Persoonlijke notitie Henny Albers-Nijdam:
gezellig in de Asserstraat

 

Terug naar: Persoonlijke notities

Henny Nijdam hoopt op leuke reacties van u bij het lezen van haar verhaal en bij het bekijken van de foto genomen tijdens het schoolreisje naar Den Haag in 1939. Die foto hebben we ook apart opgenomen in de rubriek groepsfoto's, zodat u goed kunt uitleggen welek persoon bij welk nummertje hoort.

Het verhaal van Henny:

Ik ben geboren in 1927. Momenteel woon ik in Nunen, vlakbij Eindhoven. In 1937 ben ik met met mijn ouders in Gieten komen wonen. Mijn ouders zijn er tot 1952-1953 blijven wonen. Zelf ben ik in 1945 naar Groningen vertrokken, dit vanwege mijn opleidingen. Ik was elk weekend in Gieten en kon zo mijn persoonlijke contacten onderhouden. Wij woonden aan de Asserstraat naast de fam. Kloose. Daar was ik dan ook als kind aan huis.


het gezellige stukje Asserstraat

 

Een foto van de buurtkinderen uit 1942. Rechtsachter ben ik zelf. daarnaast Jebbi Brinksma en Jan Oosterhof. Vooraan staan: ?? Oosterhof, Jacob Moek (van de supermarkt), Dries Oosterhof en een klein jongetje Greven.

Daarnaast woonden er de families Oosterhof en Kwebeman en onze .supermarkt. kruidenier Jan Moek. Ook woonde op dit rijtje Opa Balkema (de vader van Mans Balkema) en Tante Mannie zijn huisgenote. We haddden een hechte groep met elkaar, mede door de oorlog. Wij bereikten elkaar tijdens de spertijd 's avonds door de achtertuinen die allen met elkaar verbonden waren. 

 

De ereboog aan de Asserstraat won de eerste prijs op 26 juli 1945 vermoedelijk bij het vieren van de bevrijding. Zelf sta ik helemaal rechts in de witte jurk. In de andere witte jurk staat Geertje Slikkers. Daarnaast Leida Booy, de anderen zijn bewoners van de Asserweg(straat). Deze foto is ook als aparte foto in het groepsfoto-album opgenomen.

Een Canadese bevrijder daar moesten we maar eens mee op de foto en jawel in het zwembad op het bankje met zo'n stuk. Op de foto rechts Geertje Slikkers, Leida Booy, de Canadese bevrijder, Stanley, Klaske v.d.Ploeg en ikzelf, Henny Nijdam helemaal links. De foto is van 8 juli 1945.Mijn verhaal dat ik vooral kwijt wil gaat over het schoolreisje naar Den Haag. Met name over de bijgaande foto waar ik nog een aantal namen mis. Ik hoop dat er medescholieren van die tijd zijn die me hiermee kunnen helpen.  Ga daartoe naar deze foto in het groepsfotoalbum

 

Naar Den Haag ging je niet elke dag in 1939. Wij gingen met de trein. Het spannende hieraan was dat we niet met een stoomtrein maar met een dieseltrein gingen dit was dan iin van de eerste ritten van een dieselloc in Nederland. Wij hebben veel ondernomen in Den Haag. Wat vooral veel indruk op me heeft gemaakt was het bezoek aan het Panorama Mesdag, fantastisch gewoon. Als je in Den Haag komt moet je zeker ook naar Scheveningen. Naar Den Haag en niet naar het strand van Scheveningen was ondenkbaar.Nunen, Henny Albers - Nijdam, december 2007


Terug naar: Persoonlijke notities