Het foto-album 30.

Henk schrijft erbij: Bijgevoegd een foto van een vrachtwagen met kinderen voor de woningwetwoningen aan de Eexterweg tijdens de verhuizing van de ols Gieten van de Schoolstraat naar de Eexterweg. Zo kinderen vervoeren mocht toen nog gewoon. Tegenwoordig moeten ze minimaal in kinderzitje en/of driepuntsgordel. De foto is gemaakt op 27 februari 1964 door de heer A.H.Hemmes
en nu in het fotoarchief van de Historische Vereniging.
De vraag is wie staat op de foto. Als ik de namen horen zal ik het merendeel
ervan wel kennen. Aangezien ik echter mijn lagere schooltijd niet heb
doorgebracht in Gieten herken ik zo goed als niemand. De chauffeur van de
vrachtwagen is gemeente medewerker Wienhold Jeuring en ik meen in het midden
Roelof Woltman te herkennen.

Korte inhoud: De film begint met een shot van het gebouw. En staan dan direct in het keukentje bij conciƫrge Hendriks. Dan maken we een rondgang door de verschillende klassen. Er staan zoveel bekende gezichten op. Teveel om hier allemaal op te noemen. Maar we noteren gewoon een aantal bij het voorbijkomen van de gezichten. Als we verkeerd zitten dat horen we het wel.
Marjan Boerma, juf Veenhoven met haar mooie bordetekeningtjes, Henkie Hadders, juf Pomp (later Kamping), Chris Meyboom, Greet Vorenkamp, Ankie Meeuwes, Hans Homan-Free, Jan Evert Heeg (van wie een andere leerling hem al aanwijst als degene die het antwoord op de vraag wel zal weten), Tineke Scholten, Douwe Oudman, Piet Hazelhoff, meester Romijn met een ingewikkelde staartdeling, Pita Venema, Joke Kremer, Eite-Jan Stokker, Jan Torenbos, Mans 'tong uit de mond' Klaassens, meester Hommes, Joke Kuipers, Vera Korte, Grietje Weitering, Carry Meertens, Annelies Holthof, en meester Metselaar die ons tenslotte uitlegt dat we bestaan uit hoofd, romp en ledematen.

Herkomst foto: Jan van der Ende, Gieten
Foto: Gieterschool
Datering: 2000

Beschrijving: Huh? Moeten deze foto ook al opgenomen worden in het fotoboek? Jazeker, want ook dit schoolgebouw is verleden tijd. Sinds 1964 was dit de Gieterschool. Maar de school moet plaats maken voor het nieuw te bouwen gemeentehuis. Net als de Noord-Zuid lijn in Amsterdam blijkt dit bouwproject inmiddels ook duurder uit te vallen dan oorspronkelijk was beraamd. Krapte op de bouwmarkt!

Overigens meldde Arie Hilbolling uit Alkmaar mij nog het feit dat in het schooljaar 1968-1969 zijn klas met meester Hommes nog een jaar in het oude gebouw aan de Schoolstraat heeft gezeten. Er was een gebrek aan lokalen.

Arie: We waren de enigste klas in dat grote oude schoolgebouw. Op dat moment een aantal jaren terug in de tijd. Met oude schoolbanken en een oliekachel in de klas. Een leuke anekdote. We hadden twee witte muizen in de klas, keurig in een glazen bak. Maar op een dag waren ze om welke reden dan ook even uit de glazen bak en dus zoek. Toch hebben we ze weer terug gevonden, maar dan wel grijs. Ze hadden namelijk onder de kachel gezeten.

Vanwege dit lokalentekort heeft in het begin van de jaren zeventig nog tijdje een houten noodlokaal aan de Spiekersteeg gestaan:

(2006-03)  We zijn inmiddels gewend aan het nieuwe gemeentehuis op de plaats waar eens de "oude nieuwe gieterschool" stond. Maar velen hebben herinneringen aan de school. Misschien ziet u uw klas of uzelf terug in het volgende filmpje uit 1966. Ik heb mezelf in ieder geval wel al getraceerd: in klas bij de rekenles van meester Romijn! Tijdens het bekijken van de film zult u merken dat er per ongeluk wat personen uit het oude gemeentehuis als geesten tussen deze beelden opdoemen. De bewerking van het filmpje heeft veel tijd en moeite gekost, zodat we meenden dat we maar genoegen moesten nemen met dit resultaat. Te meer daar alle beelden die op de Gietrschool geschoten zijn er allemaal opstaan. Dat we dit niemand gaan aanrekenen!!

(2009-03) In 1964 verhuisden we met de hele mikmak van de oude school aan de Schoolstraat naar het nieuwe onderkomen aan de Eexterweg. Het was nog niet de tijd van grootse aanbestedingen. De school en de gemeente konden zelf de verhuizer regelen. Wat zeg ik? De kinderen verhuisden gewoon zelf! Achterop de gele gemeenteauto van Wijnhold Jeuring versleepten de leerlingen zelf de stoelen en banken. No problem! Henk Wilms stuurde ons er een foto van:

Ten behoeve van de namen zullen we deze foto later ook nog bij de groepsfoto's opnemen, zodat we preciezer kunnen zeggen wie het allemaal zijn.

 


mooie auto was dit...