Het foto-album 62.

Herkomst foto's: Ron Speelman
Foto:Ron's gebakkraam in Gieten.
Datering: ca. 1985

Beschrijving:  

(2019-01) In 1984 leerde ik op de Oostermoerkermis van Annen een meisje kennen, waar ik uiteindelijk verkering mee kreeg. Zij werkte af en toe als verkoopster in de oliebollenkraam van Gouki, familie Sipkema uit Zuidlaren. Ikzelf werkte al 2 jaren op 30 december en op oudejaarsdag bij een oliebollenkraam in een winkelcentrum in Hoogezand. In 1985 hebben we besloten om voor ons zelf een verkoopkraam voor oliebollen, krentenbollen en appelflappen te gaan beginnen.

Wat we zelf al wat jaren in Zuidlaren en Hoogezand presteerden tijdens de laatste dagen van het jaar, konden we voor ons zelf ook wel opzetten voor zo'n periode in Gieten vonden we. Ik ging in die jaren nog naar school en tijdens de kerstvakantie wilden we dan ook de verkoop exploiteren. AI gauw waren we op zoek naar een snack-kar o.i.d. om deze om te bouwen naar een geschikte verkoop kraam voor oliebollen. Dat was best wel moeilijk omdat we zelf niet constant in die oliebollenwereld vertoefden en daar dus weinig kennis van hadden. Een wagen huren liep voor een aantal dagen al snel in de papieren.

Uiteindelijk kwamen we terecht bij de familie Adolfs in Gieten. Zij bezaten een gedateerde snack-kar welke in de zomermaanden zo nu en dan werd gebruikt op braderie챘n en markten in de omgeving van Gieten voor de verkoop van patat, frikadellen en andere snacks. Klaas en Geertje Adolfs wilden hun kraam wel beschikbaar stellen voor de verkoop van oliebollen. Ook kwam zo al snel het idee om die snack-kar op hun terrein aan de Stationsstraat tussen hun 'concertzaal' en het pand van Glastra te plaatsen. Van de gemeente ontving ik vrij eenvoudig een vergunning voor de verkoop van deze winterse lekkernijen.

Zo hebben wij, samen met onze directe familieleden, zo'n 5 ì°¼ 6 jaren vanaf die locatie oliebollen verkocht in Gieten. De snack-kar werd toen verkocht aan een ondernemer in Assen. Van hem heb ik de kar nog een jaar kunnen huren. We moesten op zoek naar een andere kraam en kwamen terecht bij een cateraar in Assen. Van hem kon ik een modernere wagen huren met meer capaciteit en een professionelere uitstraling. Alleen paste deze wagen niet meer op het terrein tussen Adolfs en Glastra.

In overleg met de gemeente mocht ik de locatie op de hoek Asserstraat - Brink, voor het waterschapsgebouw met deze snackwagen innemen. Het jaar erop werd de kruising Asserstraat - Brink aangepast / veranderd en kwam ook deze locatie voor ons te vervallen. Uiteindelijk kwamen we op de hoek Schoolstraat - Brink voor de Rabobank terecht. Elektriciteit mocht ik betrekken uit de elektrakast in de Schoolstraat bij het nieuwe pandgedeelte van de Fa. Van Dalen en van de Rabobank mocht ik hun buitenkraan voor watervoorziening gebruiken. Zo is deze laatste locatie gebruikt voor oliebollenverkoop tot aan 1994. Wij hadden in dat jaar een huis gekocht in Veendam, verhuisden in december van dat jaar en hadden besloten te stoppen met de oliebollenhandel. Een aantal jaren later vroeg de cateraar uit Assen mijn hulp in om voor hem in Assen oliebollen te gaan bakken op 29, 30 en 31 december. Dat heb ik ongeveer een kleine 10 jaren gedaan, afwisselend met oliebollen bakken bij Gouki in Zuidlaren op oudejaarsdag.

Het kriebelde mij toch steeds al die volgende jaren in december. Het oliebollen bakken bleef aan mij trekken, totdat ik in 2016 in de gelegenheid kwam om opnieuw voor mezelf deze handel op te starten en nu in de wijk Marsdijk in Assen. Dat heb ik afgelopen jaar voor de 3e keer met succes gedaan ..... Het is een weet waar je de lekkerste oliebol eet.
Rons Oliebollenkraam