Jeugdkampen
vanuit Gieten

Terug naar: Specials

(2011-05) De vakantie staat voor de deur. Vroeger waren de vakanties altijd heerlijk lang. We gingen echt niet de hele tijd met onze ouders 'op vakantie'. Zelf ging ik meestal met mijn ouders twee weken naar een oom en tante in de Noordoostpolder. Dan nog een tijd logeren bij mijn neefje op de boerderij 'op Grevenberg' in Oosterhesselen. Maar dan was er nog altijd een hele tijd over. In Gieten werd vanuit de jeugdclub, eerst nog de VCJC, later het algemene jeugdwerk regelmatig een vakantieweek georganiseerd. Ik zat daar met Klamer Bos rond de House-re?/span>nie van 2010 wat herinneringen over op te halen. Het bleek dat we ook gezamenlijk wel reizen hadden gemaakt. Hij was dan de leider, ik dan de jeugdige. Ik herinner mij kampen naar Schoonoord, Ootmarsum, op Schiermonnikoog en Terhorne. In de overtuiging dat ook anderen nog vele foto's en herinneringen aan dit soort zomerkampen hebben, gooien we er een heuse special tegenaan

We beginnen in de begintijd toe er nog vanuit de kerkelijke VCJC reizen werden georganiseerd. Klamer had nog een 'stencil' aangaande zo'n vroege reis. Wat er allemaal mee moest..

 Ik herinner me nog de reis naar Ootmarsum. We gingen ook op de fiets. En het werd meteen een internationale reis. Daarom hadden we ook een 'toeristenkaart' nodig. We sneden namelijk een stuk af en reden door Duitsland. Daar waar nog veel hogere 'bergen' zijn dan de Hondsrug bij ons. Als een heus wielerpeloton lieten we ons in ons jeugdig enthousiasme met al onze bagage achterop de fiets in de afdaling 'storten'. Ik kan me nu met wel voorstellen hoe de begeleiders hem toen knepen...dat ging met een afschuwelijke hoge snelheid. Maar we waren, ondanks de waarschuwingen, niet meer af te stoppen.

Nico Broer was toen nog de grote animator van het jeugdwerk in ons dorp. Hij was een zogeheten 'wika': werker in kerkelijke arbeid. Wij logeerden in Ootmarsum in een kampeerboerderij. De dag begon met een dagopening. We verzamelden ons om de vlag om daar wat te praten over de bijbel en uit een kerkelijk zangboekje wat te zingen. Het was in het jaar dat ik mee was dat er ten aanzien van dit onderdeel 'gemuit' werd. Wij vonden dat maar stom gedoe en hadden op een ochtend alle bijbels verstopt. Er kwam een ernstig kringgesprek en bij mijn weten is dat ook de laatste keer geweest dat de bijbels gebruikt zijn 'op kamp'. Het Christelijke randje rondom deze clubreizen is er toen vanaf gepraat...


"1967 - In de Kring"


De gezamenlijke maaltijd - Nico Broer bewaakt de bierfust


1967: In de rij voor de afwas. Albert Hadderingh droogt af. Roelof Woltman kijkt schielijk in de lens
en Jacob Enting lijkt te denken: wat moe'j van mij


Een gezellig boottochtje...

Na Nico Broer was Jaap Hilbrandie de man van de jeugdreizen. In een persoonlijke notitie heeft Jaap op deze site al eens geschreven over een overlevingskamp naar de Belgische Ardennen. In 1973 trokken we met een andere groep onder zijn leiding naar Schiermonnikoog. Naast onze jacht op konijnen met myxomatose en wandeltochten door de modderige kreken was er ook onze jeugdige aanwezigheid in snackbars en op het strand..


1973 - Op Schiermonnikoog. Zoekplaatje: Klamer Bos, Bertus Tiems, Maarten Veldman, Jaap Hilbrandie,
Mans Klaassens, Albert Bos, Henk Alting

Later in de jaren zeventig gingen we regelmatig kamperen op een 'onbewoond eiland' in Terhorne


Zoekplaatje: boven: op de voorgrond Piet Jansen , de toenmalige jeugdleider in Gieten.
 Verder Gea Venema, Hendrik Jan Hilbolling, Jelmer Reitsma, Henk Alting, Annie Krist, Bert Hadderingh
onder: Bertus Tiems, Bennie Roosjen

We kijken uit naar uw clubreizen..

(2013-11) De foto hierboven was van een kamp 'op Terhorne' in 1976 Maar naar nu blijkt ging Jaap Hilbrandie omstreeks 1972 ook al met de toenmalige jongeren van Gieten met een boot naar Terhorne. Wij hebben voor jullie de foto's, maar de verhalen moeten toch echt van de hieronder gespotte personen komen... Wij waren er niet bij. Wie herkennen wij dan op onderstaande foto's?

..Jaap Hilbrandie, Jan Meertens, Jan Alting, Hillie Kuipers, Geertje Roosjen, Meerten Meertens., Frits Visser...

 

In elk geval zag het er gezellig uit...

.

Terug naar: Specials