Lin beschrijft haar leven in
Gieten en in Nederland

Terug naar: Persoonlijke notities

Klik hier voor de nieuwste bijdrage van Selina: 15 november 2003


Selina komt uit Maleisië. Zij woont in het kader van een uitwisselings programma van het AFS voor een jaar in Gieten;daar woont ze bij een familie in Bonnen. In die tijd volgt ze school in Assen.We kregen het idee om op gezette tijden wat dagboekaantekeningen van haar in het Collectieve Geheugen te publiceren. We kunnen wel steeds praten over hoe wij tegen het Gieten van vroeger aankijken, maar het is ook wel eens leuk om te horen hoe een buitenlander, met een heel andere culturele achtergrond tegen ons dorp aankijkt.

Ze zal de eigenaardigheden van ons dorp en van onze Nederlandse cultuur proberen te ontdekken en te beschrijven. Zij wil ook graag ingaan op bij lezers levende vragen over haar verblijf in Nederland en haar leven in Maleisië. Aarzel niet, maar stuur de vragen op!

Lin wilde graag in het Nederlands schrijven en we hebben afgesproken dat we voorkomende fouten expres laten staan. Zo kunnen we tevens in de loop van het komende jaar haar vorderingen in het schrijven van de Nederlandse taal volgen.

 

 

Introduction: Dag! Ik ben Selina en ik kom uit Malaisi. Maar jullie kunnen Lin me noemen. Nu woon ik in Gieten, Nederland voor n jaar voor een 'student exchange' . Ik kwam hier in Februari 2003 en ik zal terug naar Malais gaan Januari 2004. Ik ben zeventien jaar, bijna achtien. Ik nog leer Nederlands zo alstublieft als mijn Nederlands slecht is. Ik wil graag aan jullie mijn ervaring in Nederland vertellen. Jullie kunnen mij ook iets vragen, en ik zal te beantwoord alles proberen. Dank u foot het bezoeken van deze 'website', en doei!

3 April 2003 :
Vandaag ging ik naar Amsterdam met een school reis. Het was erg leuk. Wij eerste bezochten een museum dan de Stroganoff 'exhibition'in de nieuwe kerk. De Straganoffs waren heel rijk! Nadat, gingen ik en mijn vrienden winkelen. Wij winkelden zo lang dat mijn voeten pijn deden. Maar he was gezellig. Nadat, gingen wij eten. Aangezien ik nog niet pannenkoeken had geproefd, mijn vrienden nemen ik naar een pannenkoeken restaurant. Ik probeerde pannenkoeken met banaan en chocolade saus. Het was lekker! Maar ik vind het gek te eet pannenkoeken voor avondeten. Ik vind het een ontbijt. De reis terug was ook gezellig. er was n discussie over 'the perfect girl and the perfect guy' in the bus. Die was grappig. Na de hele reis, was ik moe en ik had morgen geen zin in school.

8.4.2003:
Vandaag heb ik het druk gehad. De hele dag, van 's morgens tot 'savonds, bleef ik niet thuis. Daarna school, ging ik met Marlies naar Jiska's. Dat was rond half vijf. In Jiska's, hebben we thee gedronken en een chocolade eitje gegeten. Lekker! In Malaisi, kunnen we geen heel chocolade eitjes krijgen. Misschien omdat Passen er niet een grote 'celebration' is. Daarna thee, gingen Marlies en ik op haar fiets naar Hotel van der Valk in Assen. 'Poor' Marlies moest fietsen terwijl ik alleen zat en de reis leuk vond. In het hotel, hebben wij en andere studenten van school Rotarians ontmoet. We hebben met hun gepraat over hun 'occupations'. We konden welke 'occupation' kiezen. Ik en twee andere studenten, Maaike en Laura, hebben 'TV and radio journalism'gekozen. Christian was er ook, hij is een andere 'exchange student'. Hij komt uit Australi. Aangezien we niet zo goed Nederlands kunnen praten, de Rotarians 'seated'ons aan de samen tafel en spraken Engels met ons. Het eten was ook lekker. Ik heb zo veel gegeten dat ik erg vol was. De rotarian die over 'radio and tv journalism'heef gepraat heef ook Maaike, Laura en mij naar zijn werkplaats uitnodig. I look forward to that!

