweg, het geeft een beeld van die straat in 1931. (Straten > Over het spoor > Gasselterweg 1). Ook laten we u een mooie fotovangst zien met drie legendarische TT-rennens op de parkeerplaats bij Hendrik Hatzmann van Hotel Centrum ( Rubrieken> Persoonlijke Notities > 8: TT in Gieten). Op een oude pagina van de Gieterschool hebben we een foto uit 1964 met zelfverhuizende schoolkinderen. (Fotoalbum > Dorpsfoto's > Index > Foto 30 Gieterschool). En tenslotte gaan we even terug naar een minder florissante periode van korfbalclub Animo (Specials > Korfbalclub Animo)

De vorige keer hebben wij u opgeroepen Gieter ijsbaanfoto's in te sturen. Er is wat binnengekomen, maar dat krijgt u de volgende keer te zien. Eerst willen wij ook nog graag die van u ontvangen.

En voor wie het nog niet in de gaten heeft gehad: er is op 22 februari een tussentijdse vernieuwing geweest van de groepsfoto's. Dus als u die nog niet heeft gezien dan moet u daar alsnog naar toe om nieuwe foto's te bekijken uit 1946, 1955, 1958 en 1959. (Fotoalbum > Groepsfoto's) Voor elck wat wils zoude ick bijna willen zeggen. Veel plezier ermee. Wij vernemen graag uw reacties! We danken Roelof Boelens, Klamer Bos, Jan Postmus en Henk Wilms voor hun inzendingen voor deze aflevering.

25-01-2002 Roerige weken.Was het gastenboek goed en wel gerepareerd, bleek hij daarna al weer snel van slag. Maar nu is ie stabiel. (Wegens storing is deze inmiddels verwijderd) Verder een paar mooie aanvullingen. Op de pagina met 'extra foto's' van Hotel Braams heeft Klamer Bos een mooi oorspronkelijk commentaar uit 1900 op de verbouwingen gevonden! Daarnaast is ook Willem Hadderingh ook deze keer weer een hofleverancier. Hij levert een mooie foto van een stel (M)ULO-leraren. Zie foto 38 in het fotoalbum. Het inspireerde hem ook zijn schooltijd voor het nageslacht vast te leggen. Hij roept de hulp in van klasgenoten om een paar leemtes in zijn geheugen op te vullen. Kies bij rubrieken: Persoonlijke notities. Zie aflevering 10.
04-02-2002 Zoals vele zuiderlingen het carnavalsfeest onvluchten, zo ben ik mijn stad ontvlucht op de historische datum 02-02-2002. Ik zat lekker in het zonnetje op een rustig terrasje. Vandaar dat u nu pas de 21ste aflevering van onze feuilleton te lezen krijgt.
15-02-2002 Even naar de warme koeienstal van vroeger. Ziet u het voor u? "...het hurken voor de koeien en kijken hoe knollen en hooi werden neergegooid voor die trage, heen en weer bewegende koppen, die langzame, ruwe tongen, die vadsig en lui een stengel, een knol pakten om die mechanisch naar binnen te hijsen om daar verder te kunnen gaan met dat eeuwige malen van de kaken, terwijl de ogen onbewogen doorgingen met het staren naar een nooit geziene verte." Gerard Nijenhuis beschrijft het in een nieuwe aflevering in onze feuilleton. Tranen, mensen! Binnenkort ook weer andere bijdragen. Het is een beetje druk nu!
26-02-2002 Een ouderwetse vernieuwing van de site. En hij is prachtig deze keer. Mede door het mooie materiaal dat mij door diverse verenigingsleden werd aangereikt is er deze keer veel te lezen en te zien over 't Heidebloempje. Het is dit jaar 90 jaar geleden dat deze vereniging werd opgericht.Hoewel men tegenwoordig zingt onder de naam Gemengd Koor Gieten, wordt er wel vanouds het jubileum gevierd. Wat kunt u aantreffen? Foto 39 in het foto-album, een persoonlijke notitie van Adam Veenhof, in Oproepen/Agenda een uitnodiging voor iedereen voor het jubileum-concert, en een geheel eigen pagina over de geschiedenis van de vereniging. Hartelijk dank voor het beschikbaar gestelde materiaal: wie zaait, zal oogsten!! Kies vanaf de homepage straten Special: Heidebloempje. Voor de trouwe volgers van de feuilleton is het bericht bestemd dat de volgende aflevering geplaatst zal worden op 5 maart!
