Koninginnedag - 3

Van G. Redeker uit Roosendaal kreeg ik nog een mooi stel foto's van de koninginnedagviering uit 1959- 1960. Gelukkig heeft hij er ook wat namen bijgeschreven, want ik was toen nog maar net op de wereld komen kijken. Wel grappig om te zien dat de optochten toch eigenlijk niet veel veranderd zijn.

Want hieronder is ie weer: de zigeunerwagen!!

De persoon die voor de wagen uitloopt is
Jan-Hendrik Venema.

En de als vrouw verklede man was natuurlijk ook altijd hilarisch!

Hier loopt 'mevrouw' Riekus Meiering uit
Bonnen achter de kinderwagen

En wat te denken van een schoorsteenveger of een heks?? Allemaal al eerder gezien.
Maar het blijft leuk!

De personen op deze foto zijn tot op heden
bij ons onbekend. Bent u het? Of weet u
anders wie het zijn??

En nogmaals het bewijs dat alles gelijk blijft. Alleen de omgeving is veranderd. Want op al de foto's kunnen de oudere inwoners van Gieten hier de Julianalaan herkennen. Hieronder zullen ze ongeveer lopen ter hoogte waar nu de Volmachtenlaan begint.

Ook toen al liepen de meisjes in de
gymnastiekjurkjes met de zware vlaggen.
Gelukkig werden ze psychologisch ondersteund
door de veldwachter! Hij loopt er
karakteristiek bij met de fiets aan zijn hand...

 

En dan zijn er natuurlijk altijd de handige
jongens die iets leuks in elkaar weten te
knutselen. Links op deze hoge vierwieler zit
Jan Ottens en rechts Doewe Rubingh

 

Ook de Spekstoep e.o.deed vanzelf mee aan
de optocht. Hier op het terrein van het oude
voetbalveld. Dat is waar nu Dekelhem staat.

De foto is niet helemaal duidelijk maar op de
bovenste wordt ene Kremer als paardenmenner
genoemd. Het meisje is Eppie Geerts, dan
Geertie Rut, ehh ik bedoel natuurlijk Geert
Rutgers en daarachter zou Jannes Geerts, zoon
van de klompenmaker zitten.

Het meisje links is een Poelman, de wil niet te binnen schieten (Elly??), de accordeonist
is Bertus Zikken. Jan Meursing maakt dit
driehoekje compleet.

Heeft u ook nog van deze oude koninginnedagfoto's? Volgend jaar maken we dan natuurlijk weer een pagina. Laat het een traditie worden binnen het Collectieve Geheugen!

(2010-01) Rob Leever heeft bewegend beeld voor ons. Hij heeft een filmpje over de kinderoptocht op koninginnedag 1968. En in kleur! Een mooi gezicht met onze blauwe politiebus voorop, dan de jongedames met de vlaggen en dan daar de Harmonie weer achter. Dan gaat alle aandacht naar de kinderen en de toeschouwers. U herkent ongetwijfeld ook mensen. En dan te bedenken dat zij allen nu 42 jaar ouder zijn (of geweest zouden zijn...)

 

(2012-04) We kregen foto's van Ineke Stolmeijer-Hegen. Deze zijn onmiskenbaar van een optocht rond 1950. Alleen durven we niet met zekerheid te zeggen of dit bij een Oostermoer tentoonstelling was of een Koninginnedag. In ieder geval was dit een wagen van een maatschappelijke organisatie, te weten NIWIN

NIWIN was een organisatie voor de welzijnszorg van militairen die uitgezonden waren naar IndiŽ. Het zamelde geld in en zorgde voor tijdschriften, sportartikelen, boeken, films voor de troepen, verstrekte sigaretten, chocolade en organiseerde programma's voor ontwikkeling en ontspanning. men verzorgde kerstpakketten en vanaf juni 1949 zogenaamde rimboekisten met sport- en spelartikelen. 


Trijntje Hegen met lichte blouse achter de tafel

Gieten had ook een NIWIN-afdeling, want er waren onder de Gieters ook tal van IndiŽgangers. De Gieter vrijwilligers bakten tegen Nieuwjaar ook 'knieperties'

(2012-05) We kregen van Bettina Nobbe uit Emmen een foto van een Oostermoer-optocht, die volgens haar uit 1964 moet zijn. We zien haar vader Walter Nobbe hier met nummer 20 in de stoet op Dekelhem opgesteld staan. (we zien op de achtergrond de salonwagens die daar toen stonden) . Hun hond Alex trok toen de kar...

.

(2013-01) De wagens die aan optochten meededen hadden soms 'verborgen boodschappen' of refereerden aan een gebeurtenis eerder in het jaar. Van het laatste is de volgende foto een goed voorbeeld. Karry Meertens uit Tiel, die hier links op de wagen zit, stuurde deze foto van 30 april 1962 toe
 

"De eerste schooldag viel in het roet, en kregen allen een zwarte snoet" staat er te lezen. We weten niet wat er op die bewuste eerste schooldag is gebeurd. Wie weet dat wel? Misschien Marijke Meeuwes die we ook op deze foto zien? Herkent u nog meer kinderen?

(2014-11)  Gea Middelbrink en Pieta Venema gingen ook voor een onderwerp in geest van de jaren zestig: het provohuwelijk. Ze wonnen er de 2e prijs mee...

Deze buurmeisjes van de Asserstraat, soms aangevuld met buurmeisje Clara van Dijk deden vaker mee aan de optocht. Volgens mij beeldden ze hier een oud Drents boerengezin uit. Was het al de tijd van Bartje??

Dina Pepping en Hennie Eising waren er ook bij. Pia Hadderingh moet wat op de op de achtergrond blijven, maar die was dan ook niet zo mooi verkleed...

(2014-11) Ook Luit Huising had nog een paar mooie optochtfoto's uit het begin van de jaren zestig. We hebben het op deze site wel al eens gehad over 'die lekkere schoolmelk'.

"Zo rond een uur of elf kwamen de rammelende flesjes in een metalen krat binnen. De melk werd bij de verwarming tot lekker lauw opgewarmd. Rietjes erin, en slurrrpppen maar....."

Nu moesten deze jongens daar ook nog gewoon reclame voor maken: "met melk meer mans" was de slogan.

(2016-10)  Hier een foto die niet alleen leuk is omdat ie in kleur is, maar ook omdat er twee bekenden op staan. Groenteboer Jintes met zijn bijtgrage pony!