12 & 13 April 2003
Deze weekend heb ik 'taalweekend'gehad. Het is een kamp voor allemaal uitwisseling studenten van AFS the leren Nederlands. Het was leuk te ontmoet ideren nogmaal en 'exchange' verhalen. Som van de andere studenten hebben heel veel plaats bezoekt. Een van zij heeft Parijs en Berlijn als bezoekt! "Lucky" jongen! Op de eind van de kamp, hebben wij een toets. "Luckily" iederen heeft het gehaald. Tijden de kamp, hebben wij ook Leeuwarden bezoekt. Wij gingen er naar toe
om de kerk die staat scheef te bezoeken. Wij kunnen binnen niet gingen, ik weet niet waarom het zo was. Dus, wij konden langer winkelen. Winkelen was natuurlijk leuk! Ik heb ook in Leeuwarden harring geproefd. Meestal van de andere studenten vonden het niet lekker, maar ik vond het nogal lekker. Na de kamp, he was moeilijk te zei "goodbye" aan iederen.

Na de kamp, heb ik een verjaardag feestje gegaan. Het was een klein feetsje, maar het leuk was. "The way we ate" was heel interressant, ik denk. Elke iemand had een klein "pan" en er was twee groter "pans". Iederen hebben "raw food"op zijn klein "pan" gepakt dan hebben iederen de klein "pan" op die groot "pan"gepakt. Ik was gellukig.

14 April 2003
Vandaag was de eerste keer ben ik naar school gefietst. Oh, ik was zo moe in school, waarschijnlijk omdat ik niet tijden de taalweekend genoeg slapen heb gehad en ook na de verjaardag feestje. Maar vannacht heb ik een "Geschiedenis Presentatie"in school gehad. Het was leuk maar een beetje sij omdat ik niet allemaal kond verstaan. Na de presentatie, konden iederen drinken en eten. Ik was een beetje "suprised"omdat er wijn en beer was. Er is nooit "alcohol" in Malaisi bij een school "activity" . Waarschijnlijk omdat Malaisi een Moslim land is en "alcohol"ferboden in Moslim "law" is.

18 April 2003
Vandaag heb ik "scones" en "chocolate brownies" voor Parsen gebakt! Ik heb nog nooit die gebakt!

20 APRIL 2003, PASEN
Ik vond vanavond een hele speciaal avond. We hebben Pasen in een hele andere manier gevierd dan in Malaisi. We hebben "gourmetten" gegeten. (Die was dezelfde in de verjaardag feestje). Ik dronk wijn met het eten! Dat was heel speciaal voor mij omdat ik niet vaak wijn in Malaisi drink. Het is een heel dure drank in Malaisi. Daarna, hebben we "Straciatella yoghurt" voor toetje gegeten. Dat was heel erg lekker! Ik had niet genoeg! Hehe. Ik vond de avond heel mooi omdat ik Pasen in een heel anders manier heb gevierd. In Malaisi, gaan we meestal naar een restaurant of zo in de middag. Het is niet zo'n grote vierring in Malaisi daarom we geen vacantie tijden Pasen hebben.

26 APRIL 2003
Vandaag was het mijn verjaardag! Het was een heel leuk en special dag voor mij. Somige van mijn vrienden van Malaisi hebben me gebeld en natuurlijk ook mijn familie. Het was heel leuk met hun te praten. Ik mis hun veel!

'S ochtend, heef mijn gastfamilie me wakken en hebben zij "verjaardags" liedjes gezingen. Zij hebben ook "Selamat Hari Jadi" gezingen. Dat is een verjaardag liedje uit Malaisi. Nadat, hebben zij me cadeautjes gegeven. 'S middags heb ik bezoeken van mijn andere gast familie gekregen en 's avonds heb ik een verjaardag feestje gehad. Die was leuk! Veel mensen kwamen, meer dan had ik "expected" (= verwacht). Somige van de andere uitwisellingsstudenten zijn ook gekomen - vier meisjes uit Australi, een jongen uit Australi en een jongen uit Costa Rica.

Toen mijn feestje heb ik een "punjabi suit" gedragd. Dat is traditionele kleding uit Malaisi.

