Het foto-album 46.

Herkomst foto's: Geke Florijn
Foto: Muzica et Amicitia
Datering: ca. 1963

Beschrijving: U zult wel denken wat is dit van een onduidelijke foto. Dat kan ik begrijpen. Daarom kunt u als u op de foto klikt ook nog eens een vergroting zien. En mogelijk dat uw brower rechtsonder in de grote foto ook nog eens de mogelijkheid biedt om die ook nog eens wat te vergroten. Waar gaat het hier om?
Op het toneel van Zaal Tent, immers de concertzaal van Gieten zit hier van het orkest Muzica et Amiticia.
Er werden voor die tijd, eind jaren vijftig en begin jaren zestig, door dit orkest mooie uitvoeringen gegeven.

De foto staat aan de voorkant van een muziekstuk waarmee de muziekuitvoeringen bij Tent begonnen.

Op de binnenkant van het stuk staat geschreven:
"Deze mars is gewijd aan de Jeugdmuziekvereniging Muzica et Amicitia van Gieten."

Er staan vele Gieters op. Zo staat op de achterste rij 4e van links met accordeon Jannie Aalbers. Geesje Knoop speelde banjo Henk Smit van de Westerstraat staat bij de dirigent Camille Smit uit Stadskanaal.

Jan  (de ?) Ridder speelde accordeon. De pianiste kwam ook uit Gieten.<

Kent u nog meer mensen op deze foto? En natuurlijk willen we graag meer weten van dit orkest? Wie helpt??

We kregen een reactie bij de laatste inzending van het fotoalbum:

" Hallo, ik wil gaarne even reageren op deze foto. Mijn naam is Henk Smit en heb zelf enkele jaren in dit orkest accordeon gespeeld. Ik denk dat de foto wel al van eind jaren '50 geweest moet zijn. Het afgebeeld nummer heb ik nog steeds in mijn bezit en speel het af en toe ook nog wel eens. Ook heb ik vele andere "oude" muziekstukken van de dirigent Camille Smit bewaard. Camille Smit, Belg van afkomst, gaf in die tijd muziekles bij "Tent" later  "Venema" (Henk en Truida), en we oefenden hier meestal 's zondagsmorgens (toen lukte dat nog). De bestuursleden, de heren Kamps, Knoop en Greven kwamen dan ook altijd even langs. De leden kwamen hoofdzakelijk uit Gieten, Eext, Achter 't Hout en Kostvlies. En zoals Geke Florijn al meldde, was er ook jaarlijks een grote uitvoering bij "Tent", waar ook meestal (toen) bekende artiesten (Gert en Hermien, onze eigen Appie en Ida) optraden. Ook deden we vaak mee aan muziekconcoursen in Belgie en wonnen daar veelal ook prijzen. Daar Camille Smit ook dirigent van eenzelfde orkest in Stadskanaal (Do-Mi-Sol-Do) was, speelden we ook op hun muziekconcours en ook hier werden prijzen in de wacht gesleept. Na enkele jaren is het orkest ophouden te bestaan (jaar onbekend bij mij), ik denk na terugloop van leden. Er werden andere instrumenten dan een accordeon en andere muziek populairder. Ik ben toen zelf ook maar gaan
drummen (zie foto 33), heb in verschillende bands gespeeld, maar ben na jaren nu toch weer accordeon gaan spelen. Het instrument is weer populair geworden.
Ik speel momenteel samen met Jan Slijkhuis (oud Gietenaar) in een smartlappenkoor ('t Spoor Biester) en ook spelen we samen in Shantykoor Rolde.

Ik kan me nog vele namen van het orkest Muzica et Amicitia herinneren, nl:

bovenste rij - Albert Leppers (gitaar), Aleida Eling, Jannie Aalders, ?? , Zwaantje Schiphouwer, Geertje Schiphouwer , Bert Zikken, Adam Warners, Henk Klaassens, Hans Bos, Jan Ridder, ??

2e rij - banjo's Greta Hilbolling - Nijhof, Geesje Mensing-Knoop, lammie Meertens, Marga Hofsteenge, Jannie Schuiling, Geesje Dokter, Geertje Greven, Truida Greven, Dineke Wessels (?)

3e rij Janna Dokter, Trientje Klaassens, Jannes Huizing, Harm Lanjouw, ? Lanjouw ? , Wim de Vries, Ede Hofsteenge, Henk Smit, Dries Pepping en staande,  dirigent Camille Smit

onderste rij Geke Huisman(waarschijnlijk), Ge Wessels, ? Lanjouw, Roelie Okken, Grietje Nijhof, Hillie Pepping, Annie Aalders, en pianiste Trijnie Kamps."

Zo dat schiet lekker snel op zo! Als u deze foto nu eens voorlegt aan één van die mensen die door Henk worden genoemd, dan hebben we de lijst wellicht snel compleet!!

Van Anneke Tak-Mensing kregen we een mail met vele aanvullingen. We hebben de lijst hierboven aangevuld met haar aanvullingen. Toch blijven er nog vraagtekens over!!

(2011-04)  Van Trijnie Hartman-Kamps kregen we exemplaar van de originele foto. Misschien moeten wij deze foto maar eens opnemen in de rubriek groepsfoto's.

Trijnie meldt verder dat  Camille Smit ook een muziekclub had  in Stadskanaal. De twee personen op de bovenste rij: vierde van links met (???) en de laatste persoon met (???) komen uit Stadskanaal. Zij hebben een keer meegespeeld. Je kunt het ook zien. Onze kleding was wit. De laatste persoon heeft een witte jurk met strepen aan, bij de vierde van links zit de accordeon in de weg. De voorlaatste persoon is inderdaad Jan Ridder. De laatste persoon op de tweede rij is met zekerheid Dineke Wessels!Onderste rij: Geke Huisman klopt. Derde en vierde persoon zijn verwisseld.
Derde van links is Roelie Okkens , vierde Roelie Lanjouw.

Tevens kregen we een stukje uit waarschijnlijk Het Nieuwsblad van het Noorden opgestuurd. Het maakt gewag van één van de laatste successen in Brussel