Petroleumboeren

Terug naar: Specials

Van Geert Moek uit Zevenhoven kreeg ik deze mooie foto van de 'pieteröliekerels' Westerhuis.

Harm (1918-1997) en Jan Westerhuis (1928-1997) Ze poseren hier, zo rond 1950 voor hun petroleum-ventwagen. De petroleumhandel was in die tijd waarschijnlijk nog bloeiend.

Ik heb deze foto gedateerd op ongeveer 1950. Wie goed kijkt kan zien dat de foto ongeveer bij de tip van de Oude Wildervanksterweg met de Spekstoep gemaakt is. En de Oude Wildervanksterweg was toen een zandweg. Ik weet dat toen ik als kind aan de Spekstoep woonde, men de verharde Oude Wildervanksterweg ook wel "nei straot" noemde. Dus als dat in mijn kindertijd nog "nei" was, dan moet het ongeveer rond 1950 zijn geweest dat deze straat verhard werd. Er is vast wel iemand van u die dit precies weet. We horen het graag!!

Toen we deze foto eerst in het foto-album publiceerden zaten we nog vol vragen: Wie weet waar deze petroleumboeren precies woonden? Waren er meer petroleumboeren in Gieten? Was er een moordende concurrentie in de Gieter petroleum-branche??

Paul Oosterhof weet ons te vertellen dat dit bedrijf was gevestigd achter op de Gasselterdijk ongeveer tegenover het huis waar een Koburg woonde.

Van de heer Redeker uit Roosendaal ontvingen we wat belangwekkende informatie over de concurrentiestrijd tussen de Gieter petroleumboeren.

De Westerhuizen van hierboven reden in knalgele karren. Want ze handelden in het merk "Automaat" Dit in tegenstelling tot petroleumboer Weitering van de Grensweg. Die had een rode kar van "Caltex". In het begin ventte hij zelfs nog met een hondenkar.

Deze kleurstelling kwam ook terug in de petroleumkannen die door de klanten aan de weg (?) werden gezet. Rood en geel dus. Er waren klanten die wilden dat beide leveranciers een boterham aan hun stook- en kookactiviteit mochten verdienen. Dat was voor de gele partij geen belemmering om vroeg op te staan om ook de rode kannen met "gele" petroleum te vullen. "Gele" Westerhuis hield zich van de domme, maar de klanten betaalden wel gewoon aan hem.

Albertje, de dochter van Jans en Janna Weitering dacht bij het lezen van dit verhaal ineens aan een paar foto's in haar fotoalbum. Schitterende foto's kunnen we wel zeggen.

U ziet dat Caltex hier op dat moment weer Texaco heette

Op deze foto is Jans bij klanten in de Julianalaan. Het paard voor zijn wagen luisterde trouwens naar de naam Fanny. De kinderen zaten zolang op zijn wagen. Eigenlijk wel benieuwd of we kunnen achterhalen wie dat zijn. Ik zal proberen ze wat beter in beeld te brengen.


De familie Holthof die juist op deze plaats woonde (en nog woont??) heeft eens gekeken of ze nog wat van de oude buurtkinderen herkennen. Ze komen tot deze opsomming: Ankie Huizer, Eddy Holthof, Rina Huizer, Hennie Gé Hazelaar en Lucretia Oosting.

Het is bijna niet te geloven, maar we hebben de originele foto van de kinderen en de petroleumkar gekregen. De oude heer Huizer uit de Julianalaan is de fotograaf geweest. Zijn dochters Rina en Ankie kwamen ook op deze  pagina terecht en dachten: verrek!! Rina kwam eerst nog met de mededeling dat de suggestie van de familie Holthof in ieder geval niet juist is. Het zijn zéker Lucretia en Hennie-Gé niet. Ze gooit Mente Moek nog in de strijd. Maar u kunt nu allemaal ook nog wat duidelijker bekijken, want we plaatsen hier natuurlijk ook de veel duidelijker foto.

  (10-2006)  We ontvingen een berichtje van Henk Loerop. Hij woonde vroeger op Julianalaan 4. Hij ontdekte deze site en kwam terecht op deze pagina. Tot zijn grote verrassing ontdekte hij zichzelf op de bok van de oliekar van Weitering. Hij is de jongen helemaal links...

  (12-2006)  Er is een nieuw licht geworpen op de bezetting van de bok van Weitering's petroleumkar. Henk Bruinsma reageerde: "De beide andere jongens op de kar zijn m. i. Auke en Wim Haitsma. De familie Haitsma woonde in die tijd, begin jaren 50, aan de Julianalaan 10. Wim, de oudste, zit helemaal rechts, Auke in het midden.

  (01-2010)  Nog altijd zijn we niet klaar met die kinderen op de petroleumkar. De familie Olthof suggereerde dus dat Rina Huizer op de foto zou staan. Maar zij is het zelf die deze suggestie ontkracht. We ontvingen het volgende bericht van Marina Kraaij-Huizer, zoals ze tegenwoordig heet:

Beste mensen,
Lange tijd heb ik niet op jullie site gekeken. Tot vandaag. Zo kwam ik weer bij de foto van de kinderen op de petroleumkar van Weitering. Nu de foto uitvergroot is, is het duidelijk dat diegene in het midden een ander is dan ik; iemand heeft daar ook een jongen in herkend. En dat kan ook beter. Want ik scheel 8 jaar met dat meisje ernaast: Ankie Huizer. Ik was toen waarschijnlijk net of nog niet geboren!
Dus blijft er over: wie is het andere (blonde) meisje?

Met vriendelijke groet,
Marina Kraaij-Huizer

Zo is dat: Wie is het andere blonde meisje???

  (09-2012)   Een verrassing! Langer dan zes jaar heeft de vraag welke kinderen op de bok van de petroleumwagen zitten uitgestaan.  Het antwoord kwam van het ontbrekende blonde meisje zelf.

Ik zag dat jullie nog steeds op zoek zijn naar het blonde meisje op de petrolelieumkar. Nu dat ben ik Harmanna Geertje Pekel (Mannie) .
Hopende jullie geholpen te hebben groet ik H.G Verhagen Pekel

Nou en of ze ons daarmee geholpen heeft!

 

"Automaat" bediende zich van een geweldig marketinginstrument. Ze gaven wekelijks een stripverhaal uit. Die kreeg je als je klant was van Westerhuis. In de jaren vijftig schijnt de spreuk uit dat verhaal bekend te zijn geweest:

Peter Olie was een rakker, bij de hand en altijd wakker"

Inmiddels heeft heel Nederland zich bijna bemoeid met het compleet krijgen van het vers.
De ontwikkeling daarvan kunt u lezen binnen oproepen/agenda: Oproep Peter Olie

De nog ouderen onder ons zullen de nog veel en veel bekendere slotzin uit "De Automaat" weten te herinneren:


 

 

Pijpje Drop was een negerjongen en beleefde spannende avonturen. Let u eens op het recht-toe-recht-aan taalgebruik:

Voor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet u een e-mail in de brievenbus van
"Het collectieve geheugen":

Terug naar: Specials