Het foto-album 43.

Herkomst foto's: Pieter Venema, Gieten
Foto: De T-Ford van de Gieter brandweer
Datering: 1935 (ca)

Beschrijving:
In dit album zijn wel al meer foto's opgenomen ( 8, 9 en 10) van de brandweer, maar een authentieke als deze was er nog niet.
Op deze foto's zien we niets minder dan de oude T-Ford van de Gieter brandweer. Hij heeft zijn diensten gedraaid in de jaren van 1930 tot en met 1954

De auto had oorspronkelijk vermoedelijk het volgende kenteken G-7839, het latere kenteken is SJ-26-47. De auto is nu in het bezit van iemand uit Rijswijk. Deze man heeft enkele jaren geleden de auto omgebouwd tot een klein vrachtwagentje.

Wie zien we allemaal op de bovenste foto ?

Van links naar rechts: Hidde Hoven, ?? Westerhuis, Jan Kamps (was smid en zit naast de chauffeur), Hennie Dijkhuizen, Roelof Vlieghuis (chauffeur) Thije Dijkhuizen en Job Hulsebos. Op de treeplank zit Mans Balkema, de Mans Kwak uit het verhaal van Gerard Nijenhuis. Op de onderste foto rijdt het Fordje nog eens mee in een optocht tijdens de oostermoertentoonstelling van 1978.Dit zijn de enige foto's van deze auto in het bezit van de brandweer Gieten. De brandweer wil er graag meer hebben. En natuurlijk helemaal mooi zou zijn als er een paar mooie reactiefoto's bij waren.
Wie weet er nog ergens een te liggen??

Reactie: Van Ton van Eijsden kreeg ik het bericht dat er met betrekking tot Gieten's eerste brandweerwagen sprake is van een onjuistheid. Gaan we meteen rechtzetten! De betreffende Ford is geen Ford-T (deze werden namelijk tot 1927 geproduceerd), maar een Ford-AA uit 1931! Bovendien zou het provinciale kenteken D-7838 geweest zijn.

 

(2017-03) In de titel schreven we nog dat de brandweer ongeveer uit 1935 was. Daar kunnen we inmiddels wat preciezer in zijn. Het is inderdaad 1931, zoals we uit de reactie hierboven misschien ook wel al hadden kunnen afleiden. Maar uit onderstaand bericht uit de Asser Courant van 23 november 1931 weten we het helemaal zeker. Met trots wordt hier onze nieuwe brandweerauto gepresenteerd!