Brink 4b
Hotel Braams - Extra

 

Klamer Bos heeft bovenstaande kaart ook in zijn collectie. Maar het mooie van zijn kaart is dat de persoon die in 1900 de kaart verstuurd heeft duidelijk een mening heeft over al die moderniseringen bij Braams:

 

  (12-2006) Nog steeds zijn er nieuwe foto's van Hotel Braams. Onderstaande twee zijn toegevoegd:

De eerste met een blik vanaf het oude gemeentehuis aan de Brink en vervolgens een heldere close-up. Ziet u het paard nog staan tussen de twee bomen??

 

  (11-2009) We zullen binnenkort deze pagina ook gaan moderniseren zodat de foto's op deze pagina groter afgebeeld zullen worden. We kregen van Roelof Boelens weer een nieuwe foto, en die zetten we er meteen maar lekker groot op.

Er was toen nog geen sprake van gemotoriseerde grasmaaiers. Met zeis en pikstrik hield de plantsoenendienst het gras kort?

Een pikstrik? Natuurlijk kan dit begrip bij het jonge volksdeel verkeerde associaties oproepen. Maar een pikstrik was een strijklat, waarmee het maaiblad van de zeis scherp gehouden werd. Er is vast nog wel een lezer die ons een foto kan leveren van een dergelijke pikstrik...

Ik zeg dat de plantsoenendienst het gras kort hield. Maar wie zou in die tijd verantwoordelijk zijn geweest voor dit soort klussen?

(2010-03) Nog even wat Drèens van Harrie Kloose:

"Wij Geeiters waren vanzölf heeil trots op Hotel Braams. Wij spraken dat ok nooit op zien Drèens oet. Bekende Nederlanders kwammen daor te logeren. Bijveurbeeld Wim Kan en Corrie Vonk, die optreden muzzen in Grunningen an ‘t èend van ‘t jaor. Die kaofden dan bij oous in de winkel an de Schoolstraot een Drèense koffiepot. Meneer Kan vreuig dan of ik die koffiepot wel bezörgen kun. Volgens mien mam kun dat wel, maor zie regelde dat aans, umdat zie wus, dat meneer Kan van de “verkeerde kaant” was. Mam dee heeil tactisch wel een paor Drentse jaorskoouken en knieperties bij de koffiepot.

Dat wij trots waren op hotel Braams kwam ok deur de hoge kwaliteit van het personeel. Ik neuim der een paor: Jan Drent, Piet Rinsma, Geert Scheve, Ober de Jong, Titus IJpma, Jan Hilbol, Cees en Arie Kley, allemaol naomen, die mij zo in de gedachten komt as ik an Hotel Braams denk en natuurlijk Boebie en Janneke en Jan Riembaarg zölf en mevrouw. En dan in het biezunder Harm Klein: Harm was veur mij ééin van de kelners van Hotel Braams. As wij as opgeschoten jonges bij Hinderk Hatzman an het biljarten waren zo um een uur of 9 zaoterdags’aovends, dan kwam Harm binnen. Strak in ’t zwarte pak, nonchalant een locht regenjassie open an, haogelwit overhemd en een kek vlinderstrikkie veur. Harm gung een aovend stappen in Stad. Hij gung met de bus, want dan kun e eein drinken en was e op tied weer terug. Hij drunk eerst een paor pilsies bij Hinderk en dan gung e. As e terug kwam um een uur of 12 - wij waren der nog - nam e nog een ofzakkerdie. Zien pak zat niet meer zo strak, zien lochte regenjas zat wat flodderig, op zien overhemd zaten wat vlekken en zien vlinderstrikkie hung d’r wat treurig bij. Wij vreuigen Harm, hoe ´t was in Stad. “Het kun beter”, zee Harm, dee de kop in de nak en gung hen hoes.

(2010-06) Harma Venema heeft ook sterke herinneringen aan Hotel Braams. "Als er bij ons thuis iets te vieren was, stuurde onze moeder ons naar de keuken van Braams om een paar bolletjes ijs te halen. Altijd als we 's morgens naar school moesten liepen we langs de molen en langs de afvalbakken van het hotel. Dat waren open gemetselde bakken waarin je geregeld de pootjes van reeën zag liggen. Het hotel stond dan ook bekend om zijn wildmenu's. 's Zomers stonk het er verschrikkelijk! Ook weet ik nog dat ze achter de molen een groentetuin hadden, waar wij geheid weg werden gestuurd door de tuinman Hilbolling. Dat Wim Kan en Corry geregeld in het dorp boodschappen deden weet ik, want ik heb ze namelijk ooit zelf geholpen toen ik bij de firma Leever werkte. Ik weet nog dat ze reden in open sportwagen reden. Ook Willie Walden was vaak in het dorp met zijn dalmatiër. Hij haalde vlees voor de hond bij slager Smid."

(2010-06) Nog een getuigenis over bijzondere gasten: "Ik ben Riekie Westra in Gieten kennen ze mij beter als Riekje van Kloose. Ik weet nog dat Robert Stolz een keer bij Hotel Braams logeerde en met zijn vrouw bij Kloose in de winkel kwam. En ook heb ik zelf Corrie Vonk in de winkel gehad."

 

(2013-04)  In het Nieuwsblad van het Noorden van 22 maart 1850 troffen we deze advertentie aan. Prompte en civiele bediening werd ons in het vooruitzicht gesteld.  Maar in ruil daarvoor werd wel gevraagd om gunst en rekommandatie

 

We willen graag wat gunst en rekommandatie geven.  We hebben de hand kunnen leggen op een paar mooie nieuwe foto's van Hotel Braams van rond 1900. En als gunst willen wij jullie deze foto's graag tonen. Ze komen uit de tijd dat we nog 'Hôtel Braams' schreven.

De beelden spreken verder voor zich: 'het dorp was verkeersluw'.

(2016-03)  Het was halverwege januari van 2016 dat er een schok door Gieten ging. Hotel Braams was failliet! Daar had toch nooit iemand rekening mee gehouden. Braams was nog immer een niet weg te denken instituut in ons dorp. Toch lijkt het echt allemaal voorbij te zijn. Gelukkig hebben we de foto's nog. Zoals deze hieronder die afkomstig zijn uit de collectie van de familie Speelman.

Hieronder poseert de gymnastiekvereniging voor het hotel. Het is rond 1910. Wat opvalt is dat de mannen voora an staan en de mannen vooraan. En alle mannen dragen een pet. Behalve één dan. Greet Meursing vertelde ons dat dit haar opa Ep Vorenkamp is.

 

oor op- en aanmerkingen of voor uw verhaal of herinnering ten aanzien van deze locatie doet een e-mail in de brievenbus van "Het collectieve geheugen":