28 APRIL 2003
Vandaag heb ik de "keukenhof" met mijn famili bezocht. Ik vind de naam "keukenhof" een beetje rare naam voor het! De reis naar er was heel lang - ongeveer 3 uren. Maar het was "worth it" (= het waard). De bloemen er waren heel erg mooi en de kleuren heel prachtig. Daarna, gingen wij naar de strand. Na een korten rust, zijn wij Leiden bezocht. Dat is een mooie stad. Ik vind de meestal gebouwen in Nederlands mooi. Natuurlijk de gebouwen in Leiden ook. Wij hebben er iet gedronken en wij hebben een kerk bezocht. De kerk was natuurlijk prachtig. Alle kerken in Nederlands zijn knap. Daarna, gingen wij terug naar thuis. Het was een lange maar leuke dag.

1 - 5 MEI, IN PARIJS
Tijdens deze week ging ik met een AFS reis naar Parijs. Het was heel leuk! Parijs is prachtig! Het was ook beter omdat het een AFS reis was en ik veel mensen van "everywhere" (= overal) heb ontmoet - uit Brazili, Japan, Hong Kong, Thailand, Bolivia, Costa Rica, Argentini, Chili, Verenigde Staten, Zuid Afrika, Noorwegen, Turkije en warschijnlijk andere landen die ik ben vergeten. Er waren veel mensen die dachten dat ik uit Zuid Amerika kom. "According to them", zie ik er niet Aziatisch uit. Maar het was heel mooi dat ik andere studenten uit Azi onmoeten konden - zoals Turkije en Thailand. Het was een beetje makkelijker met hem te "click" omdat we bijna dezelfde culturen hebben. De studenten uit Turkije omdat we uit Moslim landen komen en de studenten uit Thailand omdat onze landen vlakbij elkaar liggen.

We hebben de Eiffel Toren, Notre Dame, Arc d'Trimphe, Het Louvre, Saint Chapelle, Centre Pompidou, Sacre Cour, Museum Rodin, Versailles Paleis, Champs Elysees en de Seine bezocht. Het was natuurlijk "amazing" (=fantastisch) om  "the famous" (=beroemde) dingen te zien zoals de Eiffel Toren, de Denker en "The Gates of Hell" 'sculptures' en de Mona Lisa, maar ik vond de historische plaatsen leuker - zoals de Saint Chappelle en Notre Dame. Maar dat is normaal omdat ik geschiedenis leuk vind. Toen ik bij die plaatsen was, dacht ik "Oh..dit is wat die boeken over gepraat" . Ik dacht dat erg wel over de Versailles Palace. Ik wist dat dat een belangrijke plaats was maar ik had geen idee dat het zo "grand" was. Het "sort-of" maakte me terug in tijd gaan en allemaal dat daar heeft "happened" (= wat zich daar allemaal heeft afgespeeld) te zien. En ik houd van de Saint Chappelle.  Het is een kerk die van Koning Louis gebouwd. De beneden  "floor" (=verdieping) was voor openbaar en de boven "floor" voor zijn prive gebruik. De boven "floor" was heel aardig - met "stained glass" "everywhere" . Het was een zonnige dag daarom het nog mooier was. Toen ik bij de Seine en Champs Elysees ben geweest, dacht ik "Oh, zo dit is wat Guy D'Maupassant in zijn verhalen bedoelde" . Het is een erg "amazing" voel. Ik zag ook de plaats waar veel mensen waren gedood tijden de Robespierre regeren. Dat was een beetje  eng. En heb ik ook "point zero" gezien. Toen ik daar was, heb ik wat mijn leraar een jaar geleden in Malaisi zei over het geonthoud. Wie wist dat ik het een jaar nadat zou zien? Het was een hele "amazing" ervaring - alle boeken die ik heb gelezen kwamen tot leven. Ja, ja, ik weet het - ik been een "nerd" .

30 APRIL 2003, KONINGINEDAG
Vandaag heb ik naar Deventer gegaan. Ik ging naar daar om de Koningin te zien. Maar het was niet gelukkig omdat ik niet de Koninging zien kond. Het was te "crowded" (=druk) en het regend! Maar het was toch leuk om de "parade" (= optocht) te zien. Ik ging daar met een paar van de andere uitwisselingsstudenten - Stacey uit Australi, Pato en Jos uit Argentini en Jaime uit Costa Rica. Jaime blijft in Deventer en hij heef ons om de Koningin te bekijken in Deventer uitgenodigd. Het was ook leuk om de andere studenten te ontmoet nog een keer, natuurlijk. Na de "parade",  gingen wij naar een "bar" voor drinken.

