Harm en Jantje Tingen
op Bonnerveld 75 jaar getrouwd

Terug naar: Specials

(2020-10) Het zal tegenwoordig wel vaker voorkomen, maar het is toch nog altijd opmerkelijk. Maar in 1966 was het dat helemaal.  Op 12 augustus van dat jaar waren Harm en Jantje Tingen maar liefst 75 jaar getrouwd. Zij woonden aan de Varik op Bonnerveld. (Wie heeft daar in het vereleden geen kerstboom gekocht?)  Met hun huwelijk van 75 jaar waren ze toen Nederlands oudste echtpaar. Er was naast taart van koningin Juliana, ook opmerkelijk bezoek van een oude veldwachter uit Gieten. De Telegraaf van 13 augustus 1966 spreekt meerdere keren van de 'beide oudjes' als die de beide echtelieden bedoelen.


Pieter Venema had ook nog een mooie foto van deze feestelijke bijeenkomst. Burgemeester Huib van Walsum en wethouder Frouwien Klaassens-Perdok kwamen persoonlijk naar de Varik om het echtpaar te feliciteren en om de brief + taart van Koningin Juliana te overhandigen. 


Toen we in de jaren zestig en zeventig naar de bioscoop wilden, dan gingen we in Assen naar theater Diana of Apollo. Naast de bio(collecte)bus die door de rijen bezoekers aan elkaar werd doorgegeven was ook het Polygoon-journaal vaak onderdeel van het voorprogramma. In 1966 was daar ongetwijfeld ook onderstaande aflevering over Harm en Jantje te zien.

 

Overigens heeft het echtpaar Tingen het uiteindelijk tot een huwelijk van (net) 76 jaar geschopt. Op 4 september 1967 overleed Jantje. Harm stierf op 8 januari 1969. Hij was toen 101 jaar oud. Ook nog geen alledaagse leeftijd toen.

 

Terug naar: Specials