Het foto-album 49.

Herkomst foto's: Ankie Vissia - Huizer
Foto: Palmpasen in Gieten: haantje op een stokje
Datering: 1954

Beschrijving: Met Palmpasen was het gebruikelijk dat de kinderen, vergelijkbaar met 11 november, langs de huizen liepen. Dit keer niet met een lampion, maar met een palmpasenstok. Dat was een soort met kralen van paaseitjes versierde tennisracket met daarboven op een "haantje" van brood. Op de Centrale Bakkerij aan de Spekstoep werden voor die gelegenheid speciaal haantjes gebakken. U kunt die "gebakken haantjes"op de foto ook goed zien. 

Ik probeer me het liedje te herinneren dat erbij gezongen werd:

Haontie op een stokkie
Geef mei een stukkie brokkie
Geef mie een stukkie haonebrood
Anders geeit mien haontie dood.

Zo was het volgens mij ongeveer...

Na dit snel afgeraffeld versje werd natuurlijk de meegnomen zak (een gehaakte buidel met noten, herinner ik mij dat goed?) getoond waarin de bewoners van de huizen hun lekkernijen konden 'storten'. Deze foto kregen we van Ankie Huizer. Zij liep samen met Mannie Pekel en Eddie Holthof op de foto. De andere kinderen zijn ze onderweg tegengekomen. Ze meent Grietje Laning en haar broer Jan te herkennen. Het meisje helemaal rechts kan niet helemaal thuisgebracht worden, al is er de gedachte dat ze afkomstig was uit de Ambachtstraat. Ankie vertelt dat alle kinderen maar wat graag naar de villa van "Pudding" Meijer gingen, op de hoek van Julianalaan en Groningerweg, omdat je daar zoveel kreeg. Maar, zo zegt Ankie, naar dat grote huis ging je liever toch niet alleen naar toe...

(2008-10) Deze foto staat al een paar jaar op de site. Steeds met de open vraag wie dat meisje rechts op de foto nu eigenlijk is. We kregen een reactie uit Noordwolde van Margreet Duursema. De inhoud spreekt voor zich:

Even een reactie op de Palmpasen foto van Ankie.
Dat meisje helemaal rechts dat ben ik, Margreet Duursema. Samen met Ankie en Mannie heb ik toen Palmpasen gelopen. Ik was amper 14 dagen in Nederland, pas 8 jaar geworden, vooruit gestuurd door mijn ouders vanuit Peru om in Gasselternijveen, bij mijn andere Oma, naar school te gaan en logeerde bij Opa Roelf en Oma Griet Duursema aan de Julianalaan 1. Voor mij was het allemaal zeer vreemd en nieuw, want had de meeste tijd in Zuid-America gewoond. Ankie woonde naast Opa en Oma, Julianalaan 3, waar ook tandarts Bollaert uit Assen zijn praktijk een poosje heeft gehad en Mannie woonde met haar familie aan de overkant, naast de ingang naar (toen) de kleuterschool, later de aula. Leuk om dit nog eens te zien.

(2011-12) Marina Kraaij-Huizer bekeek deze foto na drie jaar weer eens en 'betrapt' mevrouw Duursema op een foutje. Zij stelde helemaal onderaan dat “Ankie woonde op Julianalaan 3 ... waar ook tandarts Bollaert zijn praktijk had.” Dit moet zijn: Julianalaan 5; er staat namelijk nog een huis tussen. "Goed onthouden hè, na 56 jaar!", zegt Marina. Wij kunnen dat niet ontkennen!