Boomplantdagen Gieten
door de jaren heen
Terug naar: Specials
(03-2007) Op de site van de Stichting Nationale Boomfeestdag kondigde men groots aan:
Als we even op onze vingers terug tellen, dan zouden we moeten zeggen dat in 1957 de eerste boomfeestdag is geweest. Maar dat moet dan de eerste van de Stichting zijn geweest, want onze Gieter voorouders kenden toen al lange tijd de boomplantdag.
In het boek Honderd jaar werken aan Groen Nederland, (Buis en Verkaik, 1999) staat te lezen dat de tweede directeur van Staatbosbeheer, de heer Van Dissel in de Verenigde Staten kennis had gemaakt met het verschijnsel 'boomplantdag' Hij organiseerde op 6 april 1925 de eerste nationale Boomplantdag.
Maar Van Dissel had niet helemaal naar Amerika hoeven gaan. Want hij had ook bij ons kunnen blijven. We hebben de kranten er een op na gekeken en wij komen tot de conclusie dat we in ons dorp al in 1922 onze eerste boomfeestdag hadden. We hebben er een mooie fotoserie van gemaakt. Kijk eens hoe kaal het Staatsbos er in die dagen nog bij lag... We noemden het toen nog het Gieterveld.
De leerlingen uit Gieten vertrokken bij de Gieterschool aan de Schoolstraat. Nee niet met een fiets of bus. Men ging gewoon te voet. Kinderen, de Harmonie en de verschillende autoriteiten die ook altijd vertegenwoordigd waren. De te planten boompjes lagen op eern wipkar die voortgetrokken werd door een os.
... de stoet vertrekt uit de Schoolstraat, rechts is de kerk
Op 6 juni 1924 was Koningin Wilhelmina zelfs te gast op het Gieterveld
1925
Een wipkar met een ongebruikelijk trekdier ervoor..
De man rechts met de bolhoed was onze toenmalige burgemeester Arriëns. Hij werd in 1916 op 39-jarige leeftijd burgemeester van Gieten. Hij bleef dat tot 1930. Op deze dag van de boomplantdag was hij dus 48 jaar.
(12-2020) We hebben van deze uitvoering van de boomplantdag ook bewegend beeld uit het bioscoopjournaal aangetroffen. Op zich is het al leuk is om daar beelden van te zien, maar extra mooi is dat we gedurende dit filmpje de trein op het traject Gieten-Eexterhalte voorbij zien rijden. Nog nooit eerder gezien!!
Ik wil de krant best geloven dat de kinderen zijn toegesproken door houtvester Jansen, maar ik heb toch sterk de indruk dat hier iemand aan het dirigeren is. Ook de muzikanten achter tegen de schuur wekken de indruk hun lippen aan hun instrumenten te hebben gezet. Hier wordt het Boomplantlied gezongen - Wat ik u brom!
Gij, boompjes, hier door ons geplant,
Groeit op tot forse bomen!
Dan zal uit 't werk van kinderhand,
Een statig woud voortkomen.
Zo God wil ruist na jaar en dag,
Alom hier eikenlover,
En spreidt zijn schaduw over
De plek, waar eens ons heiveld lag.
In 1927
(04-2007)
Klamer Bos heeft voor ons een gedenksteen gefotografeerd. Er zijn
al door meerdere generaties kinderen bomen geplant in dit "Kinderbosch".
Eerst in in 1927, later ook nog eens in 1963.:
(12-2020)
Ook hebben we de hand kunnen leggen op bewegend beeld van
boomplantdag 1927 .
In 1928
In 1931
In 1930 was de heer Gerhard Nijenhuis burgemeester van Gieten geworden. Het was nog de tijd dat de vrouwen er nog een beetje voor spek en bonen bij stonden. Geen van de dames krijgt een nadere introductie...
In 1931
In 1933
In 1934
Maar eventjes 250 eiken
werden er op 11 April door de leerlingen geplant!
Elke boom draagt het metalen naamkaartje "om zijn hals".
Elke jongen of meisje kan later "zijn" boom dus volgen in zijn groei.
Het nageslacht zal van deze eiken nog genoegen beleven
En of wij daar genoegen aan beleven...
Eexter Alber Mennega, overleden in 2002 heeft in 1995 zijn persoonlijke herinnering aan de boomplantdag op papier gezet. Lees zijn bijdrage in zijn persoonlijke notitie: Boomplantdag
terug naar: Specials