Oproep: ijspret op Gieter ijsbaan

(2009-02) In januari hebben we met ons allen, voor zover we daartoe nog in staat waren natuurlijk, weer eens flink geschaatst. Ook op de ijsbaan van Gieten zijn er als vanouds baantjes getrokken, wedstrijden verreden en volop gekrabbeld.

Marianne Pepping reageerde in ons gastenboek: "altijd leuk om deze site te bezoeken om zo een beetje het verleden van Gieten in te duiken. Ik vroeg me af, om met de ijsgekte van deze periode mee te doen, of er mensen zijn die nog foto's hebben van de ijsbaan van vroeger?

Volgens mij zijn er op deze site nog geen foto's van?

Ik ben benieuwd....De herinneringen aan de kwast met een knakworst waren bij mij afgelopen week heel levendig!"

Marianne heeft niet helemaal gelijk dat er nog geen foto's van de ijssbaan op de site staan. Op één van de Udema pagina is er sprake van het jaarlijks verkleed schaatsen van een aantal personeelsleden van Udema. Hier zijn de foto's:

verkleed schaatsen op de ijsbaan in Gieten

verkleed schaatsen op Gieter ijsbaan

Maar Marianne heeft wel gelijk dat er nog niet veel zijn. Terwijl iedereen natuurlijk wel een oude schaatsfoto van zichzelf in het plakboek heeft zitten.

Ik zal daarom zelf het spits afbijten. De grootse schaatscarrière van mij begon met vallen en opstaan op de Gieter ijsbaan. Daar waren geen hoge noren voor nodig. De foto is van ongeveer 1966.

Henk A. op de schaats.
Henk viel nooit!!
 

 

(2009-05) Bij  het aanbreken van de zomer is er eindelijk eens iemand die wil laten zien dat ook hij ook behoorde tot de snelle scheuvellopers op de Gieter ijsbaan. De foto's zijn van Klamer Bos uit ongeveer 1960. Wie durft er nog meer voor uit te komen??


Klamer is klaar voor de start - op de achtergrond
wil nog iemand op de foto...

 


...rondje 35...

 

(2012-12) De tijd met kansen op strenge vorst staan weer voor de deur. Meer dan drie jaar na de laatste toevoeging komt er weer een foto van een oude schaatscrack. Anke Nobbe in een klassiek trainingspak draait hier in 1963 haar rondjes op de ijsbaan in Gieten.  We hopen dat ook anderen hieruit moed putten om ook hun bewijzen van vroege schaatsvaardigheid aan de openbaarheid prijs te geven

Anke Nobbe op ijsbaan
...1 seconde onder het schema...

(2013-02) Trea Zikken uit Benthuizen stuurde een Schakelbericht uit 1980 in. Wij begrijpen waarom dat bericht in haar plakboek is geplakt. Zij deed op 19 januari 1980 mee aan wedstrijden voor meisjes in de leeftijdsgroep 12 t/m 14 jaar. Zij won glansrijk. Een dag later (20 januari 1980) bewees Trea haar vorm in de Gemeentelijke kortebaan-kampioenschappen. Onder grote publieke belangstelling, ongeveer 700 toeschouwers, werd zij toen tweede. Maar daarbij moet wel worden aangetekend dat zij streed tegen kanonnen die normaliter uitkwamen in de senior-leeftijdsklasse.

(2014-01) Een jaartje verder komen er ineens twee nieuwe bijdragen voor de verzameling ijspret op de Gieter ijsbaan binnen.
Het zijn Clara van Dijk en Jan Joling die deze sportieve foto's van hunzelf instuurden.
Allebei nog spat veranderd...

Vergelijk de foto van Jan met die van Anke hierboven en we kunnen vaststellen wat in 1963 de mode was op het gebied van de aerodynamische schaatspakken.

Clara van Dijk op ijsbaan in Gieten
Clara van Dijk in de winter van 1965

Jan Joling op ijsbaan Gieten 1963
Jan Joling in de barre winter van 1963.
't Ziet er hier overigens wel zonnig uit...

(2014-01) Toen meester Jan Joling eenmaal zijn sportieve foto had getoond, toen durfden een aantal van zijn oud-leerlingen ook wel.


Hennita Hadders en Björn Vos trekken samen een baantje. Welk jaar??


Ook Jan Hoekman, tegenwoordig woonachtig in Spijkerboor staat klaar voor de start.
Zelfde vraag: welk jaar??

 

(2016-01)  Eindelijk weer eens een nieuwe crack op de ijsbaan van Gieten

Dit is Geert Moek, toen nog zonder snor. Dit moet ongeveer in 1947 zijn geweest. 
Hij was toen een jaar of twaalf oud. Kijk uit Geert, je rijdt bijna in een wak!!

 

(2017-02)  Het was op 27 januari jongstleden dat de ijsbaan in Gieten door kinderen weer eens betreden mocht worden. Wij vonden dat een mooie gelegenheid om de ouders en grootouders nog eens op zoek te gaan naar oude foto's van de Gieter ijspret. Het heeft weer een mooie uitbreiding van deze pagina opgeleverd.

Eerst laten we een foto van Klamer zien. Want voor de schaatspret kon beginnen moesten we eerst een kaartje kopen of we lieten ons op de trui gespelde abonnementskaart zien. De ingang van de ijsbaan was hier nog aan de Wemenweg.

Henk Bos op de ijsbaan in ongeveer 1959.
Pas op Henk, je veter zit los!

Hetty Heins heeft wat houvast gezocht in de sneeuw.
Daar kon je lekker stevig staan, zonder alle kanten op te glijden.

 

Trieneke Ensing showt hier haar schaatskunsten in ongeveer 1965
Wie was dan haar publiek?

Zusje Fenna en vader Klaas kwamen kijken ...

 

 

Tineke Hatzmann is nog lang niet moe en schaatst nog een extra rondje

We gaan nu naar de afdeling kleur. In de volgende foto's merken we ook het verschil op tussen de schaatsen die werden gedragen. Eigenlijk begonnen we allemaal op houten Friese doorlopers te schaatsen. Maar als middelbare scholier wilde je daar eigenlijk toch niet meer op gezien worden. Was niet stoer. Er kwamen dan snelle noren. Althans voor de jongens. De meisjes gingen vaak voor mooie 'shiny' witte kunstschaatsen. Dat jongens op hockeyschaatsen gingen rijden is eigenlijk uit weer een later tijdperk.

Deze foto is uit 1965 van Roelof Schuiling en Jantienus Kamping.
Cowboy Roelof deed het op noren, maar Tinus schraapte de baantjes nog op 'houtjes'
.

Eigenlijk begon een schaatscarrière met een eerste ijsbaanbezoek met je ouders en dat bij voorkeur 'op de slee'.

Niesje van der Molen trekt hier de slee met daarop haar dochter
Marijke en Leonoor Visker. Marijke draag hier nog houtjes...

 

Kleine kinderen worden groot. Marijke Bos heeft haar houten schaatsen onder de rubberlaarzen ingeruild
voor een stoer schaatspak en natuurlijk een paar kunstschaatsen.


(2021-02)  Het heeft  een tijdje geduurd, maar we hebben weer een foto kunnen scoren van een jeugdig Gieter schaatstalent.

Egbert Pepping op de houten schaatsen
Egbert (Eppie) Pepping heeft nog geen sneeuw op de knieen -
bewijs van verfijnde techniek!

Stuur nu ook uw oude schaatsfoto's op de Gieter ijsbaan in en dan maken wij er een mooie special van!

Stuur uw foto's naar:

Het Collectieve Geheugen van Gieten