8 MEI 2003, SPORTDAG
Vandaag was het Sportdag en was ik een beetje ziek. Maar ik wilde graag niet de "fun" dus ik naar school ging. Ik zou voetbal, basketbal, softbal, tennis, estafette en achtervolging spelen maar eindelijk heb ik niet elle di speletjes gespeeld. Meestal, "sports+selina=failture", maar vond ik sportdag eigenlijk leuk. Het is heel anders dan sportdag in Malaisi. In Malaisi, het is heel "serious" en "competitive". Alleen de beste "athletes" kunnen spelen, en zijn oefenen "in advance" (= gaan van tevoren in training). Dus het is erg "competitive". Het is ook leuk, maar anders. Toen sportdag heb ik "softbal" geleerd en heb ik ook korfbal gekent. Tijden speelden wij softbal, een hond "appeared out of nowhere" (= kwam uit het niets)en beginde de ball "chasing" (= achter de bal aan te rennen).  Dat was grappig! Na de helemaal sports, kregen wij ijsjes en de drie "top" teams hebben twee taarten gekregen. Mijn team heb niet gewonnen, maar heb ik vrienden van de "winning" team daarom ik ook een stukje taart heb geproeft. Na kom ik thuis aan, ik was heel moe en ziek. (Deze is na een uurtje op de fiets van school naar thuis!) Ik slaapte van 16.45 tot 8 uur de volgende dag! Zo "a piece of advice" voor iederen: waneer bent u ziek, "don't tire yourself out"... "even if" het bedoel dat u ijsjes en taarten zult krijgen.  Toen ik slap was, droomde ik van "nasi lemak". Die is een Malaisin eten!

9 MEI 2003, POPAVOND
Vanavond heeft mijn school een "popavond". Op deze "event" konden studenten zingen en "have fun" (= plezier hebben). In de begint vond ik het een beetje sij maar later was het gezellig. Somige van de "performances" was heel leuk, zomige niet zo en somige erg grappig.

31 Mei 2003, REIS NAAR DUITSLAND
Vandaag heb ik naar Duitsland geweest met twee andere uitwisselingsstudenten uit Brasili - Irene & Sthella - en mijn AFS contact personen - Bert & Gerda. Wij gingen naar Olstuburg (of zoiets als het hoorde uit). Wij dachten dat er veel oude gebuiwen er was in maar er was alleen een oude kerk en heel veel winkels! Straaks later gingen wij naar een vlakbij dorpje voor eten. Het was lekker! Daarna gingen wij wandelen en wij hebben ok ijsjes gegeten. De ijs was heerlijk want de weer was lekker warm. Goed combinatie. =) 'S avonds gingen wij terug. Alhoewel het niet wat ik heb verwachten was, het was leuk.

6 JUNI 2003
Vanavond heb ik naar Eindhoven gegaan naar een afscheid feestje. Het was voor Hlya - een meisje uit Turkije van de OP groep dat ik in Parijs had ontmoet. Zij kwam hier in Augustus en gaat terug in Juni. Het was een leuke & gezellige avond. Ik had de kans om meer uitwisselingsstudent te ontmoeten. Dat was zeker vet leuk. "Altogether" was er ongeveer wijfteen uitwisselingsstudenten en allemaal hadden blijven slapen! De hele nacht was natuurlijk gezellig. De volgende dag heeft Hlya een "Turkish dance" gelaten zien. Ik vond het zo mooi - en ook heel "sexy".

7 - 9 JUNI 2003
Tijden de Pinkster weekend ging ik camperen met mijn gastfamilie - niet alleen mijn gezin maar ook met ooms & tantes, etc. Door dit ik de namen van iederen goed kont onthouden! Alhoewel ik niet een "outdoor" meisje ben, de weekend was wel gezellig. Ik vond slapen in tenten niet echt leuk maar ik had plezier dingen doen met iederen. Ik keek de voetball "match" tussen Wit Russland en Nederlands met de jongens. Hier in Nederland meisjes zijn niet echt voetbal "fans" maar in Malaisi wel. Niet allemaal maar veel meer dan hier, vind ik. En ik vind het raar want de Nederlandse team is vet veel beter dan de Malaisisch team!