05-03-2002 Een nieuwe aflevering van "Het jaar van de ooievaar". Een beetje laat volgens het schema, maar ik was er een paar daagjes tussenuit. Er wordt een boeldag gehouden bij Oldenhuis. Het is een vrij precieze beschrijving zoals ik er ooit nog één aan de Spekstoep beleefd heb. Toen Ep Hilbrands met zijn boerenbedrijf stopte werd ook al het vee achter ons huis tijdens een publieke verkoping verkocht. Ik kon me dan ook helemaal inleven in het gevoel van Gerhard!
11-03-2002 In het begin van het bestaan van deze site heb ik de opschudding en de opwinding in ons dorp al eens beschreven na de overval op de Boerenleenbank. Hoezeer de tijden zijn veranderd mag blijken uit het feit dat ik vandaag thuis aan het werk was en pas in het 8-uur journaal vernam dat er bij 'de buren' in de Rembrandttoren een vent 20 mensen gegijzeld had vanwege een slecht functionerende breedbeeldtelevisie. Ik vergun u een kijkje vanuit mijn kamerraam. Philips is echter onlangs naar de middelste toeren verhuisd. Dus die gek zat een torentje mis met zijn tv. Moderne tijden in de grote stad. Vroegen we ons in Gieten nog af wie er naar het ziekenhuis was gebracht omdat we de Citroën-DS ziekenauto met grote snelheid richting zandvoort hadden zien rijden, hier kijken we zelfs niet op of om wanneer er in de straat een ambulance stopt...
Vanwege het enthousiasme van verschillende bezoekers heb ik het fotoalbum uitgebreid met nog een mooie foto van Heidebloempje uit 1937. Met kabouters!!
15-03-2002 Alweer tijd voor een nieuwe aflevering van onze feuilleton. In de Veenhof gaat Olga naar Ben en gaat Onno met Sal naar 't veld om te jagen. Waar moet dat heen? En let op: alle namen van foto 39 zijn inmiddels ingevuld!
31-03-2002 Het is Pasen. Daar zijn we mooi klaar mee! Feest hier in huis, want gisteren hebben we de 20duizendste bezoeker aan het Collectieve Geheugen van Gieten mogen ontvangen. Maar deze feestelijke gebeurtenis wordt toch behoorlijk overschaduwd door de gebeurtenissen in Israël, in de bezette Palestijne gebieden en in Ramallah. Wilt u uw wereld beperken tot ons oude dorp, dan gaan we nu weer een paar mooie oude foto's zien. Ga naar de verzamelpagina van de Oude Groningerweg, en kies dan voor de derde pagina. Ook is er een nieuwe aflevering van onze feuilleton. Aflevering 25 alweer! En alsof het pasen krijgt u daarnaast ook nog eens een persoonlijke herinnering van Wim Hadderingh voorgeschoteld over de politie-inval in The House in 1970. Deze keer vanuit het perspectief van een ambtenaar in functie! Kies daartoe in het eerste keuzevak "Persoonlijke notities" naar. Ik wens u met dit alles veel plezier. U komt zomaar aan notenschieten of eiertikken niet toe!
14-04-2002 Bij het naderen van de Tweede Kamerverkiezing gaan we terug naar de politiek van de jaren dertig. In onze feuilleton houden de ontevreden Gieter boeren een geagiteerde demonstratie op de Brink. Voor wie nieuw is: hoe kom je daar ook alweer? Kies in de Homepage in het bovenste vakje Feuilleton en schiet als een speer naar het enerverende verhaal van Ht jaar van de ooievaar.
22-04-2002 Met sommige plekken in Gieten is het reukgeheugen sterk verbonden. Komt u ook wel eens op een plaats dat u ineens denkt: zo rook het ook altijd bij het stinkgat van Udema? Dit is dan een negatieve geurassociatie. Maar er is ook een hele positieve en dat is dan de geur die terug doet denken aan bijvoorbeeld de oude klompenmakerij van Gerrit Geerts aan de Spekstoep. Heeft u ze toch ook gedragen, die mooie gele klompen? In de winter was het verplicht kinderschoeisel, want dan ging het erom wie de hoogste sneeuwklossen onder de klompen kon fabriceren fabriceren! In 1953 besteedde de Noord-Ooster uitgebreid aandacht aan onze oude klompenmaker. U kunt de pagina van Klompenmaker Geerts aantreffen op de Spekstoep-verzamelpagina.
