Mijn herinnering ....Mijn herinneringen aan de kleuterschool.
In 1952 werd ik 4 jaar en mocht naar de keuterschool die in Gieten aan de Asserstraat zat in het NUTS gebouw.


Dat was een hele onderneming om vanuit Bonnen helemaal naar Gieten te wandelen.
Over de Boddeveld naar de Brink lopen en dan elke dag langs het lijkwagenhuisje.


Soms als  je erlangs kwam waren  ze bezig met het inspannen van de paarden, die werden dan helemaal onder zwarte doeken weggestopt. Er werd dan weer iemand begraven. Voor mij als klein jonkie een bijzondere ervaring.


Vergelijkbaar met Gieten.
Het was altijd oppassen om de Stationsstraat over te sten bij café Tent.


En dan naar het Nutsgebouw om naar de kleuterschool te gaan.
Het eerste jaar zat ik in de klas bij juf Alie Geerts


Hier mijn klas . Naast de klasse foto werden er foto’s van de kinderen gemaakt.


De tweede klas zat ik bij juf Jantje Speelman in de klas..

De tweede klas.


Een schoolfoto van dezelfde dag.


Wat ik mij nog herinner van de kleuterschool en juf Geerts is dat zij ook goed was in gymnastiek bij Sparta.

 
De juf op de evenwichtsbalk.

In het nutsgebouw was een grote zaal die met een vouwwand in tweeën werd gedeeld waardoor er dus twee klaslokalen werd gemaakt.   Hier konden we heerlijk diverse spelletjes doen en spelen met blokken en plakken met mooi gekleurd papier.

Bij mooi weer in de zomer wandelden wij naar een stukje grasland aan het begin van de Asserstraat naast bloemen huis Van Dijk. Dit was een stukje land van de familie Buiting uit de Veenhof en daar was een zandbak gemaakt voor de kleuterschool.


Links achter op deze foto was de zandbak

Op de plek van “onze zandbak” werd het waterschap gebouw van de Oostermoerse Vaart gebouwd.

Er werd ook jaarlijks een uitvoering gehouden om de ouders te laten zien dat wij als kinderen mooi konden toneelspelen. Onze klas werd een kabouter stad en werd het bekende liedje van kabouter spillebeen nagespeeld.
Op een grote paddenstoel
rood met witte stippen
zat kabouter spillebeen
heen en weer te wippen
Krak zei toen die paddenstoel
En met een diepe zucht
Allebei de beentjes
Hoepla in de lucht.

En ik mocht kabouter Spillebeen zijn

Kan me nog herinneren dat ik een kabouterpakje aanhad met een puntmutsje op en een witte baard, en daar lag ik op de rug spartelend met de beentjes omhoog.De uitvoering werd gehouden in café TentTot 1953 woonden wij in Bonnen naast de Winkel van Jan Stel.En aan de andere kant de BonnerschoolWe gingen verhuizen naar Gieten aan de Asserstraat  mijn vader had daar de woning van Paardekoper gekocht . De familie Paardekoper kwam in het huis in Bonnen. Pap reed een paar keer met paard en wipkar heen en weer en we waren op stee op nummer 27.  Alleen het varken werd lopende meeverhuist een touw om de voorpoot om te voorkomen dat hij zou weglopen.
Het was dus gebeurd met de dagelijkse wandelingen over Bodeveld waar ik soms een lift kreeg van buurtgenoot Leppers die mij dan voorop de stang van de fiets meenam. Leppers werkte op kantoor bij Udema en woonde even verder Bonnen in.
Op een dag was er een jongentje die op de stoep voor de school bleef zitten en niet naar binnen durfde. Hij had per ongeluk zich in de broek gepoept en moet dus weer naar huis.

Asserstraat 27 waar ik heb gewoond van 1953 tot 1974De loopafstand van ons nieuwe huis nar de kleuterschool was natuurlijk veel korter .

Vlakbij woonde ook Wieger Joel een klasgenootje.

Daar speelde ik veel mee en we werden dikke vrienden.


Na de kleuterschool ging Wieger naar de Gieterschool en ik ging met mij oudste broer Frederik mee naar de Bonnerschool. Wieger ging later voetballen en judo en ik ging bij ZZG waterpoloën Wieger bracht het tot het eerste elftal van Gieten. Ik ging nadat ik in 1965 de Jeugdtour van Assen gewonnen had wielrennen bij AWC de meteoor in Assen. We bleven beiden in Gieten wonen en spreken elkaar regelmatig tot de dag van vandaag.