12 JUNI 2003
Vanavond heb ik naar een jazz-ballet uitvoering van een vriendin gegaan. Was leuk. Ik wil ook jazz leren!

14 JUNI 2003, AFS CULTURELE DAG
Vandag was het AFS Culturele Dag. Wij hebben naar de openlucht museum in Arnhem geweest. Het is een museum van oud huisen. Ik vond het echt vreemd dat de huisen en bedden heel erg klein waren. Wij zaggen daar ook een film over oud huisen. Die leuk was want de stoelen verhuisden tijden de film.

16 & 17 JUNI 2003, SCHOOL CULTURELE DAG
Deze twee dagen waren het culturele dagen van mijn school. "Basically" iederen moet "workshops" doen. Was wel leuk en grappig. De eerste dag was ik gevraagd om toneel te spelen maar ik heb nee gezegd omdat ik dacht dat ik niet in Nederlands kond spelen. Maar de volgende dag ik moest. Het was wel leuk maar nogal eng. Ik moest ook een muziek "workshop".

17 JUNI 2003, SLOTFEEST
Vanavond had mijn school een slotfeest. Ik vond het vet cool want een feest 's avonds in Malaisi mag niet. Ook want er was een "waterslide". Was heel gezellig.

20 - 23 JUNI 2003, AFS DROUWENS CAMP
Dit weekend was er een camp voor uitwisselingsstudenten uit Nederland die naar andere landen gaan. Het heet valt mij informatie weekend. Ik en twee andere uitwisselingsstudenten - Nicky uit Australi en Luisa uit Brasili - zijn ook uitgenodigd om onze ervaringen in Nederland te praten. Het was wel leuk om iederen te ontmoet maar ik vond het jammer dat niemand naar Malaisi of een buurland (Thailand/Indonesi) gaat. De bonte avond was de best - heel gezellig.

9 - 11 JULI 2003, VACANTIE IN LIMBURG
Die dagen ging ik kamperen met mijn gezin een n paar vrienden van mijn gezin naar Limburg. De reis naar Limburg was interessant. Wij waren bij de politie gestopd. Het was eigenlijk om een gewoon controlering. Documenten van de auto, rijbewijs, etc was negekeken. Mijn vader moest ook een controlering voor alcohol gehad - om 10 uur 's ochtends! Na in Limburg aangekomen, gingen wij naar de Driepuntland - waar de greens van Nederland, Duitsland en Belgi ontmoet. Daar heb ik een labyrint (doolhof) met een paar jongens van 11 - 14 jaring en mijn zusje geweest. De jongens waren heel druk en zij waren altijd aan het renen door de doolhof en aan het springen in de water. Het was een beetje vermoeiend maar gezellig. Daarna heb ik naar de toren geweest. Vanaf de top van de toren kond ik Duitsland, Nederland & Belgi zien. De gezicht was prachtig. Ik heb ook naar Mastricht geweest. Het is een mooie stad met veel duur winkels. Ik heb ook Limburgen rijsevlai geproefd. Lekker! Ik vind het raar dat er geen rijsevlai in Malaisi is want rijst is onze gewoone eten. Limburg is een mooie provincie met bergens - iets special voor Nederland, eh?

29 JULI - 1 AUGUSTUS, STEDEN BEKIJKEN

29 Juli, Utrecht
Ik ben naar Utrecht geweest met mijn echte zus en mijn gastgezin. Het was stiller dan gewoon omdat toen het zomer vakantie was. Wij zijn naar een museum van oude speelgoed geweest. Het was leuk - heel apart. Daarna zijn wij naar de Domkerk en Domtoren geweest. Ik heb de toren geklimt - 90 meter hoog!

30 Juli, Rotterdam
Ik en mijn zus zijn naar Rotterdam geweest. Ik was verrasst want het was nogal stil en ook omdat alle de gebouwen zijn veel meer hoger dan de anderen in Nederland. Wij zijn naar die kunst museum - ik weet niet meer hoe het heet. Daarna zijn wij naar de
kubus woningen geweest. Dat was echt iets apart. Het is eigenlijk huizen gebouwd op 60 graden "angle" in plaats van de gewoone 90 graden. Zij zien heel anders uit - maar ik vond hem niet echt mooi of zo, en helemaal niet "practical".