01-05-2002 Gisteren hebben we met ons allen dan toch de Koningin in Drenthe kunnen zien rondhuppelen. Maar wat was het verevelend weer, vond u ook niet? Maar blij dat het weer 1 mei is! Immers dan is er weer de nieuwe aflevering van ons vervolgverhaal het Jaar van de Ooievaar. Het 27-ste deel alweer. Wordt het nog wat tussen Ben en Olga??
12-05-2002 Waar was u maandagavond omstreeks 6:00 uur? Dat is tegenwoordig de vraag die je het publiek hoort te vragen. Ik was in Hilversum! Maar ik heb het niet gedaan! Zo dat hebben we dan ook weer gehad.(Als u dit verhaal pas in december leest: het ging over een moordaanslag op een politicus) Vandaag een kleine, maar mooie uitbreiding van het foto-album. Uit de sportieve geschiedenis van Bonnen!
15-05-2002 Eindelijk is ie daar: de ooievaar. Een teken van verwachting in ons verscheurde dorp. Mooi symbolisch dat dit juist op onze dag van de verkiezingen gepubliceerd wordt. Dat we maar met ons verstand zullen kiezen en ons niet laten leiden door hypes en hysterie. Het 28-ste deel van onze feuilleton is nu te lezen!
22-05-2002 Klein maar fijn is de verandering van vandaag. U moet even kijken op de toevoeging van een aantal nieuwe onderwijzers van de Gieterschool, met tevens een mooie link waar u uw oude schoolvrienden kunt ontmoeten. Ook is er op de pagina van het Woltman-museum een foto toegvoegd. Een van de museumstukken rijdt nog steeds als oldtimer op de weg!!
01-06-2002 Ondertussen is het voorjaar in Gieten en in de Veenhof. De uitslag van het schoolexamen van Sal is bijna bekend. Onno verliefd op Sal, en Olga op Ben. Huh?? Gebeurt dat ook in ons dorp?? De ooievaars zitten al op hun eieren, maar er is iets vreemds... In de war? U zult het niet meer zijn na het lezen van de volgende episode van Het Jaar van de Ooivaar.
08-06-2002 Jarig vandaag! Lag ik vroeger bijkans een week wakker als die dag weer aanstaande was, tegenwoordig heb ik amper de tijd om te wennen aan de nieuwe leeftijd, of de volgende staat alweer voor de deur. Op deze wijze kan het niet lang meer duren of ik moet zelf onderdeel worden van deze site... Maar gelukkig zijn er nog foto's die veel beter passen en veel ouder zijn. Kijk maar eens naar de mooie foto's op de tweede pagina van het voormalige station van Gieten. Te bereiken via de Stationsstraat.
15-06-2002 Bent u ook in de ban van het voetbal? Het WK dat eerst niks leek te worden, maar die nu de ene na de andere leuke wedstrijd biedt. Eigenlijk hebben we helemaal geen tijd om te lezen, maar voor de feuilleton moet natuurlijk alle wijken. Een trieste episode deze keer: het huis van Oldenhoes wordt afgebroken.
01-07-2002 Een beetje een trieste dag vandaag: de laatste aflevering van het jaar van de ooievaar is geplaatst. Vanaf nu kan iedereen die nog aan het boek moet beginnen het verhaal in één keer uitlezen. Het was zo vertrouwd elke twee weken weer een nieuwe aflevering van dit mooie dorpsverhaal. Bij deze bedank ik nogmaals de auteur Gerard Nijenhuis, die geheel belangeloos meegewerkt heeft aan dit "project". Wat moeten we daar nu voor in de plaats stellen... Heeft iemand van u leuke suggesties? Vervelend is ook dat al twee weken lang het gastenboek 'tijdelijk' niet beschikbaar is. Dat krijg je ervan als je voor een dubbeltje op de eerste rang wilt zitten. Ik maakte gebruik van een extern gastenboek. Van de ene op de andere dag was het gastenboek zomaar foetsie. Ik kan daar helaas verder ook niks aan doen, ik hoop dat ie toch nog weer terugkomt. Anders moeten we maar een nieuwe zoeken, want het is toch wel leuk al die berichtjes van anderen te lezen. Vond u dat ook niet? Nu, kop op. Goede vakantie, als u er voor een paar weken vandoor gaat.
