Het foto-album 57.

 

In de een na laatste serie verschijnt voor het eerst het tekeningetje van Flipje zoals deze later bekend zal worden. Deze werd getekend door Daan Hoeksema. Nog niet als actief figuurtje maar als een tekening op een muurDe laatste serie werd getekend door Henk Rotgans. Hierin kreeg Flipje zijn eerste avontuur als stripfiguurtje.

Herkomst foto's: Marktplaats
Foto: Cover van een stripverhaal
Datering: begin jaren 50

Beschrijving:  

(2015-12)  Roelof Boelens attendeerde ons op een advertentie op Marktplaats. Er werd een stripverhaal aangenboden met de titel "Koen uit Gieten met de bijen". Wij hebben geprobeerd om het verhaal in zijn geheel te kunnen presenteren. Helaas zit dat er niet in. Er werd 'als gekken' geboden op dit collector's item. Dus u moet het doen met alleen een afbeelding van de voorplaat.

De achtergrond van dit stripverhaal.

We kennen allen "De Betuwe" van de jam. En natuurlijk de latere ambassadeur "Flipje uit Tiel"

Op de site van "De Betuwe"lezen we het volgend over deze boekjes:

In de jaren 20 gaf De Betuwe opdracht om kleine boekjes uit te geven. Het waren kleine sprookjes van maar 4 bladzijdes van 5 x 5,5 cm groot. Op elke laatste pagina werd een product van De Betuwe genoemd. In totaal verschenen en zo 2 series van 8 boekjes getekend door V.M. George. In de jaren daarna verscheen er een langwerpig boekje genaamd: van den Slimpiet, Pieter Slim. Ook daarin stond De Betuwe-jam centraal"

Pieter Slim, een aardig ventje
Van zoowat een jaar of acht,
Had een maand van zijn vacantie
Bij een tante doorgebracht.
Iedere jongen zal begrijpen dat dit Pieter best beviel.
Pieter's tante woonde namelijk
In de Betuwe, te Tiel


Pieter gaat daar aan het werk en helpt met fruitplukken. Alles gaat naar "de modernste Nederlandsche jamfabriek". Als hij thuis komt is er niets veranderd. Moeder is van de zuinigheid en vader klaagt over een 'kalen' boterham. Op een dag loopt Pieter met zijn moeder langs een etalage met Betuwe jam en Pieter vertelt enthousiast over zijn plukken. Moeder
koopt een pot van die pracht-jam.

Moeder had niet meer te peinzen
Over lekkers op het brood.
Nu de Maatschappij 'De Betuwe"
Tiel ??zoo'n prima jam haar bood.
Want die jam is erg voordeelig
En van extra kwaliteit.
Door de Maatschappij 'De Betuwe'
Tiel, van 't fijnste fruit bereid!


Het lijkt een beetje op de formule van "Pijpje Drop"en "De Automaat".

De boekjes die daarop volgden waren iets groter van formaat maar de formule blijft hetzelfde: een kort verhaaltje van 4 bladzijdes met aan het eind een aanbeveling voor een Betuwe product. Zo worden er in totaal 33 series van 8 boekjes uitgegeven. De tekenstijlen verschillen enorm.
In totaal werkten er 5 verschillende tekenaars aan de series:
- Jan Lutz 1888 - 1957
- Pol Dom 1885 - 1978
- Daan Hoeksema 1879 - 1935
- Henk Rotgans 1910 - 1989
- Eelco ten Harmsen van der Beek 1897 - 1953

 Koen uit Gieten met de bijen werd geschreven en getekend door Daan Hoeksema. Hij werd op 11 april 1879 geboren in Oldekerk. Kort daarna verhuisde het gezin naar Roden waar zijn vader een 'koekebakkerij' kreeg. Terwijl Daan Hoeksema hielp in de winkel volgde hij in Groningen tekenlessen op de avondschool van Minerva, de academie voor beeldende kunsten. Er volgden nog eens 2 jaar dagonderwijs op de academie waarna hij in 1901 naar de kunstnijverheidsschool in Amsterdam ging. Na 3 jaar volgde hij een avondklas aan de Academie van Beeldende Kunsten in Amsterdam

We hopen in de toekomst het gehele verhaal nog eens te kunnen publiceren. Wie weet, misschien is de koper van het stripboekje ook een bezoeker van deze site.