31 Juli, Den Haag
Wij (mijn zus, mijn gastgezin en mij) zijn naar Den Haag geweest. Wij zagen een van de koningin's paleis, zijn op een rondleiding van de binnenhof geweest en ook naar die Escher museum geweest! Ik hou van Escher - hij is mijn favorite schilderijer. Maar ja, hij is niet echt een schilderijer maar meer een "graphic designer" . Hij heeft heel veel rare kunst gemaakt - ook heel veel "optical illusions". Daarna, zijn wij naar de beroemde Scheveningen geweest. Die was echt druk!

1 Augustus, Groningen
Vandaag zijn mijn zus en mij eerst naar Assen geweest zodat ik kon mijn school aan haar laten zien. Ze was heel verrasst dat het "Vincent Van Gogh" heet. Daarna zijn wij naar Groningen geweest. Toen was er die markt. Wij hebben gerookte geite kaas gekocht voor onze vander, en mijn zus heeft harring geproeft! Ik heb ook een typisch Maleisisch vruit gezien - het heet "rambutan" (ram-boe-tan). Het was heel duur - 50 cent per stuk! (Een stuk is redelijk klein.) Maar ik heb het toch wel gekocht voor mijn gastgezin - en zij vonden het lekker, tenminste!

14 AUGUSTUS, SHOP BBQ
De AFS vrijwilligers van de SHOP (Southern Hemisphere Ontvangen Programma) afdeeling hebben voor ons (uitwisselingsstudenten) een bbq geregeld... omdat wij zo veel ge-"complained" hebben dat mensen in Nederlands weinig vlees eten! Het was harstikke leuk om weer iedereen te zien - en ook heerlijke om de lekkere vlees te eten!

24 AUGUSTUS
Keb gekookt voor mijn vriendinen - Rosanne en Liza - en ook Liza's moeder. Gelukkig vonden iedereen het lekker (of zo zeiden zij!) - want ik ben niet echt een goeie kok!

31 AUGUSTUS, FULL COLOUR FESTIVAL
Ik heb AFS gehulpt met hun kraampje bij de "Full Colour Festival". Deze "festival" lijkt op een international beurs waarbij international en culturele organisaties en winkels hebben hun eigen kramen. Er was ook leuke international muziek erbij. Ik heb een paar Malei liedjes gehoord! Er was een paar Turks en Indoenesiesch kramen maar de meestal waren uit Afrika.

9 SEPTEMBER
Ik heb weer voor een vriendin en haar gezin gekookt.

16 SEPTEMBER, PRINSJESDAG
Vandaag was het prinsjesdag - en ik ben naar het Binnenhof geweest! Ik heb die uitnodiging gekregen door AFS. Het begon om ongeveer 11 uur en was om 12.30 afgelopen. Eerst kwam de president-minister aan, en daarna alle de ambassadors en eindelijk Koningin Beatrix, Prins Willem en Prinses Maxima in die goude koets. Sommige van de ambassadors hadden hun tradioneel kleding aan - dat vond ik leuk!

19 SEPTEMBER, AFS FEESTJE
Vandaag was er een AFS feestje om de nieuwe vrijwilligers voor te stellen. Was harstikke gezellig! Ik moest een verhaaltje geven over mijn ervaring hier in Nederland als een uitwisselingsstudent. Ik was erg nerveus - maar gelukkig alles kwam wel goed.

21 - 25 SEPTEMBER, WISSELWEEK IN PURMEREND
'Wisselweek' is een week georganiseerd door AFS waarbij studenten kunnen ergens anders in Nederland heen voor een week. De bedeoling is dat die student kan ook wat meemaken van de cultuur in een andere deel van Nederland. Ik heb in Purmerend geweest. Dat is maar een half uurtje rijden van Amsterdam. Het is veel groter dan Gieten! De gezin dat ik heb gebleven bij heet familie Vriend. Meneer Vriend is een boerman en zijn vrouw helpt ook mee met de boerderij. Zij hebben drie kinderen - twee zonen en een dochter. De ouder zoon en dochter woont nu in Thailand. Toen ik daar was, ik ben naar de Albert Cuypmarkt en de Heineken Brouwerij in Amsterdam geweest. Ik heb ook een klein beetje gehulpt met de schapen. Maar de leukst dat toen ik heb meegemaakt was de "birth" van een kalfje!