06-07-2002 Voor de vakantievierders die in eigen land zijn gebleven is het allemaal een beetje triest gebleven: nog geen weer om over naar huis te schrijven. Zij zullen verlangen naar hun internet-pc en Het Collectieve Geheugen. Vooral die gasten met roots in het Westerend moeten even opletten: hun buurtgenoten staan er deze keer in het fotoalbum weliswaar in zwart-wit gekleurd op. Ook heb ik Gineke beloofd onze oude dorpsgenoten erop te wijzen dat zij in Drenthe exposeert: Van 7 juli tot 30 augustus in Wezup in Kusthuis Interlokaal. Kijk in de rubriek Oproepen/Agenda.Dus als het mooi weer wordt: spring op de fiets en grijp de kans om haar werk in het echt te bekijken!
22-07-2002 Het Zuiden van Nederland begon de dag met een aardbeving: het eerste resultaat van het opbouwende herstelwerk van de regering Balkenbende? Als we werkelijk een kijkje willen nemen bij oude waarden, dan moet u de advertenties van de vroegere Gieter middenstand lezen! U kunt het vinden door op de homepage te kiezen in het tweede keuzehokje te kiezen voor: Specials > Advertenties.
12-08-2002 Het wordt weer een beetje nornaal. In het Noorden zijn de scholen weer begonnen. Dus je zou denken, dan kan het Collectieve geheugen er ook weer als vanouds tegenaan. Jammer, maar helaas. Ik ben licht gehandicapt. Na jaren trouwe dienst heeft mijn scanner het begeven. De reparateur dacht hem gemaakt te hebben. Niks daarvan, de resultaten zijn nog even slecht als toen ik besloot hem daar maar naar toe te brengen. Dus is het even behelpen. Ook vervelend is dat het gastenboek nog steeds niet terug is. Ik wacht nog even, maar anders moeten we wat nieuws verzinnen. Vorige keer waren we al begonnen met onze gang langs de verschillende middenstanders. We zetten deze tocht vandaag voort.
20-08-2002 Gisteren met eigen ogen kunnen aanschouwen dat de oude nieuwe Gieterschool helemaal van de kaart is geveegd... Het grote imposante gemeentehuis heeft er nu een prominente plaats ingenomen. Vandaag roep ik uw aller hulp in bij een belangrijk onderzoek. Kijk even binnen de rubriek Oproepen/Agenda!! Bij voorbaat reeds dank.
08-09-2002 Gieten heeft een nieuw gemeentehuis.Waar veel oud Gieters vroeger naar school gingen,daar gaan ze nu voor een paspoort voor de balie van de afdeling Burgerzaken een nummertje trekken. Of worden er in Gieten nog steeds geen nummertjes getrokken? Ik moet eerlijk bekennen dat ik het nieuwe gemeentehuis weliswaar een imposant gebouw vind, maar ik vind het beslist niet lelijk! Hoe denken de Gieters daar eigenlijk over? Wij houden ons maar bij de dingen die voorbij zijn. Vandaag een mooie aanvulling van het fotoalbum. Een werkelijk schitterende oude foto van de vrijwillige brandweer. Beste mensen wilt u toch nog eens een keer uw kasten nakijken op foto's van mooie oude en verdwenen dorpsbeelden? Er moet toch nog veel meer moois zijn??
23-09-2002 Nog snel even een vernieuwing van de site, voordat ik mijn spulletjes bijelkaar pak en voor een paar weekjes lekker op vakantie ga. Allereerst heb ik het adres van het gastenboek maar verwijderd. Het was geen verbinding meer, en iedereen kreeg hier error 404. Wel jammer, vind ik. Ik zal rondzien of er binnen het kader van "voor een dubbeltje op de eerste rang" nog mooie alternatieven zijn. Suggesties zijn welkom. Vandaag de derde aflevering met creatieve advertenties van Gieter middenstanders uit ongeveer 1937. Tot over een paar weken!
07-10-2002 Terug van vakantie, en het weer is meteen herfstachtig. pepernoten en chocoladeletters vullen alweer de vitrines van de banketbakker. Het is nog maar 7 october. Naast dat u het condoleance-register voor gisteren overleden Prins Claus op vele sites hebt kunt tekenen, is het vanaf vandaag ook weer mogelijk om een berichtje achter te laten in het nieuwe gastenboek van het Collectieve Geheugen. U kunt er vanaf de homepage naar toe springen!
