Koninginnedag
in Gieten - 1

Meer en meer staat de functie van onze Koningin ter discussie. Toch niet meer helemaal van deze tijd., zo oordeelt menigeen. Op woensdag houdt zij speciale audiëntie. Dan kun je in Den Haag getuige zijn van taferelen die niet onder doen voor wat wij gewoonlijk op Prinsjesdag kunnen aanschouwen. Statige koetsen en ruiters komen voorbij. Alleen is het niet zo druk als op de derde dinsdag van september. En is er geen Gouden Koets. En zitten niet de koninklijke familieleden in de koets, maar zijn die plaatsen ingenomen door de nieuwe ambassadeurs die bij Hare Koninklijke Hoogheid op bezoek gaan. Wie als argeloze bezoeker hier niet op voorbereid is, valt 'de bek' regelmatig van verwondering open. Nog meer als je hen dan vertelt dat dit een gewone 'doordeweekse', dus niet bijzondere gebeurtenis is.

Wat blijkbaar nog wel van deze tijd is, is de Koninginnedagviering. Veel mensen trekken dan naar Amsterdam. De binnenstad is dan bijna geheel verstopt. Op het Rembrandtplein en het Rokin schuifelen massa's mensen stapje voor stapje voort. Filevorming in de grachten. Hoe gekker uitgedost, hoe beter. Blikjes bier, veel harde muziek, de geur van hamburgers en saté. Een beetje Zuidlaardermarkt-achtig. Als je een plekje in de zon op het terras kunt bemachtigen, dan moet je die positie niet zomaar weer prijsgeven. Als u met Koninginnedag nog naar Amsterdam gaat laat ik u dan een tip geven: ga even kijken op de Nieuwmarkt. Maar ga vooral even in het Vondelpark kijken.

Daar is dan weer dat gevoel van Koninginnedag in Gieten.
Kleinschaligheid en de 'kinderen centraal' lijkt hier het motto te zijn.

Op de pagina van Hotel Braams heb ik Koninginnedag in Gieten al eens kort beschreven. Als u hier klikt dan gaat u daar automatisch naar toe. Maar we beschikken nu, onder meer dankzij Tamminga, ook over foto's van het Koninginne-feest. De dag begon vaak met een optocht. We verzamelden ons op Dekelhem, het 'oude voetbalveld'. De plaats waar nu het gelijknamige bejaardencentrum staat.

 
 

Dan trok de stoet door het dorp. De foto hieronder is aan de Scheperijweg gemaakt op 30 april 1964. Waarom is deze foto zo grappig? De hele stoet wordt voorafgegaan door een hoogwaardigheidsbekleder. Niemand minder dan burgemeester Van Walsum rijdt in een Renault 4-tje aan kop van de optocht. Begrijpt u nu waarom het hierboven beschreven tafereel in Den Haag zo uit de tijd is? De ambassadeurs en de staatshoofden zouden zich in een Twingo naar het Noordeinde moeten laten rijden!

Na de burgemeester kwamen de meiden van gymnastiekvereniging 'Sparta' die in hun jurkjes de zware vliegende vaandels in bedwang hielden, en dan natuurlijk de Gieter Harmonie. En dan kwamen de kinderen die van alles en nog wat uitbeeldden. En een optocht was niet compleet zonder een 'zigeunerwagen'. Als je in de optocht een zigeunerwagen had, dan legitimeerde dat 'gespeeld' onaangepast en grof gedrag en dito taalgebruik. Over vooroordelen gesproken!

Je kon ook altijd prijzen winnen. In 1967, toen koninginnedag op 29 april werd gevierd, gooide het jeugdig volk van de Noordes hoge ogen met hun uitvoering van de Rattenvanger van Hamelen. We zien Jannes Wolthuis, die in de Molenstraat woonde, als rattenvanger voorop lopen.

Er werd een hele rit door het dorp gemaakt. Gelukkig was het dorp nog niet zo heel erg groot. We gingen uiteindelijk via de Brink naar Hotel Braams. Wat toen helemaal niet interessant was op deze foto, is nu een van de leuke details. Dan bedoel ik hier de groene GADO-bussen. Blijkbaar was het, toen de optocht voorbij kwam, kwart over het uur...