7 OKTOBER, INTERNATIONAL BIJBEL STUDY
Vandaag ben ik naar een internationeel Bijbel study geweest in Groningen. Was heel leuk! Ik heb veel mensen uit verschillende landen ontmoet. Ik heb iemand ontmoet dat heeft naar Indoenesië geweest op uitwisselings. Ik heb een afsprek met hem gehad in Maleisisch. (Maleisisch en Indoenesisch lijkt op elkaar) Ik was echt verrasst dat ik niet goed kon spreken! Ik heb heel lang Maleisisch niet gesproken en steeds probeerde ik in Maleisisch te spreken, steeds sprook in Nederlands uit!

9 - 17 OKTOBER, ENGELAND
In de herfst vakantie ben ik naar Engeland geweest om mijn nicht en neef te bezoeken. Ik heb heel veel plezier gehad en ook heel veel films gezien - in de bioscoop en ook op video/dvd! Het lijkt op een film feest of zo! Elke avond, kwamen wij weer thuis en meteen een film keken van de groot dvd/video "collection" van mijn neef! De eerste veer dagen bleef ik in Bristol bij mijn neef. Wij zijn naar
Stonehenge, Bristol de stad en Cribs geweest. Cribs is een groot winkel centrum in Bristol. Bristol voelde als Maleisië - misschien omdat ik heel veel tijd met Maleisisch mensen gehad heb - maar ook omdat de gebouwen lijkt op die in Maleisië, denk ik. Daarna ging ik naar Criftins te blijven bij mijn nicht. Wij zijn naar een winkel hemel de eerste dag. Ik weet niet meer hoe het heet maar het is de grootst "factory outlet" in Europe. Het was gewoon een grote plein met maar alleen winkels. Jammer dat ik niet veel geld had want dingen waren echt veel goedkoper - ook goedkoper dan Maleisië, soms! Net ik heb naar mijn nicht gezegd, ik wou de hele "GAP" winkel kopen, tenminste de dames afdeling! Haha! Toen 's avonds, gingen wij uit te eten om mijn nichts verjaardag te vieren. De volgendde dag zijn wij naar Oswestry Markt en Chester geweest, en de dag daarna moest ik vroeg met de trein weer naar Bristol. Op mijn laaste dag in Engeland deed ik niks behalve "hang out" met mijn neef en zijn vrienden.

17 - 20 OKTOBER
Aangezien dat mijn gastgezin nog op vakantie was toen ik weer naar huis aankwam, ik heb bij mijn AFS begeleider gebleven. Hij en zijn vrouw hebben nu een gastzoon uit Brazilië. Hij heet Tiago. Hij is een typisch Brazilians - heel druk en altijd aan het zingen! Door hem ik herrinner me van Sthella en Irene - de twee meiden uit Brazilië dat nu weer naar Brazilië gegaan zijn. Op Zondag, zijn wij (Tiago, mijn begeleider Bert, zijn dochter Linda en mij) naar Kamp Westerbork geweest. Ik heb meer gebouwen verwacht, maar het was toch iets te meemaken.

21 - 28 OKTOBER, BEZOEK VAN CARLOS
Op deze weeek heb ik een bezoek gekregen van een vriend heet Carlos. Hij komt ook uit Maleisië maar zit nu in Zwitserland - ook op dezelfde uitwisselings programma. Toen wij heel veel plezier hadden! Hij heeft een paar dagen in Gieten bij mij gebleven en daarna wij samer naar Amsterdam gingen. In Amsterdam, zijn wij naar Rijksmuseum, Chinatown (Nieuwmarkt), Bloemenmarkt, de "Redlight District" en Sexmuseum geweest... en natuurlijk ook gezellig uitgestapt! Carlos heeft ook harring geproeft - en hij vertelde mij dat hij zou dat nooit meer doen!

Wist u trouwens al dat Lin er ook een
eigen website op na houdt? Moet u maar even gaan kijken als u nog meer wilt weten.
Vooral de pagina's waarin ze vertelt over Nederlandse gewoonten zijn voor ons grappig om te lezen. Hoe een ander tegen ons aankijkt.

Terug naar: Persoonlijke notities