15-10-2002 Groot probleem!! Mijn homepageruimte is weer opperdepop. Ik weet niet wat te doen.Heeft u suggesties? Uitbreiden? Stoppen en bevriezen?Met wat gepruts is het deze keer dan toch nog gelukt. Allereerst moet ik u verwijzen naar de laatste toevoeging van het foto-album. Mij is gezegd dat daarin wat feitelijke onjuistheden over Gietens eerste brandweer stonden. Die moeten eerst even rechtgezet worden. Daarna moet u naar de verzamelpagina van de Brink gaan. En via 8C, kunt u naar een nieuwe House-pagina gaan waarin we ons toeleggen op de publiciteitscampagnes van de jongeren...
03-11-2002 Ik heb me de afgelopen dagen vreselijk uit de naad zitten werken voor deze site. U zult zeggen: "daar zie ik niet zoveel van!" Het is dan ook voor het grootste deel onzichtbaar. Eigen familie heeft een voorlopige oplossing geboden voor het ruimteprobleem. Ik heb veel foto's van deze site op een andere locatie gezet, zodat we weer wat armslag hebben voor nieuwe dingen. Komt u maar op met uw materiaal, want ik ben bijna uitgedroogd. Verder ook nog wat minimale inhoudelijke vernieuwingen. Een mooie foto van Achter 't Hout, een bezoeker die de informatie over de spoorlijn wat specificeert (stationspagina-1), en een link naar de genealogische huispagina van familie Van het Hof uit Kostvlies.
01-12-2002 Het heeft even geduurd voor er weer een nieuwe pagina was. Maar vroeg of laat komt ie wel! Het is een speciale dag vandaag. De site is op de kop af 4 jaar in de lucht. Er zijn inmiddels al meer dan 26.000 bezoekers geweest. En ook stijgt het gemiddelde aantal bezoekers per dag nog steeds. Dat zit zo ongeveer tussen de 20 en 30. Ook is de site landelijk doorgebroken. Wist u dat u deel uitmaakte van een reminicentieproject?? Dat wij een site hebben met Sociale Kwaliteit? Echt waar! U kunt het lezen op pagina 14 in het dossier "ICT en sociale kwaliteit" die werd gepresenteerd op de landelijke trapveld conferentie op 28 november in Den Haag. Op de site vandaag een verhaal over de legendarische optredens van Big Boss Bongo in de jaren zeventig. Voor u het gemakkelijkst als u eerst nog even in het fotoalbum het verhaal bij foto 14 gaat lezen. Ik wens u een goeie Sinterklaas toe. Dat we maar weer flink mogen uitpakken.
16-12-2002 De eerste kleine vorstperiode in inmiddels alweer voorbij. ik was zielsgelukkig om op de Amsterdamse tv een 'ijsmeester' uit Noordlaren te horen zeggen: 'ik ben zo bliede dat het hier is en niet in Veenoord' Alsof ik thuis kwam... Zo snel als de vorstperiode voorbij ging, zo zal ook de rest van het jaar wel voorbijrazen. Toch nog even wat nieuws op deze site. In de eerste plaats heb ik gemerkt dat de mythe van Big Boss Bongo nog steeds voortleeft. Veel reacties gehad. Natuurlijk is deze plaats ook geschikt voor het uitwisselen van kerst- en nieuwjaarsgroeten!! Vandaag weer even terug naar school. Op de tweede pagina van de Schoolstraat gaan we even terug naar de klas van juf Brinks en het ritueel van het drinken van schoolmelk. En daarnaast wordt op de pagina met "onderwijzers op de Gieterschool" uit de doeken gedaan waarom Gieters zoveel mooier kunnen zingen dan de Eexters of de inwoners van Gasselte. Goede munitie voor de neijaorsvisite!! Tenslotte nog een dankbetuiging. Hoevaak hebben de mensen mij wel niet gevraagd waarom ik zo'n moeilijk internetadres heb. Want velen blijken te zoeken via "www.gieten.nl" In het zoeken naar het spoor vande eigenaar van www.gieten.nl kwam ik terecht bij Arnold Bergsma uit Haren. Hij is de eigenaar van deze domeinnaam en is zo aardig geweest om onze site 'om niet' voorlopig te koppelen aan dit adres. Hulde !